Haiducii vechi și noi

Prin comportament, majoritatea așa-zișilor politicieni cu care ne-am blagoslovit alegându-i de bunăvoie și nesiliți de nimeni, se distinge prin haiducie.

Doar că la noi, nu doar democrația (propusă de tov. Iliescu), ci și haiducia este originală:

  • Conform uneia din definițiile DEX, haiducul originar era un om care fura de la cei bogați pentru a împărți averile săracilor.
  • Conform definiției mele, noul haiduc fură de la toți, își ia copios partea și, spre a-și menține statutul, împarte pomeni tuturor.

Bun, haiduci au fost și sunt încă. Până aici, e OK. Problema e că pe vremuri, la conducerea treburilor erau alții, de multe ori chiar oameni calificați, uneori chiar dedicați menirii lor. Aceștia vedeau de treburile țărișoarei, haiducii de ale lor. În prezent, haiducii (de toate culorile) ocupă pozițiile de conducere și fac ce știu mai bine. Din păcate acest bine nu are nicio legătură cu binele comun.

Haiducii noi sunt cu toții buni de gură, știu tot ce nu au făcut alții, știu și cine sunt vinovații pentru starea jalnică în care am ajuns (desigur: adversarii politici – trădători de neam și țară, oculta, Soros, etc.). Singurul capitol în care nu se pricep este cel privind direcțiile și modul eficient în care trebuie acționat spre ieșirea din marasmul social, economic, politic, etc. de care ”beneficiem” de prea mult timp.

Efectele aflării de prea mult timp la butoane a noilor haiduci sunt ilustrate perfect în graficul publicat de Comisia Europeană în ”Eurostat”. Acesta ilustrează cât de inovative sunt țările Uniunii Europene:

 Tristul adevăr, oglinda ce ni se pune în față: nu doar că ocupăm ultimul loc, dar ne situăm la mare distanță chiar față de penultimul!

Desigur, progresul presupune inovație, și nu doar în domeniul științific, tehnic sau economic, ci și în modul de a face politică.

Până nu vom eradica haiducia asociată cu incompetența, incultura, șmecheria (ca substitut al inteligenței), pălăvrăgeala, grobianismul etc., ne vom învârti în același cerc.

În contextul celor de mai sus, mai am o singură problemă:  la viitoarele alegeri eu cu cine votez?

I. Schlesinger

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *