Urarea esenţială

Mâine e Revelionul, noaptea dintre ani în care se cuvine să stai treaz măcar până la miezul ei, momentul magic în care anul vechi rămâne în urmă şi cel nou ne trece pragul. De altfel, chiar cuvântul revelion împrumutat din limba franceză indică faptul că în această noapte se stă de veghe (réveiller  [a se trezi] provine din latinescul evigilare [a veghea]).

Nu dormim până când nu ne încredinţăm că anul vechi a trecut. În acest răstimp ne veselim, petrecem la mese îmbelşugate udate cu şampanie, cântăm, dansăm, sub luminile multicolore ale ghirlandelor din casă sau sub jerbele generoase ale artificiilor de pe stradă. Ne oferim daruri, ne îmbrăţişăm şi împărţim cu dărnicie urări tuturor, până şi necunoscuţilor: La mulţi ani! An nou fericit!  Anul cel nou trebuie neapărat să fie mai bun, mai îmbelşugat decât cel vechi, aducător de sănătate şi noroc (pe care ne străduim să ni-l asigurăm şi cu crengile de vâsc).

Oare de ce exultăm de bucurie atunci când a trecut încă un an din viaţa noastră? – mă întreb, de o vreme încoace, nu numai de Anul Nou, ci şi la aniversări.

Sărbătoritul, înconjurat de invitaţii care i-au adus cadouri şi flori şi i-au transmis urările de viaţă lungă, suflă în tradiţionalele lumânări de pe tort care ţin socoteala (exactă sau simbolică) a anilor deja împliniţi. Abia aşteptăm să împlinim „o frumoasă vârstă” când de fapt ea atestă doar un singur lucru – că am supravieţuit până în acel moment.

Probabil că tocmai în asta rezidă filozofia bucuriei noastre: faptul că suntem supravieţuitori.

Fiecare an, fiecare lună, săptămână zi, oră şi secundă, fiecare nanosecundă trăită înseamnă supravieţuire şi e cu atât mai preţioasă cu cât nu ne îndoim de adevărul pe care poetul (Marin Sorescu) l-a exprimat atât de sugestiv: „Cred că m-am îmbolnăvit de moarte/ Într-o zi/când m-am născut…”

Ar fi cumplit dacă în loc să ne bucurăm de triumful (vremelnic) în faţa morţii, să  întâmpinăm cu încredere şi veselie timpul încă netrăit care vine către noi, l-am jeli pe cel care a trecut.

Speranţa (care moare ultima) ne îndeamnă să privim cu îngăduinţă bilanţul anului care a trecut, să ţinem cont de împliniri şi de amintirile frumoase, trecând cu vederea nerealizările şi încercările irosite. Anul Nou care începe va dura un an de zile,  oferindu-ne şansa să ne ducem la îndeplinire năzuinţele… Totul este să-i supravieţuim. Iată de ce urarea tradiţională (care ni se pare banală) este esenţială: La mulţi ani!

Dacă ea se împlineşte totul e posibil.

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

13 Comments

  • Marica Lewin commented on January 3, 2022 Reply

    La multi ani, sanatate, realizari deosebite. Multumesc revistei Baabel pentru articole interesante , povestiri încântātoare, amintiri nostalgice si pareri inedite asupra prezentului

  • theodor toivi commented on January 2, 2022 Reply

    LA MULTI ANI,SANATATE SI VOIE BUNA!

    TT

    Atentie la Corona si Omicron…

  • Veronica Rozenberg commented on January 1, 2022 Reply

    Incerc sa scriu dizlocata adresa unui foarte frumos cantec potrivit cu subiectul articolului:

    https: // youtu.be / lzSJRDOB7E

    Ttrebuie anulate spatiile libere din textul de mai sus pentru a forma adresa la care va fi cantat cantecul. Efortul merita 🙂

  • Veronica Rozenberg commented on January 1, 2022 Reply

    “Oare de ce exultăm de bucurie atunci când a trecut încă un an din viaţa noastră? – mă întreb, de o vreme încoace, nu numai de Anul Nou, ci şi la aniversări.”

    Ma indoiesc de adevarul acestei situatii/afirmatii, ea nu este valabila pentru oricine, in mod special pentru oamenii care in loc sa urce, inspre partea culiminanta a vietii lor, se afla deja pe o panta in coborare.

    Daca putem, sau dorim cu adevarat sa identificam aceast punct culminant, care uneori este o perioada de ani de zile, lucrul acesta depinde desigur, de personalitatea fiecaruia. Probabil ca intr-un fel acest moment este legat si de copiii nostri, atunci cand ei exista, sau de exemplu, de unele aspecte ale vietii profesionale,

    Iar despre semnificatia Noului An, sau a zilelor de nastere, bucuria legata de sarbatorire nu este implicata de eveniment si nici macar de faptul ca adeseori ne ambitionam sa punctam momentul.

    Celebrarile acestor zile reprezinta o frumoasa traditie, si un prilej de a ne reintalni cu trecutul, cu prietenii, sau cu noi insine, cei care am fost odata, iar de la un moment dat- dupa parerea mea – mai putin cu cei care vom fi de acum inainte.

    De aceea continuam sa “veghem” nu numai la trecerea Noptii dintre ani, dar si asupra perspectivei vietii generatiei noastre, a inaintasilor si uneori a urmasilor care vin dupa noi.

    Am trecut in 2022 !!

  • eva galambos commented on December 31, 2021 Reply

    De fapt, ai dreptate. De la o vârstă n-ar trebui să ne bucurăm că a mai trecut un an, dar ce să facem? Tradiția ne-a intrat în sânge. Dar nici nu putem face ca eroii de la ”Așteptând la Arlechin” (cine nu știe, era o casă de bătrâni pentru actori) și să așteptăm moartea. Știm că există dar nu ne gândim la ea. Așa că…La mulți an i tuturor ! Eu fac petrecere.

  • Marina Zaharopol commented on December 31, 2021 Reply

    Multă înţelepciune se ascunde în expresii şi zicale, care, înţelese în mod superficial, pot părea banale.E important să le dibuim semnificaţiile reale, cum o face acest articol.

    La Mulţi Ani!

  • Eva Grosz commented on December 31, 2021 Reply

    La Mulți Ani ! Sănătate tuturor !

  • אנדרי שוורץ אנדרי שוורץ commented on December 30, 2021 Reply

    La mulți ani 2022!

  • BORIS MEHR commented on December 30, 2021 Reply

    LA MULȚI ANI, SUCCES, SĂNĂTATE

  • Tiberiu ezri commented on December 30, 2021 Reply

    Multumim Andrea. Este pentru prima oara cand citesc despre etimologia logica dar si semnificatia poetica a Revelionului.
    Asa cum se canta intr-una din ariile compuse de Mozart:
    Exultate, Jubilate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *