„Ce a căutat Viktor Orbán pe strada Török”?

Este a doua oară, în două ediţii consecutive ale revistei, când titlul articolului pe care-l scriu se inspiră dintr-o o piesă de teatru. De astă dată, fiind vorba de liderul Ungariei, din piea unui autor maghiar. Poate că un cititor din generația mai vârstnică (chiar foarte vârstnică) îşi aminteşte de scriitorul și dramaturgul Ferenc Herczeg, foarte în vogă în prima jumătate a secolului XX. Cea mai cunoscută și des jucată piesă a sa a fost Kék róka [Vulpea albastră] (ecranizată foarte recent de postul de televiziune DUNA). Este vorba despre un triunghi amoros, eroina fiind Cecilia, iar întrebarea care se repetă de-a lungul intrigii este ”Ce a căutat Cecilia pe strada Török?” Ea afirmă că s-a dus să-și caute o vulpe albastră, deoarece pe strada incriminată se afla un blănar. Dar tot pe aceea stradă, vizavi de blănărie, locuia un presupus amant. Nici până la sfârșit nu aflăm unde a fost Cecilia cu adevărat.

Afişul spectacolului Kék róka (vulpea albastră)

Și Viktor Orbán, premierul conservator al Ungariei, s-a dus să caute ceva. Dar aici asemănarea se termină, căci el s-a dus atât după vulpea albastră, cât și la amant. Acesta din urmă este președintele Vladimir Putin, cu care Orbán are de multă vreme o adevărată relație amoroasă, vizitându-l frecvent și cu folos am putea spune, deoarece, cel puțin până acum, a găsit vulpea albastră, respectiv gazul rusesc și chiar la un preț rezonabil.

Ținta ultimei lui vizite, săptămânile trecute, nu a fost numai vulpea albastră. În condițiile tensiunilor acute dintre Rusia și Occident – SUA, NATO și UE – din cauza Ucrainei, a căror soluție ar trebui să vină doar dacă Occidentul prezintă un front comun, Orbán a rupt rândurile și a fost primul lider din tabăra pro-Ucraina care s-a dus la Moscova, oferind o imagine a președintelui Putin de ”persoană frecventabilă”. El a declarat că s-a dus în calitate de ”mesager al păcii” din partea Europei pentru a evita un război, dar nu se ştie în ce măsură e adevărat. Neînțelegerile dintre Orbán și Bruxelles sunt cunoscute, nu se știe dacă înainte de plecare a convenit ceva cu liderii UE, se știe însă că Ungaria se împotrivește unor sancțiuni drastice contra Moscovei. Relațiile ei cu Ucraina sunt destul de reci din cauza politicii Kievului față de minoritatea maghiară, de fapt față de toate minoritățile, inclusiv cea românească, și Ungaria a și refuzat prezența militarilor NATO pe teritoriul ei. Pe de altă parte însă, se pare că Uniunea Europeană ar dori să joace un rol propriu în detensionarea conflictului ruso-ucrainean, așa cum s-a văzut în relansarea ”Formatului Normandia”, negocieri numai între state europene (Rusia, Ucraina, Germania, Franța). Președintele Macron a vorbit despre un plan de securitate european, iar la începutul acestei săptămâni s-a aflat la Moscova; deci, de această dată Orbán a fost un fel de ”deschizător de drumuri” și este posibil ca europenii să nu-l mai privească atât de negativ. Potrivit unui analist ungur, ”acum premierul nu ar fi fost scos din Partidul Popular European”. Că nu s-a făcut niciun pas înainte în soluționarea problemei ucrainene, a reieșit din cele declarate la conferința de presă comună, în care Ucraina a fost doar amintită, dar în contextul PR a sunat bine și în exterior, dar și pe planul politicii interne ungare.

Se știe că în aprilie în Ungaria se vor desfășura alegeri parlamentare și de această dată Orbán se va confrunta cu o opoziție comună, cele șase partide alegând un candidat comun pentru funcția de premier, Màrky-Zay Péter (care după părerea mea seamănă mult cu Orbán, numai că este împotriva lui). Orbán trebuie să obțină niște atuuri care să-i convingă pe alegători că el este singurul în stare să mențină bunăstarea maselor și acest atu, vulpea albastră pentru care s-a dus la Moscova, este gazul. De fapt, lozinca acestei călătorii a fost ”să menținem reducerile la întreținere”, reduceri acordate pe parcursul guvernării Fidesz, și aceasta datorită prețului mai avantajos oferit de Rusia Ungariei, în contextul unei foarte strânse legături economice și politice. Anul trecut, Orbán a semnat un acord de furnizare de gaz rusesc care urmează să fie pus în aplicare în aprilie, tocmai în perioada alegerilor. Premierul a vrut să ridice miza și să completeze cantitatea de gaz, dar rușii au amânat răspunsul până în aprilie. Oricum am lua, vizita a fost un punct ochit – punct lovit pentru Orbán, iar Putin a devenit un fel de agent electoral al premierului ungar.

Viktor Orbán a pus opoziția într-o situație destul de proastă care, iar aceasta, cel puțin până acum nu are o strategie de contracarare a demersurilor premierului care, cu majoritatea de care dispune în parlament, ar putea iniția și alte măsuri în favoarea alegătorilor, convingându-i că numai continuarea regimului Fidesz va le va fi benefică.

Dacă cumva se concretizează invazia rusă în Ucraina, Orbán va pierde o parte din încrederea electoratului, dar dacă se ajunge la un acord între Vladimir Putin și Occident în chestiunea Ucrainei, indiferent dacă SUA, NATO sau EU vor fi autorii, Viktor Orbán va avea victoria în buzunar.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • BORIS MEHR commented on February 11, 2022 Reply

    ARTICOLUL ne lasă la o răscruce , așa este, ORBAN a riscat, dar bine a făcut, zgomotul armelor nu face bine nimănui, nu era rău dacă și ROMÂNIA era mai puțin entuziastă față de gesturile lui BIDEN. ORBAN a căștigat oricum un avans, iar noi rămânem cu morcovul. PERSONAL îl apreciez pentru realism

  • Veronica Rozenberg commented on February 11, 2022 Reply

    Oare nu lipsesc ghilimelele ?

    “Dar aici asemănarea se termină, căci el s-a dus atât după vulpea albastră, cât și la “AMANT”. Acesta din urmă este președintele Vladimir Putin, cu care Orbán are de multă vreme o adevărată relație “AMOROASĂ”, vizitându-l frecvent și cu folos am putea spune, deoarece, cel puțin până acum, a găsit vulpea albastră, respectiv gazul rusesc și chiar la un preț rezonabil”.

  • Andrea Ghiţă commented on February 10, 2022 Reply

    Mi-a plăcut mult analogia literară. Mă tem că vulpea albastră e cam …roşcată..

  • tiberiu ezri commented on February 10, 2022 Reply

    O analiza care mie mi l-a prezentat pe Orban asa cum mi-l inchipuiam si nu ca pe o figura negativa. Imi place politica lui fata de functionarasii din Bruxelles si e intelept si in legaturile cu Rusia. Cat despre seful opozitiei din Ungaria, Màrky-Zay Péter, nu parea prea destept cand a declarat ca nu are ce sa se bazeze pe ungurii sateni ca aia tot timpul sunt in stare de ebrietate.
    Eu sper ca acest conflict ruso-ucrainean sa se aplaneze cat mai curand fiidca altfel Iran va avea tot timpul sa fabrice rachetele nucleare fara ca lumea civilizata sa le acorde atentia adecvata.

    • Hava Oren commented on February 10, 2022 Reply

      Ai perfectă dreptate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *