Din nou alegeri legislative în Israel

Șapte săptămâni după ce Benjamin Netanyahu s-a declarat victorios în alegeri, israelienii vor trebui să revină la urne în condițiile în care premierul nu a reușit să-și formeze un guvern de coaliție. Noul scrutin se va organiza peste trei luni. Este pentru prima dată în istoria Israelului când învingătorii din alegeri nu au reușit să formeze un guvern. Knesset-ul s-a autodizolvat pentru a permite organizarea de noi alegeri.

Principala cauză a eșecului guvernului de coaliție compus din Likud și o serie de partide ultrareligioase și extremiste a fost lupta pentru putere între forțele seculare naționaliste ale fostului ministru al apărării, Avigdor Libermann (Israel Beitenu -Casa Noastră Israel) – care a cerut portofoliul apărării și în acest cabinet – și  facțunile ultrareligioase, iar în joc a fost legea serviciului militar obligatoriu extins și la tinerii ultrareligioși care studiază în ieșive. Liberman nu a fost de acord cu nici un fel de compromis care ar fi ”îndulcit” legea.

Președintele Reuven Rivlin ar mai fi avut o soluție, aceea de a însărcina pe un alt deputat din Knesset să încerce să formeze un guvern, dar Netanyahu, pentru a evita această posibilitate, a propus dizolvarea Kensset-ului înainte să fi expirat termenul   acordat pentru formarea guvernului.

Eva Galambos

2 Comments

  • paula craciun commented on June 2, 2019 Reply

    Si uite asa, “dragostea” de putere a unora o platim cu totii: si cei care au ales acest partid si cei care au dorit o schimbare

  • Eva Grosz commented on May 31, 2019 Reply

    Sperăm să nu se repete. Ca să nu ne aflăm în aceiași situație în 17 septembrie membrii parlamentului au înțeles că mentalitatea poltică trebuie schimbată. Pentru că așa cum spune Einstein, cum te poți aștepta la alte rezultate dacă gândești în același fel. În altă ordine de idei, Israelul nu-și poate permite nici din punct de vedere al securității țării , nici a cheltuielilor de milioane pentru alegeri o asemenea repetiție
    .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *