Viitorul nu are formă, dar are culoare.

Recent, Michael Bloomberg – fost primar al orașului  New York – am  și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din S.U.A din noiembrie 2020.  Fiind unul din cei mai bogați oameni din lume, el își poate permite să-și finanțeze campania electorală.

Intrarea lui târzie în campania electorală a fost precedată de o declarație în care își exprima regretul pentru aplicarea de către poliție a metodei “Stop and Frisk“ (“Oprește și percheziționează“) pe durata celor trei cadențe ale sale ca primar. Statistic, metoda a fost a fost aplicată cu precădere negrilor. Poliția însă nu se ocupă de statistici când e chemată să intervină – mai mult, în cartiere de negri unde evident există prea puțini albi / asiatici – sau să urmărească un răufăcător negru.

Michael Bloomberg candidează pentru preşedinţia SUA

Candidând ca democrat, Bloomberg a spus un “Sorry“ care să fie bine auzit de către negrii, care votează predominant pentru democrați, evident pentru a nu pierde voturile lor. Iată deci un candidat care se dezice de o metodă pe care, considerând-o eficientă, a aplicat-o timp de 12 ani ca primar (2002 – 2014). Mai rău, un new yorkez care nu vede cum evoluează lucrurile în oraș. Primarul care i-a urmat lui Bloomberg  a abandonat “Stop and Frisk“ și a recomandat poliției să se înfrățească cu diversele comunități. Emisiuni TV au arătat polițiști chemați să intervină, plătind eventual masa unui “consumator“, sau șterpeleala cuiva prins asupra faptului,… şi totul decurgând într-un climat în care președintele Obama denunța permanent “brutalitățile poliției“, subînțelegând că e vorba de o poliție rasistă albă. Tot Obama, în cei 8 ani de președinție, n-a avut nici o referire la faptul că majoritatea crimelor cu negri victime, au fost comise de către negri. 

Nu e de mirare că o poliție timorată nu mai acționează cu eficiență și ca urmare crimele se înmulțesc.  Nu mă voi referi în continuare la crime cărora le-au căzut victime polițiști care nu erau în acțiune, ci doar purtau uniforma.  Mă voi referi la un tip de “glume“ pe care unii indivizi și-au permis față de polițiști – turnarea de găleți de apă (semnificativ !! polițiștii nu au reacționat), cutii goale de carton puse pe o mașină a poliției, … Sau alt tip de “ glume “ – unui evreu religios i se dă una peste ceafă ca să îi zboare pălăria sau sunt aruncate ouă într-o evreică religioasă cu două fetițe de mână, …* Incidentele de mai sus au fost surprinse de camerele video și redate pe canale TV în condiții în care media face eforturi ca nu cumva să fie acuzată de rasism. Dar e posibil ca Bloomberg să nu aibă televizor (!!!).

Mă mai îngrijorează şi un anumit tip de “hoax“, adică un anumit tip de înșelătorie făcută pentru a obține pe nedrept un avantaj personal. Mă refer la înscenări făcute de indivizi  (bărbați sau femei de culoare)  pretinzând acțiuni rasiste împotriva lor. Dintre sutele de cazuri (pe teritoriul S.U.A. în ultimii zece ani) multe au putut fi dovedite a fi falsuri.** Şi faptele de acest gen, odată descoperite, nu sunt pedepsite cu suficientă severitate (sau deloc), continuând să învenineze relațiile dintre albi și negri, iar un fals care stimulează ostilitatea este, de obicei, urmat de violență. Dar e posibil că Bloomberg nu are televizor.

Bloomberg și-a început campania electorală în forță promițând multe lucruri la modul general, așa cum am văzut la orice politician, unii exagerând mai mult sau mai puțin. Trump, candidatul, s-a referit la câteva probleme cărora le-a căutat rezolvarea şi după ce a devenit președinte.

Dintr-o poveste citită în copilărie: unei femei îi dispăruse soțul cu mulți ani în urmă, iar ea s-a decis să se recăsătorească.  În ajunul nunţii şi-a făcut apariţia fostul ei soţ. Disperată, femeia  s-a adresat  preotului pentru un sfat:: “Părinte, am avut o cheie care mi-a fost de folos mulți ani. Am pierdut-o și după ce mi-am făcut alta, am regăsit-o pe cea veche. Sfătuiește-mă pe care s-o folosesc ?“ Preotul i-a răspuns:“Folosește-o pe cea veche“.

Eu la viitoarele alegeri  am să votez Trump .

* https://nypost.com/2019/11/25/what-the-left-doesnt-want-to-mention-about-new-york-city-hate-crimes

** Hate crime hoaxes, like Jussie Smollett’s alleged attack, are more common than you think

Ivan Klein

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

9 Comments

  • Mike Klein commented on December 6, 2019 Reply

    Stimate d-le Ivan Klein,
    Hai să ne înțelegem că nu ne înțelegem! Această discuție contradictorie este pe toate canalele de TV de când Trump a fost ales președinte. E clar că cea mai mare realizare a lui este să despartă țara mai mult decât era înainte de alegerea lui.
    Ne vedem la urnele de votare in 2020 și pe urmă mai discutăm.

    • Ivan G Klein commented on December 7, 2019 Reply

      Eu nu voi promova nici-odată un “ rasist de dreapta “ la “ stimate domn “ . Eu înțeleg ce d.M.K. nu înțelege și de ce se rezumă la afirmații ( nefondate ) fără a dezvolta subiectul . ( ” discuție contradictorie ..pe .. canalele de TV .. realizare a lui – Trump – este să despartă țara … ) . K.I.

  • Ivan G Klein commented on December 6, 2019 Reply

    Am citit cu amuzament comentariul d.M.K. Recomand citirea de la stânga la dreapta . M.K. vede un viitor negru – eu n-am precizat culoarea – dar populația neagră reprezintă acum mai puțin de 15% . S-a estimat de mult că limba majoritară după 2040 o să fie limba spaniolă .M.K. ar trebui să-și susțină afirmația ce bine a avut America de pe urma imigrației în ultimii 50 ani deoarece faptul că imgranții care au venit (și apoi au venit rudele iar apoi rudele rudelor ) și n-au mai plecat arată că imigranților le e bine în America . M.K. poate să mă eticheteze ca rasist de dreapta dar nu va găsi în articol dovezi că eu am etichetat cumva TOȚI ( sau majoritatea ) oamenii de culoare pe baza unor acte individuale – mai ușor i-ar fi să eticheteze astfel media că dă astfel de exemple la TV – ca să vezi poliția căutînd făptași prezintă imagini luate de camerele de luat vederi .( ex. de ieri – autobuz galben de școală , cu inscripții în ebraică , transportînd copii de școală a fost atacat cu pietre de un grup de tineri negri ) …Serios – sugerez d.M.K. să scrie la TV să nu mai fie rasistă dînd exemple negative cu oameni de culoare și chiar primarului N.Y. să investească mai multe milioane $ , decît și-a propus , pentru a educa un anumit public . Poliția a înțeles de mult că i se cere să nu fie ” brutală ” … și se abține .

  • Mike Klein commented on December 5, 2019 Reply

    Am citit cu amuzament articolul. Mesajul din titlu este că viitorul Americii va fi de culoare. Fără îndoială, tendințele demografice arată că locuitorii albi ai Americii vor fi în minoritate în întreaga țară in jurul anilor 2040-42. Deja 4-5 state au populația albă minoritară, la fel cam 50 de orașe mari au deja populația albă în minoritate. Nici Trump, nici un alt președinte nu poate opri această evoluție demografică care a început prin anii 60 când s-a extins imigrarea și la țări cu populație de o culoare diferită de cea albă. Și asta a fost bine pentru America! Părerile dumneavoastră și mai ales etichetarea oamenilor de culoare pe baza unor acte individuale sunt exemple clare de rasism de dreapta. Așa a fost ales Trump, le-a cântat în strună oamenilor ca dumneavoastră și le-a promis că va opri emigrațiile din ‘shithole countries’ și va lăsa mai mulți oameni din Norvegia.
    Nu știu dacă înțelegeți că deocamdată Bloomberg nu e în concurență cu Trump, fiind în partidul Democratic. Mai are de învins 20 de democrați care vor să fie canditatul partidului Democrat. Faptul că încearcă să fie pe placul blocului de alegători afro-americani nu e de mirare. Toți candidații democratici au nevoie de voturile acestui bloc, este cel mai puternic bloc in partidul democrat și nimeni nu poate câștiga candidatura democratică la președinție fără acest suport.
    Se spune că fiecare țară are conducătorul pe care îl merită. Se pare că în 2016 au votat mulți ca și dumneavoastră și ne-am ales cu un președinte care aduce rușine țări prin felul în care se comportă și cum vorbește. Eu nu pot să-i explic nepotului de ce președintele țări folosește limbaj licenţios și de ce își bate joc de mulți, punându-le porecle ca un copil de clasa a treia. Sper că în 2020 cei care nu sunt de acord cu felul în care gândiți vor fi majoritari și vom avea un președinte nou de care să fim mândri.

    • Ivan G Klein commented on December 6, 2019 Reply

      Partea a II-a ….„Parisul merită o liturghie” și d. M.K. merită un răspuns detailat la toate aspectele pe care le abordează fără a le înțelege . Trump are preferințe clar declarate, ele fiind interesul Americii – de ex. oprirea temporară a imigrației din țări răvășite de război ( întîmplător toate musulmane ), deci imposibil de verificat dacă persoana e victimă reală sau dimpotrivă e un răufăcător / criminal …. ; de asemenea mi se pare rezonabilă dorința de a avea imigranți utili cu un anumit nivel ( aşa cum pretind Canada , Australia ) , imigranți care să se integreze repede ( reversul situației actuale – mai mulți emigranți din Somala decît din Australia – avem deja o somaleză în Congres, adusă la vărsta de 12 ani, cu opinii clar antisemite sub mască antiisraeliană) etc.., etc…Nu e rău că îi faceți educație nepotului, dar a alege președintele ca rău exemplu de comportare fără a’i putea explica ce face el bine pentru țară – e drept asta ar trebui să înțelegeți întîi dvs. – nu e recomandabil. Metoda aceasta eu nu o aplic nepoților mei deoarece ar însemna să aduc ca exemplu de urmat președintele Chinei ( mama nepotilor e chinezoaică ). Fiind în linii mari de acord cu anumite observații referitoare la comportamentul lui Trump , eu am trimis sfaturi corespunzătoare la Casa Albă cu mult timp în urmă. Acum e rîndul dvs. !

      • Andrea Ghiţă commented on December 6, 2019 Reply

        Domnule Ivan Klein, cu scuzele de a interveni în polemica Dvs. cu dl. Mike Klein, doresc să fac o rectificare privitoare la citatul Dvs. “Parisul merită o liturghie!” se referă la faptul că Henric De Navarra, de confesiune hughenotă, s-a convertit la catolicism (de aici liturghia) pentru a deveni rege la Paris, adică Henric al IV-lea.

        • Ivan G Klein commented on December 7, 2019 Reply

          No problem . Înainte de a pune citatul am verificat dacă acesta întărește ideile ce doream să le exprim . Nemenționînd contextul istoric , invitam cititorul să facă propria cercetare . Mulțumesc . K.I.

          • Andrea Ghiţă commented on December 7, 2019 Reply

            Domnle Klein, puteţi s-o întoarceţi cum vreţi, “Parisul merită o liturghie” s referă la convertire sau la compromis.

            • Ivan G Klein commented on December 9, 2019 Reply

              Mea culpa .M-am gîndit la termenul de ” convertire ” uitînd de zicala ” toaca nu bate de două ori pentru baba surdă “. K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *