Europa în schimbare

La ora în care scriem și publicăm articolul, la Bruxelles au loc negocieri acerbe cu familiile politice din Parlamentul European din care ar urma să provină liderii suprastructurilor care conduc Europa – președinții Comisiei Europene, ai Consiliului European, comisarii. Ei trebuie să obțină un vot majoritar, dar nicio familie politică – populari, socialiști, liberali sau verzi – nu are majoritate, ceea ce înseamnă că trebuie să se ajungă la un compromis între aceste grupuri politice pro-europene.

Potrivit rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European, lucrurile s-au schimbat dar, din fericire, nu spre rău. Nu s-a confirmat previziunea cu privire la cucerirea imensă de teren a euroscepticilor, a extremei drepte, a suprematiștilor, despre care se preconiza că vor dobândi 30 la sută din locurile atribuite în Parlamentul European. Creșterea lor a fost numai de șapte la sută, ceea ce este suportabil și poate fi ușor contracarat de forțele pro-europene. Important este succesul lor, faptul că în pofida numeroaselor obstacole apărute în ultimii ani, în primul rând problema imigranților, pentru care încă nu s-a găsit o soluție adecvată, Europa unită merge înainte. Că majoritatea nu mai este deținută de alianța dintre centru-dreapta și centru-stânga (PPE și Alianța Socialiștilor și Democraților), că de acum trebuie luate în calcul forțele liberale sau ale Verzilor, nu este atât de important, ținând cont că și acestea sunt pro-europene.

Structura Parlamentului European

Rezultatul alegerilor ne permite să fim optimiști. Cu toate avatarurile, europenii au demonstrat că sunt… europeni, că nu vor să renunțe la ideea fundamentală a proiectului european, lansat în urmă cu 70 de ani de părinții fondatori ai UE, al unei Europe unite și puternice. De aceea au venit foarte mulți la vot. Dar semnalele pe care le-au dat alegătorii este necesitatea unei schimbări. Nouă pro-europenilor nu ne plac pozițiile euroscepticilor, lozincile naționaliste rostite la diferitele adunări ale acestor formațiuni, nu ne plac discursurile vehement antiimigrare, antimusulmane ale liderului Adunării Naționale din Franța, Marine Le Pen, sau ale ”Ligii” din Italia, Matteo Salvini, ale lui Viktor Orban din Ungaria, dar aceștia au adunat sute de mii de voturi. Toți trei au ieșit pe locul întâi în alegeile din țările lor. Simpatia manifestată față de vorbele lor sunt niște semnale, ele sunt ca niște pelerine roșii, folosite în luptele de tauri pentru a-i stârni, iar noi pro-europenii trebuie să ținem cont de ele.

Chiar dacă europenii au câștigat în majoritatea statelor membre ale UE, trebuie să vedem cum, unde și de ce. Am spus la începutul articolului că cele două mari familii europene, PPE, respectiv Socialiştii şi Democrații au pierdut multe locuri, în schimb liberalii și ecologiștii au câștigat mai multe locuri. Aceasta indică o schimbare de priorități. Înseamnă că, nefiind până acum nevoie de ei, n-aș vrea să spun că cerințele lor au fost ignorate în totalitate, dar au fost lăsate pe planul doi, or nu poți ignora cerințele pentru o mai mare liberalizare în multe domenii sau soluții pentru imensele probleme de mediu, eliminare a noxelor, încălzire globală, cerute de ecologiști. Chiar dacă negocierile pentru pozițiile de vârf din cadrul UE vor mai dura săptămâni, este o certitudine că aceste cerințe vor figura drept condiții de compromis în negocierile în curs la nivelul Uniunii.

Și după ce se vor termina aceste negocieri, se va ajunge la un consens în privința persoanelor care vor ocupa cele mai înalte posturi, organismele de conducere stabilite se vor apleca și asupra ceea ce solicită puternicele grupări ale euroscepticilor și naționaliștilor care au avut ecou în rândul alegătorilor. Cu certitudine multe dintre ele sunt justificate, cu certitudine unele critici la adresa UE nu sunt lipsite de argumente. UE a intrat într-o nouă etapă care impune schimbarea de perspectivă, de priorități, de abordare și de soluționare a unor probleme.

Pe de altă parte se afirma că alegerile pentru europarlamentare nu au nimic comun cu problemele interne ale țărilor. Nimic mai fals. Succesul formațiunii Marinei Le Pen a determinat-o să ceară dizolvarea parlamentului. Deoarece în Grecia partidul de guvernământ a pierdut locul întâi, vor fi organizate alegeri anticipate. În Austria se înregistrează o puternică criză politică cu alegeri anticipate în toamnă.

Toate acestea, inclusiv discuțiile și negocierile în cadrul organismelor UE, indică o necesitate acută de clarificare, de schimbare de macaz. Europa unită merge mai departe, dar altfel. Să sperăm că direcția va fi bună.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Rodica Eizikovits commented on June 18, 2019 Reply

    Mulțumesc pentru articolul bine documentat și bine scris.

  • Tiberiu Georgescu commented on May 30, 2019 Reply

    Ca deobicei o excelenta analiză competenta cu care doamna Galambos ne-a obișnuit;.mulțumesc tare mult. .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *