Cititorii revistei vor observa că începând cu ediţia de faţă la sfârşitul tuturor articolelor se poate citi un text (scris cu caractere mărunte, de culoare albastră), având următorul conţinut: Opiniile exprimate în textele publicate nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.
Acest gen de precizare am mai întâlnit-o la unele publicaţii şi m-a făcut să mă întreb (şi nu cred că sunt singura care-şi pune o astfel de întrebare) ce rol mai are colectivul de redacţie dacă se piteşte îndărătul unui paravan protector care îl scuteşte de răspunderea pentru conţinutul revistei pe care o redactează? Adică „ce păzeşte” acest colectiv de redacţie? Sau, pur şi simplu, nu face altceva decât să colecteze articole şi să le aşeze în paginile publicaţiei?!
De fapt, lucrurile sunt ceva mai complicate.
În cei şapte ani de existenţă, numărul autorilor revistei Baabel a crescut (din fericire) substanţial, diversificându-se şi tematica abordată de aceştia, în funcţie de pregătirea, preocupările şi societatea (ţara) în care trăiesc. Spre bucuria noastră, primim spre publicare tot mai multe articole interesante, incitante, cu subiecte controversate. Ele trec prin filtrul redacţional, care respinge tot ceea contravine flagrant profilului Baabel care este formulat în articolul Despre, accesibil pe bara albă de sub titlul revistei (care poate fi rezumat prin următoarele cuvinte cheie: informare, diversitate, cultură, civilizaţie, dialog interuman, cunoaştere reciprocă, armonie, combaterea urii rasiale, antisemitismului, xenofobiei) şi tot ceea ce nu atinge standardul de calitate al exprimării şi formulării. Decizia finală a acceptării unui articol revine redacţiei.
Totuşi, colectivul redacţional nu are nici calificarea şi nici capacitatea de a depista toate informaţiile incorecte privitoare la persoane, fapte sau evenimente.
Pentru a menţine credibilitatea şi respectabilitatea revistei Baabel, conţinutul ei trebuie să fie conform cu principiile generale ale eticii media (https://daxl.files.wordpress.com/2009/06/prelegereetica10eticile-profesionale-in-media21.pdf), în primul rând cu principiile respectului faţă de persoană, respectului faţă de fapte (principiul adevărului) şi al interesului public. Răspunderea acestei conformări revine integral autorilor, potrivit textului care – de acum înainte – va apărea la finalul fiecărui articol publicat în Baabel.
Andrea Ghiţă
5 Comments
Mi-a plăcut mult modestia și recunoașterea realității că „ Totuşi, colectivul redacţional nu are nici calificarea şi nici capacitatea de a depista toate informaţiile incorecte privitoare la persoane, fapte sau evenimente.” Cred și sper că textul scris la sfîrșitul fiecărui articol va lua de pe umerii celor cărora le datorăm Baabel o parte din povară .Cu scuzele de rigoare , aș dori să fie acceptată sarcina de a răspîndi Baabel printre tinerii de L. Romînă – fără ei , evident nu există viitor .
D-le Klein, sunteti dragut, dar dvs ca american, ar trebui cel mai de aproape sa intelegeti si aprobati acel disclaimer.
Desi nu sunt specializata in domeniu, ma gandesc ca ar exista poate o legatura intre obiceiurile incetatenite in USA si necesitatea unor disclaimers ca acesta.
🙂
Am remarcat si este potrivit si necesar.
Astfel responsabilitatea informativa ramine a contribuitorilor, ei insisi cititori iar cea editoriala in seama redactiei.
Primii sapte ani de-acasa ai Baabelului sint reusiti si promitatori, creste foarte frumos!
Baabel mulţumeşte pentru compliment şi aşteapză să reveniţi cu articole.
Excelent punct de vedere.felicitări revistei Baabel..