Jacob Sadé – Opt povestiri: 2. Mister la Napoli

Jacob Sadé (1925 – 2020) a fost nu numai un renumit medic ORL-ist și profesor la Facultatea de Medicină din Tel Aviv, ci și o rudă îndepărtată.  Vizitând-o recent pe văduva lui, am aflat cu surprindere că a fost și scriitor.  În anul 2019 a publicat un volum de povestiri autobiografice.  Mi-au plăcut atât de mult, încât m-am apucat să le traduc. Urmează cea de a doua povestire.

În vara anului 1955 mi-am schimbat rabla de Fiat Topolino pentru un costum nou, o carte mult visată – Anatomia chirurgicală a capului și a gâtului – și un bilet de vapor în SUA via Napoli.  Mă duceam la specializare în ORL la Boston.  Din Haifa am plecat cu un vapor mic la Napoli, unde mă aștepta un transatlantic cu destinația New York.  Pe vremea aceea avioanele de călători erau puține și scumpe și escala de câteva zile în frumosul oraș Napoli era ea însăși un cadou nesperat, mai ales că aveam acolo un prieten.

Era în timpul Războiului Rece între URSS și țările occidentale.  Principala scenă a competiției între cele două blocuri erau Italia și Franța.  Și pentru ca Rusia să nu pună stăpânire pe ele, Flota a VI-a a Statelor Unite staționa în portul Napoli, de unde avea libertate de acțiune în întreaga Mediterană.  Golful era plin de nave americane, printre care și o navă-spital, cu toate secțiile de rigoare, secția ORL fiind comandată de colonelul Murray Schiff, un fost coleg al tatălui meu la specializare la New York, în anii 1940.

Murray Schiff, în uniforma sa de marină de un alb strălucitor, m-a întâmpinat cu o îmbrățișare caldă, frățească.  Ne-am așezat într-o mică cafenea, sus pe munte.  La picioarele noastre se întindea golful împânzit de vapoare, iar deasupra imensitatea cerului albastru.  Nu se mai săturam de priveliște și de liniștea nesfârșită.  Pe masa din fața noastră odihnea Anatomia chirurgicală a capului și a gâtului alături de ultimul număr al revistei Time, adus de Murray, precum și o sticlă din vinul casei.  Conversația era însuflețită, sticla se golea și timpul trecea pe nesimțite. 

Golful Napoli

La apusul soarelui, când ne-am ridicat să plecăm, Murray mi-a întins revista, cu un zâmbet ștrengar.

– Citește-o când ai timp, mi-a spus.  Cred că o să găsești în ea cel puțin un articol despre cineva pe care îl cunoști.

Un articol despre tine? – am întrebat.  În revista Time??

Murray a dat din cap cu un zâmbet în colțul gurii.  Am deschis ochii mari.

– Bineînțeles că iau revista și o s-o păstrez ca amintire, dar aș prefera să aud povestea direct de la tine.  Nu oricând apare în revista Time un articol despre un prieten al meu!

– Dacă ții neapărat…  Recunosc că e o poveste nemaipomenită.

– Totul a început în urmă cu doi ani, își începu el povestea, când președintele Eisenhower a numit-o ambasadoare în Italia pe Clare Boothe Luce, soția fondatorului revistei Time, Henry Luce.  Și în Statele Unite se obișnuiește ca președintele să-i răsplătească pe activiștii politici de excepție din campania de alegeri cu numiri în posturi diplomatice.  Așa se face că mulți dintre diplomații lumii nu sunt profesioniști.  Dar Clare Boothe Luce, prima femeie ambasadoare a Statelor Unite, nu era o marionetă, ci o politiciană talentată și ageră.  „Dacă Flota a VI-a veghează asupra Italiei din afară, ea veghează asupra Italiei dinăuntru” – se apunea despre ea.  După cel de al Doilea Război Mondial Italia era înfrântă și înfometată și Occidentul se temea că foamea o va duce în ghearele blocului comunist, care îi promitea pâine.  Noroc că nu oricine se poate măsura cu ogoarele nesfârșite din Kansas; Clare Boothe Luce a furnizat Italiei cantități uriașe de grâne americane de cea mai bună calitate și odată ce foamea a fost eradicată, influența Partidului Comunist Italian a scăzut și el a pierdut alegerile.

Ambasadoarea Clare Boothe Luce

În lupta pentru Italia au câștigat Statele Unite, dar ambasadoarea nu și-a putut savura victoria, pentru că de la o vreme se simțea tot mai rău.  Suferea de o slăbiciune și de o oboseală ciudată.  Curând au apărut și alte simptome: slăbea și era deprimată.  Medicii Flotei a VI-a, care îngrijeau și corpul diplomatic, nu au găsit nicio explicație pentru starea ei care se agrava pe zi ce trece.

Când la acest tablou complex și nedefinit s-a mai adăugat și sângerarea din gingii, pacienta a ajuns la mine, ORL-istul șef al flotei.  Am examinat-o cât se poate de atent, dar nu am găsit nicio cauză locală a hemoragiei.  Ambasadoarea arăta tot mai rău.  Boala ei era un mister.  În căutarea unei explicații m-am gândit că poate cauza hemoragiei nu era legată de gingii și un impuls inexplicabil m-a făcut să trimit de urgență o analiză de urină a pacientei la laboratoarele flotei, în America, cu o cerere neobișnuită: să verifice dacă conținea arsenic.  Ca medic șef de secție al Flotei a VI-a dispuneam de mijloacele cu care să realizez un plan atât de insolit.  În câteva ore, de pe aeroportul de lângă Roma a decolat un avion de luptă cu un pilot și cu o sticluță de urină, în drum spre laboratoarele din Washington.  Câteva zile mai târziu, teleimprimatorul mi-a adus un răspuns incredibil: analiza era pozitivă, în urina doamnei Boothe Luce erau într-adevăr urme de arsenic, o otravă periculoasă.

În mod normal urina nu conține arsenic, cel puțin nu în zilele noastre.  Dar acum câteva secole, în zilele de glorie ale familiei Medici, în Italia, arsenicul era un mijloc foarte comun de a scăpa de un dușman.  Italia… asasinat… arsenic… 

Aflând de rezultatul neobișnuit al analizei, CIA a intrat în acțiune. Oare cineva va fi încercat să o asasineze pe ambasadoare?  Trebuia să fie o conspirație comunistă!  Doar era război și în război totul e posibil!  Să fi fost o răzbunare?  Și apoi cum a ajuns otrava în mâncarea ambasadoarei, când era știut că ea nu mânca decât la ambasadă sau în reședința ei.  Cine i-a pus-o în farfurie în cantități minuscule și de-a lungul unei perioade de timp, fără a lăsa urme care să ducă la descoperirea criminalului? Agenții de la CIA au demarat o investigație intensivă, hotărâți să pună mâna pe criminalul necunoscut din blocul comunist.  Dar ce să spun?  Soluția misterului i-a surprins și pe ei!

Cum ambasadele funcționează de obicei în clădiri elegante, doamnei Clare Boothe Luce i s-a pus la dispoziție o minunăție de castel medieval, mai degrabă un muzeu.  Încăperile erau mobilate cu cea mai bună mobilă de epocă, iar pereții erau acoperiți de minunate fresce renascentiste, originale.  Și bineînțeles că din toate încăperile castelului, ambasadoarea și-a ales să doarmă în cea mai frumoasă, cu frescele cele mai minunate.  Conform protocolului, doamna Boothe Luce era întotdeauna ultima care pleca de la numeroasele recepții diplomatice și prin urmare era și ultima care se scula dimineața.  Micul dejun, adus pe o tavă, era lăsat pe o măsuță de lângă patul ei și o aștepta până se scula, făcea un duș, se parfuma, se îmbrăca…

Villa Taverna, reședința ambasadorului SUA la Roma

S-a făcut o anchetă minuțioasă, a fost interogat întregul personal al castelului, inclusiv părinții și bunicii, în căutarea unor persoane cu înclinații comuniste, dar până la urmă răspunsul a fost găsit de un agent al CIA, un tânăr curios care s-a urcat pe o scară înaltă…  Vinovată nu era camerista recrutată în secret de KGB ca să-i pună otravă în cafea, nici oaspeții veniți la ambasadă.  Arsenicul doamnei Boothe Luce era vechi de secole și provenea… din fresca de pe tavanul dormitorului!  Pentru ca pictura să nu se deterioreze, artiștii foloseau un amestec de gălbenuș de ou cu plumb și arsen.  Cine ar fi putut să prevadă că cinci sute de ani mai târziu, particule de tencuială toxică vor cădea direct în omleta ambasadoarei Statelor Unite, punându-i în stare de alertă atât pe medicii Flotei a VI-a, cât și pe agenții CIA din Italia? 

Când Murray și-a încheiat povestirea, l-am privit fascinat.

– Cum naiba ți-a trecut prin minte că ar putea fi arsenic? – l-am întrebat.  Probabilitatea era infimă, doar arsenicul nu mai e folosit de secole.

– Nu știu, mi-a răspuns ridicând din umeri.  Se pare că lista simptomelor pacientei mele mi-a trezit un ecou în memoria îndepărtată, din vremea în care eram student la medicină, când ne îndopau cu amănunte fără sfârșit, unele practice, pe care le folosim zilnic, altele obscure și uitate.  Cine poate ști cum funcționează creierul uman?  Ce știm noi despre memoria asociativă, care poate găsi un amănunt în tot noianul de informații depozitate?  Cum se explică faptul că pe de-o parte pot să uit numele unei persoane care tocmai mi-a fost prezentată și pe de altă parte un amănunt atât de neînsemnat, pe care l-am învățat acum treizeci și cinci de ani și nu l-am folosit niciodată, mi-a reapărut exact la momentul oportun, făcându-mă eroul zilei?

– A fost într-adevăr o sclipire de geniu, am adăugat.  Dar cum ai îndrăznit să trimiți urina diplomatică la 7.000 de kilometri cu un avion militar special?

Murray mai luă o înghițitură de vin, zâmbind.

– Crede-mă, Jacob, nici n-am apucat să mă întreb ce va fi dacă analiza va ieși negativă.  Presupun că m-ar fi numit în zeflemea „Mister Arsenic”, sau poate ceva și mai puțin plăcut, în popota medicilor m-ar fi primit cu zâmbete pline de arsenic și până la sfârșitul vieții aș fi auzit povești despre imaginația nestăvilită a specialistului flotei…  „Specialist?”, și-ar fi râs de mine, „păi la ce vă puteți aștepta de la un specialist care de ani de zile stă într-o navă ancorată în golful Napoli?”

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

19 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on December 22, 2021 Reply

    Relatare interesantă a povestirii scrisă de doctorul Jacov Sade, dar cu toate aceasta m-a suprins că nu există o finalizare a situaţiei acestei doamne ambasador, după ce s-a descoperit că a fost otrăvită cu resturile de arsenic aflate în frescă de pe acoperişul dormitorului său luxos.
    M-am mirat, dar mi-am spus că Havei nu i se par probabil interesante “mărunţişurile” 🙂 şi de aceea, pentru că mie tocmai mi se par, am încercat să găsesc ce a urmat după acest episod cu doamna Ambasador. A continuat să trăiască, sau i-a fost fatal?

    Nici nu vă puteţi închipui cât de interesante sunt detaliile..
    Cel mai relevant detaliu este că deşi în urma îmbolnăvirii (şi nu a otrăvirii) Luce a rămas în viaţă până la vârsta de 84 de ani – a decedat în anul 1957, supravieţuind mamei, fiicei şi soţului.
    Nu le voi copia aici, pentru că ele stau la îndemâna oricui, pur şi simplu căutând pe wiki numele lui
    Clare Boothe Luce. De altfel dacă despre acest episod ar fi chiar binevenit să se facă un scenariu de film, atunci despre viaţa acestei femei, s-ar putea crea poate chiar un serial.
    Pe lângă aceasta, au existat câţiva biografi al reputatei doamne, printre aceştia menţionez doar pe Sylvia Jukes Morris, cu biografia intitulată în mod explicat de autoare:
    “Rage For Fame: The Ascent of Clare Boothe Luce”. Explicit deoarece găsise în timpul în care a scris biografia, un caiet al lui Clare Bruce, de la vârsta de 14 ani în care notase : “A rage for fame attends both great and small.’ De aceea biografa a ales acest titlu.
    Aş mai adăuga că în 1946, Bruce s-a convertit la catolicism devenind o catolică ferventă. A avut un mariaj liber şi unul dintre amanţii săi a fost tatăl politicienilor Kennedy, Joseph. Şi mai mult decât atât, a participat într-un experiment cu drogul LSD, pe care se pare că l-ar mai fi luat cu anumite ocazii.
    Cine poate ştii, dacă nu tocmai experienţa tristă a picăturilor de arsenic nu au îndemnat-o să facă şi alte încercări.

    • Hava Oren commented on December 22, 2021 Reply

      Comentariu cât se poate de interesant! Mulțumesc.
      Bineînțeles că și pe mine m-a împins curiozitatea să citesc biografia abmasadoarei pe Wikipedia. Dar nu am adăugat aceste amănunte, pentru că nu am scris un articol pe această temă, am tradus doar povestirea lui Jacob Sade.

      • Veronica Rozenberg commented on December 22, 2021 Reply

        In realitate, ceea ce m-a interesat dupa citirea articolului era daca a continuat sa traiasca sau nu.
        Daca voi mai calatori, chiar fara sa locuiesc in hoteluri vechi si elegante, 😉 o sa incerc sa fiu atenta ce se afla deasupra capului meu.

  • Nume * Strul MOISA commented on December 19, 2021 Reply

    Subiect captivant, redat cu coherență și dinamicitate. Aștept – cu răbdare – nr 3 din serial.
    Otrăvirea cu arsen are o ”barbă” veche-veche. Redau în continuare un aspect, având o ”barbă” de vreo 6000 de ani; prof. Jacob Sadé nu era atunci prezent.
    La Muzeul Israel din Ierusalim, secția Antichități, sunt expuse vestitele artefacte cunoscute sub denumirea ”tezaurul de la Nahal Mișmar”. Materialul din care au fost realizate artefactele – aliaj bronz-arsen – constituie primul aliaj din istoria civilizației, dezvoltat în jurul anului 4000 î.Hr. Chiar dacă arsenul (simbolul As) este un element destul de rar în scoarța pământului, totuși, el însoțește frecvent minereurile de aur, argint, plumb și cupru. Este posibil ca, la început, acest tip de bronz să fi fost realizat accidental, datorită asemănării de culori între minereul metalifer și culoarea verde-luminos a flăcării în momentul încălzirii în cuptor. ”Metalurgul” antic a realizat cu repeziciune că piesele executate din bronz-arsen dețineau proprietăți – tehnologice și de utilizare – superioare, comparativ cu proprietățile pieselor similare executate din cupru. Însă anticii au realizat destul de rapid si gradul ridicat de mortalitate a celor ce lucrau la topirea acestui gen de aliaj, datorită gazelor TOXICE inhalate ce se elimină în timpul procesului de elaborare. În consecință, aliajul bronz-arsen a fost coborât de pe podium.
    Au trecut câteva sute de ani, până când în anii 3200 î.e.n. pe scena istoriei din Orientul Apropiat și Mijlocu a ”urcat” un nou aliaj de bronz pe bază de cupru-staniu. Acest tip de aliaj a dat și denumirea ”epoca bronzului”.

    • Hava Oren commented on December 20, 2021 Reply

      Comentariu cât se poate de pertinent. Mulțumesc!

  • Klein Ivan commented on December 18, 2021 Reply

    Întîmplări povestite cu talent , beneficiind de o traducere și stilizare la nivel . Conform opiniei unor medici , opinie bazată pe simptome , moartea lui Napoleon ( 1821 ) la numai 52 de ani s-a datorat unei otrăviri similare / involuntare cu arsenic . Confirmarea ar putea s-o dea o analiză chimică a rămășițelor , dar accesul la ele e interzis / considerat sacrilegiu . K.I.

    • Hava Oren commented on December 19, 2021 Reply

      Cauza morții unor oameni de seamă este un subiect fascinant, care a generat multe speculații.

      Accesul la rămășițele lui Napoleon NU este interzis. În articolul lui WR Cullen din 2008 ”Arsenophobia: A Connection between the Deaths of Infants and Napoleon I”, autorul publică rezultatele analizelor chimice ale părului lui Napoleon, comparându-l cu cel al rudelor și contemporanilor săi.

      La toți s-a găsit arsenic și nu pentru că ar fi fost otrăviți dinadins, ci pentru că au fost expuși la arsenic în timpul vieții, la fel ca ambasadoarea care locuia în palatul vechi din Roma. După părerea lui, Napoleon a murit de cancer la stomac, așa cum scrie în certificatul de autopsie.

      • Klein Ivan commented on December 21, 2021 Reply

        Nu am nici timpul nici dorința de a susține teoria otrăvirii , teorie citită cu multe zeci de ani în urmă și nici nu știu care baabelian e interesat . Am citit în fugă articolul lui WRC ( cu ceva germană învățată cu 60 de ani în urmă ). Prin rămășițele lui Napoleon am considerat cele din criptă – acceptînd că realmente părul era al lui , ca și al soției și fiului – putea fi aceeași sursă de arsen , fiind 14 ani sub același acoperiș în anii 1796-1810 ( în articol nu se dau concentrații , cei 7 ani pe insula St. Elena – clima umedă nesănătoasă și frescele toxice putînd mări mult concentrația ) . Arsenul , din Franța și St. Elena , putea cauza cancer la stomac .Era să uit – insula fiind infestată de șobolani , se folosea intens otravă conținînd arsen . Cercetările / teoriile vor face un pas înainte dacă se va deschide vre-odată sarcofagul. K.I.

  • Tiberiu ezri commented on December 17, 2021 Reply

    O poveste care demonstreaza in mod excelent cat de intortocheate sunt caile medicinei. In schimb otravirea cu arsenic continua sa fie modul preferat de a ucide sotul/ sotia de catre partener. Urmariti pe YouTube serialul Forensic files cu prezentari de cazuri adevarate.

    • Hava Oren commented on December 17, 2021 Reply

      Aha, deci arsenicul nu s-a „demodat”! Eu îmi amintesc foarte clar de o scenă din „Regina Margot” de Al. Dumas, unde regele Franței Carol al IX-lea a fost asasinat cu arsenic – dar se pare că e numai ficțiune, în realitate a murit de tuberculoză.

    • Marina Zaharopol commented on December 18, 2021 Reply

      Iar eu mă gândesc la Lucrezia Borgia care se spunea că folosea arsenicul în mod curent ca să otrăvească persoane care stăteau în calea ascensiunii la putere a familiei ei influente.

      De câţiva ani însă, Lucrezia a fost “”reabilitată.” Aceste învinuiri s-au dovedit a fi false, fără vreo dovadă istorică. Ele au fost inventate de duşmanii familiei ei.

      Pe mine m-a şocat această răsturnare a unor noţiuni ştiute de viaţă, după cum este şi încercarea actuală de a-l reabilita pe Nero, de a-l prezenta ca pe o victimă a unor calomnii şi manipulaţii politice ale vremii.. S-a dovedit că el nici nu se afla la Roma, când ea a luat foc!

      • Hava Oren commented on December 18, 2021 Reply

        Așa este, istoria nu a fost, nu este și nu va fi niciodată o știință exactă!

  • gabriel gurm commented on December 17, 2021 Reply

    Se spune c[ un medic bun trateaza boala, dar un medic excelent tratează bolnavul. În ce categorie trebuie inclus medicul din poveste?
    GBM

    • Hava Oren commented on December 17, 2021 Reply

      Greu de spus, dar mie îmi amintește de Dr. House din serialul cu același nume, pentru că amândoi au dat dovadă de o intuiție ieșită din comun.

  • Marina Zaharopol commented on December 17, 2021 Reply

    Relatare autobiografică, elemente de roman detectiv, un scenariu plin de imaginaţie privitor la natura precară a faimei: “Şi dacă analiza ar fi ieşit negativă?” – totul pe un fundal de umor sănătos. Ce se poate cere mai mult de la un eseu captivant?

    Felicitări, Hava pentru selectarea unui text fascinant şi pentru o traducere excelentă!

  • Andrea Ghiţă commented on December 16, 2021 Reply

    Excelentă ideea Havei Oren de a traduce povestirile lui Jacob Sadé. Cea de a doua povestire e şi mai inteersantă ca prima. Aştept cu nerăbdare continuarea.

  • Anca Laslo commented on December 16, 2021 Reply

    Grozava povestire, demna sa devina un scenariu de film! Hava faci o treaba minunata ca le traduci, multumesc.

    • Hava Oren commented on December 16, 2021 Reply

      Mă bucur că ți-a plăcut, mai urmează și altele, nu mai puțin bune.
      Dacă vorbești de scenariu de film, îți recomand o altă traducere a mea, „O excursie la Marea Moartă în 1908” publicată în 28.2.2019. (O găsești la arhivă, în josul paginii.) Aceea chiar că e un scenariu pentru un film de aventuri. Cunoști pe cineva care ar fi dispus???

      • Anca Laslo commented on December 16, 2021 Reply

        Mai stii Hava ca nu dam o lovitura in 2022!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *