Din nou alegeri legislative în Israel

Șapte săptămâni după ce Benjamin Netanyahu s-a declarat victorios în alegeri, israelienii vor trebui să revină la urne în condițiile în care premierul nu a reușit să-și formeze un guvern de coaliție. Noul scrutin se va organiza peste trei luni. Este pentru prima dată în istoria Israelului când învingătorii din alegeri nu au reușit să formeze un guvern. Knesset-ul s-a autodizolvat pentru a permite organizarea de noi alegeri.

Principala cauză a eșecului guvernului de coaliție compus din Likud și o serie de partide ultrareligioase și extremiste a fost lupta pentru putere între forțele seculare naționaliste ale fostului ministru al apărării, Avigdor Libermann (Israel Beitenu -Casa Noastră Israel) – care a cerut portofoliul apărării și în acest cabinet – și  facțunile ultrareligioase, iar în joc a fost legea serviciului militar obligatoriu extins și la tinerii ultrareligioși care studiază în ieșive. Liberman nu a fost de acord cu nici un fel de compromis care ar fi ”îndulcit” legea.

Președintele Reuven Rivlin ar mai fi avut o soluție, aceea de a însărcina pe un alt deputat din Knesset să încerce să formeze un guvern, dar Netanyahu, pentru a evita această posibilitate, a propus dizolvarea Kensset-ului înainte să fi expirat termenul   acordat pentru formarea guvernului.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Asher Shafrir commented on June 20, 2019 Reply

    Îmi pare rău, dar din nou este ceva ratat în înțelegerea profundă a politicii israeliene. Problema adevărată a lui Liberman nu sunt religioșii, el însuși fiind apropiat ți prieten cu ei și locuind într-o localitate religioasă. Toate acestea sunt un pretext. Problema lui este eșecul colosal al partidului său, care a trecut pragul pe muchia de cuțit. (5 locuri). Privind viitorul și drumul spre dispariție, a făcut pasul normal de supraviețuire. Ca dovadă, în sondaje ajunge deja la 10 locuri. Problema lui este numai Bibi și Likudul și a și început „măcelul” între cei doi – cei mai competenți politicieni israelieni în momentul de față.

  • paula craciun commented on June 2, 2019 Reply

    Si uite asa, “dragostea” de putere a unora o platim cu totii: si cei care au ales acest partid si cei care au dorit o schimbare

  • Eva Grosz commented on May 31, 2019 Reply

    Sperăm să nu se repete. Ca să nu ne aflăm în aceiași situație în 17 septembrie membrii parlamentului au înțeles că mentalitatea poltică trebuie schimbată. Pentru că așa cum spune Einstein, cum te poți aștepta la alte rezultate dacă gândești în același fel. În altă ordine de idei, Israelul nu-și poate permite nici din punct de vedere al securității țării , nici a cheltuielilor de milioane pentru alegeri o asemenea repetiție
    .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *