Rusia a atacat Ucraina. O decizie irațională

Hotărârea lui Vladimir Putin de a recunoaște cele două regiuni ucrainene: Doneţk și Lugansk drept state independente cu populație rusofonă, pe care Moscova este obligată să o apere în fața așa zisei agresiuni ucrainene, să le folosească drept pretexte pentru invazia care a început, fără să se limiteze la ”protejarea” populației din cele două regiuni și, în continuare, să bombardeze puncte strategice din Ucraina, inclusiv Kievul, are și va avea consecințe distructive nu numai locale, respectiv în spațiul ucrainean, ci și europene și globale. Prin această decizie Putin a deschis o cutie a Pandorei care periclitează echilibrul geopolitic şi afectează într-o mare măsură și Rusia și poporul rus.

Mulți opinau că președintele rus este imprevizibil, dar este greu de explicat logic ce l-a determinat să facă acest pas. De fapt, nu este așa, deoarece am folosit cuvântul logic și la ora actuală orice se poate spune despre Putin numai că ar gândi logic nu. Într-adevăr există o temere viscerală a rușilor, confirmată de istorie, în fața străinilor, dar de la încheierea ultimului război, aceasta nu s-a confirmat, în schimb a devenit obsesia lui Putin. Nu vreau să mă adâncesc în probleme psihice dar este limpede că setea de putere, dorința de a restabili prestigiul Rusiei, ca cea mai mare putere în lume, frica nejustificată pe care am amintit-o, un fel de manie a persecuției, faptul că este rupt de realitate și a judecat eronat reacția Occidentului ar putea servi ca explicații.

Să fim serioși, nimeni nu crede că Ucraina este agresoare, că ar fi  dorit să se confrunte cu cei 190.000 de militari care o înconjoară sau cu numai cei 30.000 de combatanţi care se aflau la granița cu cele două teritorii autoproclamate, cum nimeni nu crede că NATO, chiar dacă presupunem că ar accepta cererea Kievului de a fi primit în organizația euroatlantică, ar ataca vreodată Rusia. Oricum, procesul de aderare este un demers de durată și acest lucru îl știe și Putin!  Poate că aceste minciuni ar putea fi vândute rușilor, deși cred că la ora actuală o parte a populației nu va cădea în această capcană, dar ele sunt respinse de opinia publică internațională. Numai că, cu ce folos? Occidentul a reușit să prezinte o imagine unitară, deocamdată toată lumea este de acord cu sancțiunile, care, de la declanșarea atacului se țin lanț, SUA, UE, Canada prezentând o listă lungă de măsuri pe termen mediu și lung. Dar până ele își vor face efectul, Rusia va putea răspunde și militar și economic. Da, mai ales noi, cei din Europa, vom resimți răzbunarea Moscovei și va dura o vreme până vom reuși să ne adaptăm, să găsim mijloacele care să  o contracareze. Vom avea oare tăria ca până atunci să păstrăm frontul unitar intact și să nu începem să ieșim din rând, indiferent de costuri? Va fi cred, cel mai serios examen al unității europene și euroatlantice.

Au fost analiști care au asemănat calea urmată de Putin cu cea a lui Hitler din perioada 1933-1939, respectiv cu destrămarea Cehoslovaciei, trădată de Occident la München, în 1938. Poate că procedeul este la fel, dar – cel puțin până acum – reacția a fost diferită, Occidentul nu s-a lăsat șantajat. După cum se știe, miza nu este Ucraina sau, mai precis, numai Ucraina, ci întreaga structură, întregul aranjament geopolitic al lumii după cel de-Al Doilea Război Mondial, valabilitatea și respectarea tratatelor și acordurilor internaționale care au menținut pacea în Europa. La acestea vrea să dea cu piciorul Putin în speranța că va putea reface măreția Rusiei. Dar ce fel de măreție este cea care se bazează numai pe forța armelor? Rusia ar fi putut ajunge, este drept cu mari dificultăți, o țară în rând cu democrațiile occidentale. Nu a putut și poate că în ultimii 20 de ani nici nu a vrut. Este posibil ca, pe termen scurt, Rusia, invadând  Ucraina, ar câştiga o bătălie, dar războiul niciodată. Prin gesturile sale, ea va deveni un stat paria, un stat izolat, supus oprobiului internațional, iar această situație nu corespunde cu visul lui Putin, ci cu un coșmar.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

24 Comments

  • BORIS MEHR commented on March 7, 2022 Reply

    NU TREBUIE SĂ GÂNDIM UNIDIRECȚIONAL, EU ÎNDRĂZNESC SĂ SPUN CĂ ACEST RĂZBOI PROVOCAT DE INTERVENȚIA RUSIEI ARE ȘI ALTE CAUZE – SUA ȘTIAU CĂ RUSIA SE OPUNE INTRĂRII UCRAINEI ÎN NATO, PĂCĂTOSUL PUTIN A ÎNTREBAT – AM VENIT NOI CU RACHETE ÎN MEXIC? ARE DREPTATE? APOI, EROUL ZELENSKI VEDE CÂTE JERTFE CAD ÎN ACEST CONFLICT INEGAL, NU ESTE MOMENTUL SĂ CEARĂ UN ARMISTIȚIU, DE DRAGUL PROPRIULUI POPOR? AM RUDE ÎN UCRAINA ȘI MI SE RUPE INIMA PENTRU EI. ESTE UȘOR SĂ STAI DPARTE ȘI SĂ ÎNDEMNI LA LUPTĂ OAMENI NEVINOVAȚI. ADICĂ PACEA STĂ ÎN MÂNA AMBILOR LIDERI – PUTIN ȘI ZELENSKI,NU ESTE NICI UNUL NEBUN.

    • BORIS MEHR commented on March 7, 2022 Reply

      ADAUG FAPTUL CĂ ÎN UCRAINA , CONFORM UNOR INFORMAȚII AMERICANE SUNT ACTIVE BATALIOANE EXTREMIST-NAȚIONALISTE CE AFIȚEAZĂ SIMBOLURI NAZISTE = AZOV, AIDAR, Ș.A. CĂUTAȚI PE GOOGLE. DE ASEMENEA, ESTE CIUDAT CĂ AHMADI NEJAD SE RĂSTEȘTE LA PUTIN SĂ OPREASCĂ UN RĂZBOI SATANIC, CINE VORBEȘTE? DESIGUR, VINA LUI PUTIN ESTE MARE ORICUM.

    • Klein Ivan commented on March 8, 2022 Reply

      Sînt de aceeași părere cu d. B. Mehr . Putin e dintre cei nemulțumiți de rezultatele trasării granițelor după dezmembrarea URSS , granițe care nu puteau/pot mulțumi toate părțile . Ucraina fiind mai slabă ar trebui să cedeze , dar așa ceva nu își poate permite un președinte evreu într-o țară cu o tradiție antisemită și într-o conjunctură internațională caracterizată de mesaje de “solidaritate” din partea guvernanților vestici . Aceștia abat deliberat atenția propriilor popoare de la problemele interne ( văd în America ) sugerînd cauze externe pentru ele …..iar alții pot să sufere . K.I.

  • Veronica Rozenberg commented on February 27, 2022 Reply

    Este impresionanta mobilizarea romanilor la cele trei puncte de granita, Siret Sighetul Marmatiei, Isaccea langa Tulcea. Sunt instalate cateva zeci de corturi, amenajate pentru cazarea refugistilor si altele pt. a adaposti sali de mese. Si doar in 1,2 zile. Nenumarati voluntari se ocupa cu depozitarea miilor de pachete donate de populatie sau a donatiilor de mancare neperisabila,apa, medicamente si alte bauturi, dar si paturi, obiecte de igiena personala, haine si masini care isi ofera serviciul pt transportul oamenilor, care au reusit dupa ore de asteptare, chiat zeci de ore, sa fie trecuti in Romania..

    Femei copii, cate trag dupa ei mici trolere, sau sacose sunt primiti cu mancare, bautura, copiilor li se ofera jucarii, si li se pune la dispozitei transportul si cazati in hoteluri sau case private.

    Multi se pregatesc doar sa ramana in tranzit si sa ceara apoi azil politic in tari din occident , alti vor hotara a ramane pe timp mai lung in Romania
    Ambulante trec granita in sens invers si cu aprobarea ucrainienilor cauta printre convoaiele in asteptare, femei cu copii bateani sau bolnavi, preluandu i, ca sa le faciliteze trecerea granitei mai repede.

    O situatie asemanatoare este si in Moldova la punctul de granita dinspre sud, dar organizarwa romanilor, dupa cum se vede la TVRi este cu mult mai eficienta.

    Un spectacol sfasietor, dar gandindu ma la venirea in Europa a refugiatilor din Africa sau Asia, acestia apartin unei alte clasa.
    In toate marile orase lumea se mobilizeaza pt a oferi,multi din banii si mijloacele proprii, ajutor.

    DE CE ERA NEVOIE DE O ASEMENEA GROZAVIE, acum si in atatea alte momente ale istoriei, pe care astazi, se putea crede ca omenirea, cel putin Europa, le ar fi depasit ?

  • Veronica Rozenberg commented on February 27, 2022 Reply

    O alta unealta diabolica pe care rusii o aduc ca parte a echipamentului care ii insoteste in Ucraina:

    CREMATORII MOBILE,

    prilej unic si relativ usor de a sterge urmele.

  • zador andrei commented on February 26, 2022 Reply

    Stimați Domni atotștiutori cititori/scriitori ai Baabel-lui,
    În situația actuală cred că nu e cazul să-l blamați pe Zelenski.
    Andrei Zador

    • Klein Ivan commented on February 27, 2022 Reply

      Stimate Domnule Zador – Am citit și recitit comentariile mele ( și ale altora ) – am început cu ale mele – și n-am găsit nici-o blamare a lui Zelinski . Mi-am exprimat pur și simplu părerea în comentarii atașate la cele două articole cu subiect Ucraina , fără să mă consider atotștiutor chiar dacă în articolul dr. Ben Meron am întîlnit numai informații cunoscute . Asta nu înseamnă că sînt împotriva abordării de subiecte diferite de profesia autorului dar trebuie să menționez faptul ciudat că din medicii autori/cititori Baabel nici unul nu a scris despre Covid și nici nu a făcut vre-o apreciere referitoare la activitatea pe tărîm medical al dr. Paulescu ( subiecte fierbinți ) . K.I.

    • Andrea Ghiţă commented on February 27, 2022 Reply

      Dacă citiţi biografia lui Volodimir Zelensky veţi afla că e absolvent de drept, că în facultate a jucat teatru, că tatăl lui e profesor universitar, că părinţii sunt evrei şi că limba lui maternă e rusa. În studenţie a obţinut o bursă de studii în Israel, dar tatăl lui…nu i-a dat voie să se ducă…Zelenski, dintr-un om obişnuit, a devenit preşedinte de stat şi acum, un adevărat erou.
      Volodymyr Oleksandrovych Zelenskyy was born to Jewish parents on 25 January 1978 in Kryvyi Rih, then in the Ukrainian Soviet Socialist Republic.[12][13][14][15] His father, Oleksandr Zelenskyy, is a professor and head of Department of Cybernetics and Computing Hardware at the Kryvyi Rih Institute of Economics; his mother, Rymma Zelenska, used to work as an engineer.[16][17][18] His grandfather, Semyon (Simon) Ivanovych Zelenskyy, served in the Red Army (in the 57th Guards Motor Rifle Division)[19] during World War II; Semyon’s father and three brothers were killed in the Holocaust.[20] Prior to starting elementary school, Zelenskyy lived for four years in the Mongolian city of Erdenet, where his father worked.[13] At the age of 16, he passed the Test of English as a Foreign Language and received an education grant to study in Israel, but his father did not allow him to go.[21] He later earned a law degree from the Kryvyi Rih Institute of Economics, then a department of Kyiv National Economic University and now part of Kryvyi Rih National University, but did not go on to work in the legal field.[13][22]

  • Klein Ivan commented on February 26, 2022 Reply

    Să urmărim evenimentele cu calm chiar dacă amploarea lor a depășit orice previziuni sperînd că Media ca de obicei exagerează cu situația de ansamblu. Amploarea operației e o indicație că situația se va liniști foarte curînd .( Eu cred că personalul militar de pe Insula Șerpilor e în viață , în ciuda celor relatate de Media – insula ca atare va fi probabil păstrată de ruși fiind avantajoasă pentru un radar performant … ) K.I.

  • Veronica Rozenberg commented on February 26, 2022 Reply

    As vrea sa mai adaug ceva:

    S-a comunicat ca Israelul a fost rugat chiar de Zelensky sa medieze intre Rusia si Ucraina, pentru o eventuala incetare a inaintarii fortelor armate rusesti. Aceasta, pentru ca ar fi considerat ca Israelul e singura tara care ar putea sa realizeze echilibristica necesara pentru a contacta ambele state.

    Se pare ca s-ar fi facut i,nca anterior atacului Rusiei asupra Ucrainei, o propunere catre Putin in acest sens, care a fost respinsa cu revolta si uimire.

    Dar, posibil ca se va incerca o noua mediere..

    Aceste stiri au fost transmise asta seara de jurnalistii canalului de TV israelian Kan!

    • Klein Ivan commented on February 26, 2022 Reply

      Desigur guvernul israelian ia în considerare dorința largii comunități originară din fostul URSS , dar rolul de mediator nu e de dorit avînd în vedere viitorul . K.I.

      • Veronica Rozenberg commented on February 26, 2022 Reply

        Nici vorba, Ivan, cererea a venit direct de la Zelensky, au mai fost in trecut incercari de mediere, cabinetul politic va discuta maine despre aceasta cerere,
        Comentatorii politici mentioneaza ca Bennett s-ar putea sa hotarasca fara a se consulta cu un grup larg, ci eventual cu ministrul Lapid si cu Lieberman.

        Probabil ca Putin va accepta interventia Israelului.

        Nu are legatura cu numarul de rusi din Israel.

        • Andrea Ghiţă commented on February 26, 2022 Reply

          Dacă Putin nu va accepta intervenția Israelului s-ar putea să-și fi recăpătat mințile. Deocamdată, potrivit știrilor de la noi, Belarus ar fi decretat mobilizarea ca să vină în apărarea Rusiei (asta e foarte ciudat, înseamnă că Ucraina e mai puternică decât se credea) și Rusia deplaseayă rachete cu focos nuclear din estul țării, către Moscova. Această știre e înfricoșătoare pledează pentru faptul că Putin şi-ar ieşit din minţi.

  • Veronica Rozenberg commented on February 25, 2022 Reply

    Situatia din Ucraina este o tragedie multipla: este o tragedie in primul rand umana, ale carei consecinte se vor simti probabil decenii de-acum inainte, este o tragedie politica, pe care articolul o explica foarte amplu, si este o tragedie intensificata de perioada in care apare, pandemia mondiala, ce nu s-a incheiat.
    Transferul de populatie, refugiatii nenumarati dincolo de granitele Ucrainei, amplifica de asemenea gravitatea momentului.

    Se putea oare imagina ca in secolul XXI, la aproape 80 de ani de la sfarsitul WWII, batrana Europa a ajuns la o faza de indestulare, cultura, intelegere, regret pentru cele trecute si aparent independenta sau siguranta, pentru a evita conflicte armate.

    O iluzie…

    Cred ca daca tot vorbea Tibi in articolul sau despre lideri psihopati, ar fi nevoie de adaugat inca unul pe lista.

  • BORIS MEHR commented on February 24, 2022 Reply

    CUM a constatat și MACRON, PUTIN ESTE MĂCINAT, CRED, DE COMPLEXE CARE ÎI AFECTEAZĂ RAȚIUNEA, DAR NU TREBUIE IDENTIFICAT ACEST TIP DE GÂNDIRE CU MENTALITATEA RUȘILOR, AU AVUT ȘI AU MULTE MINȚI LUMINATE LA FEL CA ALTE POPOARE. Pe de altă parte vina nu este exclusiv a lui PUTIN, politica NATO de a se tot apropia cu steagul păcii și cu scuturi de rachete nu mi se pare foarte cusher. ESTE O OPINIE PERSONALĂ, ALȚII POT SĂ NU MĂ APROBE, NU-MI PLACE NICI UN BLOC MILITAR, în care o mare putere domină fără drept de apel. ORICUM, PUTIN ESTE UN CRIMINAL, NU POT SPUNE NU, VĂZÂND suferința populației, având și rude la KIEV.

  • Eva Galambos commented on February 24, 2022 Reply

    Nu este aceeași situație ca în criza din Cuba.Ucraina nu este membra NATO, nu are pe teritoriul ei rachete și pana când a apărut nebunia lui Putin, nimeni dar absolut nimeni nu concepea un război cu Rusia. Premisele dv.sunt false. În ceea ce-l privește pe Zelenski, nu cred că-i vor reprosa ca e evreu, a fost ales, nu impus de ucraineni, ci ca e un lider slab. Dar la ce se așteptau de la un actor de tv?

    • Jack Chivo commented on February 26, 2022 Reply

      Nu te poti abtine sa nu il critici pe presedintele ucrainei!! Un actor la TV.??

      Nimic altceva??

      Gandeste-te cand scriim TE ROG

      Ajuta!!

    • Klein Ivan commented on February 26, 2022 Reply

      Situația economică grea după evenimente și presiunea celor care vor pretinde că ei ar fi luat decizii mai bune vor impune găsirea de țapi ispășitori . K.I.

  • Andrea Ghiţă commented on February 24, 2022 Reply

    Eu mă gândesc la populaţia civilă. O parte fuge din calea bombelor, luând calea pribegiei în timp ce o alta – după cum declară preşedintele Zelenski – va primi arme,pentru a apăra Ucraina. În acest context – după spusele aceluiaşi preşedinte – vor primi arme şi persoanele care până acum aveau interdicţia de a folosi arme de foc, decretul cu pricina fiind abrogat. Mă tem că vor urma răzbunări şi masacre între majoritari şi minoritari, între ucraineni şi rusofoni. Mă tem de un război civil.

    • BORIS MEHR commented on February 24, 2022 Reply

      Zelenski este, CU REGRET, UN PROST AMATOR, UCRAINA NU A AVUT UN ȘEF CAPABIL, ORI ESTE CORUPT ORI NAȚIONALIST ORI AMBELE.

      • Jack Chivo commented on February 26, 2022 Reply

        Ce nu putem astepta de la un om educat in Moscova??

  • tiberiu Ezri commented on February 24, 2022 Reply

    Sunt de acord cu domnul Klein. Dupa cum le este obiceiul, ucrainienii ii vor invinui pe evreul Zelensky pentru infrangerile suferite de ei.
    Pe de alta parte, cred ca a avea NATO in coasta Rusiei nu este ceva naiv. Imi aminteste de reactia aproape belligeranta a lui Kennedy la rachetele nucleare instalate de Hrusciov in Cuba. Sunt de acord cu autoarea ca cel mai mult vor suferi ambele popoare implicate, dar un popor care accepta dictatura corupta decenii in sir, isi merita pe unde a soarta.

  • Klein Ivan commented on February 24, 2022 Reply

    Putin are posibilitatea de aș propune obiective pe termen lung și de a alege momentul optim pentru a le realiza . Ucraina este exemplul la ordinea zilei . Din 2014 o zonă a fost ocupată de “separatiști” care acum au găsit momentul să ceară direct sprijinul Rusiei – Putin a fost și este păpușarul din umbră – care va consolida ocuparea trimițînd forțe de pace . Mobilizarea de forțe în jurul Ucrainei e pentru naivi . Rusia nu va face război cu Ucraina fiindu-i suficientă zona rebelă , un cîștig net de milioane de ruși . Ucraina nu va riposta militar pentru a evita o replică zdrobitoare . Președintele Zelinski va rămîne omul păcii care nu va sacrifica vieți pentru teritorii , pentrucă nu are altă alternativă . Peste un timp se va forma o opoziție condamnînd evenimentele și neputînd să se dea la “ursul rus” , se va îngriji să reamintească populației că Zelenski e evreu iar asta va fi începutul unei avalanșe antisemite … Cîștigul Americii – un “lip service” prin care încearcă să convingă populația că criza fiind mondială prețul petrolului este/va fi afectat de evenimente și nu de măsuri economice provocate prin incompetență. K.I.

    • Veronica Rozenberg commented on February 24, 2022 Reply

      Ivan, de aceasta data mi-a placut foarte mult analiza ta politica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *