Numitorul comun: Cuiul lui Pepelea

Încep prin a-mi cere scuze cititorilor: în plină criză internațională eu mi-am găsit să ”atac” zilele trecute un subiect (istoria tangoului) care se potrivește ca nuca-n perete cu situația creată la granița estică a Ucrainei.

Însă rândurile de mai jos au drept scop să spele greșeala, cu speranța că voi fi iertat.

Nu sunt istoric și trebuie să recunosc că pentru a scrie articolul de față nu am apelat la tratate serioase din care să mă inspir pentru a prezenta aici modul în care eu văd situația creată între Rusia putiniană și Ucraina lui Zelenski (pentru cifre am apelat la Dr Google, bineînțeles…).

Deci să discutăm faptele în mod organizat.

Putin e un dictator, ca toți cei care au controlat destinele Rusiei în ultimele secole, poate începând cu Petru cel Mare. Politica dictatorilor ruși a fost una dublă: ignorarea situației populației locale și permanenta campanie de a lărgi granițele țării. Ca un amănunt, administrația Statelor Unite din anii secolului al XIX-lea avea aceeași politică expansionistă, dar economia de piață liberă americană a permis menținerea unei situații economice acceptabile chiar și pentru interminabilele valuri de emigranți spre Lumea Nouă.

Rusia n-a încercat niciodată în mod serios să îmbunătățească starea materială a populației sale. Ea a rămas precară pentru majoritatea rușilor până în ziua de azi.

”Mujicul” se mulțumește din totdeauna cu puțin, asta o știu toți cei care au condus Rusia în ultimele sute de ani.

În schimb Rusia, cea țaristă, și apoi cea bolșevică, a reușit să cucerească teritorii, și în plus, spre deosebire de alte puteri ocupante (să zicem Anglia), politica de expansiune a fost dublată de o permanentă activitate de diluare a populației locale, prin transfer de diverse etnii (ca în Basarabia) sau prin translocarea unor mase de ruși spre noile teritorii anexate.

În mod cu totul paradoxal (probabil că explicația constă în faptul că rușii nu erau în suficient număr pentru acest posibil scop) țările Europei de Est incluse în blocul sovietic după ce de al Doilea Război Mondial nu au asistat la un asemenea fenomen demografic, Kremlinul mulțumindu-se cu  asigurarea unei politici total prosovietice și instalarea economiei așa-zise de tip socialist.

Dar fenomenul demografic de care am amintit mai sus a caracterizat situația republicilor sovietice, adică acele 14-15 țări anexate Rusiei de-a lungul primei jumătăți a secolului XX. Politica de colonizare a acestor țări a fost asigurată de un procent semnificativ de cetățeni de origine rusească care, pe lângă înlesnirea introducerii de legi și obiceiuri de proveniență rusească, au făcut ca limba rusă și cultura de tip sovietic să fie predominantă în țări ca Ucraina, Moldova, Kazahstan sau Estonia.

Destrămarea imperiului sovietic în anii 90 ai secolului trecut a fost caracterizată de Putin în anul 2005 ca cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX.

Pentru miliarde de cetățeni ai lumii libere dispariția URSS-ului a fost un motiv de jubilare și extaz, dar pentru Putin ea a reprezentat o catastrofă. Iar catastrofele cer un tratament de remediere.

Dispariția puterii sovietice în fostele republici a lăsat în urmă procente relativ mari de ruși, care au făcut (și încă fac, pe unde se poate) tot ce e posibil ca influența Kremlinului să fie simțită la orice pas.

Iată o scurtă trecere în revistă a procentului de ruși în câteva din fostele republici (și regiuni) sovietice în acești ultimi ani: Ucraina 17% (mai ales în așa zisele republici populare din est), Estonia 30%, Republica Moldova (asupra căreia mă voi întoarce) 16%, Letonia 25%, Lituania 5%.

S-au făcut încercări, doar parțial reușite, de a schimba situația. De exemplu, în unele țări baltice post-sovietice rușii care nu au putut dovedi legături de familie cu populația țării dinainte de anul 1940 pur și simplu nu au primit cetățenia, ca în Lituania și Estonia.

Spre deosebire de Elțîn, care oscila între o politică mai mult sau mai puțin liberală și permanenta frică de a nu fi dat jos de la putere, fostul colonel KGB nu a avut nici cea mai mică îndoială de ceea ce trebuie făcut pentru a diminua magnitudinea ”catastrofei”.

Putin pare a fi unul din cei mai distinși elevi ai istoriei. Plebiscitul din 1935 în bazinul Saar, de mare succes pentru Hitler, a reîntors această regiune la ”patria mumă”, adică Germania, fără a fi nevoie de nici măcar un foc de pușcă.

Deci istoria ne învață că lucrurile se pot aranja fără prea multă bătaie de cap.

Dar să ne reîntoarcem la fapte recente.

În Osetia georgiană procentul populației rusești era de 21%, iar în Abhazia – o altă provincie aparținând odinioară Georgei – 10%. Un act idiot al guvernului georgian, în 2008, ca urmare a unei provocări a separatiștilor din Osetia de Sud, a oferit pe tavă armatei lui Putin pretextul de a invada Georgia și a alipi cele două provincii la ”patria mumă”.

Crimeea ucrainiană avea cam 2/3 populație rusească. În Februarie 2014 rușii din regiune au creat diversiuni pro-Kremlin, trupe rusești în haine civile au ocupat clădirea parlamentului crimean, a urmat un referendum care a dus la incorporarea Crimeei între granițele Rusiei.

În urmă cu doi ani publicam în Baabel povestea Basarabiei și a Transnistriei.

Aici mă voi rezuma doar la ce am scris atunci:

”Regiunea de la est de Nistru, o fâșie de pământ cu o lărgime de 30 Km, cu o suprafață de 4000 Km2 (cam 12% din teritoriul Republicii Moldova), se separă de Basarabia devenită republică independentă și pe data de 2 Septembrie 1990 este declarată Republica Moldovenească a Nistrului (RMN).

Conflictul armat cu Chișinăul, provocat la sfârșitul anilor 80 se acutizează în 1992, odată cu plasarea armatei rusești a 14-a, în frunte cu generalul Lebed, având ca urmare 1000 morți și 130.000 de refugiați, fugiți de prăpăd în toate direcțiile: Moldova independentă, Ucraina și chiar Rusia.

Un acord între Chișinău și Moscova (1994) prevedea retragerea trupelor rusești din RMN, un ”amănunt” complet uitat de autoritățile moscovite, chiar dacă doi ani mai târziu, în 1996, Rusia recunoaște apartenența RMN-ului la Republica Moldova. Ca atare, în anul 1994 Transnistria introduce o monedă a ei, rubla RMN, creează o constituție proprie, un steag propriu și un imn propriu.

Cu alte cuvinte RMN se comportă ca un stat indepenent, pur și simplu.

În anul 2004 populația RMN număra 555.000 locuitori, dintre care moldoveni 32%, ruși 30% și ucrainieni 28%.”

Astăzi se pare că procentul populației rusești în Transnistria e în jur de 64%.

Cât despre Ucraina, realitatea e la fel de propice tendinței expansioniste putiniene.

În anul 1926 Ucraina avea 9% populație rusă. Acum douăzeci de ani, în 2001, minoritatea rusă atinsese cifra de 17%, dar în regiune Donețk procentul era de 38%, iar în Lugansk 39%.

Și cât îi trebuie lui Putin să dovedească situația ”incredibil de precară” în care se află minoritatea rusă din Ucraina în general, dar mai ales în regiunile estice aflate la granița cu ”Ursul ”, într-o țară care e condusă de neonaziști, în fruntea cărora se află un președinte tăiat împrejur?!

Și cine nu poate înțelege că numai mama Rusia poate rezolva problema ”copiilor” ei, aflați temporar sub un alt regim?!

Deci să rezumăm cele de mai sus. Putin cunoaște perfect regulile provocărilor politico-militare. Sarcina lui e cu atât mai simplă, cu cât ”cineva” a avut grijă ca fluxul populației rusești spre țările incluse între granițele URSS-ului să continue timp de zeci de ani, creând o situație extrem de favorabilă unei viitoare politici de expansiune. A veni în apărarea unei minorități (cică) oprimate, jignite, batjocorite, exploatate, aflate sub control străin, este obligația oricărei națiuni care se respectă.

Acesta este numitorul comun al politicii putiniene și ea poartă numele de cuiul lui Pepelea. Dificultatea constă în faptul că în afară de cei cu memorie bine păstrată, cine oare își mai amintește de povestea cu tâlc, și cine știe ce trebuie făcut pentru a nu lăsa niciun „cui” fostului proprietar?

Și în toată tărășenia asta, unde se află Occidentul?

În primul rând două vești proaste: Churchill e mort și Angela Merkel pensionară.

Deci nimeni în Occident nu e în stare să ia o atitudine activă față de agresiunea rusească. N-au făcut-o pentru Georgia, n-au făcut-o pentru Crimeea, de ce ar face-o pentru Ucraina, când o opoziție armată ar duce la :

– morți și răniți

– grave probleme economice

– frig iarna în casele decenților cetățeni.

Europa e obosită, o duce prea bine și nu e în stare de o acțiune cu caracter cât de cât periculos.

Îmi scria un bun prieten român: nu mi-e frică de un atac rusesc, mi-e frică că mă apără francezii!

Iar Statele Unite au descoperit recent că distanțele dintre ei și problematicele continente european și asiatic sunt așa de mari încât își pot permite să stea oarecum departe, să plângă pe cei sortiți pierzaniei și apoi să se reîntoarcă imediat la treburile lor cotidiene.

Și acum la sfârșit, îmi permit a emite pronosticul meu.

Ucraina e deja un fait accompli, amănuntele nu mai au importanță dacă numai regiunile estice vor fi încorporate în teritoriul Rusiei sau toată țara. Ucraina va deveni pro-rusească și această schimbare îl va aduce pe Putin foarte aproape de Transnistria și de Basarabia. După părerea mea următoarea victimă e Republica Moldova, pentru că altminteri eu personal nu-l mai înțeleg pe actualul stăpân al Rusiei.

Putin nu va ataca nicio țară care face parte din sistemul NATO. De aceea țările baltice, și ele foste republici sovietice, nu sunt în pericol. Putin nu dorește un război cu Occidentul.

Mi se va spune că fraza aceasta vine în contradicție cu cele scrise cu câteva rânduri mai sus. S-ar putea ca explicația să rezide în incurabilul meu spirit optimist, care-mi spune că totul are o limită.

Mi-aș dori mult să pot adăuga aici cunoscuta expresie: vom trăi și vom vedea, pentru că nu sunt sigur că mi se potrivește tocmai mie…

Dar nu pot încheia aceste gânduri puse ”pe hârtie” fără a aminti un fapt geopolitic care nu poate fi contestat: în urmă cu exact o jumătate de secol fugisem dint-o țară care avea graniță comună cu Rusia și acum, de câțiva ani, Rusia mi-a devenit din nou vecină. Halal de mine!!

Gabriel Ben Meron

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

57 Comments

  • Thomas Lewin commented on March 9, 2022 Reply

    Stimate GBM,MLG, mi-ați limpezit gândurile!Și totuși,m-ar fi bucurat să-l văd pe Zelenski în parlamentul israelian,angajat în promovarea unor reforme prin partea locului. La fel de sigur sunt că suveranitatea Ucrainei este un drept inviolabil al ucrainenilor.

    • gabriel gurm commented on March 10, 2022 Reply

      Sunt perfect convins ca Zelensky ar avea mari probleme ca parlamentar israelian….
      Cât despre Ucraina, din păcate părerile sunt împărțite (întrebați-l pe Putin!!)
      GBM

  • BORIS MEHR commented on March 1, 2022 Reply

    PUTEREA LUI PUTIN ESTE ÎN MÂNA OLIGARHILOR ȘI A SERVICIILOR , este suficient să piardă încrederea lor că dictatorul va cădea, fie ca Hrușciov, fie mai SUBTIL, EL NU ARE O BAZĂ REALĂ.

    • gabriel gurm commented on March 2, 2022 Reply

      Wishful thinking, spun americanii….
      GBM

    • Klein Ivan commented on March 2, 2022 Reply

      Corect. Mămăliga/masele se comportă peste tot la fel , fiind doar fundal . E nevoie de o mini minoritate care să acționeze , eventual cu sprijin extern , împotriva unui sistem paralizat de lipsa unui conducător suprem ( caz sistem absolutist în Rusia în 1917 ) . Nu-mi pare a fi ceva similar ( măcar parțial ) în Rusia în 2022 .K.I.

  • Klein Ivan commented on February 28, 2022 Reply

    Citind comentariile ditirambice de mai jos mi-a revenit în minte motto-ul revistei ungurești Ludas Matyi – pentru un nou născut toate bancurile sînt noi – . Articolul e scris cu talentul binecunoscut al autorului care face o paralelă simpatică dar ultrasimplificată cu povestea lui Pepelea – în completare vezi cele scrise în comentariul meu la articolul dnei Galambos ( February 27 )…. Pentrucă hârtia încă mă mai suportă și un pronostic nu mi s-a adeverit ( acord de încetare a focului pînă la Feb. 27 ) , va fi curînd un acord care va include rămînerea de trupe rusești . ( asta va fi garanția pt. no-NATO ) . K.I.

  • Viorel Nicolaescu commented on February 27, 2022 Reply

    Ucrainienii au avut mult de suferit dealungul istoriei,vezi evenimentele din 1931-32,dar nici ei nu s-au comportat exemplar cu minoritatile(;au existat einsatzgrupen alcătuite exclusiv din ucraineni care au acționat sângeros împotriva evreilor și rușilor in timpul celui de al doilea război mondial.Nici cu romanii din Bucovina de Nord sau ungurii din Transcarpatia nu s-au purtat mai bine după război,le-au interzis școlile,limba maternă…etc.
    Asta însă nu scuza cu nimic ce face nemernicul de Puțin in zilele noastre.Toate diferendele din trecut pot fi soluționate pe cale diplomatica,la masa tratativelor!

    • gabriel gurm commented on February 28, 2022 Reply

      Ai dreptate Viorel, dar eu dau o șansă noii generații, care penru prima oară trăiește într-o țară liberă.
      Sau poate e de vină patologicul meu optimism?!
      GBM
      PS. Oare acesta e prima ta ”apariție” în BAABEL? Dacă da, welcome to the club.
      GBM

      • Viorel Nicolaescu commented on March 1, 2022 Reply

        Ha,ha,se vede ca nu citești Baabel,am postat cel puțin de doua in ultimii ani!!!

        • gabriel gurm commented on March 2, 2022 Reply

          Imi pare bine!!
          GBM

  • gabriel gurm commented on February 27, 2022 Reply

    Iată transcrierea unui schimb de mesaje cu un prieten vechi și foarte apropiat, pe marginea articolului de față.
    GBM

    Dragul meu Gabi,
    Am citit articolul cu tangoul,destul de în fugă,mi-a făcut plăcere,am citit de două ori cu mare atenție atât ”cuiul lui Pepelea” cât si comentariile anexate, inclusiv răspunsurile tale.
    Vreau să sper ca o veche si puternică prietenie care ne leagă nu va fi afectată de totalul meu dezacord cu ideile tale actuale.
    Pentru mine Putin este un adevarat criminal de război care poate fi comparat numai cu Hitler.Va avea aceiasi soarta pe care o va primi de la poporul său (contrar parerii tale), mai devreme sau mai târziu.
    Este adevarat ca Ucraina nu a avut cele mai prietenoase acțiuni in Europa,este adevărat ca ucrainienii nu sunt cei mai dulci prieteni ,dar ce li se intâmplă acum este inacceptabil, si cel care a inițiat acțiunea (singur si neobligat de nimeni) trebuie considerat nebun (paranoia, sau alt termen medical necunoscut mie).
    Față de acest lucru tu il așezi (cu multa bunăvoință)in rândul dictatorilor normali, nu excesivi.
    Poate, vom discuta pe larg față in față, această nepotrivire puternică de idei ,dar părerea mea (pe care nu o aveam) si pe care tu o afirmi acum clar, ca evreii sunt asa cum spunea rabinul :…..”si tu ai dreptate”…..impaciuitori pentru a nu supăra pe nimeni ,este adevarată.Te contrazice un oarecare actoraș de comedie care se comportă cu atâta demnitate si eroism.
    Credința mea este ca Ucraina va ieși victorioasă si normalitatea în lume se va restabili.
    Așa să ajute Dumnezeu pe toată lumea corectă, indiferent de opinii, păreri,religii etc.
    Mirel

    Draga Mirel,
    Tu mă cunosti! Eu nu mă pot supara pe cineva care are altă parere decat a mea!!
    Si acum la text si la comentariile tale.
    Intre noi nu exista deosebiri calitative, ci doar legate de aprecierea magnitudinii criminalității lui Putin. Eu nu-l pot compara cu Hitler, dar il pot pune cu usurință în tagma tuturor dictatorilor, pentru că nu există si nu a existat dictator care sa nu fie criminal, altminteri nu s-ar fi putut ține la putere. Și exemplele sunt prea numeroase.
    Dar pentru mine Hitler e unic, și nu numai pentru ca sunt evreu.
    Iar in legatura cu sfarsitul acestei cumplite crize ucrainiene, aici la mine se spune: din gura ta direct la Dumnzeu!!
    Tare as dori ca Putin sa primeasca o lectie pe care s-o țină minte tot restul vieții. Doar ca puținul pesimism din mine nu-mi prea dă voie sa sper la asta.
    Iti mulțumesc pentru comentarii si aș vrea să te intreb dacă le pot transfera la BAABEL.
    Gaby G

    Explicatiile tale acopera numai o parte din raspunsul meu
    Transferă- le, dar integral.
    Mirel

  • theodor toivi commented on February 27, 2022 Reply

    Informatii de ultima ora:
    “Israelienii ar trebui să poarte semne de recunoastere la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a primi ajutor”. Se revine la steaua galbena?
    Rabinul din Odesa deplora faptul ca “exista combatanti evrei atat in armata ucraineana cat si in cea rusa”. Razboi fraticid?

    • gabriel gurm commented on February 27, 2022 Reply

      Remarcam nu de mult în blogul meu în ebraică cum că asa a fost situatia in primul război mondial: evreii au luptat unul împotriva celuilalt!!
      GBM

      • Eva Grosz commented on February 27, 2022 Reply

        E de groază ce se petrece!!! Convoiul de kilometrii cu femei și bebeluși în brațe în frig și fără alimente …Rusia, nu e o țară barbară .Populația în mare măsură e educată și cutivată. Cum au ajuns la această hotărâre??? .Un singur om are așa o putere ?Nu am crezut că voi apuca să trăiesc așa ceva. Diferența este că evreii au acum o țară .Săptămâna care a precedat atacul rusesc, Naftali Bennet și Yair Lapid au repetat zi de zi ,s-au rugat de israelieni să iasă din Ucraina.La fel oricărui evreu. Era încă ușor de ieșit . Erau toate mijloacele de comunicație.Lumea nu a dat crezare. Vă amintește de ceva deacum 80 de ani ? Casa nu e ușor să o părăsești.

    • theodor toivi commented on February 27, 2022 Reply

      dl. Doctor,
      Numarul de accesari, comentarii si aprecieri ale articolului confirma din nou talentul dvs. iesit din comun in publicistica si filozofie (cred ca si in medicina). Nu sunteti insa singur. Majoritatea talentelor din Mass Media au atacat intrigantul subiect de actualitate, poate mai putin bine decat dvs. !

      • gabriel gurm commented on March 1, 2022 Reply

        Multumesc de compliment, dar daca e asa cum spuneți, explicatia e clară: meseria mea m-a învățat să văd lucrurile repede si cât se poate de aproape de realitate….
        GBM

  • Lucian-Zeev Herșcovici commented on February 27, 2022 Reply

    Stimate domnule doctor Ben Meron,
    Articolul Dvs. este interesant, o analiză coerentă, pentru care vă felicit. Aș vrea să adaug o observație istorică.
    Totdeauna după descompunerea unui imperiu multinațional apar probleme etnice. Ele sunt generate de poziția unor etnii din imperiu, care au problemele lor de identificare încă în perioada existenței imperiului și cer autonomie sau chiar independență. Atunci când imperiul se prăbușește, ele își realizează dexideratul. Dar în perioada existenței imperiului, pe teritoriile locuite de aceste etnii se așezaseră și alți oameni, de alte etnii, mulți din ei din etnia principală a imperiului. Atunci când etniile „supuse” își proclamă independența, după prăbușirea imperiului, membrii etniei majoritare din imperiu care locuiau în teritorii locuite de etnii minoritare ce își proclamă independența statală, devin minoritari în cadrul unui stat național. Atunci ei încep să aibă revendicări naționale și să ceară autonomie sau chiar independență, căutând ajutor din partea fostei etnii principale sau majoritare din fostul imperiu, organizată și ea în stat național. De acum, depinde de conducătorii acestor state naționale dacă vor să redeschidă problema națională și etnică, în funcție de contextul local, național-etnic, unternațional. Ceea ce s-a întâmplat după prăbușirea imperiilor la sfârșitul Primului Război Mondial. Perioada 1918-1920 a fost tulbure pentru Europa, în special ca urmare a prăbușirii și descompunerii Imperiului Austro-Ungar, Imperiului Țarist, Imperiului Otoman, Imperiului German. Echilibrul european se prăbușise. Au apărut state noi, unele dintre ele s-au unit – și au apărut teritorii locuite de mai multe etnii, unele foste majoritare sau principale în cadrul fostului imperiu, dar devenite minoritare în cadrul noilor state naționale. S-a născut o teză a filosofului și sociologului Karl Popper, care se opunea întemeierii statelor naționale, ale căror granițe nu puteau fi exacte și semănau germenii unor conflicte etnice. Un nou grup minoritar cerea independență după ce apăruse statul național. Ideea lui Karl Popper era că de fiecare dată va urma un nou grup etnic ce va avea revendicări naționale și teritoriale. Deci mecanismul: imperiu; stat național; grup etnic din statul național care cere independență; o despărțire a grupului etnic de statul național până la formarea unui nou stat național sau „lipindu-se” de statul național central cu„ajutorul” acestuia; apoi o nouă reacție a unei noi etnii în cadrul noului stat național cerând despărțirea de el; și așa ma departe (până când, aceasta este întrebarea). Fenomen apărut și după descompunerea Imperiului Sovietic. Au urmat reacțiile etnice și de readucere „la matcă”. Și de aici, războaie.
    Întrebarea este ce se poate face, dacă se poate face ceva. Să învățăm lecția istoriei, să înțelegem legile ei. Poate că apar ca un determinist, dar … cred că este o problemă. Cer scuze pentru intervenție, mulțumesc.
    Cu stimă,
    Luian-Zeev Herșcovici

    • gabriel gurm commented on February 27, 2022 Reply

      Corect!
      Mulțumesc
      GBM

    • theodor toivi commented on February 27, 2022 Reply

      Acum cativa ani, eram la Marianske Lazne, una din perlele regiunii sudete. La masa alaturata, doi turisti germani comentau: ‘Nu-mi pare rau ca statiunea a trecut la cehi. Putem veni ori cand dorim si un sejour ne costa mult mai putin decat daca orasul ar fi ramas in Germania”!

  • Jack Chivo commented on February 26, 2022 Reply

    Ceva important s-a uitat!!

    Cand imperiul sovietic s-a destramat, Ucraina era era o mare putere nucleara! Mai multe bombe decat orice tara din lume, cu exceptia americanilor si a rusilor!

    Mai multe arme atomice de cat Franta!!

    Clinton si Vestul i-au convins sa distruga totul cu garantia ca vor fi liberi si independenti!

    Mare greseala!

    Nu cred ca Putin ar fi indraznit daca Ucraina era o putere nucleara.

    Parerea mea!!

  • Veronica Rozenberg commented on February 26, 2022 Reply

    Remarcabil articol, dle GBM, nu numai ordinea, prezentarea, logica (ca de altfel in toate articolele dvs.) dar poate cea mai remarcabila este rapiditatea cu care
    l-ati pregatit.

    Felicitari, Veronica

  • BORIS MEHR commented on February 26, 2022 Reply

    UN ARTICOL SCRIS CU OBIECTIVITATE. CUNOSC BINIȘOR REALITATEA DIN FOSTA URSS, DIN RUSIA ȘI UCRAINA. ÎNAINTE DE 1990 LIMBA RUSĂ ERA DOMINANTĂ, erau destui ucrainieni care uitaseră limba maternă.sau nu o foloseau. Ucraina ARE O ISTORIE CU MULTE personaje negative – HMIELNITSKI, PETLIURA, BENDERA, dar și mari scriitori, inclusiv clasicul rus GOGOL, antisemit și el. ESTE O MINUNE CĂ ZELENSKI a fost ales președinte. ÎN MOD NORMAL Rusia ȘI Ucraina ar fi putut fi alături, au intervenit magalomania criminală a lui PUTIN și dorința UCRAINEI de a se proteja cu sprijinul NATO. Rezultatul este un război sângeros și nedrept. CRED CĂ PUTIN nu va avea sorți de izbândă. AR FI BINE ȘI PENTRU RUȘI.

    • BORIS MEHR commented on February 27, 2022 Reply

      Bandera NU BENDERA

    • theodor toivi commented on February 27, 2022 Reply

      Statuile lui HMIELNITSKI si PETLIURA sunt la loc de cinste in Ucraina…

      • BORIS MEHR commented on March 9, 2022 Reply

        Aștept cu toată speranța oprirea războiului. Ca de obicei, cine l-ar putea opri stă și așteaptă. Este nevoie de un puternic flux diplomatic la nivel de ONU sau al unei conferința mondiale, nu știu precis cum, faptul că noi ne pregătim ce război este o prostie

  • gabriel gurm commented on February 26, 2022 Reply

    O singură remarcă: n-am scris și nici nu cred că populația rusească din țările amintite îi vrea pe Putin și pe ruși acolo acasă la ei. Poate o mică minoritate….
    Existența populației rusești în Ucraina, Moldova, Georgia, etc e doar un pretext pentru a cotropi, și nicidecum pentru a rezolva problemele unei minorități suferinde.
    Și încă ceva: dacă ne vom vedea vreodată, amintiți-mi vă rog să vă povestesc gluma cu cel care a încercat să-și omoare soția făcând dragoste cu ea de trei-patru ori în fiecare noapte….A propos la sfârșitul lui Putin.
    GBM

    • Eva Grosz commented on February 26, 2022 Reply

      “Existența populației rusești în Ucraina, Moldova, Georgia, etc e doar un pretext pentru a cotropi ”
      Mi se pare că ei sunt “Cuiul lui Pepelea ”
      Legenda e plină de tâlc.

  • George Schimmerling commented on February 26, 2022 Reply

    Foarte bun articol dar totuși am o intrebare. Nici Bosnia nu era in anii 90 membru NATO si totusi atunci s-a intervenit contra lui Milosevici. Eu inca mai sper ca și Putin să aibă aceeași soartă

    • gabriel gurm commented on February 26, 2022 Reply

      Împotriva cui a intervenit NATO în Iugoslavia?! Împotriva rușilor? Nicdecum! Inamicul era în acel caz practic inexistent, aidoma unui șarpe fără otravă, care a putut fi omorît fără ca atacatorul să fie în pericol măcare o secundă.
      GBM

    • Maria Roth commented on February 26, 2022 Reply

      Bombardarea Iugoslaviei a urnat unor ani de razboi civil, si dupa dovezi de ucideri in masa. Totusi atunci majoritatea lumii democrate i-a condambat pe americani. Au fost atunci demonstratii antiamericane in toata Europa. Acum americanii si restul Nato nu isi permit asa ceva. Au incercat sa joace dupa reguli si au sacrificat Ucraina. Probabil va urma Moldova. Si apoi?

  • Andrea Ghiţă commented on February 26, 2022 Reply

    Colonizarea este o uzanţă milenară şi nu a fost practicată numai de Rusia şi URSS. Un exemplu este creşterea substanţială a ponderii românilor din marile oraşe ardelene sau din Secuime, începând din anii 1960. Sunt total împotriva purificării etnice sau a revizuirii cetăţeniei, pe baze etnice. Schimburile de populaţie au adus numai necazuri. Dacă şi în secolul XXI învinge concepţia naţionalistă nu întrevăd o perspectivă îmbucurătoare pentru niciuna din ţările din zonă. Ucraina a pus în aplicare o politică asemănătoare. Polonezii din Lvov aproape au dispărut, La fel s-a întâmplat cu românii din Cernăuţi şi maghiarii din Ujgorod sau Mukacevo. E foarte trist. Poate că rezolvarea ar fi o casă comună cu un cuier încăpător şi atunci ar dispărea Cuiul lui Pepelea. Deocamadată e un război care afectează oamenii obişnuiţi. Mulţi refugiaţi care trec graniţa României vorbesc ruseşte, nu ucraineană. Diplomaţia a eşuat şi nu numai din cauza Rusiei.

    • gabriel gurm commented on February 26, 2022 Reply

      Privitor la ultima remarcă: după zeci de ani în care limba rusă a fost obligatorie și fără de care nu te puteai descurca in treburile de zi cu zi, nu-i de mirare ca azi, la 30 ani după căderea imperiului sovietic rusa se vorbește curent în toate fostele republici sovietice.
      GBM

    • theodor toivi commented on February 27, 2022 Reply

      D-na Andrea: “creşterea substanţială a ponderii românilor din marile oraşe ardelene sau din Secuime” nu este colonizare. Cred ca romanii au drept ca si etnicii maghiari, sa stabileasca ori unde in Romania! In Transilvania le este mai bine! Aprovizionare, locuri de munca, cultura etc.
      Inainte de emigrare (1979) m-am aprovizionat la Odorheiul Secuiesc cu lucruri de imbracaminte de negasit in Vechiul Regat.

      • Andrea Ghiţă commented on February 27, 2022 Reply

        Aveţi dreptate în principiu.Sigur că toţi cetăţenii unei ţări au dreptul să se stabilească oriunde în ţara lor. Dar aici e vorba de o politică de avantajare a acestor stabiliri. Nu au făcut-o numai românii. ntre 1940-1944 în Transilvania de Nord ( atunci Ungaria) au fost aduşi cu prioritate maghiari din ţara mamă. Şi acum vă dau un exemplu din perioada naţional-ceauşismului: Clujul era oraş închis. Aici se puteau stabili doar cei care primeau aprobarea oficială de a-şi face “buletin de Cluj”. Pentru că clujenii neaoşi nu puteau fi expulzaţi politica de modificare demografică se făcea pe calea aprobării acestui buletin.. Aprobare se acorda prioritar românilor. Moldovenii aveau prioritate să se stabilească în Braşov şi în Timişoara. Locuinţele de stat se acordau cu prioritate românilor, şcolile maghiare aveau tot mai puţine clase de liceu, multe din ele nu aveau deloc şi în aceste şcoli se înfiinţau clase cu limbă de predare română. Aşa că putem să nu.i spunem colonizare, dar era o politică consecvenţă de diluare a minorităţii maghiare.

        • theodor toivi commented on March 2, 2022 Reply

          Nu am impresia ca etnicii maghiari sa diluat! Baabel este un exemplu…

          • Andrea Ghiţă commented on March 2, 2022 Reply

            Chiar dacă nu aveţi impresia, datele statistice arată cât se poate de clar acest fapt. Citiţi lucrarea lui Ioan Bolovan “Populaţia oraşului Cluj”, https://dspace.bcucluj.ro/bitstream/123456789/47863/3/Bolovan+Ioan-Populatia+orasului+Cluj-2005.pdf scrisă în 2005 şi din tabelul de la pag. 227 vă puteţi lămuri. Asta era acum 17 ani…Acum Clujul are o populaţie de circa 400.000 şi maghiarii au o pondere şi mai mică.

            • theodor toivi commented on March 6, 2022 Reply

              Inteleg ca Baabel a devenit o revista clujeana, unde uneori mai gasim si noi, astia din “Vechiul Regat” cate un locusor!
              Exceptie: Dr. G.M., care, pe buna dreptate, si-a dobandit un loc mai mare!

              • Andrea Ghiţă commented on March 6, 2022 Reply

                Nu ştiu ce insinuaţi domnule Toivi, dar vă sugerez să vă informaţi mai bine asupra autorilor din Baabel.

  • Klein Ivan commented on February 26, 2022 Reply

    Rușii au ocupat aproape 300 de obiective militare ucrainene ( avînd 38 morți , semn că nu a existat o rezistență serioasă ) . Se vor retrage din Ucraina foarte încet , întîrzierea garantînd imposibilitatea aderării Ucrainei la NATO.K.I.

  • Nicolae radu commented on February 26, 2022 Reply

    EXCELENTA ANALIZA FELICITARI GABIN

    • gabriel gurm commented on February 26, 2022 Reply

      Mulțumesc
      GBM

  • theodor toivi commented on February 26, 2022 Reply

    Faarte documentat acest excelent articol. Doresc doar sa adaug ceva:
    1. Putin nu s-a temut prea mult de o aderare, mai putin probabila, a Ucrainei la NATO. S-a temut indeosebi de exemplul unei democratii vestice in Ucraina, pentru cetatenii rusi si ingrijorator pentru dictatura Putin.
    Omul evita demonstratii in Piata Rosie ca in Maidanul din Kiev…
    2. Ar fi amuzant ca Zelensky, in pragul prabusirii, sa returneze Cernautiul Romaniei si Cetatea Alba Moldovei. Decat sa ajunga la Rusi mai bine la Romani !!! Idem Lwow la polonezi si Ujgorod la unguri…

    • gabriel gurm commented on February 26, 2022 Reply

      O remarcă la prima remarcă: Putin NU S-A TEMUT DE NIMIC!!! NATO nu reprezintă pentru Rusia niciun pericol, ci doar un pretext pentru a justifica tendința de expansiune, ca și cum trupele NATO au nevoie de graniță comună cu Rusia ca s-o atace.
      Din păcate n-am auzit zilele acestea (sau auzul meu e prea slab!) nicio vorba venită din Occident care să sune cam așa: mincinoșilor, noi nu v-am atacat când eram in plin război rece, o să vă atacăm acum, când ultimul lucru pe care-l dorim e balamuc internațional, cu creșterea prețului petrolului și întărirea poziției Chinei?!
      Dar din pacate așa arată diplomația occidentală în lipsa unui Churchill.
      GBM

    • Klein Ivan commented on February 27, 2022 Reply

      Stimate d.Toivi – De acord total cu punctul 1 ca o motivație de bază a evenimentelor în curs . Putin considerînd că prăbuşirea Uniunii Sovietice drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului al XX-lea va face totul pentru a evita ceva similar pentru Rusia și chiar va încerca să corecteze ceva din cele petrecute atunci . K.I.

  • Eva Grosz commented on February 26, 2022 Reply

    Excelent articol ! Clarifică mult din ce se petrece !
    La fraza de încheiere ,m-am gândit și eu cu toate că un gând optimst mă face să cred că Israelul își va menține independența . Mai mult de atât, va deveni un intermediar . Poate greșesc, dar cum spune în articolul lui ,Tibi Ezri : Dum Spiro Spero !

    • gabriel gurm commented on February 26, 2022 Reply

      Personal sunt îngrozit de ideia că Israelului i se pregătește vreun rol în toată povestea asta!!!
      Israelul trebuie să stea cuminte în banca lui, și să se uite de jos în sus la cei doi beligeranți, Rusia și America, dar să nu-și oprească privirea asupra lor ci să continue mai departe, spre ceruri, pentru a se ruga Celui de Sus (cum cred unii că există) ca totul să se termine înainte ca cineva să-și aducă aminte că există pe lume un stat evreu….
      GBM

      • Eva Grosz commented on February 27, 2022 Reply

        Aveți dreptate .

  • Julian Satran commented on February 26, 2022 Reply

    In linii mari ai descris bine doctrina Putin. Dar amanuntele sunt si ele interesante. Timpul nu-l favorizeaza pe Putin. Ucraina a incercat sa incheie un accord cu EU in 2013-14 dupa mari proteste populare si nu a reusit din cauza vetoului rus. Actuala conducere Ucrainena (aleasa cu o mare majoritate) era pe punctul de a reincerca associerea cu EU (urmata de asocierea la NATO). Conducerea US a decis de mult ca Ucraina nu ii intereseaza iar Europenii au prea multe griji cu tarile de Est si prea multa nevoie de petrol/gas. Singurii care pot sa schimbe ceva este populatia Rusa din Rusia. Ucraina este critica si pentru alimentarea Rusiei

    • gabriel gurm commented on February 26, 2022 Reply

      A te baza pe populația rusă care trebuie să schimbe situația e exact cum te-ai baza pe un bătrân cu oasele moi din născare să câștige o bătălie cu balaurul de după colț.
      GBM

      • theodor toivi commented on March 1, 2022 Reply

        Nu sunt de acord cu “oase moi”. Rusii au desfiintat tarismul prin revolutia bolsevica in 1905 si 1917, au desfiintat URSS si il vor inlocuii si pe Putin! Recent sunt pesre 2000 de arestati.

  • Hava Oren commented on February 26, 2022 Reply

    Demult n-am mai citit o analiză atât de pertinentă a evenimentelor internaționale. Pe mine m-a convis. Și pentru prima dată mi-am format o idee clară despre ce urmăresc rușii. Asta nu înseamnă că aprob acțiunile lor, dar cine înțelege modul lor de gândire, știe cel puțin la ce să se aștepte.

    • gabriel gurm commented on February 26, 2022 Reply

      Aveți dreptate!
      Dacă nu putem schimba realitatea , ceea ce ne-a mai rămas e să o înțelegem….
      GBM

  • tiberiu ezri commented on February 26, 2022 Reply

    Gabi, felicitari pentru excelenta analiza politica. Nu trebuie sa te scuzi pentru reusitul articol pe care l-ai publicat recent despre tango. Hrana sufleteasca nu e mai putin importanta decat cuiul lui Pepelea.
    Cat despre ultima fraza din acest articol, ea invita spre o continuare pe care ai putea s-o faci cu succes fiindca nu toti cititorii cunosc cum am devenit noi vecini cu rusii si care este importanta acestui fapt.

    • gabriel gurm commented on February 26, 2022 Reply

      Prezența rușilor în Siria imi aduce aminte de celebra butadă a anului 1968: Visit Russia before Russia visits you!!!!!!!!!!!
      GBM

  • Peter Singer commented on February 26, 2022 Reply

    Comentarii:
    1. Procentajul populatiei ruse in tarile post-sovietice nu sunt relevante. O mare parte din acest procentaj sunt categoric contra razboiului din Ucraina ca si emigrantii din Rusia in Israel.
    2. Invazia Ucrainei este inceputul sfarsitului lui Putin. Nu mai dureaza mult.
    3. Europa reactioneaza ca in 1939 cu Polonia: vorbe, sanctiuni dar no actions.
    4. Cel mai bun comentar dintr-o publicatie rusa de opozitie(mai exista): sper ca mai apare un Stauffenberg cu mai mult succes!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *