Calif pentru o zi (Ucraina, Rusia și cu mine).

Oare de câte ori în viața mea m-am întrebat ce aș face dacă, într-o bună dimineață, m-aș trezi stăpânul acestei lumi?! Și de câte ori am simțit plăcerea de a visa, închipuindu-mi că mi s-ar da posibilitatea să acționez doar într-un singur subiect, într-un singur domeniu, cu dorința de a-i schimba cursul spre o situație mai bună?!

Mi se va spune că o asemenea joacă e apanajul unei comportări psihice patologice sau al unui infantilism neglijat, dar eu susțin că un asemenea exercițiu mintal îți oferă posibilitatea să judeci ”la rece” un fenomen, o situație, și după ce ai înțeles-o, poți să-ți oferi (da, să-ți oferi numai ție, că nimeni altcineva nu e de vină pentru elucubrațiile tale pseudo-intelectuale) o soluție pe măsura gândirii tale și care fără discuție e mai mult decât improbabilă.

Gândurile astea mi-au tulburat liniștea și calmul acestei dimineți, și asta din cauza unui articol primit pe e-mail, semnat de Andrei Movchan, economist și bancher american, pare-se foarte cunoscut în lumea finanțelor. În articol, autorul încearcă să convingă opinia publică mondială de inutilitatea, sau chiar pericolul unor decizii care ar afecta bunăstarea economică a cetățenilor Rusiei, ca parte a unei posibile politici de reprimare a regimului lui Putin și a invaziei Ucrainei.

Iată doar câteva din argumentele lui:

– Liderilor ruși nu le pasă de nivelul de viață al cetățenilor.

– Interdicția de a primi cetățeni ruși în alte țări va face ca ei să rămână în Rusia, sub influența propagandei regimului. Și ce s-ar fi întâmplat, se întreabă autorul, dacă lui Einstein și altor fizicieni germani nu li s-ar fi permis intrarea în Statele Unite? Cine ar fi produs bomba atomică americană?

– Interdicția de a transfera capital în afara Rusiei va face ca toți banii să rămână la îndemâna Kremlinului.

Și așa mai departe…

Înainte de a prezenta gândurile mele de ”calif de o zi”, doresc să fac doar câteva scurte precizări.

După părerea mea neautorizată, de analist amator, Rusia de azi face parte dintr-un grup de țări cu o situație politică intermediară, nu complet democratică, dar nici complet totalitară, o situație care se aseamănă, să zicem, cu a Turciei și nicidecum cu ceea ce se întâmpla în Germania lui Hitler sau în Uniunea Sovietică a lui Stalin. În Rusia există nu mai puțin de nouă partide politice care participă la alegeri naționale și regionale, există opoziție, există mijloace de comunicație care critică guvernul.

Știu, toate cele de mai sus dau doar o aparență de democrație, dar ele mențin Rusia într-o situație care e departe de a fi subjugată unui regim totalitar.

Recunosc că nu posed o privire mai largă și mai amănunțită asupra vieții politice a Rusiei, dar pentru amatorul din mine, cele de mai sus îmi sunt de ajuns pentru a decide că situația de azi a cetățeanului rus e complet diferită de cea a cetățeanului german sub regim nazist, sau a cetățeanului sovietic sub călcâiul stalinist.

Cu alte cuvinte, eu susțin că cetățeanul Rusiei de azi, și mai ales orășeanul (75% din populația Rusiei trăiește azi în orașe) are ce pierde de pe urma unor măsuri luate pe plan internațional. Ba mai mult, cetățeanul rus care trăiește într-o atmosferă care permite critica regimului, trebuie să știe că există un preț pentru politica guvernului său și dacă nu e mulțumit, el și numai el e dator să facă totul pentru a schimba fața lucrurilor pentru că, repet, el nu trăiește într-un sistem totalitar și are la îndemână anumite mijloace pentru a-și face cunoscute opiniile și luările de poziție.

Deci, dacă aș fi pentru o zi califul lumii libere…

Propunerea mea este ca lumea liberă să ia toate măsurile posibile pentru a izola Rusia și cetățenii ei. Un început a fost făcut, dar nu am nicio îndoială că e insuficient.

Cu toate riscurile unei asemenea atitudini, Rusia trebuie exclusă din sistemul economic și monetar mondial, nu numai la nivel național, ci și individual. Cetățeanul rus nu mai poate achiziționa bunuri pe internet, nu mai poate face nicio plată în afara țării lui. Companiile rusești nu mai pot vinde în străinătate (vine primăvara și nevoia de gaz și petrol rusesc va scădea simțitor). Cu riscul pierderilor, companiile occidentale nu mai trebuie să vândă nimic în Rusia, piața de desfacere rusească trebuie să dispară. Dar nu numai atât.

Campania de exmatriculare a sportului rusesc trebuie continuată la toate nivelele. Un sportiv rus nu mai poate concura în afara țării lui, decât în Iran, Coreea de Nord și Eritreea! Pentru sportul rusesc nu mai există campionate mondiale sau europene, iar federațiile naționale de sport rusești trebuie eliminate din organizațiile internaționale.

Niciun om de artă sau cultură, cetățean al Rusiei, nu mai poate lua parte la viața culturală a lumii libere. Muzicienii, pictorii, sculptorii ruși nu au ce căuta în manifestațiile culturale din alte țări (în afara celor menționate mai sus). Autorii ruși contemporani nu mai pot fi publicați în afara granițelor țării lor. Jurnaliștilor ruși li se permite să colaboreze la presa internațională doar cu articole critice la adresa propriului lor guvern. Nu mai e loc nici de justificare, nici de explicații ieftine. Propaganda rusească nu-și mai poate găsi loc în media lumii libere. Politicienii ruși nu mai sunt citați, explicațiile lor nu mai pot fi auzite. Cu alte cuvinte, pentru cetățenii lumii libere, Rusia a încetat să existe!

Wishful thinking? Naivitate? Gândire afectată de vârsta înaintată (listă incompletă!)?

Și de ce toate astea?

Fără discuție, Ucraina trebuie salvată, dar nici pe departe ea nu poate fi ultima victimă a sistemului putinian. După Abhazia și Osetia de Sud, după Crimeea și Ucraina, lista victimelor potențiale e mai lungă decât ne închipuim. Așa cum am mai scris, Republica Moldova e la rând, și pofta vine mâncând, spune un proverb strămoșesc.

Există o expresie în ebraică, pe care voi încerca s-o traduc în două cuvinte: v-am avertizat!

Mai bine de trei decenii am trăit sub un regim totalitar. Am suferit împreună cu  toți cei ca mine și am așteptat momentul în care mă voi putea elibera, eu și ai mei. În toți acei ani nu m-am gândit nicio clipă că opoziția la ceea ce se întâmpla în jurul meu ar putea schimba ceva. Numai cine a trăit într-o asemenea atmosferă poate înțelege că eu nu caut pretexte pentru a justifica faptul că nu am ieșit pe stradă, purtând în mână o lozincă împotriva guvernului opresor.

Situația cetățeanului rus de azi este cu totul alta. Nu, el nu trăiește într-o atmosferă complet liberă, da, opoziția lui poate avea repercusiuni, dar spre deosebire de acele timpuri în țara în care m-am născut, azi practic nimic nu mai poate fi ascuns opiniei publice mondiale. Și spre deosebire de acei ani în România comunistă, șansele cetățeanului rus de pe stradă de a fi auzit sunt clare.

El nu poate pactiza cu politica guvernului său față de Ucraina. El nu are voie să tacă, chiar cu riscul de a ajunge pentru un timp într-o închisoare cu regim departe de a fi asemănător cu cel dintr-o casă de odihnă.

Mi se va spune că pun la bătaie soarta altcuiva. Posibil, dar la ce te poți aștepta de la cineva care a devenit calif doar pentru o singură zi?!

Gabriel Ben Meron

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

37 Comments

  • Marcel D commented on March 21, 2022 Reply

    D-le calif propui o atitudine extremista cu consecințe dezastruoase la nivel mondial. Exemplu clasic este criza economică din Germania ,care a dus la Declanșarea ww2. Pus la zid Putin poate reacționa militar Ideea de izolare totala nu e constructiva

    • gabriel gurm commented on March 23, 2022 Reply

      Greseala se face atunci cand situatia din Rusia de azi e comparata cu cea din Germania anilor 30.
      Rusia are alegeri la care participa 9 (!) partide, opinia publică mondială stie ce se petrece in Rusia, si exista posibilitatea unei opoziții la ce face Putin.
      De aceea fiecare cetățean rus trebuie sa sufere pentru ce se intampla in Ucraina si sa traga concluziile necesare.
      Putin nu e nici Stalin si nici Hitler.
      GBM

      • BORIS MEHR commented on March 23, 2022 Reply

        RUSIA a avut o singură dată alegeri democrate, în decembrie 1917 când social-revoluționarii au câștigat, rezultatul fiind anulat, azi cetățeanul rus este scepic și se teme de orice schimbare, ciudat este că declarațiile lui BIDEN nu oferă nimic constructiv, el știe că PUTIN va începe un război chimic, biologic, apoi nuclear, ceea ce pare o invitație la sinuciderea omenirii, mai degrabă ar construi premizele unei întâlniri la nivel înalt cu șansa eliminării confruntării de care, cred, și PUTIN se ferește. IZOLAREA, CONDAMNAREA , propaganda anti-rusă chiar justificată distruge orice punte spre negocieri, de parcă s-ar dori apocalipsa. PUTIN A nu moare mâine și dacă moare, vine altul ca el, nimeni nu-l doboară, în jurul său sunt numai mișei. NEGOCIERI cu orice preț, chiar cu prețul unor concesii teritoriale, ele se pot recupera mai târziu, momentul este extrem de periculos. DINCOLO de ocean se vede altfel. ISRAELUL ar putea media, dar SUA nu a spus nimic, BIDEN nu vrea pace, așa mi se pare, vine la BRUXELLES mâine parcă ar pregăti un război.

        • Andrea Ghiţă commented on March 23, 2022 Reply

          De acord. Din păcate lucrurile sunt mult mai complicate decât alb şi negru şi nu doar unul dintre cele două părţi aflate în conflict este de vină.

    • Klein Ivan commented on March 23, 2022 Reply

      Izolarea economică a Rusiei – importantă sursă economică de materii prime și energie – e de dorit să nu se facă deoarece sigur va agrava criza economică mondială , declanșatoare de instabilitate politică precedesoare la …..K.I

  • Julian Satran commented on March 12, 2022 Reply

    Idee interesanta. Ar fi interesant sa se aplice si procedura si o procedura cunoscuta in matematica ca “reducere la absurd” – ce s-ar intampla daca toti sau o majoritate a rusilor care traiesc in Rusia ar reactiona. Si daca reactia ar fi impotriva lui Putin – si ar face asa in public. Putin va introduce legea martiala inainte ca majoritatea sa devina publica. Dat fiind faptul ca Rusia este o putere nucleara (si a mentionat asta in public in termeni clari in “mini-discursul” de la sfarsitul vizitei lui Macron) situatia lumii va fi considerabil ma proasta ca inainte intrucat singurele persoane care ar pute face o schimbare – militarii si fortele de securitate vor fi si ele complect izolate. Extinderea sanctiunilor la publicul larg nu cred ca va avea resultatus scontat. Actiunile unor tari Europene impotriva artistilor, muzicienilor, scriitorilor va avea un effect opus celui scontat. O solutie de compromis este probabil singurul lucru pe care il putem spera. Si ingreunarea activitatii oligarhilor rusi – in mod systematic si peste tot poate ajuta la evitarea urmatoarei crize.

    • gabriel gurm commented on March 13, 2022 Reply

      E vorba de moralul poporului rus, care n-am ideie cât contează în ochii lui Putin, foarte probabil mai nimic.
      Dar ucrainienii au nevoie de moral ridicat, și daca nu pot fi ajutati militar, cel putin sa stie ca opinia publica mondiala e cu ei. Daca intr-adevar in Ucraina se pregătește un război de partizani/gherilă, atunci sprijinul moral devin obligatoriu.
      GBM

    • theodor toivi commented on March 16, 2022 Reply

      Criza ucraineană potrivit lui Natan Sharasnky

      Că istoria ucraineană picură cu sânge evreiesc nu ar trebui să afecteze în niciun fel sprijinul și simpatia pe care Israelul și poporul evreu le oferă și o simt astăzi față de ucrainenii care luptă împotriva Rusiei, spune fostul prizonier al Sionului și nativ ucrainean Natan Sharansky.
      „Dacă spunem că nu ne vom trimite spitalele [să-i ajutăm pe ucraineni], pentru că străbunicii lor ne-au violat străbunicile, atunci va trebui să oprim relațiile noastre diplomatice cu cea mai mare parte a lumii și să ne gândim cum să construim. trecutul nostru, nu cum să ne construim viitorul”, a spus el.

      • gabriel gurm commented on March 18, 2022 Reply

        Corect si adevărat!
        GBM

      • Klein Ivan commented on March 18, 2022 Reply

        Extraordinară declarație .Realitatea din S.U.A. apare la antipodul ei . K.I.

  • tiberiu Ezri commented on March 10, 2022 Reply

    Legat doar indirect de articol, dictatura
    chineza a invatat ceva dupa Mao sa nu accepte puterea absoluta in mainile unui singur om, ceea ce nu este cazul Rusiei si a Coreei de Nord.

  • Peter Dr. Singer commented on March 10, 2022 Reply

    Mai intai o corectura. Andrei Movchan nu este catusi de putin american. Este nascut la Moscova si a lucrat intotdeauna acolo. Este proprietarul unui grup de companii de investitii financiare care evident sub sanctiunile introduse sunt probabil ori in pericol de faliment ori de pierderi masive. Deci este o persoana direct afectata… Sanctiunile impuse Rusiei sunt draconice si au ca scop sugrumarea economiei cu consecinta directa a inlaturarii lui Putin de la putere. Istoria arata insa ca sanctiunile nu functioneaza ba chiar din contra, mobilizeaza si uneste o mare parte a populatiei. Daca de data aceasta va fi altfel numai timpul va arata.
    Intradevar exista un mic spatiu pentru opozitia ruseasca care insa in ultimele saptamani s-a micsorat masiv. Adaugand farsa alegerilor si o propaganda intensa si destul de profesionala este greu de invinuit marea parte a populatiei ruse pentru ce se intampla.
    Retorica totul sau nimic nu functioneaza. Ambele parti trebuie sa deescaleze. Numai prin compromisuri se va ajunge la o solutie.

    • gabriel gurm commented on March 10, 2022 Reply

      Ce n-aș da să știu cum vedeți dvs compromisul ca o rezolvare a unei situații in care o țară mare ataca o țară mică, fără niciun fel de provocare….
      O soluție ar fi cea de tip Munchen….
      GBM

      • theodor toivi commented on March 11, 2022 Reply

        Ucraina sa restituie proviciile rusesti adaugate de Hrushciov. sa renunte la UE si NATO.
        Bennett i-a recomandat președintelui ucrainean Zelenksy să accepte oferta făcută de Putin de a pune capăt războiului – Zelenksy nu a urmat sfatul lui Bennett.*

        • Klein Ivan commented on March 13, 2022 Reply

          Vestul a contribuit la rigidizarea poziției lui Zelenski atît prin livrări de armament Ucrainei cît și declarații de solidaritate cu Ucraina , toate încă înainte de începerea ostilităților . Odată acestea începute , Vestul trece pe prim plan ajutorarea refugiaților iar visul lui Zelenski de a se închide spațiul aerian al Ucrainei s-a spulberat . K.I.

  • BORIS MEHR commented on March 10, 2022 Reply

    LA ÎNCEPUTUL ARTICOLULUI AM CREZUT CĂ PROPUNEȚI CEVA REALIST, DAR AȚI CĂZUT ÎN EXTREMISM. DIN CAUZA LUI PUTIN, CARE SE SPUNE NICI NU ESTE CEL VECHI , FIIND MORT DIN 2015 DORIȚI SACRIFICAREA INTELIGHENȚIEI, A CULTURII UNUI POPOR CARE A DAT ȘI VA MAI DA VALORI NEPREȚUITE. ÎN ALT COMENTARIU AM PROPUS NU ȘTIU CUI O CONFERINȚĂ A CELOR CINCI MARI PUTERI, SUA, RUSIA, CHINA, FRANȚA, ANGLIA CARE AR REZOLVA SITUAȚIA, CRED. RUSIA NU ESTE AFGANISTAN UNDE SUA AU DAR CHIX.. A ÎNTÂRÂTA O PUTERE NUCLEARĂ ESTE CEA MAI MARE PROSTIE CARE STĂ ȘI ÎN MINTEA BIETULUI BIDEN. ANI DE ZILE CHINA A FOST IZOLATĂ ȘI IATP ACUM ESTE O MARE PUTERE. ÎN CONCLUZIE ARTICOLUL DVS. ESTE MAI MULT UN COȘMAR, SCUZE.

    • gabriel gurm commented on March 10, 2022 Reply

      Cultura rusă și intelectualii n-au dispărut sub regim comunist 75 ani și nici nu vor dispare din cauza sancțiunilor propuse.
      Ceea ce aș dori e sa le fie la fel de rușine pentru cine îi conduce, așa cum mai mult de jumatate din poporul american s-a rușinat de preșidenția lui Trump.
      Și cu rușinea nu e suficientă, trebuie și buzunarul să sufere puțin.
      GBM

      • Klein Ivan commented on March 11, 2022 Reply

        Am văzut pe youtube ruși care , în urma evenimentelor din Ucraina , trec granița în Finlanda pretinzînd că le “rușine” – în traducerea mea , ei consideră că au găsit lozinca potrivită și că acum e momentul oportun pentru a emigra în Vest . Cît despre “mai mult de jumatate din poporul american … rușinat de preșidenția lui Trump” , am la îndemînă vorbele lui Alecsadru Lăpușneanu : “( rușinați ) , dar mulți !” . K.I.

  • theodor toivi commented on March 10, 2022 Reply

    Citind interesantul text mi-am amintit melodia idish: “daca aș fi Rotshild”!

    • gabriel gurm commented on March 10, 2022 Reply

      Corect, a fi calif pentru o zi e o dorința asemanatoare cu cea a lui Teive laptarul.
      GBM

  • Andrea Ghiţă commented on March 10, 2022 Reply

    Am citit articolul şi sunt de acord cu multe acţiuni pe care le-aţi face dacă aţi fi “calif pentru o zi”, dar nu pot fi de acord cu aceste intenţii: “Niciun om de artă sau cultură, cetățean al Rusiei, nu mai poate lua parte la viața culturală a lumii libere. Muzicienii, pictorii, sculptorii ruși nu au ce căuta în manifestațiile culturale din alte țări (în afara celor menționate mai sus). Autorii ruși contemporani nu mai pot fi publicați în afara granițelor țării lor.”. Nu pot pricepe de ce ar dori un calif inteligent să pedepsească oamenii de artă, cercetătorii şi scriitorii ruşi şi, în acelaşi timp, să-i frustreze pe melomanii, iubitorii de literatură şi oamenii avizi de ştiinţă de pretutindeni? Cetăţenii ruşi au ieşit la proteste masive şi au fost arestaţi. Intelectualii de vârf au adresat scrisori de protest şi îndemnuri la pace. Eu cred că fără organizarea opoziţiei sau trezirea conducerii armatei Putin nu poate fi înlăturat, dar sper în şansele făcătorilor de pace din China, Turcia, Israel, dar şi a celor două părţi aflate în conflict. Oricum inter arma silent musae.

    • theodor toivi commented on March 10, 2022 Reply

      De acord cu Andrea!

    • gabriel gurm commented on March 10, 2022 Reply

      Mi-e tare frică ca eu sunt singurul individ paranoic care vede în Ucraina doar inceputul sfârșitului.
      Cu prima ocazie voi vizita un bun prieten, psihiatru, și nu-i exclus sa ies de acolo cu precizarea diagnosticului de mai sus.
      O a doua explicatie a celor scrise in articol ar fi faptul că trăiesc într-o țară aflată în continuu pericol de dispariție și cunosc de aproape pericolul absolutismului care există sub masca unei pseudodemocrații.
      Și la urmă: nimeni nu se impotriveste eliminării echipelor de basket rusești din Euroleague, dar există oameni care se împotrivesc ca timp de 3-4 ani sa nu vadă un film rusesc sau să audă o conferință ținută de un scriitor rus?!
      Eu nu cred în jumătăți de măsură.
      GBM

      • Andrea Ghiţă commented on March 10, 2022 Reply

        Eu nu sunt de acord nici cu eliminarea sportivilor de elită ruşi, dar în articolul Dvs. nu apare această sancţiune.:))

        • gabriel gurm commented on March 11, 2022 Reply

          Aș dori să mă fac înțeles.
          Niciodată nu am pretins nimănui să boicoteze un cetățean al blocului sovietic ca o pedeapsă pentru cine-l conduce. În acele vremuri nimeni, sau mai nimeni, nu putea critica sau lua poziție împotriva camarilei conducătoare fără să-și perecliteze viața, și toți care au trăit ca mine acele vremuri cunosc situația de atunci cel puțin la fel de bine ca mine.
          Situația de azi din Rusia e complet diferită. Da, nu e vorba de o democrație de tip occidental, dar nici de o societate care nu are voie să deschidă gura.
          Iar cei mai mulți oameni nu deschid gura până nu sunt afectați personal. Știu, alegerile din Rusia sunt măsluite, și cu toate acestea un număr (mare?mic?) au votat pentru Putin. În ochii mei ei sunt la fel de vinovați ca președintele lor pentru ceea ce se întâmplă în ziua de azi in Ucraina, unde unui refugiat care ajunge pe teritoriul rus i se iau hainele calde!!!!!
          Nu, Rusia nu e Coreea de Nord, și rușii care nu se ridică impotriva atrocităților din Ucraina trebuie să plătească pentru asta, indiferent dacă sunt intelectuali, artiști sau (da!) sportivi.
          Rușii trebuie să înțeleagă că lumea liberă nu mai tolerează putisme.
          GBM

          • BORIS MEHR commented on March 11, 2022 Reply

            după al doilea război mondial nemții naziști criminali au fost judecați, și nici ei în totalitate, nimeni nu a pedepsit poporul german deși sprijinul acordat lui HITLER a fost entuziast, de ce rușii neimplicați în crime trebuie pedepsiți? RĂZBOIUL SE VA ÎNCHEIA ȘI VIAȚA VA REINTRA ÎN NORMALITATE, SUNT SIGUR, PUTIN NU VA MURI LINIȘTIT

            • gabriel gurm commented on March 11, 2022 Reply

              Din păcate trebuie să mă repet: Rusia lui Putin nu e Germania lui Hitler și nici URSSul lui Stalin!!
              Vive la petite difference.
              Cetățeanul rus nu-și poate permite să se facă că plouă (scuzati expresia prea populară) și să aștepte ca furtuna să treacă și apoi să numere ucrainienii rămași în viață.
              GBM

            • Veronica Rozenberg commented on March 11, 2022 Reply

              Dle Mehr, cele doua situatii nu sunt comparabile, cu atat mai mult cu cat la distrugerea evreilor in lagarele de concentrare care s-au aflat pe intinderile atator tari, nimeni nu a ridicat vocea, de aceea ma gandeam daca astazi ar fi facut-o, cineva.

              In plus, eu cred ca poporul german a fost pedepsit, asa cum se putea face in vremea respectiva, si oricum masele de nemti (nu stiu cati i s-au importivit) care l-au adulat pe Hitler, nu cred ca pot fi pusi alaturi de soldatii rusi de acum. Nemtii au lucrat la reeducarea cetatenilor lor.

              Dementa leaderului si neputinta, sau rea-vointa celor din jur de a i se opune, acestea par a fi neschimbate.

              • BORIS MEHR commented on March 11, 2022 Reply

                prin vocea Liudmilei ULITSKAIA și a multor intelectuali de vârf se aude condamnarea războiului început de camarila lui PUTIN, dar vocile NU SE AUD, teroarea este foarte mare, noi nu cunoaștem ce se întîmplă, oricum ce va se schimbă chiar în aparatul represiv, trei ofițeri superiori de securitate au fost azi arestați

                • BORIS MEHR commented on March 11, 2022 Reply

                  vocile nu se aud suficient în rândul maselor

                  • Veronica Rozenberg commented on March 12, 2022 Reply

                    Cine doreste s-o asculte pe Liudmilei ULITSKAIA, o poate urmari la Garantat 100%, program relativ recent, foarte interesant se poate gasi scriind acest titlu in google

                    • Eva Grosz commented on March 12, 2022

                      Veronica , am găsit doar un mic interviu în You Tube cu Ulitskaja care promovează programul Garantat 100%. Mai știu că e duminică seara, dar în ivrit nu știu cum se cheamă. M-ar interesa mult Uliskaja este un fenomen ca Anna Ahmatova pe timpul respectiv. Sau greșesc? Yeshajahu Leibovutsh spunea că toate evenimentele decurg determinate de anumite cauze. Există unele persoane curoajoase în mod deosebit care îndrăznesc să se împotrivească.Cele două cazuri amintite se potrivesc acestui curaj. Ce crezi ?

                    • Andrea Ghiţă commented on March 13, 2022

                      Încearcă la această adresă
                      https://www.tvrplus.ro/emisiuni/garantat-100-47-0

                  • Eva Grosz commented on March 12, 2022 Reply

                    “Vocile nu se aud , teroarea este foarte mare ” . Sunt destule semne pentru a vedea, simți acest lucru.
                    Mai nou se vorbește și de” Cortina de Fier ” și nu din întâmplare . Vor fi și emigranți ruși dacă hotarele nu se vor închide total . Dar înainte de asta, câți oameni vor muri sau se vor chinui?

  • eva galambos commented on March 10, 2022 Reply

    Absolut corect!

  • tiberiu Ezri commented on March 10, 2022 Reply

    Eu cred ca subapreciezi dictatorul si supraapreciezi drepturile civile care exista in Russia. De aceea ar fi bine sa fii Califul lor cel putin pe o zi.

    • gabriel gurm commented on March 10, 2022 Reply

      1.Totul e relativ…..
      In comparatie cu Coreea de Nord, Rusia e cea mai liberă țară din lume.
      2.De acord, dar numai pentru o zi!!!!!
      GBM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *