Cum este cu relaxarea izolării

Evenimentele curg cu mare viteză, ceea ce înseamnă că nu avem timpul și informațiile necesare să fim permanent la zi cu toate aspectele pandemiei. Este dificil să extragem adevărul din noianul de știri false venite cu virusul acesta atât de contagios. Ce veți citi mai jos are la bază ce am scris ”la cald”, în urmă cu două zile, atunci când a început să circule ceea ce acum aflăm că s-ar numi ”Programul Vacanța Mare”. Dincolo de conotația titlului, vrem să aflăm ce este el. Ce înseamnă acest program ? Este un set de măsuri de ”relaxare”, de după izolarea impusă de pandemie. Indiferent de unde ar proveni acest set de măsuri, înclin să cred că el reprezintă o parte dintr-o variantă de lucru care a stat pe masa ”comisiei științifice” sau cum s-o numi acel grup de lucru care fundamentează ulterioarele decizii politice.

În sprijinul acestei idei vine și o informație, căreia îi pot da credit și aș înclina să o cred, din care aflu că acest program ar fi fost în discuție încă din luna februarie, probabil ca urmare a procesului consultativ lansat de Ministerul Sănătății spre institutele de specialitate. Între timp, am intrat cu toții în izolare și a rămas în discuție modul treptat în care vom ieși din izolare. Un virus nu trece în câteva luni, așa că va trebui să respectăm în continuare măsurile de protecție. Acest set de măsuri, așa cum ”s-a scurs el în presă”, pare făcut de nespecialiști în domenii conexe celui medical, pentru că este vorba despre aspecte economice, sociale, umane, pe care nu le privește cu realism, părând mai degrabă o construcție utopică.

Sunt țări care urmează indicația OMS de testare și izolare a cazurilor depistate, ceea ce pare o cale firească. Din această propunere utopică rezultă că în loc de testări, care să extragă pe cei bolnavi dintre cei sănătoși, se fac propuneri de izolare prin relocarea membrilor grupului de vărstă așa zis ”vulnerabil”, cel al oamenilor de peste 65 de ani. Cine și de ce a decis că toți oamenii de peste 65 de ani sunt mai vulnerabili ? Asta nu știm și nici unde se definește asta în contextul pandemiei nu știm. Ar fi util să aflăm, dacă tot ne vizează.

De fapt este vorba despre vulnerabilitatea dată de bolile conexe, numite comorbidități, pe care le au pacienții infectați cu acest virus. Pe cale logică, putem crede că nu vârsta este cauza principală pentru care virusul atacă, ci bolile cronice de care suferă pacienții. Faptul că oamenii peste 65 de ani au mai multe boli este doar un factor favorizant. Nimic nu este demonstrat printr-o analiză a mai multor serii de cazuri, dar cu siguranță aceste analize vor avea loc după încheiere pandemiei. Analizele pe cazuri vor fi dificile, pentru că nu se va putea decela cauza reală a morții, adică câți au murit din pricina covid19 cu care erau infectați și câți din pricina gravității bolilor cronice pe care le aveau.

Prin urmare, nici acum nu știu mai mult decât știam acum două zile, așa că vă las să citiți ce am scris inițial.

*

*        *

Când am treabă nu mă uit la tv și cum am destulă treabă, pot zice că nu mă prea uit. Adevărul este că nu aveam un canal preferat nici înainte de pandemie, dar după această situație de extremă urgență pentru sănătate pot zice că toate canalele tv s-au uniformizat și dau aceleași știri ”pandemice”, cu aceleași statistici în culori, în așa fel încât să nu te gândești decât la pericole de moarte. La noi, slavă Domnului, sunt mai puține cazuri grave, asta față de alte țări, pentru că în fapt, fiecare moarte este o plecare definitivă dintr-o familie și o durere.

Cred că dacă se ia cineva după mine nu reușește să măsoare vreo audiență de program tv! Aud că prin furnizorii de canale tv ni se măsoară audiența, adică la ce ne uităm noi la o anume oră. Mă întreb dacă cineva se gândește că de cele mai multe ori omul lucrează ceva și televizorul vorbește drept înainte, uitat pe un canal, sau omul iese și lasă televizorul vorbind, ca să nu spun că poate să adoarmă pur și simplu, ”inspirat” de câte vreo emisiune pe care parcă a mai văzut-o și la alt canal.

De fapt nu acuratețea sondajelor de audiență mă preocupă pe mine acum, ci relaxarea de după izolarea cauzată de pandemie.

Cum spuneam, astăzi am zis să mă odihnesc puțin și am uitat să închid  televizorul. Am auzit știrile și tocmai se spunea cam ce ni se mai pregătește nouă, celor de peste 65 de ani. M-am bucurat că se lucrează la viitorul nostru, mai scurt sau mai lung! Avem și un “comitet științific”. Cum? Care comitet? Cel care se ocupă de pandemie, același care face susținerea deciziilor politice. Așa merg lucrurile pretutindeni, oamenii de știință analizează și propun, iar decidenții politici adoptă. M-am gândit ce bine este că se apropie o oarecare relaxare!

Acum se lucrează la un set întreg de propuneri de ”relaxare a izolării”, care se mai cheamă și ”marea închidere”, pentru că suntem închiși în case. Măsurile de relaxare propuse sunt în mod ciudat mai stricte decât izolarea, pe care o fac să pălească, să pară o măsură blândă! Propunerea care sare în ochi este să se relocheze bătrânii de peste 65 de ani, să fie scoși din casele lor, dacă locuiesc împreună cu copiii și nepoții. Această știre am auzit-o cu urechile mele, adică nu mi s-a transmis, ci am auzit-o!

S-au folosit în context termeni duri, cum ar fi ”grup vulnerabil”, ”instituționalizare” sau ”să locuiască cu oameni de vârsta lor”. Da, acești termeni au fost folosiți la știrile de la ora 14 și dacă mă supăr spun și pe ce canale, deși tocmai am spus că toate canalele sunt la fel.  De unde ”emană” acest set de măsuri de relaxare!? Cum vă sună o asemenea propunere? A depășit discriminarea de sex, rasă, etnie sau orice altceva, este un fel de ghetou general pentru bătrâni, ori noi știm cum a fost cu ghetourile. De ce trebuie izolați bătrânii!? Poate era mai bine să fie depistați la timp bolnavii, indiferent de vârsta lor! Nu credeți că este mai normal? Cine a definit bătrânii ca fiind cei peste 65 de ani și de ce nu cei peste 62 de ani, sau cei peste 70, sau pensionarii, indiferent de vârsta lor? Responsabilitatea pentru viață o are fiecare om! Viața este sfântă! Cum putem înțelege că trebuie apărați cu forța oamenii, categorii întregi de oameni asupra cărora se pune o anatemă forțată și-i adunăm în locuri ”sigure”?!

Mai este ceva grav și anume dezbinarea dintre generații, care se cultivă la nivel global, sau distrugerea familiilor în care fiecare membru are rolul lui și nu trebuie să spun cât au însemnat bunicii noștri în devenirea noastră. Bunicii care ne dădeau educația primară, de la care am învățat să fim oameni, asta în timp ce părinții munceau multe ore pe zi. În lipsa bunicilor, a bătrânilor, familiile vor fi infirme și membrii lor se vor robotiza mai repede. Poate că o lume amorfă, fără sentimente, în goana după resurse materiale, se erodează și se distruge mai repede.

Caut o explicație pentru asemenea aberații și nu o găsesc! De ce trebuie adunați bătrânii și instituționalizați?! De ce trebuie create instituții în care să fie băgați pentru perioade nedeterminate, desigur scurte, pentru că vor muri de supărare după ce vor fi fost scoși din mediul lor. Asta o poate spune orice psiholog de bună credință.

Cum mai stăm cu drepturile omului? Sunt suspendate total pe timp de pandemie sau pe timp de relaxare? Cam cât mai durează izolarea și pe când începe ”marea relocare”?

Pun aceste întrebări ca simplu cetățean, dar dincolo de asta sunt și eu în acest ”lot” și prin urmare o iau și personal. Mi se pare fără sens vorba asta : ”Nu o luați personal”! Păi cum să o ia omul dacă îl vizează și pe el! Uite, mă iau pe mine ca exemplu. Sunt în categoria considerată ”vulnerabilă” (de către cine și unde s-a definit asta?!) și totuși muncesc. Acum lucrez de acasă, dar sunt obișnuită cu munca. Deocamdată am reușit să răspund cerințelor din contracte. Mie această ipoteză ”relocantă” mi-ar aduce prejudicii legale, care decurg din neîndeplinirea unor prevederi contractuale.

Pe de altă parte, stau cu familia mea mai tânără și suntem foarte atenți la respectarea regulilor impuse de starea de urgență pandemică, pentru că suntem cetățeni responsabili. Aș vrea să întreb decidenții dacă aș avea voie să mă relochez în fundul curții mele și nu ”instituționalizat” la voia pixului cuiva? Mă relochez într-o anexă a casei construite de bunica mea cu mari, foarte mari sacrificii. O fi voie ? Aș avea nevoie de o bucătărioară, pentru că acolo, în fundul curții, nu avem și mă gândesc că nu va fi greu de construit până ieșim din izolare, ca să intrăm într-o relaxare mai izolată. De fapt, pot renunța la ideea cu bucătărioara și să îmi trimiteți catering cu mâncare, dar în fiecare zi. Cred că Statul nu poate plăti toate aceste idei fanteziste, visate noaptea de specialiști cu titluri multe, dar și de „ministeriabili” care fac experimente de izolare pe oameni, ca pe șobolani.

Să sperăm că nu se va ajunge la asemenea măsuri, pentru că numărul morților din pricina relocării/dezrădăcinării și ”extragerii” lor din locul unde au trăit până în prezent ar cauza cu mult mai multe morți decât virusul pandemic, epidemic sau cum ar mai fi el.

Poate că nu înseamnă mare lucru pentru oameni cu asemenea gândire, dar vă asigur că istoria are memorie bună !

20 aprilie 2020

Serena Adler

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

14 Comments

  • Judi Lowinger Fishman commented on April 25, 2020 Reply

    Mai mult nu se stie decat se stie despre Comportarea corona virus😪

    • Serena Adler commented on April 29, 2020 Reply

      Asta asa este! Ce stim este ca nu stim nimic!

  • Alexandra commented on April 25, 2020 Reply

    Emil este singurul care stie pe ce lume este . Celelalte opinii ajuta la umflarea gogoasei aruncate in media . Pusa la fileu …

  • Andrea Ghiţă commented on April 24, 2020 Reply

    Ceea ce e şi mai interesant este că autorul proiectului – între timp demis din comisia care se ocupă de COVID19 – îşi asumă şi susţine ideea. Am încercat să intru în logica lui. Ceva dreptate are: după încetarea stării de urgenţă şi începerea relaxării, virusul va mai “mişuna” în societate până când ori se infectează majoritatea populaţiei, va face anticorpi şi atunci se frânează propagarea virusului, ori va fi realizat vaccinul şi populaţia (măcar cea vulnerabilă) va putea fi protejată prin vaccinare. Într-adevăr vârstnicii despre care se spune că sunt cei mai vulnerabili faţă de formele grave ar trebui apăraţi de infectare. Numai că un program de carantinare frizează absurdul. Dilema este cum să-i protejezi pe vârstnici fără a-i discrimina. Dacă le pui mască pe caniculă se sufocă, dacă îi închizi în casă şi separi de familie le afectezi profund sănătatea mintală şi emoţională…Cred că vaccinul e prioritatea zero.

    • Serena Adler commented on April 29, 2020 Reply

      Cu protejarea grupurilor vulnerabile, pentru ca intre timp s-a latit plaja de varste, raman la parerea responsabilizarii personale.

      Cu masca este si bine si rau! Am scos masca venind acasa si dincolo de faptul ca era umeda din cauza respiratiei, era si plina de un praf gri, pe partea ei exterioara. Asta arata ca este utila la retinerea particolelor poluante.

      Era o vorbă bună și potrivită! Ce este mult devine excesiv!

      Este bine sa vedem ce se intampla prin lume, singura problema este sa vedem toate aspectele, fara sa le selectam. Zic si eu.

      Sa fim sanatosi!

  • Serena Adler commented on April 23, 2020 Reply

    Cred ca nu a fost fake news, ci varianta de lucru. Aspectele politice ar trebui sa fie secundare cand este vorba despre vieti, doar ca pe la noi politica e ea insasi bolnava!

    • Andrea Ghiţă commented on April 23, 2020 Reply

      Dincolo de propunerea aberantă se întrevede şi prostia. Prin absurd dacă s-ar fi pus în aplicare acest proiect, de unde resursele pentru cazarea şi alimentarea câtorva milioane de vârstnici? Pe mine mă uimeşte şi mă disperă numărul proştilor care s-au cocoţat în vârful ierarhiei, chiar universitare.

      • Serena Adler commented on April 23, 2020 Reply

        Da, ai dreptate! De unde atatia bani!

  • Grosz Eva commented on April 23, 2020 Reply

    Mai rău este că o mulțime de bătrâni mor singuri. Fără o mână întinsă din partea aparținătorilor. Îmi aduce aminte de poezia lui Szép Ernő: Add a kezed.

    Add a kezed mert beborúlt,
    Add a kezed mert fú a szél,
    Add a kezed mert este lesz.
    Add a kezed mert reszketek,
    Add a kezed mert szédülök,
    Add a kezed összerogyok.
    Add a kezed mert álmodok,
    Add a kezed mert itt vagyok,
    Add a kezed mert meghalok.

    Traducere
    Dă-mi mâna pentru că s-a înnorat
    Dă-mi mâna pentru că vântul suflă
    Dă-mi mâna pentru că se-nserează
    Dă-mi mâna pentru că tremur
    Dă-mi mâna pentru că ameţesc,
    Dă-mi mâna pentru că mă prăbuşesc
    Dă-mi mâna pentru că visez
    Dă-mi mâna pentru că sunt aici
    Dă-mi mâna pentru că mă sfârşesc.

    • Serena Adler commented on April 23, 2020 Reply

      Pe mine aceste versuri m-au emotionat prin adancimea, profunzimea lor! Va multumesc stimata doamna!

  • Hava Oren commented on April 23, 2020 Reply

    Dacă există într-adevăr un asemenea program de izolare a „bătrânilor”, sunt de acord că e groaznic.
    Dar saitul romania.europalibera.org susține că „Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat deja, luni, la Digi24 că propunerile lui Streinu-Cercel au fost respinse de Guvern”.
    Atunci nu înțeleg care e problema!

    • Serena Adler commented on April 23, 2020 Reply

      Care este problema!?

      Problema este ca asa ceva a trecut prin mintile unor oameni si ca ar fi putut deveni realitate.

      Problema este ca a fost o varianta analizata. Faptul ca a “scapat” in presa a facut sa nu ajunga pe masa decidentilor politici.

      Ma opresc aici si nu spun ca ar fi putut fi adoptata, daca “testarea” trecea de opinia publica.

      Stiti de ce imi permit sa am pareri? Pentru ca sunt bazate pe analiza onesta a informatiilor publice! Imi permit pentru ca nu fac politica. Tot de asta nu am dat niciun nume! Pentru ca eu nu “infierez” si pentru ca e vorba despre ceva mai important decat politica!

      E vorba despre viata!

  • Emil commented on April 23, 2020 Reply

    Chestia cu carantinarea bătrânilor separata este un fake produs de guvern și Iohannis pentru a scăpa de Cercel .Urmează Arafat.

    • Serena Adler commented on April 23, 2020 Reply

      Cred ca nu a fost fake news, ci varianta de lucru. Aspectele politice ar trebui sa fie secundare cand este vorba despre vieti, doar ca pe la noi politica e ea insasi bolnava!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *