Tragedia ucraineană

Ceea ce se întâmplă azi în Ucraina este o tragedie. Clădiri rezidențiale, spitale, școli, grădinițe bombardate, alături de obiectivele strategico-militare (nu știu unde să situez centrala atomică de la Zaporoje care a fost cât pe ce să atragă peste Europa o iarnă nucleară), oameni obligați să se ascundă în adăposturi, subsoluri, stații de metrou, iar alții, de ordinul milioanelor, să fugă din țară, copii, femei și bătrâni mergând în necunoscut, neștiind ce-i așteaptă. Imaginile se aseamănă uimitor cu ceea ce au făcut rușii în războiul din Siria, unde armata rusă, pentru a sprijini regimul dictatorial al lui Assad, a bombardat fără discernământ totul. Ucrainenii care au ales calea bejeniei au avut mai puțin de suferit decât alte categorii de refugiați din alte părți, țările vecine deschizându-și larg porțile și sărindu-le în ajutor, chiar și cele care întotdeauna au avut granițele ferecate și a căror lozincă era ”niciun refugiat pe teritoriul nostru”. (Cum se pune problema refugiaților ar putea constitui subiectul unui alt articol).

Problema esențială aici este că în secolul XXI ar trebui ca neînțelegerile dintre state să nu fie rezolvate prin războaie. Mai ales în Europa care a suferit două conflagrații mondiale și care după cel de-al Doilea Război Mondial și apoi, după căderea Cortinei de fier și disoluția unor state printre care și URSS, a încercat și în mare parte a reușit să garanteze securitatea și integritatea statelor prin acorduri și tratate internaționale. Respectarea lor este chezășia păcii pe continent, iar cel care încalcă prevederile lor, mai ales pe calea armelor, este agresor. Această teză trebuie să dirijeze comportamentul țărilor  liderilor politici și popoarelor și ea trebuie să fie imuabilă. Într-un cuvânt, nu există nicio scuză și vreau să subliniez, nicio scuză pentru a recurge la soluția armată, la război, mai ales când un adevărat imperiu atacă o țară mică, așa cum se întâmplă în acest conflict dintre Rusia și Ucraina. Iar în acest context, agresorul – Rusia – nu are nicio scuză.

Fără doar și poate au existat și există neînțelegeri între cele două țări, numai că cele enumerate drept cauze de Vladimir Putin, inițiatorul războiului, sunt în majoritatea cazurilor puerile și absurde. A-și propune denazificarea unei țări cu un președinte evreu, cu o numeroasă comunitate care se bucură de dreptul de a-și practica liber religia și, în pofida posibilităților de a emigra în Israel, un număr substanțial de evrei rămâne în Ucraina, (se va pleca acum din cauza războiului) este o afirmație ridicolă. A susține că în perspectivă Ucraina va intra în NATO care va amplasa pe teritoriul ei rachete este povestea cu drobul de sare. Să fie clar și am mai scris și altădată: procesul de integrare în NATO este de durată și implică niște condiții pe care Ucraina este departe de a le îndeplini. În plus, NATO nu a făcut niciun pas pentru integrarea Kievului, în afara primirii cererii, tocmai ca să evite vreun reproș din partea Rusiei. De aceea, cei care vor să învinovățească NATO în aceeași măsură ca Rusia greșesc profund și au căzut în plasa propagandei ruse, sau au o aversiune atât de mare față de Alianța Atlantică încât diseminează și această idee.

Desigur, se poate analiza dacă direcția politică a SUA, a Occidentului sau a NATO, după căderea Cortinei de Fier, de a accepta fostele state socialiste în Alianță a fost corectă. Un recent articol în New York Times, semnat de Thomas Friedman, sublinia că a fost scăpată o ocazie, deoarece ar fi fost mai oportună atragerea Rusiei, dar ar trebui să vedem și premisele dorinței de aderare a statelor din Europa centrală și de est, inclusiv țara noastră, și anume teama viscerală de Rusia, indiferent de regimul său politic. Și nimeni nu trebuie să le ia în nume de rău, mai ales că printre ele s-au aflat țări agresate. Dar în actualele condiții nu este cazul să ne întoarcem la istorie, la ”ce-ar fi fost dacă” ci la realitate. Și realitatea este că Rusia, respectiv Putin și cercul lui apropiat – oameni politici, generali, oligarhi – au decis acest demers fără finalitate și care nu se va putea termina cu bine pentru niciuna din părți. De aceea, indiferent de unele resentimente pe care le-am avea față de Ucraina, multe dintre ele justificate, sau simpatii față de Rusia, poziția noastră de oameni civilizați ai secolului XXI trebuie să fie de condamnare fără echivoc a războiului, a agresorului. În acest caz nu se admite ”echidistanța”, o poziție ”călduță” sau de găsire și a altor vinovați, cum ar fi Occidentul. Ucraina este departe de a fi perfectă, se confruntă cu oligarhi veroși, corupție, naționalism, uneori cu manifestări care frizează neonazismul, dar astfel de fenomene se întâmplă și în cele mai democratice state europene. Pe de altă parte, totuși este o țară democratică, unde sunt respectate libertățile care decurg din acest statut. Este o țară agresată încă din 2014, al cărei teritoriu a fost ciuntit prin încălcarea de asemenea a unor tratate internaționale, semnate și de Rusia. Ucraina nu a atacat-o, a încercat să-și recâștige o parte din aceste teritorii printr-un război local. Poate trebuia să insiste mai mult, să facă niște compromisuri pentru a pune în aplicare acordurile de la Minsk, să modifice niște prevederi care nu-i conveneau. Dar toate acestea nu schimbă esența problemei – o țară liberă a fost agresată și se conturează o catastrofă umanitară.

Refugiaţi din Ucraina

Partea cea mai tristă din toată desfășurarea războiului este că nimeni nu știe cum se va termina și oricare dintre scenariile vehiculate se va aplica (exceptând o victorie a Ucrainei, ceea ce pare puțin probabil), nu va fi bine. Eu mă alătur opiniilor că problema acestui război se va soluționa numai de către rușii înșiși, fie prin presiunea internă a populației care își va da seama de uriașele pierderi materiale și morale ale Rusiei în urma războiului, fie de către acel cerc apropiat al lui Putin, despre care am vorbit și care își va da seama că nu va câștiga nimic chiar dacă va câștiga războiul. Din păcate, deocamdată aceste soluții sunt greu de realizat. Tot ce ne rămâne de făcut în continuare este să susținem Ucraina, necondiționat.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

24 Comments

  • Mike Klein commented on March 11, 2022 Reply

    Eva, așa cum spui in titlu, este o tragedie ca și și toate războaiele. Evident Rusia vrea neaparat să țină Ucraina în sfera lor de influență geopolitică și au fost dispuși să între in război pentru asta. Din păcate Statele Unite și NATO nu sunt dispuși să lupte pentru Ucraina așa că bazat pe capabilitățile militare este îndoielnic ca Ucraina să câștige. Rusia va intra intr-o perioada de declin economic și izolaționism mondial, poate populația sau eșalonul militar vor aduce anumite schimbări la conducerea țării. In orice caz nu cred că Ucraina va mai cere aderarea la NATO.

  • Eva Grosz commented on March 11, 2022 Reply

    Articol interesant și echilibrat !

  • Hava Oren commented on March 10, 2022 Reply

    „Nu se admite echidistanța.”
    Dar ce ne facem noi în Israel, când avem interesul să nu ne certăm cu Rusia, pentru că acest lucru ne-ar aduce prejudicii clare legate de securitatea statului? Cred că tocmai această poziție echidistantă îi permite lui Naftali Bennett să facă încercări de mediere a conflictului și sper din toată inima să reușească.

  • theodor toivi commented on March 10, 2022 Reply

    Jerusalem Post: Evreii din Odesa blocați la granița cu Moldova vor să se întoarcă în Ucraina
    Puțini ucraineni care au intrat în Moldova vor să rămână, 150.000 s-au mutat deja în România de unde se pot dispersa prin Europa.

  • Ionel Schlesinger commented on March 10, 2022 Reply

    Eva, vezi lucrurile perfect. Din păcate există mulți diversioniști – bine definiți prin termenul ”Whataboutiști”, care înșirând hibele Ucrainei (probabil reale), acțiunile discutabile ale USA, etc. încearcă să inducă subliminal o atitudine de scuză
    sau justificare pentru acțiunile criminale ale Rusiei.
    Dacă n-ar fi dramatic, ar fi de râs susținerea că vrei să eliberezi un popor care luptă cu o determinare extraordinară împotriva acestei ”eliberări” executate prin crime de război și distrugere a bunurilor populației și infrastructurii unui stat independent, recunoscut pe plan mondial.

  • Veronica Rozenberg commented on March 10, 2022 Reply

    Comentariul dvs care abunda in generozitate ma face sa ma gandesc la un singur lucru, la casre ma gandesc nu odata atunci cand imi curg lacrimile instantaneu, privind convoaile, copiii tragand trollere si cate un rucsac, dar parand extrem de cuminti, sau batrani in carucioare:

    oare, daca intamplare ar fi facut ca toti refugiatii de acum, acum din secolul XXI, anul 2022, ar fi fost EVREI, oare lumea dimprejur, romani, moldoveni, polonezi etc, s-ar fi mobilizat cu aceeasi dragoste, eficienta si umanitate?

    • BORIS MEHR commented on March 10, 2022 Reply

      CORECTĂ ÎNTREBARE

      • Maria Francisca Baltaceanu commented on March 10, 2022 Reply

        Îndrăznesc să sper. Vreau să sper. Sper!

    • Veronica Rozenberg commented on March 10, 2022 Reply

      Acest comentariu este un raspuns la comentariul Dlui Toivi, iar abunda in generozitate, trebuie sa fie intre ghilimele.

      • theodor toivi commented on March 11, 2022 Reply

        Bennett i-a recomandat președintelui ucrainean Zelenksy să accepte oferta făcută de Putin de a pune capăt războiului – Zelenksy nu a urmat sfatul lui Bennett.*

        • Veronica Rozenberg commented on March 12, 2022 Reply

          Asta e ceva itneresant, cum adica sa puna Zelensky capat razboiului?

          Doar el e in defensiva, cine ataca e Putin cu soldatii trimisi de el pentru a distruge. Deci ma indoiesc ca cele spuse sunt ceea ce Benett a spus.

          In plus, nebunia lui Putin a fost relevata si prin raspunsul sau dat lui Scholz si Macron:
          La cererea acestora de a inceta acest razboi care a produs o catastrofa umanitara, Putin a declarat ca cine a creat catastrofa umanitara a fost Zelensky si Ucraina.
          Oare exista vreo limita a refuzului de a vedea rezultatul propriilor decizii si hotarari?
          Probabi ca in zilele noastre nu exista….

          • Veronica Rozenberg commented on March 12, 2022 Reply

            Deci ma indoiesc ca asta e ceea ce a spus Benett

          • Andrea Ghiţă commented on March 12, 2022 Reply

            Totuşi, catastrofa din Ucraina trebuie oprită. Trebuie ca fiecare din cele două părţi aflate în conflict să lase câte ceva de la ea. Şi, mai ales, să înceapă negocierile şi să înceteze arătarea muşchilor. Sper că în culise se duc, totuşi, negocieri care vor da roade cât de curând. Altfel zeci de mii de ucraineni şi mii de militari ruşi vor muri. Pentru ce?!

    • Eva Grosz commented on March 11, 2022 Reply

      Ce mai bună întrebare !Și răspunsul a fost dat în preajma și timpul celui de al doilea război mondial. Nici un stat nu a vrut să primească evrei .SUA a spus că poate primi atâția evrei în totalitate cât primesc împreună celelalte țări. Adică nici unul. Excepții au fost cei ce s-au gândit din timp sau au avut o poziție sus pusă sau bani sau/și relații. Ceilalți au fost trimiși la moarte sigură/ Oare D-na ministră de interne Ayelet Shaked, nu știe acest lucru.?Și alți miniștrii care sunt generația a doua a holocaustului ? Oare teama de câteva zeci de mii de refugiați ucrainieni neevrei din care cei mai mulți s-au fi întors în Ucraina după război a făcut să nu fie primiți, și să fie trimiși înapoi ? Mai sunt care își aduc aminte.Singurul lucru pe care Israelul l-ar putea face este ajutorul umanitar. și cât mă privește primirea unui număr respectabil de refugiați. Și moral acest lucru trebuia făcut ,cel puțin pe un timp provizoriu. Oare nu am învățat nimic din istorie ?

  • Andrei Schwartz (RO) commented on March 10, 2022 Reply

    Ma bucur sa citesc o pozitie clara si corecta.

  • gabriel gurm commented on March 10, 2022 Reply

    Pentru cine nu știe (încă) cu cine avem deaface, în 1949 Stalin a cerut intrarea URSSului în blocul NATO!!!!!!!!!!!
    GBM

  • theodor toivi commented on March 10, 2022 Reply

    Voi compatimi mai mult Ucraina cand vor da jos statuile lui Khmelnitsky si Petliura

    • tiberiu Ezri commented on March 10, 2022 Reply

      De acord!

    • Ionel Schlesinger commented on March 10, 2022 Reply

      În această etapă problema nu e compătimirea (sau nu) a Ukrainei, ci necesitatea condamnării agresiunii și a agresorului. E atât de greu de înțeles?

      • Klein Ivan commented on March 11, 2022 Reply

        Nu întotdeauna o întrebare ultrasimplificînd o problemă ajută la găsirea răspunsului corect . Viața reală e mult mai complicată . “Agresor e acela care face războiul inevitabil” . – Taine – . K.I.

      • Eva Grosz commented on March 11, 2022 Reply

        Nu e greu de înțeles ,dar mai important este faptul de a ajuta pe acei oameni care au reușit să evadeze și vor un adăpost provizoriu .Indiferent de religie . De ce este asta așa de greu de înțeles??? Când avem un stat care a luat ființă din imigranți în urma holocaustului .
        Acei copii și femei care fac kilometri ca să ajungă la un loc mai sigur, ce vină au ?

  • BORIS MEHR commented on March 10, 2022 Reply

    DE ACORD CU ARTICOLUL, SOLUȚIA AR FI , CRED, O CONFERINȚĂ A ȘEFILOR DE STATE – SUA, RUSIA, CHINA, ANGLIA, FRANȚA, GERMANIA, CÎT MAI URGENT. SANCȚIUNILE NU-L OPRESC PE AGRESOR, NICI ZVONISTICA CARE PUNE PAIE PE FOC. NU CRED CĂ PUTIN ESTE NEBUN, DAR NICI NU TREBUIE ATACAT DEȘI MERITĂ. LIPSEȘTE TOTAL DIPLOMAȚIA, ZELENSKI A FĂCUT UN PAS ĂN SPATE, RENUNȚĂ LA NATO, ESTE UN ÎNCEPUT. LIPSESC MEDICII PSIHIATRI PENTRU CEI DOI PROTAGONIȘTI, EMOȚIILE NE DUC LA INCANDESCENȚĂ, AJUNGE.

    • Tiberiu Georgescu commented on March 11, 2022 Reply

      Putin nu este nebun? Nu trebuie sa ai calificarea de psihiatru pt. a afirma ca avem de-a face cu un psihopat ca la carte, ca “delirul de grandoare’ e vizibil cu ochiul liber.Pentru el si pt. omenire un dus rece ar face minuni; dar, de unde apa, de unde un dus, de unde un baiesh ?

    • Marina Zaharopol commented on March 11, 2022 Reply

      Nu aş situa pe acelaşi plan starea psihică a celor doi protagonişti; nu cred că Zelenski are nevoie de evaluarea unui psihiatru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *