Maroul – vedeta toamnei 2018

Schimbam sezonul, schimbam culoarea-vedetă. În toamna asta nu e vorba nici de roșu, nici de galben muștar, nici măcar de violet, albastru-petrol sau oranj terracota. Culoarea toamnei 2018 este (surprinzător?) maroul. Culoarea scorțișoarei, a ciocolatei, a castanelor, a ceaiului englezesc. Culoarea canapelelor cumpărate în  anii ’70, a pungilor de hârtie, a frunzelor moarte. Nu suna deloc glamorous. Cu toate astea, întreaga industrie a modei a decretat că le choix du jour este maroul, în toate declinările lui: ciocolatiu, tabac, ruginiu, caramel, acaju, castaniu, cafeniu… A fost omniprezent pe podiumuri (la Chloé, Rochas, Marni, Fendi, Jacquemus, Alberta Ferretti, Derek Lam, Max Mara şi multi alţii), pentru ca acum colecțiile din magazine să ni-l propună în nenumărate juxtapuneri, texturi, materiale, alăturări de culori, reinterpretări în cheie retro sau modernă.

Partea mai proastă e că, cel puțin din observațiile mele, nu este o culoare iubită de femei. E „controversată”, polarizeaza opiniile. Multora li se pare demodată, o culoare lipsită de viață şi eleganţă, o nuanță sărăcăcioasă, chiar urâtă. Altora li se pare că le limitează alegerile stilistice: cu ce naiba asortezi maroul? Îl poate purta şi cineva care nu a împlinit încă… 70 de ani? Şi cui i se potriveștee? Dar sunt şi femei cărora le place: consideră nuanțele maroului drept rafinate, luxoase, cu puternic spirit retro-nostalgic, mai blând decât negrul şi mai puțin plictisitor decât griul.

Recunosc, nu țin minte când am purtat ultima oară o piesă de culoare maro ciocolatiu. Bej-camel sau maro-caramel, da. Am un frumos mantou bej-camel, câteva curele, genți şi perechi de încălțăminte în  nuanțe de maro whiskey sau caramel. Chiar zilele trecute am îmbrăcat o fusta fluidă, de culoarea tabacului. Dar maro închis, nuanța ciocolatei amare? Hmm, nu mai țin minte.

În fine, nu asta contează. După cum spune o vorbă din bătrâni, „nu spune hop până nu sari pârleazul”. Tradusă în  limbaj stilistic, expresia ar însemna „nu zi pas până nu ai încercat totul…” şi, să fiu sinceră, îmi doresc să văd moda străzii renunțând (măcar un sezon) la negrul atât de previzibil şi de comun.

info@imaxtree.com

Înseamnă asta că vă încurajez să căutaţi rapid fotografii cu mamele voastre, pe la 1972, pentru a le copia ținutele din catifea reiata maro? Sau poate credeți că vă îndemn să renunțați la paleta clasic-neutră de negru, bleumarin şi gri, doar pentru că moda s-a îndrăgostit de o schemă cromatică tipic autumnală ? Nici vorba. Dar vă invit să rămâneți receptive, să probați pe ici-colo câte o piesă într-unul din tonurile profunde sau luminoase ale acestei culori, să încercați o nouă alăturare de culori…

Ca să vă faceți curaj, iată ce am descoperit eu.

Puteți asorta maroul cu negru
Las deoparte faptul că maroul e considerat noul negru (deși aștept cu nerăbdare ziua când negrul va fi noul negru!), însă am descoperit cu încântare că anumite nuanțe de maro arată bine când sunt asortate cu negru. O rochie maro-caramel şi cizme negre? Absolut. Cardigan maro ciocolatiu şi geantă de umăr neagră? Oh la, la, ce bine arată…

Secretul asortării e ca marourile alese să nu fie cele mai stinse, cele mai întunecate. în  plus, în  cazul în  care alăturarea vi se pare lipsită de efect, adăugați ținutei o pata de galben ocru, auriu, portocaliu-dovleac, alb sau roșu.

Ținutele maro monocromatice au nevoie de styling studiat
Nuanțele medii sau întunecate de maroniu se potrivesc tuturor femeilor, însă vă recomand să vă simplificați alegerile. Vă puteți construi o ținută monocromatică în  nuanțe de maroniu, cu condiția de a alătura piese cu texturi şi suprafețe diferite.

De pildă: o rochie-cămaşă maro ciocolatiu din stofă, asortată cu cizme maro tabac din piele întoarsă şi cu un cardigan maro tricotat. Sau: o cămașă satinată de culoarea cafelei cu lapte, purtată cu pantaloni din tweed maro acaju şi cu o haină din piele ciocolatie.

Denimul, în  orice nuanță, funcționează de minune lângă marouri
Well, ce nu se asortează cu denimul?! Exact. Ca să nu vă chinuiți cu armonizarea nuanțelor de cafeniu într-un outfit monocromatic, alăturați o piesă maro cu orice altceva din denim.

Varianta cea mai simplă: un pulover maro, jenași indigo, adidași albi (sau verde măsliniu sau vișiniu). Sau: fustă maro, cămașă din denim, botine cafenii. Maroul arata splendid când e alăturat şi nuanțelor de bleu intens (adică nu cele mai decolorate şi luminoase), şi celor de albastru-petrol (sau turcoaz închis).

Asortați-l cu roz, roșu sau vișiniu
O surpriză la fel de plăcută va fi să parteneriate maroul cu nuanțe de roz: blush, trandafiriu, vintage, fucsia, magenta, chiar somon. Brusc, ținută va căpăta un aer mai feminin, proaspăt, va avea o nota de delicatețe (cu rozurile luminoase sau estompate) sau de modernitate (cu tonurile intense). Efectul este diferit când asortați maroul cu vișiniul sau cu un roșu cald, însă rezultatul e cu adevărat spectaculos.

Imprimeurile cu tonuri de maro sunt ușor de purtat
Hello, animal print! Imprimeurile de inspirație „felină nedomesticită” – leopard, ghepard, tigru – au la bază tonuri de maro, bej, negru, ocazional pete de galben şi alb. Ceea ce face asortările mult mai ușoare, înțelegeți?

Suficient să preluați una din nuanțele de maroniu ale piesei imprimate şi să le transferați pe o geacă din piele, un mantou-cardigan, un pulover, un maieu, o pereche de culottes sau în  accesorii. La fel de ușor va fi să îmbrăcați o piesă maro cu buline albe (rochie, fustă, cămaşă) sau o piesă din stofa tweed, cu carouri în nuanțe de cafeniu şi galben ocru.

Catifeaua reiată: mai bine ca tapițerie de canapele
Într-o pledoarie pentru fashioniste tinere, foarte înalte şi foarte subțiri aş introduce şi necesitatea purtării catifelei reiate de culoare cafenie, într-un outfit preluat din tendințe. Ce poate fi mai trendy, decât alăturarea unei culori-vedetă şi a unui material-cheie, ambele din același sezon? Dar nu mă adresez acelor fashioniste, ci unor femei cu vieți, proporții şi stiluri obișnuite. în  cele mai bune cazuri – a se citi, doar în  anumite croieli, grosimi de material şi potrivită pe anumite conformatii -, catifeaua reiata e dificilă. Lipsa de fluiditate ţi/ sau elasticitate, plus grosimea şi raiurile reliefate sunt elemente care o fac neiertătoare. Cu toate astea, avem soluții. O fustă midi evazată din catifea reiată maro este mai bună decât o pereche de pantaloni lungi, din același material. Sacourile sunt ceva mai ușor de purtat, dar tot se vor potrivi mai bine celor cu brațe subțiri şi bustul mic.

Mantourile, genţile şi încălțămintea maro sunt „de pus pe listă
La fel ca în  cazul oricărui alt trend dificil, accesoriile sunt opțiunea cea mai simpla de a-l integra în  garderoba. O pereche de cizme sau botine inalte din piele maro se vor asorta mai multor tinute decat incaltari similare dar negre. Idem pentru genți: pielea (obișnuită sau întoarsă) în  nuanțe de cognac, tabac sau ciocolată sunt ultra-versatilă şi au un aspect luxos, cu atât mai mult atunci când pielea este ștanțată (cu aspect de piele de crocodil, piton sau alta reptila).

Veți putea purta în  continuare hainele din blană artificiala în  nuanțe naturale de cafeniu şi maro, iar modelele tip teddy bear sunt în  continuare la mare căutare. Desigur, în  vârful piramidei stilistice stă un mantou elegant, în nuanțe de maro ruginiu sau maro caramel.

IRINA13

V-am convins?

Irina Markovits

(articol preluat de pe blogul autoarei )

Prima pagina

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *