Cu ocazia Pogromului de la Iași, agenți ai forțelor de ordine, a căror menire este să ocrotească populația civilă, s-au prefăcut în călăi. Buni vecini și-au jefuit vecinii. Oameni de treabă parcă dintr-o dată s-au sălbăticit. Suntem și noi oameni de treabă. Cine ne promite că nu va veni o zi în care ne vom sălbătici și noi?
Rabinul Elyahu Eliezer Dessler a fost primul îndrumător spiritual al yeșivei Ponivezh din Bnei Brak. Deși inovator în gândire, rabinul nu a publicat nimic. Discipolii săi și-au păstrat notițele și le-au publicat în cinci volume. Deși înțelese de puțini, ele sunt citite și citate de mulți.
Unul din termenii formulați de rabinul Desler este ceea ce s-ar putea traduce „orizontul alegerii”. În relația cu vecinul, de pildă, câteodată sântem noi primii să-i dăm binețe. Câteodată, chiar dacă ne-a dat el binețe, nici măcar nu ne obosim să-i răspundem. Acestea este pentru mulți din noi orizontul alegerii noastre. Deși suntem liberi să-i cumpărăm un cadou sau să-l îmbrâncim fără motiv, nici măcar nu ne trece prin cap să facem așa ceva.
(
Adaugă rabinul Dessler că faptele noastre au puterea de a schimba acest orizont. Dacă de fiecare dată vom fi primii să-i dăm binețe, s-ar putea să ne treacă prin cap să-i cumpărăm un mic dar. Dacă, însă, ne obișnuim să nu-i răspundem când ne dă binețe, s-ar putea să ne treacă prin cap să-l îmbrâncim fără motiv.
Venin de ură picurat de propagandiști a trezit la viață temeri și invidii uitate. Primele manifestări au fost minore. Deși neplăcute, mulți le-au ignorat. Ele au schimbat însă în rău orizontul alegerii. Fapte până acum de neimaginat au început să apară. Ele au mutat din nou orizontul alegerii. Până unde s-a ajuns, știm din păcate cu toții.
Vorba românului: „Astăzi furi un ou mâine furi un bou”, scoasă din sensul ei de avertisment și folosită pentru a ne transforma în ticăloși.
De ce scriu toate acestea? Pentru că orizontul alegerii poate fi schimbat și în bine. Orice faptă bună, fie ea cât de mică, ne va scoate din gând câteva fapte rele și ne va îndrepta gândul către câteva fapte bune.
Toate acestea le găsim scrise în Pirkei Avot 4:2: Ben Azai spunea: Aleargă după o faptă bună, fie ea cât de mică, și fugi de păcat, căci fapta bună trage după ea altă faptă bună, iar păcatul trage după el alt păcat.
Prin orice faptă ori coborâm ori urcăm. Nimeni nu stă pe loc.
Raffael Shaffer
prim-rabinul FCER
(text preluat de pe pagina de Facebook a Cancelariei Rabinice a FCER https://www.facebook.com/cancelariarabinica/)
3 Comments
Este f important pt fiecare dintre noi sa se poarte civilizat, politicos si sa aiba o atitudine logica, dar ,incontextul Pogromului , este o nedreptate la adresa victimelor si complet lipsita de adevar: adica victimele au fost nepoliticoase?Ca sa nu vorbim despre propaganda antisemita . Intre politete si ticalosie e o prapastie … Ca sa nu devi ticalos e nevoie de etica, de gandire . Politetea e ca pudra:nu te face mai tanara.
Eu aș fi intitulat articolul „Ce putem face ca să NU devenim ticăloși”. Îmi place tocmai ideea că avem liberul arbitru și putem face ceva!
O postare inteligenta care ne indeamna spre o comportate civilizata si fapte bune . Un mod de a trai frumos