Invitație la o ”Simfonie sub ploaia de… meteoriți”

Un titlu exotic, vor spune unii, interesant și incitant, vor cataloga alții. Unora însă nu le plac simfoniile, iar alții nu agreează ploaia.

Mie, însă, mi-a plăcut ”Simfonia sub ploaia de meteoriți”, motiv pentru care deschid invitația către cei interesați de a vedea simfonia-spectacol în anul următor. Merită.

Căderile de meteoriți din anul 2021 au constituit subiectul acțiunii organizate de Agenția Spațială Israeliană lângă craterul Ramon[1]  (Makhteș Ramon), situat în apropierea localității Mițpe Ramon (860 m altitudine) din deșertul Negev (circa 100 km la sud de municipiul Beer-Șeva, 150 km la nord de orașul-port Eilat). Ca formă de relief, craterul nu e rezultatul unui impact dintre un meteorit și Terra și nici nu s-a format în urma unei erupții vulcanice, ci este rezultatul unui fenomen complex de eroziune a diverselor formațiuni geologice.

Sursa imaginii: https://en.wikipedia.org/wiki/Makhtesh_Ramon

Scopul acțiunii – printre altele, evadarea din atmosfera Covid α, ẞ, γ, δ, ξ … destul! STOP ! (unii mi-au ”împărtășit” că încep să-și reamintească alfabetul grecesc) – l-a constituit urmărirea pe viu a ”ploilor” de meteoriți din acest an, care au ”spălat” zona craterului Ramon în perioada 9-14 august 2021. Fenomenul a avut intensitate maximă, 120 meteori pe oră, în perioada 12-13 august.

Într-o scurtă definiție, fenomenul în care numărul meteoriților ajunși în atmosfera terestră atinge valoarea de 100 pe oră (chiar și mai mult), se numește ”duș” sau ”ploaie de meteoriți”. Părți ale acestor fragmente pot arde în contactul cu atmosfera, ceea ce produce o flacără strălucitoare de combustie, vizibilă pe bolta cerească. Adesea procesul căderii meteoritului este însoțit de mult zgomot. Dacă un fragment ajunge pe pământ, amprenta rămasă e un mini-crater, cu dimensiunea în funcție de cea a fragmentului și viteza sa la impactul cu pământul. Desigur, după o ploaie de meteori, apare un întreg câmp de mini-cratere.

Evenimentul a fost organizat tocmai în zona craterului Ramon, întrucât aici poluarea cu lumină artificială lipseşte cu desăvârşire și odată cu lăsarea întunericului, cerul înstelat se dezvăluie în întreaga sa frumusețe. Un avantaj suplimentar este lipsa norilor; precipitațiile sunt rare aici, circa 70 mm pe an, fiind concentrate în perioada lunilor de iarnă.

Mașina trebuie parcată în locuri special amenajate, în proximitatea craterului propriu-zis. În crater se coboară cu cele strict necesare: cort, sac de dormit, apă, alimente, lanternă, aparatură fotografică, etc. Obiectivele cerești pot fi observate cu ochiul liber, cu binoclul sau cu telescopul optic. Am observat că unii „astronomi” amatori, cu experiență din anii precedenți, aveau echipamente mai specializate, dotate cu tehnologie optică avansată.

Lângă noi era un grup de studenți de la Departamentul de Fizică a Universității din Beer-Șeva; terminaseră cursul de astrofizică, prezența lor constituind o temă de laborator. Aveau în dotare și telescoape cu ultra-zoom, echipate cu modul încorporat pentru vizibilitate de noapte.

Întreaga zonă formează cel mai mare parc național din Israel, rezervația naturală Ramon, şi de aceea căprioarele întâlnite în cale la tot pasul, inclusiv la sosire, par să-ți dea bineţe, cu blândețea lor caracteristică.

Șalom! Bine ați venit la noi! Sursa imaginii din stânga: https://www.space.gov.il/activities-and-events/132472, Imaginea din dreapta e fotografiată de autor.

În noaptea de 12/13 august eram prezent în zona craterului: un loc cu liniște deplină. Odată cu întunericul ce coboară, departe de poluarea deranjantă a luminii artificiale, întregul decor natural e un loc ideal din care poți admira frumusețea și imensitatea cupolei cerești, spuzită de stele. E atmosfera propice pentru a urmări spectacolul ceresc ”Ploaie de meteoriți” în toată splendoarea sa, figura 3.

Ploaie de meteoriţi

Privind bolta cerească, mi-am amintit de zicala Luna e prietenul cu care cel singuratic poate vorbi netulbarat, în liniște.

Mi-a revenit în minte și Sonata Lunii [2] a lui Ludwig van Beethoven (la data respectivă avea 31 de ani), în care compozitorul ”dezvăluie” stăpânului nopții sentimentele sale față de tânăra sa elevă de 17 ani, Contesa Giulietta Guicciardi, de care era îndrăgostit. Reflectam că, dacă această minunată piesă muzicală face parte dintr-un program de concert cu public, nu e cazul să-l tulburi pe ascultătorul transpus în atmosfera partiturii, cu aplauze imediate (brutale) la terminarea ultimelor acorduri ale pianistului. Din contra, cu cât e mai extinsă liniștea după ultimele acorduri, cu atât poate fi mai mare aprecierea și considerația față de creația compozitorului, dar și față de interpret.

Și acum, o întrebare: o ”simfonie în ploaie de meteoriți”, o simfonie în ploaia naturală de stele căzătoare, vizionată în cadrul natural de la baza craterului, poate fi o intensă simfonie a tăcerii?

Nicidecum! Pe fundalul cerului întunecat, ”dansul” ploii de meteoriți care se derula pe scena cosmică, a fost un spectacol de excepție, liniștea nopții fiind întreruptă de zgomotul și strălucirea care însoțea căderea meteoriților, dar și de explozia aplauzelor frenetice spontane, de exclamațiile de entuziasm și admirație, de extazul celor prezenți.

Revenind la decorul natural oferit de craterul Ramon, în anul 2017 întreaga zonă a fost declarată International Starlight Reserve (Rezervație Internațională de Lumini Stelare) de către IDSA, International Dark Sky Association (Asociația Internațională a Cerului Întunecat). Titlul vine să consemneze valoarea rezervației Starlight, dar și ridicarea nivelului de conștientizare referitor la conservarea bolții cerești pe timp de noapte, amenințată de extinderea poluării luminoase (atât în Israel, cât și în întreaga zonă a Orientului Mijociu). Poluarea luminoasă poate avea consecințe grave asupra mediului, oamenilor, animalelor sălbatice și climei. A proteja cerul nopții reprezintă o activitate ecologică benefică, atât pentru generația actuală, cât și pentru generațiile viitoare.

Revenind la subiect, pentru cel interesat, invitația din titlu – anticipată cu un an – e deschisă, vârful de intensitate fiind, de obicei, mijocul lunii august. Un spectacol de excepție, în nocturnă, în aer liber, martor al ploii naturale de stele căzătoare din bolta cerească.

Cu siguranță, asemenea fenomene pot fi văzute în multe alte locuri din lume, însă spectacolul oferit în decorul natural și ospitalier al craterului Ramon are un plus de exotism, ceva diferit.

”Ploaia” și căprioarele (יעלים  / yeelim) așteaptă să vă spună Șalom. Bine ați venit!

Strul Moisa


[1]  Cu lungimea de 38 km, lăţimea cuprinsă între  2-10 km și adâncime de 450 m

[2] Sonata a fost compusă în anul 1801, dată la care Beethovenera deja diagnosticat cu surzenie progresivă gravă.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Marina Zaharopol commented on November 5, 2021 Reply

    O simfonie originală şi complet naturală într-un cadru şi el natural, care contrastează şi complementează simfonia din sălile de concert, produs “artificial” în sensul că presupune un artificiu.
    Acest aspect îi conferă “simfoniei sub ploaia de meteoriţi” un farmec inedit, surprins în toată măreţia lui şi frumos relatat în articol

    • Strul Moisa commented on November 5, 2021 Reply

      Comentariu măgulitor, pentru care un SINCER și PROFUND MULȚUMESC!

      * Suplimentar descrierii atmosferei ”simfoniei cosmice”, articolul încearcă să suplimenteze anumite aspecte din articolul precedent https://baabel.ro/2021/01/gofer-si-fierul-cazut-din-cer-o-legatura-interesanta; rezultatele investigațiilor de laborator din acest an, au (re)confirmat valorile 10-14%Ni în micro-particulele cosmice ajunse pe pământ.

  • Andrea Ghiţă commented on November 4, 2021 Reply

    Ce eveniment spectaculos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *