La 21 de ani s-a înscris pe o listă de aliyah, dar la scurt timp s-a răzgândit și în 1945 a devenit student la Facultatea de Medicină recent înființată la Timișoara. Fiind o instituție nouă, nu exista încă examen de admitere. În primul an de studiu s-au înscris 600 de studenți, în cel de-al doilea au rămas din ei vreo 200, iar în final, la Pediatrie, au absolvit 18.
Pentru intenția sa de a emigra în Palestina a fost etichetat sionist și dat afară din partid. Fiind nevoit să declare la rubrica „Apartenența politcă” – exclus din partid, timp de două decenii și jumătate i s-a refuzat în mod sistematic eliberarea unui pașaport de călătorie până și pentru țările (foste) socialiste. S-a întâmplat atunci că a salvat viața unui copil aflat în stare critică. Foarte recunoscător, tatăl copilului, tovarăș cu ochi albaștri, a scos pur și simplu din dosarul doctorului acea pagină compromițătoare, astfel că se putea declara fără partid și nu i se mai puneau piedici la călătorie.
Se împlinesc trei ani de la trecerea în eternitate a doctorului pediatru Carol Lőwy. După un scurt stagiu la Călățele, timp de cinci decenii a fost medic la Cluj. Devenise un adevărat membru al multor familii clujene, vindecând la început generația bunicilor, apoi a copiilor și, în final, a nepoților. De aceea dobândise porecla simpatică de „nenea doctor” (Doktor bácsi).
Era invitat la toate premierele de teatru, la vernisaje de expoziții și lansări de carte, unde spectatorii/participanții, prieteni, colegi și mai ales numeroși foști pacienți îl primeau cu bucurie și afecțiune. Îmi relata cu satisfacție că cei care nu au venit să-l salute erau atât de puțini, încât practic nici nu contau.
De multe ori discuția cu foști pacienți, pe care nu-i mai întâlnise de mulți ani, se desfășura cam în felul următor:
– Să știți, domnule doctor, că micul pacient al dumneavoastră, Sanyi, a împlinit douăzeci și patru de ani și a absolvit Institutul Politehnic.
– Unde locuiți Dumneavoastră? – întreba doctorul.
– Pe strada Nicolae Iorga.
– Îmi amintesc, într-o casă la capătul unei grădini cu trandafiri, iar bunicii locuiau într-o casă vecină, ceva mai mică – evoca doctorul.
– Exact, Doctor bácsi!
Avea memorie vizuală extraordinară. De multe ori făcea gardă de noapte la serviciul de salvare. Pe vremea când încă nu exista navigator, iar majoritatea străzilor de la periferia Clujului erau insuficient sau deloc iluminate, știa pe ce parte a fiecărei străzi se găseau numerele cu soţ (respectiv fără soţ) care practic nu puteau fi citite.
Diagnostician de excepție, identifica boala copilului dintr-o privire. Cu trecerea anilor i-a slăbit tot mai tare auzul, drept pentru care cred că folosea stetoscopul doar în scop decorativ. Noroc că nu avea nevoie de el pentu a pune dignosticul corect. Astăzi se consideră că numai analizele sunt eficiente în diagnosticare, instrumentele furnizând informație obiectivă. Ca cercetător în chimie am lucrat în laborator timp de patru decenii și am constatat că este foarte greu să obții un rezultat corect dacă nu ai măcar o ipoteză privitoare la ceea ce cauți.
Doctorul Carol Lőwy a vindecat copii, salvând mii de vieți, iar în timpul său liber scria. A publicat opt volume. Primordial se considera eseist, dar a scris şi numeroase studii de popularizare a medicinii, beletristică, critică de teatru, jurnal de călătorie, amintiri de familie și studii introductive la două volume de artă. Era contributor frecvent la săptămânalul Viața Medicală, unde apărea ca „medic pediatru pensionar”. Avea peste 80 de ani când i s-a solicitat un studiu despre filosoful Moses Mendelssohn. A fost cea dintâi lucrare cu adevărat științifică pe care a publicat-o în revista editată de regretatul profesor Péter Egyed.
La trecerea sa în neființă am primit numeroase mesaje de pe mai multe continente. Cea mai lapidară și, în același timp, cea mai impresionantă scrisoare mi-a parvenit din Canada, de la un domn necunoscut mie: „Domnul doctor a salvat viața celor doi fii ai mei. Fie-i memoria binecuvântată!”
Daniel Lőwy
9 Comments
Evocarea Dr Lõwy îmi amintește de o pleiada de doctori pediatri evrei din Iași , pentru care profesiunea de medic era o vocație. Au salvat viețile a mii de copiii, au îngrijit si au asigurat sănătatea la zeci de mii de copii.
Un pios omagiu pentru Dr Evelina Fișel care ne- a pârăsit anul acesta si a carei absența o simt acut, aproape ca a mamei..
Dr Evelina Fișel a lucrat atât in România cât si in Israel, a avut un talent deosebit sa se apropie de micii pacienti, a gasit totdeauna un limbaj comun cu ei, români, evrei, rromi, arabi, druzi.
I-am admirat totdeauna competența, profesionalismul și devotamentul.
In ultima perioada a vieții, D- na doctor isi amintea mereu de infernul pe care l- a trăit ca adolescenta evreica la Iasi , și suferea intens.
Mult respect și stima pentru activitatea acestor minunati doctori ai copilăriei și maturității noastre!
Oriunde si oricand il intalneam pe d-l doctor, pe strada, la teatru, la vernisaje, de obicei in compania sotiei – totdeauna ii recunosteam pe amandoi dupa zambetele lor senine, caracteristice! Sa le fie binecuvantata amintirea!
Un adevarat doctor “de altadata”.
Foarte emoționantă relatare despre tatăl tău. L-am cunoscut doar trecător jn 2014 la inaugurarea Monumentului Holocaustului la Cluj și m-a impresionat cu chiar și la o vârstă înaintată. Fie-i memoria binecuvântată!
Ahogy az meg van írva, generációk orvosa volt. Így én is és a gyerekeim is. Ilyet se tudott más orvos: a beteg, elesett gyerekek örültek neki. Igaz, mindig volt néhány gumimaci nála. És mindig jött, első hivasra, hogy segítsen. Soha nem volt késő, vagy vasárnapi ebédidő.
Nagy szeretettel emlékszünk rá. Traducere: Aşa cum scrie în articol era medicul mai multor generaţii. Alţi medici nu reuşeau ceea ce reuşea el: copii bolnavi se bucurau când sosea la ei. E drept că întotdeauna avea bomboane la el. Şi întotdeauna venea la primul apel. Nu conta dacă era seara târziu sau în timpul mesei de duminică.
MI-L AMINTESC PE DR LOWI CARE VENEA DES IN CASA NOASTRA NU NUMAI SA TRATEZE COPIII FAMILIEI DAR SI SA STEA DE VORBA ORE IN SIR CU PARINELE MEU
MI-L AMINTESC PE DR. LOWI CIND AM VENIT IN PRIMA VIZITA LA CLUJ SI FIUL NOSTRU ERA TARE BOLNAV SI DOCTORUL L-A FACUT BINE
MI-L AMINTESC PE DOCTORUL LOWI LA CONFERINTA DESPRE MEDICII EVREI. ATUNCI L-AM VAZUT ULTIMA OARA.NU VOI UITA NICIODATA ACEA STRINGERE DE MINA PUTERNICA SI IN ACELSI TIMP DELICATA.
Doctorul Lőwy continuă să fie prezent în memoria noastră, a celor apropiaţi, dar sunt convinsă că mulţi clujeni îşi amintesc de figura lui elegantă, de şarmul său şi erudiţia cu care înnobila orice societate. Îmi amintesc cu mare plăcere de zilele sale de naştere când acasă la familia Lőwy era forfotă, unii prieteni veneau, alţii plecau şi amfitrionul avea pentru toţi ceva special. Şi îmi aduc aminte că de fiecare dată, Daniel Lőwy, sosea din îndepărtata Americă.în zorii zilei de naştere a tatălui său.care bănuia că va veni, însă nu îndrăznea s-o spună. Bucuria sa era uriaşă!
Draga Hava, sunt convins ca mama ta l-a intalnit pe tatal meu, cunoscut prietenilor ca “Dody”. Arata atat de bine, incat nu cred ca ar fi trecut neobservat de catre o colega.
Povestea lui „Doctor bacsi” îmi e atât de apropiată!
Dacă el a fost în prima promoție de absolvenți la pediatrie la Timișoara, mama mea a fost în a doua, iar tatăl meu în a treia. Mi-e foarte greu să-mi închipui că nu se vor fi cunoscut, mai ales că tata era un om extrem de sociabil și avea foarte mulți prieteni, mai ales printre colegii evrei. Am întrebat-o pe mama, dar numele nu îi spune nimic. Din păcate nu e singurul lucru de care nu își mai amintește…