Se îndreaptă oare Israelul către un al patrulea tur de scrutin?

Cu mai puțin de trei săptămâni înainte de un nou tur de scrutin din Israel, cel de-al treilea într-un an, potrivit unor sondaje, perspectivele ca o tabără să obțină o majoritate este atât de mică încât în opinia publică israeliană se vorbește deja despre… organizarea pentru a patra oară a alegerilor legislative. 

Ultimul sondaj de opinie, efectuat la cererea Canalului 12 de televiziune, ale căror rezultate au fost publicate în ziarul ”The Times of Israel” arată că alianța Albastru-Alb de centru conduce cu un mic procent față de formațiunea Likud. Prima ar obține 35 de locuri în Knesset, cea de a doua 33.

Luate ca atare, sunt cifre insuficiente pentru a forma un guvern, respectiv pentru un vot majoritar în Parlament, de aceea trebuie văzut în ce măsură există șansele ca mai multe partide să formeze un guvern de coaliție, adunând împreună 61 de mandate, ceea ce ar reprezenta jumătate plus unu al voturilor deputaților din Knessetul cu 120 de mandate. Trecând însă în revistă celelalte partide care ar forma cele două coaliții, se observă că nici cu ajutorul lor nu s-ar forma majoritatea dorită. Astfel cele două partide ultrareligioase, susținătoare ale Likud, respectiv Shas și Iudaismul Unit al Torei, ar obține fiecare căte opt locuri și formațiunea de dreapta Yamina șapte locuri, deci împreună cu Likud ar aduna doar 56 de mandate. Mai prost stau Alb-Albaștrii. Lista stângii, compusă din Partidul Muncii, Gesher și Mereț ar obține 9 mandate, deci împreună cu alianța lui Benny Ganz ar avea 44 de voturi. Chiar dacă s-ar baza pe cele 13 ale Listei comune arabe, ceea ce nu este cazul, tot nu ar avea decât 57 de locuri, dar două partide arabe au declarat că nu l-ar vota pe Ganz.

Israel Beteinu

Ca și la celelalte tururi anterioare de scrutin, soluția se află la Yisrael Beitenu, formațiunea lui Avigdor Liberman (șapte mandate potrivit sondajului). De la bun început Liberman și-a condiționat prezența într-un guvern de uniune națională, propunerea lui ca soluție a impasului, fără partidele ultrareligioase și fără partidele arabe. Deși a fost și îndemnul președintelui Reuven Rivlin, cele două coaliții nu au reușit să ajungă la o înțelegere în privința unui guvern de uniune națională, în care postul de premier să fie deținut prin rotație. Ele nu au putut stabili cine dintre cei doi lideri – Netanyahu sau Ganz – să ocupe mai întâi funcția de premier.

Dar se pare că nici israelienii nu sunt entuziaști în ceea ce privește un guvern de uniune națională. Sondajul a întrebat, în cazul formării unui guvern de uniune națională ar accepta ca premier mai întâi o persoană pe care nu o agrează sau ar dori mai degrabă organizarea unui al patrulea tur de scrutin. Un sfert dintre cei chestionați au susținut a doua opțiune și nu ca Netanyahu să fie primul care să ocupe acest fotoliu. 50 la sută ar prefera să evite un nou vot, iar 25 la sută nu știu. Cam același rezultat s-a obținut când l-au pus pe Ganz primul: 27 la sută preferă un nou scrutin, 52 la sută sunt pentru rotație în guvern, iar 21 la sută nu știu. În sfârșit, ultima întrebare s-a referit la încrederea în capacitatea celor doi de a fi premieri: Netanyahu a câștigat încrederea a 42 la sută dintre israelieni, iar Ganz 36 la sută.

Pe undeva rezultatul final este un paradox. Dacă Netanyahu, care are mari probleme cu justiția și partidul său nu reușește să câștige numărul de mandate care să le permită să formeze guvernul, ceea ce înseamnă o insatisfacție a alegătorilor, cum se face că actualul premier se bucură totuși de încrederea a aproape jumătate din israelieni? Cred că aici este vorba de contextul politic din ultima perioadă: pe de o parte situația tensionată cu Iranul, pe de altă parte noul plan american de pace din Orientul Mijlociu, care a intensificat tensiunile cu palestinienii și pune Israelul în fața unor decizii dificile. Faptul că Washingtonul acceptă anexarea unor teritorii din Cisiordania, unde de-a lungul anilor s-au creat așezări evreiești, poate că oferă un sentiment de satisfacție clasei politice și unor grupări israeliene, dar punerea ei în aplicare va stârni furia palestinienilor și a aliaților lor, iar Israelul se poate aștepta la atacuri armate de toate tipurile, inclusiv încercări de atentate.

Atacuri cu rachete din Gaza

Existând ambele amenințări externe, este nevoie de un lider calm și foarte hotărât, ori israelienii așa îl percep pe Netanyahu. El este un lider de război. Este posibil ca până la urmă și Benny Ganz să se comporte ca atare, dar lumea nu-l cunoaște încă. Sigur, a fost șeful statului major, ca militar a fost și el nevoit să ia decizii importante, dar natura celor două însărcinări este diferită. Ganz, ca de altfel orice conducător militar, este subordonat în ultimă instanță suprastructurii politice, ultimul cuvânt aparține guvernului, premierului. În schimb premierul decide aproape singur, eventual se sfătuiește cu cabinetul restrâns de securitate, deci are o capacitate de decizie proprie mult mai extinsă. Cetățeanul israelian este conștient de acest lucru și poate de aceea, în actualele condiții tensionate, îl preferă pe Netanyahu. Dar nu și partidul său. De aici discrepanța în sondaj și impasul care se manifestă în politica israeliană și care ar putea duce la un al patrulea tur de scrutin.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

  • Theodor Toivi commented on February 22, 2020 Reply

    Am trait sub guvernele Antonescu, Gheorghiu Dej, Ceasescu, Perez/Rabin, Begin si Bibi…Sub guvernul Bibi am trait cel mai bine! Ne place sau nu asta este realitatea….

    • Eva Grosz commented on February 22, 2020 Reply

      Realitatea Dvs. Nu a mea.Când puterea e concentrată în mâna unui singur om, calea nu poate duce decât spre dictatură . Ce deosebire între Begin și Bibi ? Nu i-aș pune în aceași frază.Nu mai vorbesc de Rabin. Departe de modestia acestor oameni ? Și să nu uităm- a fost unul din instigatorii , a căror demonstrații a dus la uciderea lui Rabin. Sau memoria e prea scurtă ?

  • Theodor Toivi commented on February 22, 2020 Reply

    De acord cu dl George Konig . Condurea lui Nataniahu pezinta multe avantaje in raport cu perioadele conduse de stanga:
    1. Supermarketele si carucioarelor cumparatorilr arhipline.
    2. Nu am constatat bolnavi pe coridoarele spitalelor Carmel, Rambam, Fliman…
    3.Shekelul stabil. Inflatie practic zero.
    4. Rata somajului minima.
    5. Pib ($ per capita) a crescut admirabil.
    6. Relatii exceptionale cu USA, UK, China, India, Brazilia etc. Relatii amicale cu tarile arabe din Golf.
    6.Exportul, constructiile, soselele aeroporturile, caile ferate turismul si industria High-tech au luat un avant extraordinar.
    7. Au fost evitate razboaiele.

    Pe scurt: Nu-mi place sa vad rafturi goale la magazine si sa scada valoarea pensiei in decursul unei luni. Alte partide au avut o singura lozinca electorala: Rac lo Bibi.(Numai Bibi nu)

    Nu cred ca BIBI poate fuma tigari cu foi si bea sampanie de sumele exagerate acreditate in presa. De acord ca a actionat impotriva unor factori din Mass Media care i-au atacat familia. Daca eram miliardar si eu as fi donat bani pentru el fara sa solicit nimic.!
    Este interesant ca paturile defavorizate sunt pro Bibi…

  • Eva Grosz commented on February 21, 2020 Reply

    Care este situația asigurării sănătății publice, a oamenilor fără posibilitate de a merge la medic particular,care este situația învățământului mediu și superior, a cercetărilor, care este situația copiilor handicapați ,care nu primesc ajutor ,care este situația impunerii de către partidele religioase a felului de viață, a felului de educație, a problemelor civile ? Care este situația legăturii Israelului cu evreii din diaspora ? Care dintre noi este considerat evreu și care nu ? Care este situația diferențierii între etnii ? Care este influența familiei lui Nataniahu în conducerea statului. Ce este cu cheltuielile fabuloase ale acestei familii ? Care este situația securității țării în condițiile în care țara e de jumătate de an fără guvern? Toate acestea nu pot fi neglijate. A venit timpul pentru a schimba , dacă e posibil. Fiecare după credința lui. Dar să nu închidem ochii, când ni se aruncă cu praf în ochi. Chiar dacă praful strălucește.

  • BORIS MEHR commented on February 20, 2020 Reply

    ce au toți cu BIBI? E și el un politician, poate cel mai versat din istoria nouă a Israelului.

  • Tiberiu Ezri commented on February 20, 2020 Reply

    Daca Bibi va fi reales, cei care il vor realege isi vor merita soarta.

    • George Konig commented on February 20, 2020 Reply

      La ora actuala Israelul sta foarte bine din punct de vedere politic international si economic, deci prin realegera Likudului soarta israelienilor va fi foarte buna. Daca luam in considerare perioada in care a fost la putere partidul muncii in frunte cu Barac tot fost șef de statului major, soarta va fi groaznica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *