Bătrânul și piscina

– Și tu te uiți la cicatricile mele? – m-a întrebat Ițhac în vestiarul piscinei. Cea de pe umărul drept e din războiul din 1956, cea de pe umărul stâng e din 1967, de la Războiul de Șase Zile, iar cea de pe abdomen e din 1973, de la Războiul de Iom Kipur. La alte războaie n-am mai participat, eram prea bătrân.

Ițhak are 83 de ani și arată ca de șaptezeci. A venit cu părinții din Maroc la vârsta de 15 ani. Familia s-a stabilit în deșert, la Beer Șeva. A fost tehnician la Bezek, societatea israeliană de telefoane. Limba lui maternă fiind franceza, o vorbește de fiecare dată când are ocazia. Să nu-i critici pe francezi sau pe marocani în prezența lui! E foarte mândru de Mohamed al V-lea, regele Marocului, care în timpul ocupației germane, 1940-1944, nu numai că nu a permis deportarea cetățenilor evrei, a interzis chiar și stigmatizarea lor. Are numai doi băieți, pentru că soția lui iubită a decedat la vârstă tânără. De atunci a mai fost căsătorit încă de trei ori, ultima dată în urmă cu cincisprezece ani.

Scurt timp după ce a terminat lucrul la societatea de telefoane a plecat în Franța ca să-și viziteze fratele și alte neamuri și a rămas douăzeci de ani…

– Cu ce te-ai ocupat la Paris?

– Mama m-a învățat să cos; dacă am un ac și ață nu mor de foame nici la Polul Nord. Am început să lucrez la o croitorie și în cele din urmă am deschis un magazin de confecții. Nu mi-a mers rău, călătorii în toată lumea, spectacole, restaurante selecte… Și frații mei trăiesc la Paris. Totul a fost perfect până în seara când doi hoți au năvălit în magazin, au furat banii din casierie și pe deasupra m-au și lovit în moalele capului. O săptămână întreagă am fost în comă. Când m-am trezit mi-am zis: „A fost un semn că trebuie să mă întorc acasă” și-așa am făcut. Cu ce mă ocup acum? Predau voluntar limba franceză la o școală pentru copii din familii dezorganizate, merg la spectacole, mă ocup de nepoți și înot, e sportul meu preferat.

În fiecare zi vine la piscină pe jos, o distanță de trei kilometri, înoată un kilomestru și se întoarce tot pe jos. Nu mai conduce de câțiva ani, singurul mijloc de locomoție pe care îl folosește e bicicleta.

Într-una din zile l-am văzut supărat, ceva neobișnuit pentru el. L-am întrebat de ce.

– Mi s-a blocat umărul drept și medicul de familie mi-a interzis să înot cel puțin două săptămâni. Acum vin doar pentru sauna. Trebuie să arăt foarte posomorât, dacă un „coleg” de înot, unul religios, mi-a binecuvântat umărul, spuse zâmbind. Nu cred că ajută la ceva, dar n-am vrut să-i stric plăcerea. De altfel nu am probleme cu sănătatea – policlinica e peste drum de locuința mea, spitalul la două sute de metri, cel mai departe e cimitirul…

– În două săptămâni te vindeci, i-am spus.

După sauna stătea în piscină și se uita la înotători…

– Sper că îmi trece mai repede, mi-a răspuns Ițhak. Peste trei săptămâni vine în vizită cel mai bun prieten al meu din Maroc. A fost foarte greu să-l conving să vină și să-l lămuresc că nu e singurul arab care vizitează Israelul.

– Câți ani are prietenul tău? – l-am întrebat.

– E cu trei ani mai în vârstă ca mine.  El m-a învățat să înot și trebuie să-i arăt că nu a fost degeaba…

          Andrei Schwartz

13/02/2019

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • GBM commented on March 17, 2019 Reply

    Imi plac personajele alese de tine pentru povetile din BAABEL.
    Continua, te rog.
    GBM

  • Ivan G Klein commented on March 14, 2019 Reply

    Frumoasă poveste . …Am perceput ” marocanii ” cei mai la vedere ( desigur cei ” înfipți “) ca pe niște indivizi superficiali care doresc ca sî se știe ce mult au suferit în Maroc și ce nedrept au fost ei tratați în Israel …. Nu se compară cu” romînii ” care au pășit în papuci de mătase ( Shimon Peres )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *