Zilele lungi, blânde şi insorite, petrecute în rochii vaporoase şi bluze subțiri par încă departe – cu atât mai mult cu cât vremea urmează să se răcească din nou, weekendul acesta cald nu a făcut decât să ne păcălească simțurile… Însă moda e modă, există într-o lume în care iernile grele sunt inexistente, primăverile sunt trăite toamna, verile par eterne, iar perioadele intermediare – cu vreme capricioasă şi nehotărâta – au nevoie de o garderoba pe măsură.
Dacă ati trecut prin magazine în ultimele săptămâni, sunt sigură că aţi observat cum brandurile au început ba sa picure piese subțiri din colectiile de primăvară, ba să afișeze imagini gargantueşti cu rochii în nuanțe de galben solar, bleu azuriu, verde crud şi roz delicat, ba să ne tenteze cu sandale, culori de drajeuri delicioase, imprimeuri florale şi exotice, deși noi abia ne descotorosim de cojoace, fulare, cizme şi culori închise. Pe de altă parte, veştile stilistice sunt îmbucurătoare: până cand primăvara își intră pe deplin în drepturi, avem în magazine o serie de piese „de tranziție” pe care le putem cumpăra şi, well, purta începând chiar de azi. în felul acesta, chiar dacă nu toate zilele următoare vor fi însorite şi calde, ţinutele noastre tot vor invoca primăvara.
Accente noi de animal print
Imprimeul de inspirație felină şi reptiliană – de leopard, de zebră, de girafă, de piton etc – continua să domine colecțiile. Dacă v-ați făcut plinul cu una dintre variantele tradiționale (leopard în paleta cromatica clasica de bej, cafeniu şi negru) dar sunteți departe de starea de saţietate, o idee ar fi să încercați fie varianta imprimeurilor inspirate de dungi tigrate, fie opțiunea imprimeurilor de şarpe.
Alegeți o piesă cât mai versatilă, să spunem o fustă midi: o puteți purta acum cu botine, un ciorap-plasă şi un pulover ușor supradimensionat, peste câteva săptămâni, o veți asorta la o cămaşă din denim sau un pulover subţire, cu mâneci scurte, iar la vară cu un tricou alb, sandale sau tenişi, eventual cu un sacou din în sau o geacă de blugi.
O salopeta pentru fiecare zi
Pentru mine, salopeta e una dintre cele mai interesante piese pe care le-am putea avea în garderobă. Ideea unei salopete e mereu aceeași, însă poate căpăta atât de multe forme! Băiețoasă şi chiar muncitorească (acestea se numesc boiler suits, pentru cine nu stie); elegantă şi seducătoare, eventual chiar având o trenă atașată pentru şi mai mult impact vizual; minimalistă sau de inspirație militaro-aviatică; supradimensionată şi largă sau urmărind exact conturul siluetei; cu pantaloni lungi, cropped, ţigareta, palazzo sau evazaţi; cu buzunare sau fără, cu nasturi sau cu fermoare, cu cordon în talie sau cu un simplu elastic; din in, denim, catifea, triplu voal, gabardină, jerseu din tricot, viscoză; cu spatele decupat sau cu mâneci plisate; ca să nu mai vorbesc de diversitatea de culori şi imprimeuri… Sigur veți găsi una care să vă placă şi să vi se potrivească.
Pentru moment, o puteți purta cu o helancă subțire pe dedesubt, lăsând-o suficient descheiată la piept, adăugând-i o pereche de cizme sau botine cu bombeul ascuțit iar peste câteva săptămâni, când vom vedea zilnic soarele, cu un maieu colorat şi teniși din pânză. Da, stiu ca salopetele se dovedesc a fi ceva mai complicat de îmbrăcat/ dezbrăcat, dar sunt versatile, comode şi foarte ușor de asortat.
O revenire a denimului prespălat
Recunosc că e un trend care îmi displace: îmi aduce prea mult aminte de moda anilor ’90. Însă când apare până şi în colecțiile Dior, asta e semn să mă pregătesc mental pentru o supradoză de denim prespălat. Modul prin care vă puteți feri de varianta kitsch a acestei tendințe este să nu purtați nicio piesă vestimentară care să semene cu ce aveați în garderoba în timpul adolescenţei. Adică: fără veste scurte din denim prespălat, fără fuste lungi şi drepte din denim prespalat, fără geci supradimensionate din denim prespalat, fără tenisi, genti sau șepci care par a fi din denim prespălat. Serios, nu vreți să arătaţi ca Britney în cea mai proastă perioadă a ei…
În schimb, căutați o piesă vestimentară cu croială ultra-modernă, cum ar fi o pereche de jeanşi cropped (până deasupra gleznei) şi largi. Asortați-o cu ceva simplissim: un tricou gri sau negru, o cămaşă albă sau bleu, un pulover subțire şi lejer bej.
O reinterpretare a costumului din 2 piese
Galben canar la Escada, oranj mandarina la Roksanda Ilincic, roz trandafiriu la Armani… Moda a decis că garderoba feminină de business are nevoie de învigorare, de o paletă cromatică mai îndrăzneață, mai aliniată cu spiritul amazoanelor moderne. Drept care brandurile s-au conformat, iar costumele pe care le putem cumpăra acum din magazin au toate culorile curcubeului. Personal, mi se pare o idee foarte faină: în sfarsit, renuntam la negrul şi bleumarinul omniprezente în sălile de ședințe, ca şi la croielile ultra-clasice de sacou cambrat şi pantaloni drepți.
Nu vă spun cum şi cu ce să purtați un costum cu pantaloni, e o chestiune mult prea simplă iar variantele sunt infinite. Vă incurajez doar sa îndrăzniți: un costum verde smarald, într-o zi de primavara? Vi-l imaginaţi?
O eternă primăvară a fustei pe biais
Pentru că tot ziceam mai sus de moda anilor ’90… Perioada aceea ne-a dat printre altele, denimul prespălat, coafura lui Rachel Green, unul dintre cele mai cool filme despre generaţia X (Reality Bites), MTV-ul şi muzica celor de la Nirvana. Ah, şi fustele pe biais – o piesă surprinzator de longevivă în ultimele sezoane. Nu e vorba doar că bifeaza lungimea midi, ci de felul în care conturează coapsele, se preling pe şolduri, se unduiesc în dreptul genunchilor. Au avut o întoarcere triumfala şi le prezic o domnie lungă.
Pentru moment, asortați-le cu hanorace din bumbac şi ghete fără toc, spre primăvară purtaţi-le la birou cu cămăși masculine şi pantofi cu toc kitten, iar la vară cu maieuri fluide, bijuterii aurii fine şi sandale cu toc gros mediu.
Irina Markovits
(preluare de pe blogul autoarei https://www.stylediary.ro)