Revoluţia anti-Trump a 75 de milioane de americani

“Tonight, the whole world is watching. I believe at our best America is a beacon for the globe. And we lead not by the example of our power, but by the power of our example.

Astăzi întreaga lume ne priveşte. Cred că America este un far pentru această planetă. Noi nu conducem prin exemplul puterii noastre, ci prin puterea exemplului’’

Joe Biden, 7 noiembrie, 2020 – Delaware

Astăzi la ora 8.25 dimineața, ora Californiei, în Los Gatos, m-am simțit ca în decembrie 1989 la Cluj.  Singur îmi spun:  “Comparația este abruptă. Nu e același lucru.” Da, nu e același lucru pentru istorie, dar pentru mine este același lucru.

Poza de pe TV am făcut-o când am auzit vestea, la ora 8.25 ora Californiei (18.25 ora României).

Am comutat pe FOX mai târziu (după părerea mea în timpul lui Trump a devenit un echivalent al Antenei 3 din România – poate că această comparație e cam exagerată ) și am văzut asta:

Mi-am dat seama că e gata… E ca și atunci când, în timpul Revoluției, am auzit că l-au prins pe Ceaușescu. Amintirea emoțiilor de atunci împreună cu cele de acum îmi provoacă aceste comparații poate exagerate pentru unii.

Tot mai multe personalități îl recunosc pe Joe Biden ca președinte, inclusiv din rândul Partidului Republican. Fostul Președinte George W Bush i-a felicitat pe Joe Biden și pe Kamala Harris. La fel și câțiva senatori republicani care îl sfătuiesc pe Trump să-l recunoască pe Biden preşedinte. El nu vrea. Joacă golf și trimite mesaje prin Twitter vorbind despre o fraudă masivă, fără nicio dovadă. Nu poate fi fraudă în 6 state. SUA nu e Bielorusia. Rudy Giuliani, Newt Gingrich (pe care îl cunosc personal – este un individ de extremă dreaptă – din fericire fără funcție la republicani acum) sunt două personaje compromise care spun că a fost o fraudă generalizată, dar fără vreo dovadă. Până la urmă republicanii îl vor convinge să renunţe, aparent și Melania si Jared Kushner îl sfătuiesc acelaşi lucru. El a presimțit situația și a pregătit terenul de luni de zile, spunând că poate pierde numai prin fraudă (un mesaj total ne-american și fără precedent în istoria SUA). Trump are nevoie de o justificare a eșecului politic. El nu pierde niciodată. Așa spune. Fox News, alături de postul de extremă dreaptă din San Diego, OANN, sunt singurele posturi de televiziune majore care continuă să răspândească vești false. Va mai dura un pic, dar Trump nu are nicio șansă, pentru că nu se poate să fi fost fraude majore, idee îmbrățișată şi de multi republicani din fiecare stat. 

OANN este un post TV de extremă dreaptă, anti-imigraţie, total neprofesionist. Unii spun că dacă pierde, Trump îl va cumpăra şi va conduce acest post.

Se spune că America este un “melting pot” unde nu contează de unde vii, nu contează ce culoare are pielea ta, nu contează cum vorbești engleza, ești parte din aceată oală mare, în care intră toți și rezultatul este o supă excelență, care place la toată lumea. Se pare că acum în America există două oale, una de tip “melting” și alta în care lumea nu se amestecă.

În cei 30 de ani, de când sunt aici, am înțeles în ce constă spiritul american:

  • Atitudine primitoare față de imigranți
  • Selecție naturală, în sensul că fiecare persoană trebuie să se descurce, ajutor minim de la stat, ajutor de fapt inexistent
  • Leadership în politica mondială și susținerea mișcărilor democratice din țările nedemocratice
  • Condamnarea dictaturilor
  • Trăinicia instituțiilor publice şi a proceselor democratice, inclusiv a alegerilor
  • Existența unui sistem de “verificări “ între nivelele puterii (executiv, legislativ, judiciar)

Cei care au conceput Constituția Americii au divizat puterea în trei ramuri: legislativ – Senat și Congres, executiv – Președintele și Guvernul și judiciar – Curtea Supremă, Departamentul de Justiție, CIA, FBI etc.

În plus,  s-a creat un sistem de verificare care se numește “checks and balances” care să prevină ca una dintre ramuri să aibă prea multă putere.

Pentru a explica aceste limitări de putere, James Madison a spus că dacă oamenii ar fi îngeri, guvernul nu ar fi necesar. (James Madison a fost unul din autorii Constituției SUA și al patrulea președinte al SUA). Din fericire, acest sistem a funcționat în ultimii patru ani. Dacă nu funcționa, Trump reușea să facă mult rău și să semene din ce în ce mai mult cu un dictator. A încercat mult să erodeze și acest sistem, prin plasarea de persoane fidele, total partizane, în ramura judiciară.

Trump a apărut pe scena politică în 2015.

Atunci am realizat între susținătorii celor două partide există o ruptură care s-a accentuat în timpul administrației lui Obama. Partidul Democrat are o diversitate mult mai mare, și are ca susținători mulți oameni foarte educați de toate națiile, etniile, etc. Partidul Republican are ca susținători mai ales oameni mai puțini educați, care locuiesc în mijlocul Americii și cu predominanță albi.

În plus, sistemul cu electori este făcut în așa fel încât să avantajeze aceste zone mai puțin populate, unde predomină adepții Partidului Republican; așa se explică cum poate cineva să câștige alegerile prezidențiale fără a avea o majoritatea de voturi.

Daca vreți să aflați geneza electorilor citiți aici: https://www.history.com/news/electoral-college-founding-fathers-constitutional-convention

Ea datează de la apariția Constituției in 1787 şi are legătură cu stăpânii de sclavi.

În plus, indiferent de mărimea populației, fiecare stat are doi senatori.  Cred că acesta este un sistem făcut intenţionat pentru a contracara Camera Deputaților unde numărul de reprezentanți este direct legat de numărul locuitorilor.

Văzându-l pe Trump, mi-am dat seama, chiar de la început, că este un personaj fals, un manipulator extraordinar al maselor. Văzusem showul narcisistic “The Apprentice” (a apărut în 2004), un fake reality TV, în care toată familia lui Trump erau judecători absoluți și hotărau pe cine să concedieze și cine să mai rămână în show, pe baza unor situaţii de business așa-zis reale, regizate de ei. La sfârșitul fiecărui episod Donald Trump venea ca un Dumnezeu (atunci am auzit despre el pentru prima dată) și decidea soarta fiecărui participant. Ivanka a apărut și ea, la fel și fiii lui: Don și Eric.  

În 2015 am realizat că această charismă a personajului îi va cuceri pe foarte mulți. Pe fondul unei slăbiciuni totale a Partidului Democrat, Hillary Clinton şi democrații credeau că vor câștiga fără probleme, dar câştigătorul s-a dovedit a fi Trump. Retorica lui populistă era adresată către două zone ale Americii:

a) zona în care industria americană siderurgică s-a distrus complet (rust belt – centura ruginită)

b) zona agricolă din centrul Americii, unde erau majoritatea susținătorilor republicanilor

Răspândirea ideilor că toate aceste probleme se datorează străinilor care iau slujbele şi faptului că toată lumea profită de America a făcut ca Trump să câștige alegerile și statele din rust belt să devină republicane, deși anterior făcuseră parte din așa zisul “zid democrat”.

Privind pe hartă statele din “rust belt”, veți vedea că sunt exact cele care au schimbat acum soarta alegerilor, redevenind state albastre, democrate: Michigan, Wisconsin și Pennsylvania.

Mesajul lui Trump era să termine corupția de la Washington (să elimine mlaștina cum spunea el – drain the swamp), să protejeze America de invazia mexicană, să construiască un zid plătit de mexicani, să renegocieze toate tratatele comerciale pentru că America este jefuită de străini (NAFTA – Parteneriatul Trans Pacific făcut să contracareze expansiunea Chinei, a fost înlocuit), să sisteze Obamacare (legea de asistență medicală hibridă care obligă fiecare cetățean să își facă asigurare medicală), să desfiinţeze tratatul cu Iranul. De asemenea Trump menționa existența Statului Paralel (sună familiar și în România – retorică PSD). Ceva mai nou, neauzit pe vremea lui Nixon, era că toată presa, în afară de Fox, este finanțată de anti-Trumpişti şi răspândesc “fake news”. George Soros a devenit și inamicul lui, alături de Bloomberg, CNN. Și-a adus toată familia în Guvern și le-a dat funcții, deși nu aveau pregătirea necesară. Când au apărut pozele familiei în Trump Tower, cu mobila decorată cu aur, mi-am dat seama că asistăm la ceva fără precedent în America. Era la fel cu modul în care dictatorii își etalează bogăția ca să impresioneze. A fost total neamerican.

Nu vreau sa vorbesc de ancheta de doi ani legată de intervenția rușilor în alegeri.

Încet-încet Trump a început să folosească tehnica numită “gas lighting” – lampa de gaz. Am învățat și eu ce înseamnă: răspândirea neadevărurilor, insistența pe aceste minciuni, construiesc o realitate artificială, iluzorie, pentru susținătorii care, auzind tot timpul același lucru, o să creadă în ele. Tehnica a fost şi mai este folosită de către toate guvernele totalitare. Prima mare minciună a fost atunci când au falsificat poza de la inaugurare, în aşa fel încât să pară că au fost mult mai mulți oameni decât la inaugurarea lui Obama.

La fel a creat mai târziu realitatea proprie a pandemiei, care a adus America în situația catastrofală în care se află acum.

Trump a început să aplice cu mult succes procesul de “divide et impera”. A atacat multe grupuri etnice, nu a condamnat pe față mișcările supremaționiste și mișcările conspiraționiste periculoase, precum QAnon. A încercat să erodeze CIA, FBI, Departamentul de Stat. Și-a pus în funcții cheie susținătorii politici total nepregătiți, dar loiali. A numit ca ministru al Justiției un individ total partizan, revenit din pensie, care a început să acționeze ca avocatul lui. A început să denigreze și organizațiile care luptă împotriva pandemiei, precum și CDC sau FDA. A politizat totul. Acum două luni a pus un medic radiolog, adept al teoriei herd « cireadei » (Scott Atlas) ca să coordoneze comisia anti COVID după care i-a atacat pe medicii celebri, recunoscuți pe plan mondial, care conduseseră această comisie până atunci atunci. (Fauci și Birx)

Nu a aplicat nicio doctrină republicană. Dimpotrivă, avea idei de toate felurile, populiste prin definiție. «Nu ne vindem țara » în versiune americană era leit motiv.

Pe plan intern, succesul cel mai mare a lui Trump a fost situația economică pre-covid. Economia a fost cea mai de succes componentă (și cam singura) a administrației lui Trump. El a redus taxele pentru companii (lege inițiată de libertarianul Rand Paul), ceea ce a avut un efect pozitiv. Problema a apărut când a lovit epidemia. Din păcate, lipsa unei strategii unitare la nivel național, de reducere a ratei de infectare, a produs un blocaj al economiei, pentru că multe state au închis industrii şi afaceri. Trump a separat economia de epidemie. Din păcate, cele două nu pot fi separate înainte de găsirea unui vaccin. O revenire treptată a economiei trebuie întotdeauna însoțită de măsuri anti-răspândire a epidemiei. Industrii întregi aproape că au dispărut, numărul șomerilor a crescut foarte mult. (La ora actuală numărul șomerilor este de 6.8%.) SUA a acordat un ajutor substanțial celor afectați, dar din păcate acest ajutor nu s-a repetat din cauze politice care au precedat alegerile.

Deci Trump a avut două etape ale economiei. Etapa pre-COVID, când economia a fost într-o stare foarte bună şi etapa post-COVID, când lipsa unei strategii unitare de combatere a epidemiei pe plan naţional a făcut ca economia să ajungă într-o stare destul de precară, rata șomajului fiind foarte mare.

Cred că politica externă a lui Trump a fost total butaforică și foarte periculoasă pentru situația mondială complicată în care trăim. Trump a degradat Departamentul de Stat și a lovit în diplomația americană. Am vorbit cu prieteni americani, diplomați de carieră și toți mi-au spus același lucru. A folosit diletanți la negocieri. Cu Coreea a mers după lucrurile spectaculoase, exact ca la un reality show, dar fără substanță.

Am citit cartea The Room where it happened de John Bolton, diplomat de carieră conservator-republican, care a fost Consilierul de Securitate Națională în Administrația Trump. John Bolton a arătat că tot Trump i-a derutat tot timpul pe diplomații americani, nerespectând regulile diplomatice și fiind total diletant în negocieri. Negocierile lui ca CEO sau cele false de la showul lui de TV erau total diferite față de negocierile diplomatice, unde trebuie să fii bine pregătit, să îți cunoști adversarul și contextul internațional. El nu era pregătit și nu asculta de consilierii profesioniști. Cred că diplomația lui diletantă și folosirea familiei la negocieri dificile au adus prejudicii serioase poziției Americii în lume. Din fericire situația poate fi rezolvată cu câțiva diplomați abili, sper că acum credibilitatea SUA va fi restabilită.   

Cât despre Israel, știu că Trump are mulți admiratori, mai ales printre suporterii lui Benjamin Netanyahu. Trump a facilitat semnarea unor tratate bilaterale între Israel și țări care erau inamice până acum. Acesta a fost un lucru pozitiv. Nu știu cât sunt de trainice aceste acorduri, mai ales că problema majoră, crearea statului palestinian, nu a fost rezolvată. 

Eu cred că Joe Biden va fi un președinte extrem de deschis față de Israel și va susține statul evreu, așa cum au făcut-o aproape toate administrațiile americane. Am auzit-o la TV pe Tzipi Livni, fost vicepremier și ministru de Externe al Israelului, care îl cunoaște bine pe Joe Biden. Ea a spus că în situația mondială actuală, un moderat ca Biden este mult mai util.

În ce privește România, poziția strategică și loialitatea României este recunoscută de SUA. România a avut relații bune cu SUA și în timpul administrației Trump. Mai mulți români loiali lui Trump au primit funcții importante în Administrație. Mă refer la ambasadorul SUA din România și la ambasadorul SUA din Arabia Saudită care sunt din comunitatea română din SUA.

Deci Administrația Trump a avut relații foarte bune cu România. S-au făcut multe progrese pe plan economic și militar. Am fost la Washington atunci când președintele Johannis a avut întâlnirea istorică cu președintele Trump. Prin celebra conferință de presă, unde Trump a fost alături de președintele Johannis în Rose Garden, președintele Johannis și România au ajuns pentru un timp pe prima pagină a politicii internaționale, ceea ce a fost excelent.

Sâmbătă 7 noiembrie, președintele României i-a felicitat pe Joe Biden și pe Kamala Harris, fiind printre primii președinți din lume care au făcut-o.

Cred că Joe Biden va aduce relația cu România la un nivel superior. Joe Biden cunoaște foarte bine România, a fost aici. Unul din bunii lui prieteni este Mark Gittenstein, fostul ambasador al SUA la București. Mark este membru al Comisiei de Tranziție a lui Biden care îl va instala pe noul președinte la Casa Albă. Acum câţiva ani, am avut privilegiul să fiu cu Mark Gittenstein la sinagoga din Cluj și lucrez cu el în Boardul Organizației Alianța (alianța.org). Părinții săi au fost evrei originari din România. Sunt convins că Mark Gittenstein va fi un consilier prezidențial extrem de util pentru România.

De asemenea cred că relația cu România va fi și mai bună pentru că administrația Biden își va îmbunătății relațiile cu EU și NATO. Din cauza retoricii acide a lui Trump, vizavi de EU și NATO şi toleranța față de política lui Putin, s-au creat potențiale pericole strategice globale la care și România era expusă. Din fericire nimic nu s-a deteriorat iremediabil în aceste relații, în afara unei răciri aparente în relațiile SUA cu NATO și EU.

În noua administrație aceste pericole strategice vor dispărea și asta va fi implicit în avantajul României.

În încheiere, iată de ce cred că alegerea noului președinte este un lucru extrem de pozitiv. Sper că Biden va încerca să micșoreze prăpastia dintre cele două Americi. Sper să-i determine pe democrați să fie moderați. Dacă Senatul rămâne republican, este bine să nu avem o majoritate democrată absolută. Și sper din tot sufletul că Partidul Republican se va reforma și va redeveni o forță conservatoare sănătoasă. Lupta democratică între cele două forțe va readuce America acolo unde a fost înainte de aberația istorică numită Trump.

Joe Biden se află în fața unor probleme extrem de dificile, în primul rând situația pandemiei. În același timp trebuie să îmbunătățească relația dintre democrați și republicani (atât politicieni, cât și populaţie), va trebui să creeze compromisuri și să se opună ideilor de extremă stângă ale noilor curente din Partidul Democrat.

Cu Biden președinte, lumea va fi mult mai normală, SUA își va relua rolul de lider în lume și se va reintegra în organismele internaționale din care a ieșit pe vremea lui Trump.

În încheiere, vreau să declar că nu reprezint pe nimeni și nicio organizație din care fac parte. În acest articol am expus părerea mea personală. Nu sunt politician, sunt informatician și antreprenor pasionat în special de diplomație. Dacă nu sunteţi de acord cu mine, nu e nicio problemă, așa cum am învăţat în SUA: “let’s agree to disagree”. Respect părerea tuturor și polemica civilizată.

Dacă vreți să citiți mai multe din ce am scris recent sau să mă vedeți la un interviu la TVR Cluj iată cîteva linkuri:

  1. https://revistacultura.ro/nou/2020/08/cultura-614/#102
  2. https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/george-roth-antreprenor-roman-succes-sua-In-administratia-biden-vizele-romani-vor-ridicate-1_5fa41a7c5163ec42718cf026/index.html
  3. https://www.facebook.com/watch/live/?v=749809365604570&ref=watch_permalink

George Roth – 8 Noiembrie 2020, Los Gatos , California, SUA

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

45 Comments

  • Maria Roth commented on November 11, 2020 Reply

    O analiza echilibrata, in acelasi ton cu majoritatea reporterilor de pe posturile binecunoscute de televiziune, cu accentele care intereseaza pe cititorii Baabel foarte bine puse. As mai adauga ca insusi Benjamin Netanyahu l-a felicitat pe Biden.

    • Veronica commented on November 11, 2020 Reply

      Cum sa nu l felicite, Israelul are nevoie de USA, indiferent de pozitia presedintelui. Si oricum este un act formal.

  • Virgil Duncan commented on November 11, 2020 Reply

    Dl GR – articol bun putin inclinat ideologic spre cititorii din Babel pe care ii vad centru stanga cu mici exceptii.
    Citez “Și sper din tot sufletul că Partidul Republican se va reforma și va redeveni o forță conservatoare sănătoasă. Lupta democratică între cele două forțe va readuce America acolo unde a fost înainte de aberația istorică numită Trump”
    Trump NU E Republican – este populist – a fost toata viata democrat si chiar a finantat-o pe Hillary Clinton. S-a declarat Republican din cauza ca Democratii aveau deja un candidat. S-ar putea ca dupa aceste alegeri sa infiinteze al treilea partid in SUA care va fi pozitionat in centru-dreapta si care va avea membri din amandoua partidele istorice care s-au saturat de coruptie, de marxism/anarhie si de extrema dreapta. Trump nu e o aberatie – lucrurile nu se pot intoarce unde au fost. Este o schimbare fundamentala in SUA – cele 71 de milioane au vazut ceva care ceilalti inca nu au vazut.

  • MARINA ZAHAROPOL commented on November 11, 2020 Reply

    Am sa raspund la replicile dlui Ivan Klein cu privire la ordinul dat de Donald Trump ca General Motors sa inceapa sa fabrice ventilatoare cat si remarca despre utilizarea incompletă a navei spital.  Aceste afirmații sunt corecte dacă le scoți din context/out of context!  Este suficient sa te uiți la datele anunturilor din citatele BBC News si USNI News, respectiv sfarsitul lunii martie si începutul lui aprilie – cand lucrurile au început relativ sa se imbunatateasca – ca sa-ti dai seama de acest lucru.După ce săptămâni de-a rândul a sustinut ca spitalele sunt înzestrate cu tot echipamentul necesar, in ciuda petitiilor disperate ale guvernatorilor celor 50 state, democrați si republicani (Andrew Cuomo, de ex.,  in NY spunea ca are nevoie de 30,000 de ventilatoare) si contemplarea imaginilor sfasietoare ale personalui medical care lucra fara echipament protector (multi au fost infectati si si-au pierdut viata,) Trump a cedat presiunilor exercitate de democrații din Congres si organizații non-profit si a invocat, in fine,the Defence Production Aid.  Uzinele Ford si GM – care incepusera deja sa produca acest echipament benevol, in paralel cu productia lor uzuala de automobile – au sistat productia lor uzuala de automobile si si-au dedicat facilitatile excusiv productiei de ventilatoare.  Am sa citez acum dintr-un articol din ziarul “The Washington Post” in 4 aprilie intitulat:  Despite warlike efforts by Ford and GM to make ventilators, production is expected to come too late, fall short of what is needed
    “In interviews, the automakers said they are racing to manufacture as many of the urgently needed medical devices as possible.  But their relatively late start means the bulk of their production could come after the peak of coronavirus cases hits the country.
    Ford said it is aiming to produce 1,500 ventilators by the end of April.  General Motors said it could produce 10,000 units as early as mid-May.
    But health experts say that tens of thousands of ventilators will be needed to save patients over the next few weeks alone— and that the country does not have enough.”
    Avem exact reversul medaliei in cazul navei-spital.  Daca ordinul de producere a ventilatoarelor a venit mult prea tarziu ca sa mai fie eficace,  in cazul vaporului Comfort ancorat in NYC, avem un caz de neutilizare pe deplin a resurselor ( 182 de pacienti tratati la o capacitate de !,000 paturi disponibile.)  Acelasi lucru s-a repetat si cu Centrul de Conventii Javits, care a fost convertit in spital!  Daca acest fenomen se datoreste faptului ca situatia cu Covid-ul s-a ameliorat intre timp si restul disponabilitatilor nu mai era necesar, cum a sustinut Comandamentul Naval sau trebuie atribuit unei incompente si subestimari a cerintelor de moment ramane un mister.  In orice caz, statele NY si New Jersey, care au beneficiat de utilizarea a 182 de paturi si ingrijirea  medicala excelenta de pe nava, si-au exprimat recunostinta pentru posibilitatea de a interna alti 182 de pacienti in spitalele lor.

  • Theodor Toivi commented on November 10, 2020 Reply

    Dece este blamat Trump care nu primeste in USA migranti sud-americani fara viza si nu sunt ostracizati conducatorii statelor din care provine exodul ?. De ce acesti bieti oameni il prefera pe “raul” Trump si nu pe “bunul socialist” Maduras din Venezuela? Cubanezii din USA, dupa experienta Castro, au votat Trump!

  • Theodor Toivi commented on November 10, 2020 Reply

    Este posibil oare ca zecile du milioane de american care au votat Trump nu cunostea delaliile relatate de dl Roth? Precizez ca eu am totusi toate stima si admiratia pentru eruditul nostru coleg de la Baabel….

  • Theodor Toivi commented on November 10, 2020 Reply

    Entuziasmul unei anumite categorii de arabi extremisti la victoria lui Biden spune ceva…

    • Veronica Rozenberg commented on November 10, 2020 Reply

      si a lui George Roth, un arab mascat originar din Cluj :-))

      • Klein Ivan commented on November 11, 2020 Reply

        V.R. – Mă îndoiesc că ironia asta îl amuză pe G.R.

  • Theodor Toivi commented on November 10, 2020 Reply

    Cred ca este un articol patimas anti Trump si contra alegatorilor sai care reprezinta 45% din americabi. Biden a castigat prin voturilre afro-americanilor, originarilor din Sud-America, tarilor musulmane s.a.m.d. Doua membre ale partidului Biden sunt fatis anti-israeliene, a caror vizita in Israel a fost interzisa. Nu mi-a placut pozitia lacrimogena a lui Biden fata de afro-americanului omorat din eroare de un politist alb. Nu-mi plac indivizii care distrug magazinele casher si acum danseaza frenetic victoria anti Trump…

    • Andrea Ghiţă commented on November 10, 2020 Reply

      Respect opiniile Dvs, pro-Trump, dar articolul lui George Roth nu este deloc pătimaş, mai degrabă comentariul Dvs. este pătimaş.

    • Veronica Rozenberg commented on November 10, 2020 Reply

      Sunt de acord cu Andrea. E foarte nepotrivita dupa parerea mea, opinia “patimas” la adresa articolului, pe care il consider foarte echilibrat.
      Dar, precum dl Virgil Duncan afirma , s-ar putea ca pana la urma (Procurorul general, sau nu stiu daca aceasta e functia sa oficiala) a aprobat o verificare/renumaratoare a voturilor in toate statele americane. Adjunctul democrat al acestei persoane se pare ca si-a dat demisia.
      In schimb dvs, dle Toivi, nu sunteti la prima afirmatie prin care aratati o atitudine nu tocmai neutra (eufemism) fata de aceasrta populatie afro-africana.

      Chiar daca pot sa va inteleg, nu sunt de acord cu generalizari de acest gen si cu opinia dvs. eurocentrista..

      • Theodor Toivi commented on November 10, 2020 Reply

        Prin natura mea etnica nu simpatizez cu cei care dau foc magazinelor casher….

        • Virgil Duncan commented on November 11, 2020 Reply

          Dl Toivi – nu e vorba de magazine kosher – este vorba ca au jefuit magazine si le-au dat foc dupa aia – au jefuit magazine mici apartinind unor negri ca si ei – a fost un caz cand proprietarul magazinului (negru a crezut ca poate sa-i convinga) a incercat sa-i impiedice si a fost omorit in bataie. Si toata asta a fost finantata si organizata de organizatiil de stanga.
          Primarii democrati ale acestor orase au lasat jaful sa continue si nu au chemat armata desi Trump le-a spus ca armata e pregatita sa faca ordine. Si totul ca sa se creeze anarhie si ura impotriva lui Trump cand alegerile erau in 6 luni.

          • Theodor Toivi commented on November 11, 2020 Reply

            dl. Duncan:Multumiri pentru iprecizarile dvs.

  • MARINA ZAHAROPOL commented on November 10, 2020 Reply

    Nu voi discuta toate aspectele legate de epoca Trump, dar voi incerca sa clarific anumite lucrurii si apoi sa solicit un răspuns la o întrebare mai cuprinzatoare.
    In primul rand, Trump era la curent cu pericolul iminent ca virusul din China sa invadeze SUA, dar a preferat sa ascunda aceasta informatie si ulterior a încercat sa nege ca fusese de fapt in tema cu luni in urma.  A dat intai vina pe WHO, organizatia mondiala de sanatate, dar din organizație făceau parte si oameni de stiinta americani, care l-au informat la timp de gravitatea situației.  Cand nu a mai putut nega că știa din ianuarie, dar, in ciuda acestui fapt, nu a luat măsuri preventive si nu a înștiințat publicul din vreme, a invocat motivul ridicol ca “nu a vrut sa provoace panica in populatie!”  Cu alte cuvinte, a amânat panica până in martie cu consecința ca s-au pierdut nenumărate vieți datorită acestui “impuls generos!” Faptul ca a oprit zborurile din China in primăvara nu a realizat foarte mult.  Coasta de est a SUA nu a fost lovită de “virusul chinez” pur (cum a fost Coasta de vest,) ci de cel importat din Europa, care suferise o mutatie genetica substanțială.  New York State, care a fost lovit cumplit inițial, a avut parte de un virus italian, etc., un var deja îndepărtat al virusului chinez.  Zborurile din Europa nu au fost insa oprite. Trump a acționat târziu si insuficient.  El a diminuat permanent importanta virusului relegandu-l la categoria unei simple raceli
    Vreau sa rectific doua lucruri menționate de dl. Ivan Klein.  Uzinele de automobile au fabricat echipamentul medical de protectie in mod benevol/voluntar si nu în urma unui edict mandatoriu a lui Trump.  Nava spital trimisă in NYC a fost convertita in spital pentru pacientii cu alte boli si astfel spitalele din oraș au fost eliberate pentru tratamentul celor afectati de Covid-19.  Nava a fost deci utilizată eficient, deși i s-a schimbat profilul.
    Si acum am sa ma refer la un argument din articolul excelent al dlui George Roth privitor la faptul ca ar fi dezirabil ca Senatul sa ramana republican pentru a asigura funcționarea echilibrată a democrației americane.  Am o nedumerire legată de aceasta afirmatie: avand in vedere faptul ca Curtea Supremă este preponderent conservatoare si The House/Camera Reprezentanților este in urma alegerilor numai razor-thin democrată, dacă Senatul va fi dominat de Republicani, cum va reuși Joe Biden să-și implementeze agenda?  Nu va fi el blocat in Senat in efortul de a reinstaura The Affordable Care Act/Obamacare, care a fost ciuntit si ar fi fost fara indoiala invalidat daca Trump ar fi castigat alegerile? Inclusa in ACA este si provizia ca asa-numitele pre existing conditions sa fie acoperite de asigurarea medicala. In ciuda afirmatiilor sale, Trump ar fi anihilat si aceasta provizie importanta. A aparut si un nou candidat la aceasta categorie de pre existing conditions: Covid-19 la persoanele care au ramas cu sechele in urma acestei noi boli!

    • Klein Ivan commented on November 10, 2020 Reply

      M.Z. –
      BBC NEWS March 28, 2020
      US President Donald Trump has ordered General Motors to make ventilators for coronavirus patients after attacking the car giant’s chief executive.

      He invoked the Korean War-era Defense Production Act, which allows a president to force companies to make products for national defence.
      DECI N-A FOST BENEVOL / VOLUNTAR

      USNI NEWS April 27 , 2020
      Hospital Ship Comfort Ends NYC COVID-19 Mission After Treating 182 Patients
      ….the floating 1,000-bed hospital
      DECI N-AU FOST SI ALTI PACIENȚI
      K.I.

      • Virgil Duncan commented on November 11, 2020 Reply

        Ivan Klein are dreptate – locuim amindoi in New York si am ascultat cu orele in fiecare zi ce se intimpla si asta la diferite statii TV plus toate comentariile pe alaturi plus nevasta-mea e doctor si stie mai bine ca oricine ce s-a intimplat in spitale. Daca nu locuiesti in New York nu poti sti mare lucru din surse tendentioase care au vrut tot timpul sa-l ingroape pe Trump.

  • Iulia Deleanu commented on November 9, 2020 Reply

    Pozele sunt făcute înainte de anunțarea rezultatelor la alegeri. Zâmbesc toți, cu toată gura, la fotograf. Două dintre vedetele feminine pun mâna pe umerii lui Trump. Mi-aduce aminte de copilandri cu miei albi și fundiță roșie în brațe, îmbiind trecătorii înainte de anul nou: Puneți mâna pe Vasilică!

    • Virgil Duncan commented on November 11, 2020 Reply

      Dna Deleanu – e o fotografie din 2016 sau dinainte – baiatul mai mic a lui Trump e inalt cit el astazi – Iulia, numai intre noi, nu esti geloasa pe familia asta unde toti sunt si frumosi si inteligenti? ca sa nu vorbim de bogati.

  • Mike Klein commented on November 9, 2020 Reply

    Excelentă analiză a situației Americii. A foat absolut nevoie să fie înlăturat acest mincinos, psihopat care ne-a făcut țara de rușine patru ani. Să-i fie rușine că nu a consimțit înfrângerea care va fi la un decalaj mai mare decât câștigul său din 2016. Această epocă va intra ca o o pagină rușinoasă în istoria Americii. Mulți vorbesc de cele șaptezeci de milioane care au votat pentru el. Majoritatea au fost infectați de propaganda de pe FOX News și celelalte canale de dreapta tot așa cum în Europa anilor 30 propaganda fascistă a infectat populația. Minciunile despre frauda la vot sunt încă un exemplu de manipulare politică. Baza democrației americane sunt alegerile libere și descentralizate. Chiar și Karl Rove, republican până la oase a declarat că o fraudă electorală cum o prezintă Trump, in 4-5 state este o aberație. Bineînțeles are dreptul să conteste dar în final Biden este președintele nostru și coșmarul Trump se va termina.

    • Virgil Duncan commented on November 11, 2020 Reply

      Mike, daca Biden ESTE presedintele tau atunci de ce acum patru ani Trump NU A FOST presedintele tau chiar daca a castigat alegerile.
      Cosmarul Trump, asa cum il numesti tu nu se termina chiar daca la 21 Ianuarie Biden e “uns” presedinte.
      Trump lasa in urma lui o miscare de 71 de milioane de oameni care au inceput deja sa se organizeze pentru alegerile din 2022 si 2024. Sa speram ca Biden o sa stie sa colaboreze cu opozitia dar o sa fie greu stiind ce i-a facut opozitia lui Trump. S-au intimplat niste lucruri care nu se uita usor.

      • Mike Klein commented on November 12, 2020 Reply

        Virgil, de ce spui că Trump nu a fost președintele meu. După alegerile din 2016 am zis, “asta-i banda, cu asta defilăm” și Trump mi-a fost președinte, tot așa cum și Ceaușescu mi-a fost președinte. Nu uita că Hilary Clinton și conducerea Democraților l-au recunoscut pe Trump ca președinte cu toate că le-a venit greu. Ideile lui Trump nu sunt noi, mai țin minte când Pat Buchanan a candidat și vorbea de toate pericolele care vor distruge America, exact ca și Trump. Mai vorbim peste patru ani, dar după părerea mea Trump e terminat. Poate Republicanii vor găsi pe cineva mai rezonabil cu același mesaj dar Trump nu va mai reveni. Să fie bucuros dacă nu intră la pușcărie.

    • Jack Chivo commented on November 12, 2020 Reply

      Nu stiu cum acest comentariu dubios a fost publicat. Dupa cum am fost informati adesea ca folosirea de atacuri personale si insulte nu este permisa la Baabel,

      Cum de i s-a permis acetui om sa foloseasca insulte grosolane ca de pilda “psihopat” este de neinteles!!

      Poate Mike Klein isi va cere scuze!!

      • Andrea Ghiţă commented on November 12, 2020 Reply

        Nu cred că dl. Mike Klein ar trebui să-şi ceară scuze. Psihopat nu e o insultă, ci un diagnostic: psihopat este o persoană care suferă de psihopatie. psihopatie: stare morbidă caracterizată prin tulburări de afectivitate, de comportament sau de caracter. Din păcate, acest calificativ apare şi în alte opinii din ppresa internaţională. Vă invit să daţi o googlare: Trump psychopath.

  • Tiberiu Georgescu commented on November 9, 2020 Reply

    Excelent text, bine scris, fara patima, argumentat; face mai mult decat zece cronici din presa de ambele parti. Felicitari. Inca ceva: o limba romaneasca fara cusur de la care multi ziaristi din Romania ar avea de invatat. Multumesc

  • Tiberiu Ezri commented on November 9, 2020 Reply

    IK – Eu m-am bucurat la inceput cand Trump a fost ales, dar la pandemie a vorbit multe enormitati care daca le auzi de la un presedinte le iei in serios. Am fost convins ca astea o sa-i provoace daune la alegeri. “Inalbitorul vindeca corona”, etc. Parafrazat, Asa cum spune ramanul “daca tacea filozof ramanea”.

    • Klein Ivan commented on November 9, 2020 Reply

      T.E. – Într-adevăr zicala se potrivește ( măcar de-ar fi fost singura dată ) . Să fim totuși corecți – a SUGERAT CA O ÎNTREBARE , neaprobată de specialiștii care erau alături .
      “I see the disinfectant that knocks it out in a minute. One minute,” Trump said Thursday evening at a nationally televised White House press briefing. “Is there a way we can do something like that by injection inside, or almost a cleaning? Because you see it gets inside the lungs and it does a tremendous number on the lungs, so it would be interesting to check that.”
      Fără a ști / lua în considerare ce a făcut împotriva epidemiei , avem în atenție ” jeans ” lui Trump . K.I.

    • Klein Ivan commented on November 10, 2020 Reply

      T.E. – ” Lipesc ” niște informații , poate neștiute de cititori . Vă rog să nu le considerați împotriva dvs. – În toamna 2019 , China deși știind despre ce e vorba a izolat Wuhan de restul țării permițînd numai zboruri externe fără a preveni pe alții de gravitatea situației – nu au permis , pînă în ziua de azi , ca guvernul american și CDC să investigheze propriile oficii din Wuhan , iar mai apoi au livrat informații incorecte despre virus ( gene sequencing ) ,…. Deci ,Trump a oprit aproape imediat zborurile din China , dar pandemia a izbucnit și America era într-o situație precară – rezerve federale de orice fel de echipamente medicale ( de la cele mai simple – măști – la cele complexe ) / medicamente erau quasi-inexistente , China era furnizor a peste 90% din medicamente sau ingredienți farmaceutici …Trump a schimbat radical situația , America devenind exportator . În ceeace privește vaccinul ( a cărui lansare necesită deobicei 10 ani ) , Trump a accelerat mult procesul desigur în limitele legale permise poziției .Ce ar fi făcut mai bine democrații ? …. K.I.

    • Virgil Duncan commented on November 11, 2020 Reply

      COVID-ul a fost ghinionul lui Trump pentru ca i-a distrus economia, si oamenii au minte scurta. In mod sigur a vorbit prea mult la conferintele de presa medicale. Intr-adevar cand cineva din comisie a spus a produsele cu clor omoara virusul in aer si pe suprafete – el a intrebat “n-ar fi o idee sa facem injectii cu clor?” la care DR. BIRX imediat a replicat ca asta este toxic si posibil mortal. Greseala pentru Trump si bineinteles toti anti Trumpistii au spus ca Trump vrea sa omoare populatia. Altfel Trump a organizat foarte bine totul in ciuda faptului ca a pornit fara nimic aproape (masti, halate, respiratoare, etc). A intirziat sa dea alarma nationala pe motiv de panica (am trecut prin asta) si prin faptul ca initial s-a crezut ca este un fel de H1N1 care in SUA nu a fost o epidemie.

  • Veronica Rozenberg commented on November 9, 2020 Reply

    Articol deosebit de interesant, care prezinta o perspectiva destul de larga (mai ales pentru cineva care nu s-a interesat de poliitica americana) a conditiilor trecute care au permis preluarea functiei de presedinte de catre Trump, de asemenea a situatiei celor 4 ani de presidentie, felul in care au evoluat atitudinile sale fata de situatia locala si internationala, devenind, precum spuneti un vestitor al unor fenomene dictatoriale, care nu puteam sa nu observam ca il amintesc pe Netanyhu ultimelor luni de zile, si poate chiar a ultimilor ani.

    Ma bucur de asemenea ca ati lasat unele e-urme ca va putem cunoaste mai bine.
    Sa speram ca optimismul dvs is va gasi sutinere in realitate. In ceea ce priveste Israelul, parerea mea este ca facilitarea relatiilor diplomatice cu tarile Golfului Persic si poate si alte tari, in viitor, este incontestabil o piatra de temelie, dar este doar una, care nu poate cu adevarat sa sustina relatiile bilaterale dintre Israel si cei care ar trebui sa-i devina parteneri,
    Felicitari pentru efortul depus si pentru claritatea prezentarii dvs.

  • Judit Incze commented on November 9, 2020 Reply

    Ma mir din nou si din nou, cum am putut sa ne imprastiem noi Ardelenii in toata lumea…

  • Klein Ivan commented on November 9, 2020 Reply

    Nu sînt împotriva lui G.R. – care consideră că alegerea lui Biden o să aducă binefaceri Americii așa cum actul de la 1989 a adus Romaniei – și nici pro-Trump ale cărui acțiuni proamericane , pe înțelesul omului simplu , au fost în concordanță cu promisiunile electorale . Scriind un comentariu , mă limitez parțial la articol . Trump și ai lui au căutat să reducă posibilitatea de fraudă electorală – alegătorul să se prezinte în persoană cu act de identitate , listele de vot să fie curățate de decedați , necetățeni , imigranți ilegali etc..votul prin poștă limitat la situații speciale – ( mie nu mi s-a cerut vre-odată să mă legitimez la vot ) . Democrații au fost împotrivă . Cine vi se pare cinstit ? Trump a dorit să aducă înapoi în America companiile care au migrat aiurea . Ce e rău în asta , că vrei să dai de lucru cu prioritate la americani ? ( cu mulți ani în urmă fiind într-un mare magazin , replica proprietarului a fost – aici , totul e produs în China , exceptîndu-ne pe noi doi – ) .G.R. menționează că economia a mers f. bine pînă a lovit Covid-19 , dar se pare că nu știe ce a făcut Trump împotriva epidemiei ( a făcut mult în timp ce specialiștii de faimă au bătut cîmpii ) .Părăsind Romania după 1989 , G.R. a dovedit că știe foarte bine ce e bine pentru el personal – viitorul va dovedi că americanul simplu înțelege mai bine direcția spre care se îndreaptă țara . K.I.

  • Tiberiu ezri commented on November 9, 2020 Reply

    Multumim pentru articolul scris din inima. Dupa pererea mea nu Biden l-a invins la alegeri pe Trump ci acesta din urma si-a marcat un mare autogol prin prostiile pe care le-a facut si le-a spus mai ales de cand a inceput pandemia.
    Cat despre noi israelienii, speram ca Biden nu va fi prea influentat de extrema stanga radicala a partidului democrat si nu va defavoriza Israelul comperativ cu regimul Trump.

    • Klein Ivan commented on November 9, 2020 Reply

      T.E. – Că Trump e prea liber la gură , de nedorit pentru cineva în așa înaltă funcție , cu asta sînt de acord . Despre ce prostii a făcut cu epidemia , aș dori să aud căci eu știu ce a făcut bine pentru N.Y. / America . …. Cînd vreau să mă informez despre un medic citesc comentariile despre el – comentariul cuiva care menționează că doctorul purta jeans , îl pun de-o parte. K.I.

      • Veronica Rozenberg commented on November 9, 2020 Reply

        Multe nu s-au facut inca pentru a impiedica viralitatea acestui virus care devora lumea, dar un singur lucru a fost acceptat de O LUME INTREAGA, de pe toate paralelel si meridianele. Cu o exceptie, a dlui Donald Trump. Ma refer la alinierea unei omeniri dezbinate, practic in cam toate relatiile si situatiile, pe toate continentele.

        In mod liber si nesilit de nimeni, dumnealui si-a batut jos cu aroganta de toti cei care purtau masca de protectie. Asta nu e suficient?
        Asta nu e o prostie>

        Eu zic ca e una cu P mare, si asta o spun nu pentru ca il simpatizez pe Biden. Nu simpatizez pe niciunul , pentru ca nu sunt in tema. In ciuda acestui fapt USA nu are o parte a cetatenilor semnificativ mai mare care i-ar sprijini pe unul sau pe altul, Sitemul electoral este cel care a adus catreTrump drumul de iesire din la Casa Alba.
        Oare, in acesti ani de presidentie, nu ar fi avut dumnealui posibiliatea de a propune o alta metoda de alegere a presedintelui, deoarece ar fi putut banui ca cea actuala nu il va favoriza?

        • Klein Ivan commented on November 9, 2020 Reply

          V.R. – ” In mod liber si nesilit de nimeni, dumnealui si-a batut jos cu aroganta de toti cei care purtau masca de protectie. Asta nu e suficient? ” . Ciudat . N-am văzut astfel de secvență la TV deși era deschis tot timpul . ” Prostie ” . Aici aș încadra momentele de liber la gură și faptul că la conferințele zilnice ( Ianuarie – Martie ) despre Covid – 19 se punea în prim plan , în fața specialiștilor ( Faucci & Co ) care NICI-UNUL NU PURTA MASCĂ . Fapte – Trump a oprit aproape imediat zborurile din China ( democrații s-au opus acuzîndu-l de xenofobie ) , a decis producția accelerată ( ca și importul rapid ) de echipament medical / de protecție ( rezervele federale fiind cvasi inexistente ) , a trimis la N.Y.C. o enormă navă spital ( la cererea democraților care-l denigrau continuu – nava n-a fost folosită ) , a făcut ceeace depindea de el pentru creearea unui vaccin / reducerea treptelor birocratice de aprobare etc.. Veronica , ai dreptate cu afirmația ” nu sunt in tema ” . K.I.

          • Veronica Rozenberg commented on November 9, 2020 Reply

            Fiecare pasare pe limba sa piere, asta este ceea ce i se potriveste lui Trump, cred ca este clar pentru oricine, chiar si pentru cei care nu sunt “in tema”.
            Am urmarit de cateva ori la televizor scenele penibile din confruntarile vis a vis de adversar.
            Nu a spus mai nimic serios, se lega de aspecte personale, fizice si altele, Ce inseamna asta daca nu aroganta?

            Faptul ca a oprit zborurile din China? So what? Nimeni nu l-a acuzat ca nu a facut nimic pentru statul in fruntea caruia a rezistat patru ani.

            Eu cred ca analiza foarte echilibrata a dlul Roth ar putea sa-ti ridice si tie unele intrebari si sa te gandesti de ce oare s-o fi intamplat astfel?

            Apropos, chiar crezi, dle Klein ca alegerile au fost frauduloase ?

            • Virgil Duncan commented on November 10, 2020 Reply

              Dna V.R. iti raspund eu cu toate ca sunt sigur ca nu o sa-ti placa – I.K. e liber sa iti raspunda separat:
              1 – exista un element de frauda in alegerile americane si asta de cel putin 50 de ani – aceasta frauda este de multe ori neglijabila pe fiecare stat in rezultatul final, si de asta nimeni nu se complica cu ea;
              2 – statele americane sunt sau democrate, sau republicane unde partidul repectiv castiga cu peste 10% diferenta; sunt cateva state (aprox 7) care de fapt ele hotarasc cine va fi viitorul presedinte – diferenta de voturi in aceste state este in jur de o.5%;
              3 – din cauza epidemiei de COVID oamenii au spus ca nu vor sa isi riste viata si sa stea la coada sa voteze – democratii atunci au presat pentru votul prin posta si republicanii au spus ca asta duce la frauda pentru ca nimeni nu poate controla in amanunt milioane de voturi;
              4 – in consecinta democratii au tiparit buletine de vot pentru toata lumea, inclusiv oameni care s-au mutat in alt stat sau care au murit – unii au votat chiar in doua state;
              5 – strategie electorala – buletinele de vot au fost trimise prin posta cu saptamini inainte de data votului, inainte de dezbaterile de televiziune – democratii au avut mare avantaj aici pentru ca nu au trebuit sa se legitimeze si unul din familie vota pentru toti si pentru ca republicanii au votat majoritatea in persoana.
              In ziua de votare (3 Nov) in multe locuri daca urnele s-au inchis la 8 seara, se facea un calcul si daca republicanii conduceau cu citeva sute sau mii, atunci cineva “aducea buletine de vot “postale” care bineinteles ii punea pe democrati in avantaj.
              6 – au fost multe alte neregularitati ca software-ul din masinile de vot “tinea” cu democratii, s-a descoperi un teanc de mii de buletine de vot cu voturi 100% pentru Biden (imposibil statistic);
              Situatia este foarte incordata desi republicanii au avut un succes neasteptat in toate celelalte alegeri de Parlament, Senat si statale. Democratii, Presa, institutiile l-au sapat pe Trump din toate colturile in timp ce 49% din electorat l-au si inca il sprijina.
              Sa speram ca devierea spre stanga si spre marxism va fi de scurta durata. Nu inteleg de ce Europa e atit de satisfacuta de acest eveniment. Pe cei 51% americani ii inteleg – naivi sau inculti sau le plac banii pe socoteala viitorului. Dar se poate ca in ziua de azi si europenii sunt la fel. In orice caz Trump a incheiat si a deschis o noua epoca, pentru NATO si Israel.

              • Veronica Rozenberg commented on November 10, 2020 Reply

                Virgil multumesc pentru raspunsul detailat. Desigur ca daca ceea ce spui este real, atunci sistemul juridic, pe care cu siguranta Trump il va invoca ar trebui sa descopere si sa pedepseasca acesta frauda ale carei ramificatii le explici mai sus.

                Deci, dupa cele spuse de tine, mai sunt sanse ca sa se intoarca sageata spre o alta directie.

                • Virgil Duncan commented on November 11, 2020 Reply

                  Veronica – lupta in SUA se duce pe mai multe fronturi azi – unul din ele este pe partea juridica – sistemul american este cel mai bun in lume, dar nu este perfect. Judecatorii (care sunt numiti pe viata) sunt numiti de politicienii care au castigat ultimele alegeri si bineinteles legea e interpretata in mod partinic. Este posibilitate de apel care costa bani si timp si Curtea Federala Suprema (SCOTUS) ia ultima hotarire. In ziua de dupa alegeri Trump avea aprox 30% sanse sa recastige. De atunci sansele lui s-au marit. IMPORTANT de stiut: VERDICTUL in alegeri nu este dat de presa, ci ESTE cand alegerile sunt certificate pe fiecare stat (15-30 Nov) si electorii voteaza pe 15 Decembrie. Amandoua partidele au dreptul sa ceara un re-count (pe stat) daca platesc pentru asta. COMPLICAT, nu? De asta sunt date fixe intre alegeri si inaugurare si intre ele sunt trei luni.

              • Theodor Toivi commented on November 11, 2020 Reply

                Foarte interesant. Multumiri pentru “reply”

                • Theodor Toivi commented on November 11, 2020 Reply

                  Pentru dl. Duncan!

  • Andrei Schwartz commented on November 9, 2020 Reply

    Poate ar merita si un op-ed de pe partea cealalta a ‘revolutiei’. Poate George Haber? Sa fie 2 de George, pt echilibru.

    US remains deeply divided, at ~50-50%.

    • George Roth commented on November 9, 2020 Reply

      Da, cred ca Gyuri ar scrie…E bunul meu prieten chiar daca are idei diferite pe tema asta…:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *