Schimbarea de guvern din Israel – prin prisma unui cetăţean din Ţara Sfântă

 În 13 iunie, cam toată suflarea Țării Sfinte se afla în față televizoarelor, vizionand transmisiunea de la Knesset. Se confruntau aleșii poporului din partidele “pro Bibi”, care solicitau menținerea guvernului condus de premierul Benjamin Netanyahu, și „rak lo Bibi” sau coaliția “shinui” (schimbare), care solicitau înlocuirea acestuia.

Rezultatul a decis schimbarea guvernului cu 60 de voturi, contra 59, adică la o diferența de un vot!

Noul premier ales este Naftali Bennett (Yamina, 7 mandate), într-un guvern de rotație cu Yair Lapid (Yesh Atid, 17 mandate), în timp ce blocul lui Netanyahu (Likud, 30 mandate) a trecut în opoziţie.

Bennett și-a început prezentarea programului de guvernare cu mulţumiri adresate lui Netanyahu pentru activitatea depusă în calitate de premier. În continuare, în mod regretabil, a fost înterupt permanent de vociferările unor parlamentari aflați acum în opoziție. Nici după evacuarea din sală a lui Bezalel Smotrich (Partidul Religios Sionist) și a gălăgioșilor săi acoliți nu s-a făcut liniște. Au continuat vociferările parlamentarilor din partidele religioase și ale unor parlamentari mai zeloși din Likud. În condiţiile vacarmului creat, Yair Lapid a renunţat la discursul pe care urma să-l rostească.

Pe scurt, a fost o atmosferă care nu a făcut cinste parlamentului israelian. Cred că și adepții fostului premier, aflați acasă în față aparatelor de TV sau radio, au avut o senzație de disconfort!

A urmat la cuvânt Benjamin Netanyahu, noul șef al opoziției, care a prezentat realizările administrației sale, din care menționez unele date:

– Creșterea PIB per capita de la circa 25.000 US$ la 43.439 US$, depășind țări avansate precum Franța, Marea Britania, Japonia sau Italia.

– Stoparea epidemiei de Corona, prin importul corespunzător al vaccinului și vaccinarea marii majorități a populației. 

– Conferirea de stabilitate monedei naționale shekel.

– Creșterea salariului minim și mediu.

– Reducerea șomajului la 3.6% (înainte de epidemia de Corona)

– Relații excepționale cu liderii marilor puteri ale lumii: Donald Trump, Vladimir Putin, Narendra Modi, Xi Jinping, Boris Johnson, Angela Merkel și Jair Bolsonaro. Intensificarea relațiilor economice cu statele respective.

– Acorduri de pace cu Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Sudan și Maroc, Acordul de zbor peste Arabia Saudită.

– Creșterea exportului de produse de înalta tehnicitate, îndeosebi din industria aviatică, Elbit, Rafael și prin apariția numeroaselor start-up-uri de success.

– Dezvoltarea spectaculoasă a extracției de gaz prin instalații de foraj marine.

 – Creșterea importului de la 80.000 de automobile în anul 1980 la circa 250.000 în anul 2020. Înmulțirea automobilelor de mic litraj sau cu acționare semielectrică.

– Autostrăzi şi şosele noi, precum şi calea ferată rapidă Tel Aviv- Ierusalim.

– Numerase instituții de învățământ superior în mai toate orașele mari.

Mass media a ignorat în mare parte relatarea acestor realizări, axându-se îndeosebi pe propaganda anti Netanyahu, cu subiecte defăimătoare, precum:

– Primirea de cadouri: șampanie și țigări scumpe (Bibi nu are voie să fumeze!)

– Comandarea unor feluri de mâncare scumpe la restaurante.

– Consumul exagerat de… înghețată!

– Conflictele Sarei Netanyahu cu personalul de serviciu.  Procese fără număr cu solicitarea unor despăgubiri.

La rândul lui, Bibi Netanyahu a încercat să minimalizeze acțiunile mass mediei privind defăimarea familiei sale, folosind metode considerate de procuratură ca ilegale. Judecătorii urmează să decidă legalitatea sau ilegalitatea acestora. Procesele anti-Netanyahu constituie un subiect relatat permanent de către presă. Nimeni nu se întreabă însă cine a sponsorizat costisitoarea campanie anti-Bibi, lansată de agenția Walla News, Canalul TV 12 sau 13, inclusiv de ziaristul Raviv Drucker (care se pare că nu a avut alte preocupări!) etc.

Este interesant de știut motivul pentru care Benjamin Netanyahu nu a câștigat alegerile. Lăsând la o parte păcatele personale, două partide l-au părăsit finalmente în favoarea oponentului său, Yair Lapid: Yamina lui Naftali Bennett și Lista Arabă Unită a lui Mansour Abbas. Cauza: poziția îndârjită a lui Bezalel Smotrich la formarea unui guvern cu participare arabă a lui Mansour Abbas. În consecință, apreciez că principalul vinovat care l-a trimis pe Netanyahu în opoziție este Bezalel Smotrich.

Este interesant de asemenea care au fost inamicii fostului premier Netanyahu: mass-media și sponsorii ei secreți, Justiția, respectiv Curtea Supremă, Procuratura și, mai ales, Avocatul Statului, Avichai Mandelblit, foștii săi subordonați frustați (precum Gideon Saar şi Avigdor Liebermann), locuitorii Tel Avivului, “gulerele albe” din industrie, artiștii, universitarii, unii cetățeni arabi, birocrația din administrație.

Susținătorii fostului premier au fost “gulerele albastre” din industrie, populația săracă din orașele în curs de dezvoltare din sud și nord, evreii originari din țările arabe, religioșii ultraortodocşi, cetățenii druzi și, pe undeva, majoritatea populației din Israel! În cazul când ar fi fost adoptată mult hulita lege care stipula alegerea directă a primului ministru, separat de partide, victoria lui Bibi ar fi fost asigurată! 

În altă ordine de idei, revin la amintirile mele din cei peste 20 de ani lucrați în industria israeliană, trecând în revistă susţinătorii diverselor partide:

Pentru partidul Ha Avoda sau stânga votau: direcțiunea, inginerii (exceptând rușii), tehnicienii și funcționarii. Pe scurt:  “gulerele albe”.

Pentru partidul Likud sau dreapta votau: maiștrii și muncitorii, îndeosebi marocanii, rușii și basarabenii.  În mod paradoxal, “gulerele albastre”!.

Este posibilă apariția unor contradicții severe între membrii guvernului sau între guvern și opoziție. Motivele acestor contradicții pot fi legate de:

– Căsătoriile unisex* Căsătoriile mixte* Căsătoriile nereligioase.

– Transportul în comun sâmbătă.

– Integrarea tinerilor religioși în armata și în câmpul muncii.

– Finanţarea școlilor religioase. Introducerea disciplinelor matematică și engleză în aceste școli. 

– Numirea judecătorilor. Numirea ambasadorilor.

Iar acum, ce așteptăm de la noul guvern:

– Menţinerea stabilităţii şi a rezultatelor economice.

– Menținerea și îmbunătățirea capacitățiilor armatei israeliene, Mossadului și poliției.

– Reducerea prețului locuințelor la un nivel accesibil tineretului.

– Îmbunătățirea relațiilor cu Iordania. Începerea unor tratative de pace cu Autoritatea Palestiniană și cu Arabia Saudită. Rezolvarea problemelor legate de Gaza.

– Construirea trenului rapid Metula – Tel Aviv – Eilat şi a metroului din Tel Aviv.

Noul guvern israelian

Pentru prima oară în istoria țării a fost ales un guvern care reprezintă o coaliţie largă de partide, aflate de la stânga la dreapta eșichierului politic. Aceste partide nu s-au aliat din considerente ideologice, ci din dorința de a schimba vechiul guvern condus de Benjamin Netanyahu.

Pentru cititorii Baabel anexez lista noilor miniștri, din prima jumătate a rotației, începând cu 12 iunie 2021. Cabinetul are în componenţa sa nouă femei, un ministru care îşi asumă deschis condiţia de gay, doi activişti din rândul persoanelor cu dizabilităţi, doi miniştri de origine arabă şi nu în ultimul rând trei vedete ale mass-mediei israeliene: Yair Lapid, Nitzan Horowitz şi Merav Michaeli.

Naftali Bennett (Yamina) – premier şi ministru al Afacerilor Comunitare,

Yair Lapid (Yesh Atid) – premier prin rotaţie şi Afaceri Externe,

Benny Gantz (Alb-albaştri) – vicepremier şi Apărare

Gideon Sa’ar (Speranța nouă) –  vicepremier şi Justiție

Oded Forer (Yisrael Beiteinu) – Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dezvoltarea periferiei, Neghevului și Galileii,

Pnina Tamano-Shata (Alb-albaştri) – Alia și Integrare

Yoaz Hendel (Noua Speranţă) – Comunicaţii

Ze’ev Elkin (Noua Speranță) – Locuințe și Construcții, Patrimoniu și Problemele Ierusalimului,

Hili Tropper (Alb-albaştri) – Cultură și Sport

Nachman Shai (Avoda) – Diaspora

Orna Barbivai (Yesh Atid) – Economie

Yifat Shasha-Biton (Speranța nouă) – Educaţie

Tamar Zandberg (Meretz) – Mediu

Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteinu) – Finanțe

Hamad Amar (Yisrael Beiteinu) – ministru în ministerul de Finanţe

Nitzan Horowitz (Meretz) – Sănătate

Elazar Stern (Yesh Atid) – Informaţii

Ayelet Shaked (Yamina) – Interne

Meir Cohen (Yesh Atid) – Muncă, Probleme şi Servicii Sociale

Karine Elharrar (Yesh Atid) – Infrastructură, Electricitate şi Ape

Omer Bar-Lev (Avoda) – Securitate Publică

Issawi Frej (Meretz) – Cooperare regională

Matan Kahana (Yamina) – Culte

Orit Farkash-Hacohen (Alb-albaştri) – Ştiinţă şi tehnologie

Meirav Cohen (Yesh Atid) – Egalitate socială

Yoel Razvozov (Yesh Atid) – Turism

Merav Michaeli (Avoda) – Transporturi

Sper că noul guvern va dovedi stabilitate spre binele tuturor cetățenilor acestei țări.

Theodor Toivi

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Tiberiu Ezri commented on July 3, 2021 Reply

    Pentru cititorii neisraelieni este in articol informativ foarte bun!

  • Marica Lewin commented on July 3, 2021 Reply

    Un articol bine scris despre situația complexa a politicii interne israeliene, marile realizări ale guvernului Nethaniahu și asteparile pe care le avem de la noii conducători.
    Bibi formulase precis perspectivele economice, diplomatice,, și de securitate ale Israelului in următorii ani.
    A fi împotriva lui Bibi devenise echivalent cu apartenența la “ Elita țării”, “ la crème de la crème » .Oricum, diviziunea si ura ajunseseră la paroxism
    Sa uram succes noii guvernări .

  • Veronica Rozenberg commented on July 1, 2021 Reply

    Foarte echilibrat articolul tau Theodor,cu multe informatii pertinente.
    Un adevarat update al situatiei,pe care stiu ca ai fi preferat o altfel, si practic nu se stie inca la ce se va ajunge curand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *