Ajutând refugiaţi din Ucraina. Impresii de voluntar (I)

Niciodată nu mi-aş fi imaginat că ceea ce am citit în cărţi şi am văzut în filmele despre război le-aş fi putut vedea aievea, în zilele acestea, cât am fost voluntar în Tabăra pentru Refugiați Siret și într-o sală de sport a unei școli, special amenajată pentru a primi refugiați. Nu mi-aş fi putut închipui că voi ajunge să trăiesc eu zile în șir în care să aud vorbindu-se de război și să văd copii, vârstnici, bărbați și femei fugind din calea lui.

Mi-a rămas în minte imaginea dintr-o noapte în care pe poarta taberei pentru refugiați Siret, intrau grupuri de câte 10-20 de oameni ale căror bagaje, plase, valize erau cărate de jandarmii și pompierii care-i conduceau spre corturile amenajate în tabără pentru a se odihni și ulterior pentru a-i amprenta și fotografia. Prima mea zi de voluntariat a fost de 20 ore, iar după o zi de odihnă am revenit în tabăra pentru refugiați Siret pentru încă o tură de noapte de 12 ore. Am văzut multe cazuri impresionante: bebeluși dormind în brațele mămicilor rămase singure și nevoite să se descurce în lume fără bărbații din viața lor, vârstnici aduşi de spate, sau doi soți vârstnici orbi, un tată singur cu 10 copii, adolescenți fără părinți sau cei apropiați, persoane cu tetrapareză sau imobilizate în scaun cu rotile și toți oamenii disperați și cu priviri pierdute…

Un alt moment de reflecție a ceea ce am ajuns să trăiesc a fost după ce completasem într-o noapte, pe bandă rulantă, cereri de azilant pentru fiecare dintre persoanele aduse în tabără de forțele de ordine române. Toţi aceşti oameni, indiferent de vârstă, care nu aveau pașaport biometric, trebuiau să fie înregistrați că au trecut pe teritoriul țării noastre. În formular trebuia să completez motivul pentru care persoana a plecat din țara lui: „război”. Eram și presat de timp, oamenii trebuiau să plece, la poarta taberei îi așteptau microbuze şi mașini care-i duceau mai departe spre alte țări, așa încât de cele mai multe ori scriam mecanic. La un moment dat am avut un moment de pauză și am stat puțin să mă gândesc: „Toţi oamenii ăștia din jurul meu fug din calea războiului?”. Au fost momente când mă uitam în gol, în tabără, la tot ce se întâmplă în jurul meu, ca un copil autist, stăteam pur și simplu și mă uitam minute în șir la tot ce era în fața mea: agitație, nemulțumire, o mulțime de oameni pe uniforma cărora scria „Jandarmerie”, „Pompieri”, „Poliția de frontieră” și oameni simpli care nu înțelegeau ce li se întâmplă și de ce nu sunt lăsați să plece unde vor.

În continuare, parcă nu-mi vine a crede ce se întâmplă, deși noi ne ducem viețile ca și cum nu am trăi cu un război care se desfășoară la câțiva kilometri de țara noastră.

Dr. Sergiu-Lucian Raiu, cadru didactic Univ. Suceava

voluntar la Tabăra de Refugiaţi Siret

Seara târziu suntem anunţaţi că mai e nevoie de câţiva oameni în plus pentru întâmpinarea trenului de la miezul nopţii. Voluntarii programului caritabil „O masă caldă” au amenajat în Gara Clujului un centru de tranzit: câteva sãli de odihnă şi o cantină cu mâncare gătită, destinate celor care fug din calea războiului. Uneori vin sute de refugiaţi cu același tren, alteori sunt ceva mai puţini: îndeobşte femei şi copii, dar mai apar între ei și câtiva bărbaţi. Ei au reuşit să treacă frontiera. Cei mai mulţi poposesc în gară doar câteva ore, unii trebuie cazaţi peste noapte, dar aproape toţi îşi continuă călătoria către Budapesta şi de acolo mai departe… Nu se ştie încotro. Nu se cuvine să insişti cu întrebările. E de la sine înţeles că nimeni nu adastă fără rost în sala de odihnă. Nu-i niciun secret că majoritatea nu-şi cunosc destinaţia finală, vor doar să scape de război.

Tineri din Bucovina de Nord sau Basarabia, studenţi la Cluj, care vorbesc limba lor, ne ajută cu traducerea. E mare nevoie de translatori, mai ales atunci când trebuie să afli de ce medicamente au nevoie. Unul dintre ei pomeneşte de Cernivţi, cred că este originar de acolo. Deja sunt rutinaţi, asemeni voluntarilor de la „O masă caldă”, care gătesc şi rezolvă chestiunile logistice ale aprovizionării. Colaborarea cu poliţiştii merge ca pe roate, însă tura din noaptea de miercuri spre joi nu e atât de aglomerată: au sosit mai puţini refugiaţi ca în noaptea trecută, când la aceeaşi oră fusese puhoi de lume. Copiii mai mici nu pricep prea mult din toată povestea asta. Cei mai mărişori stau lipiţi de telefoane, iar unii dintre ei caută pe Internet ultimele ştiri de acasă. Mai exact, dacă mai există casa de acasă… Înainte de sosirea trenului Korona, toată lumea se adună pe peron. Nimeni nu vrea să-l piardă. Aici sunt mult mai mulţi decât cei care trecuseră prin sala de mese. Unii au mai mulţi copii şi le prinde bine ajutorul la căratul bagajelor. Încă nu s-au ivit zorile şi copiii dorm… Ar dormi. Duc în braţe un copilaş de trei ani şi însoţesc o mamă care duce în braţe un altul. O altă femeie, probabil o rudă, duce de mână al treilea copil şi cară o parte din bagaje, în timp ce un coleg voluntar o ajută, cărând ditamai geamantanul pe care mă îndoiesc că l-aş putea urni. Reuşim să-i urcăm pe toţi într-unul din vagoanele destinate călătorilor cu bilete gratuite, de care beneficiază şi ei. Trenul porneşte către Budapesta. La sosire vor fi întâmpinaţi de alţi voluntari. Copiii adormiţi nu s-au trezit. E şi acesta un motiv de mulţumire momentană.

Cei care doresc să ne ajute, s-o facă. Există căi potrivite pentru a direcţiona acest ajutor acolo unde e nevoie. Sprijinul e la un click distanţă. https://www.facebook.com/omasacalda

Laczkó Vass Róbert, poet şi actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

voluntar la Centrul de Tranzit din Gara Cluj

(fotografie şi text preluate de pe pagina de Facebook a autorului)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

23 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on March 14, 2022 Reply

    Israel face o multime de probleme refugiatilor care au venit aici, de la a le pune tot felul de conditii, pana la a se certa in Parlament a cata spita din arborele lor genealogic trebuie sa fie evreiesc. De ex se spunea azi la radio ca daca un var de gradul al treilea ar fi evreu, atunci acei ucrainieni nu ar avea unele drepturi acordate cetatenilor care fac “aliyah” pe baza dreptului intoarcerii.
    Dar nu numai ucrainieni cu originie evreiesti vor fi admisi in Israel, aceasta inseamna practic ajutor pentru refugiati, deoarece evreii ucrainieni pot oricand bate “la usa” tarii care ii primeste cu bratele deschise.
    Nu este de admirat, ca sa tii refugiatii, odata ajunsi in Iasrael, sub presiune cerandu-le sa depuna garantii banesti, dare se pare ca autoritatile au renuntat la aceasta pretentie initiala.

    Pe de alta parte, probabil ca majortiatea refugiatilor nu vor ramane in Israel, iar Israelul este pe moment, doar o tara de tranzit.
    Sunt constienta de faptul ca Israelul este o tara care doreste, chiar prin lege sa pastreze profilul etnic al locuitorilor sai, dar cu toate acestea nici in marea alya rusa din 1990, aceasta conditie nu a fost pastrata cu consecventa.
    Cu toate acestea Israelul a oferit adapost refugiatilor si in trecut (Vietnam, tarile din fost Iugoslavie), ajutorul este intotdeauna binevenit, dar nu trebuie uitate limitele exitente in fiecare dintre tari in parte, inclusiv Israelul.

    • Veronica Rozenberg commented on March 14, 2022 Reply

      S-a ajuns la culmea absurdului.

      Diferiti ministri, printre care Avigdor Liberman si un oarecare Elazar Stern solicita ca acei ucrainieni care nu au certitudinea ca sunt evrei , sa fie trecuti RAPID la iudaism printr-un procedeu rapid de convertire, ca in felul acesta sa devina cat mai multi dintre refugiati , evrei si astfel sa aiba, hodoronc tronc, dreptul de a ramane ca cetateni ai Israelului.

      Culmea aberatiei, si as zice chiar a rusinii….unde se poate ajunge !!!

      Mie imi aminteste de procedee din Evul Mediu, dar nu stiu daca ma mir cu adevarat, deoarece fanatismul religios aici si oriunde nu are limite si nu se deosebeste in functie de religie.

      • Andrea Ghiţă commented on March 14, 2022 Reply

        Mă întreb de ce s-ar refugia cineva în Israel (şi nu în Europa sau America) dacă nu ar avea de gând să se stabilească în statul evreu. Reformarea convertirii ar fi bine-venită întrucât acum e foarte dificilă şi mulţi preferă să se convertească în afara Israelului. Eu nu cred că acest procedeu se poate simplifica de pe o zi pe alta.

        • Veronica Rozenberg commented on March 14, 2022 Reply

          Partea I
          ======
          Oare este asa de simplu a te refugia undeva in lumea larga, atunci cand nu ai puncte umane de sprijin, sau atunci cand nu ai conditiile financiare si profesionale necesare care iti pot asigura un viitor?, acesta insusi dependent de factori incerti legati de tara care te-ar accepta?

          Acei care ajung in Israel, banuiesc ca sunt oamenii care fie ca au relatii cu persoane aflate deja aici (fosti vizitatori aflati la rude si prieteni, sau persoane venite la lucru in Israel) fie altfel de relatii, fie printr-o intamplare norocoasa sau din contra cei care au probleme de sanatate.

          Nu inteleg ce inseamna “reformarea convertirii”, iar daca ar fi, precum spui, in Israel, procedura e cu mult mai dificila si mai de lunga durata decat in alte parti ale lumii. In plus, in ce conditii ar trebui pusa aceasta convertire ca o conditie a ramanerii in Israel ?
          Oare orice refugiat ucrainean, acceptat in Israel, este dornic sa se converteasca la iudaism? Nu stiu, si nici nu cred ca raspunsul e pozitiv.

          Israelul va fi intotdeauna mutumit de o populatie marita, care poate sa contribuit la cresterea viitorilor participanti la armata locala.

      • Eva Grosz commented on March 14, 2022 Reply

        Veronica, să nu exagerăm. Poate ai auzit vreo discuție despre convertire, dar este știut că iudaismul nu are misionari și e tocmai invers ceeace face.
        Pentru a te converti la iudaism sunt puse piedici așa de mari că lumea renunță și atunci când dorește acest lucru.
        Se spun și prostii în știri. Trebuie cumva selectate. Chiar nu putem crede în orice. De altfel Israelul a revendicat poziția fața de imigranți și va primi o cantitate mai mare decât s-a stabilit înainte, cu toate că toată țara are 9 milioane de locuitori și are probleme mai multe decât toatî Europa la un loc. Oare America nu primește ?

        • Eva Grosz commented on March 14, 2022 Reply

          Îmi aduc aminte că despre cântărețul de jazz american Samy Davis Junior care era de culoare și care trecuse la iudaism sau avea sentimente bune pentru evrei se comenta astfel :” Nu i-a fost deajuns să fie negru, mai vrea să fie și evreu ?”

          • Marica Lewin commented on March 18, 2022 Reply

            Evs, sotul meu este un mare amator de muzica. Imi spunea ca Samy David Junior spunea ” Sunt negru, infirm, urât, nu-mi mai lipseste decât sa fiu evreu” Așa s-a convertit iudaism”

        • Veronica Rozenberg commented on March 15, 2022 Reply

          Eva, poate ce spui tu o fi advarat, dar cel care a vorbit despre cele spuse de mine mai sus, este unul dintre cei mai buni si mai seriosi reporteri ai canalului de televiziune 11, Mihael Shemesh,

          Deci ceea ce am spus era nu numai credibil, pentru ca si persoanelor citate li se potriveste (Liberman, caci pe celalalt nu-l cunosc) o asemenea caracterizare, dar am ales exact ceea ce am crezut ca trebuie selectat.

          Iti multumesc in orice caz pentru increderea acordata :-)) :-))
          O alta problema ridicata in ultimele zile este cea a refugiatilor din Etiopia, ei insisi, banuiti, partial ca nu ar fi cu adevarat evrei. Si de aceea s-au auzit discutii intre una din ministrele etiopiene, in care a afirmat, ca
          – voi populatia alba…..aveti, faceti, beneficiati…..
          la care o alta ministra, – de culoare alba -, simtindu-se agresata, s-a revoltat impotriva acestei denumiri cu tenta jignitoare solicitand ca asemenea categorisiri, nu ar trebui sa fie lansate de pe podiumul Parlamentului.

          Cred ca are dreptate, si poate apropos de babe, despre care vorbea Andrea, o alta baba,
          tara aceea departata, arde si baba israeliana se piaptana…in loc sa ajute fara sa puna prea multe intrebari.

          • Eva Grosz commented on March 17, 2022 Reply

            Veronica, înainte de a acuza statul sau guvernul [uneori și eu cad în această boală] ,trebuie să vezi ce poate face fiecare dintre noi . Vrei să aduni haine, rechizite de casă, medicamente, sunt locuri în Israel în fiecare oraș unde se pot preda aceste lucruri. Vrei să primești o familie ucraineană în casa ta, poți anunța pe cei ce se ocupă cu asta să te ajute.Sunt israelieni care au ajuns din Israel la hotarele Ucrainei unii medici care ajută refugiații, alții să ajute pe ucrainieni din interiorul Ucrainei.. Ei au ce spune.De făcut e mai greu decât de vorbit.
            Eu cred că sursele tale sunt reale, dar multe din ele sunt vorbe fără rost.Fiecare să facă ce e în putința lui proprie !

        • Veronica Rozenberg commented on March 15, 2022 Reply

          Apropos de ce scrii nu ma pot retine despre a-ti aduce la cunostinta ca nu estei informata despre “daca evreii sunt sau nu misionari”.

          Daca miscarile Habad din lumea larga (de la USA la India) nu sunt misionare, atunci nimeni nu este misionar.

          • Eva Grosz commented on March 15, 2022 Reply

            Se poate citi ce este Habad-ul în Wikipedia.
            Deasemene pot răspunde la întrebarea asta cei care se pricep mai mult la religie. Toate exemplele reale pe care le cunosc eu aici în țară dovedesc cât de greu se poate converti cineva la religia iudaică.

          • Marica Lewin commented on March 18, 2022 Reply

            Veronica, Habadul nu este o organizație de misionari. Poate ei vor sa- i apropie de credință pe evreii laici.Ei au atâtea centre in toata lumea pentru a- i sprijini pe evrei.

            • Eva Grosz commented on March 18, 2022 Reply

              Marica, despre Habad același lucru îl știu de care scrii. Habadul împrăștiat în lume ajută evreii în diferite situații grele ,dar organizează și sărbătorile evreiești pentru evreii din străinătate și israelienii turiști. O parte din familia mea au fost la Budapesta în timpul Pesachului și au petrecut Seder Pesach la organizat de Habad. Ce e mai frumos decât acest lucru? Cum știu habadul acționează și spre ajutorul refugiaților din Ucraina . Un rabin a adunat zeci de copii orfani și i-a trecut peste graniță. Habadul, fiind o ramură a curentului hasidic are drep prim scop ajutorarea și salvarea vieții.

              • Veronica Rozenberg commented on March 18, 2022 Reply

                Habadul este o organizatie, care are printre scopurile sale, sa atraga pe cine poate, ca sa devina religios, iar oamenii singuri aflati in diferite locuri din lume, sunt adeseori atrasi in “mrejele” acestei organizatii si chiar isi pleaca constiinta si urechea, devenind religiosi. Brrrrr….

                Desigur ca au si alte scopuri de a ajuta pe unii sau pe altii, asa cum se intampla acum in Ucraina, o situatie oricum neobisnuita.

                Faptul ca i-au luat pe orfani, este mai mult decat clar ca ceea ce va urma este sa-i treaca la iudaism, nu am gasit infornatii exacte despre acei orfani, nu prea imi vine sa cred ca sunt orfani evrei aceia pe care i-a preluat Habadul.

                Habadu este o organizatie care cred ca nu duce lipsa de fonduri, deci nu este nimic senzational ca persoanele acelea au petrecut Sederul la Habad,

  • Ivan Avraham Schwartz commented on March 14, 2022 Reply

    EXODUS 2022! O pagina neagra in istoria omenirii la inceputul secolului xxi .Se pare ca in memoria unor politicieni au disparut imaginile groaznice din cel de–al doilea razboi mondial. Dorinta de dominare , principalul scop, scuza mijloacele! In aceste zile tragice, exista si cateva raze de soare -voluntarii care-si pericliteaza uneri si viata, pentru a intinde o mana de ajutor! Cata bunatate, cata omenie! Un spirit nobil si plin de admiratie! Toata aprecierea si dragostea mea pentru ei.

  • tiberiu Ezri commented on March 14, 2022 Reply

    Este foarte trist sa vezi atatia refugiati ramasi fara nimic, dar cu atat mai multe aprecieri celor care ii ajuta in mod voluntar. Israel a primit pana acum 7,000 de refugiati ucrainieni evrei si neevrei si se planifica sa se primeasca 15,000 pana la sfarsitul acestei luni.

    • Klein Ivan commented on March 14, 2022 Reply

      Mulțumiri pentru această informație . K.I.

      • Eva Grosz commented on March 14, 2022 Reply

        O știre de lăudat !Foarte frumos ! Israelul a ajutat multe popoare în situații catastrofale , vom ști să ajutăm și acum ! Sunt convinsă. E tot ce putem face . În afară de asta să nu uităm să ne apărăm pe noi înșine . Locul considerat cel mai nesigur pe lume a devenit loc pentru refugiați. Ce ar zice Efraim Kishon ?

  • Carmen Stoianov commented on March 14, 2022 Reply

    Dureros….Ajutându-i pe cei ce au nevoie…..am postat pe fb adresa din text. Sper să fie de folos şi acest mic gest, adăugat celorlalte.

  • Lucian-Zeev Herșcovici commented on March 14, 2022 Reply

    Scene de groază. Terifiant. Felicitări și binecuvântări voluntarilor care ajută. Oameni adevărați, oameni de omenie în vremuri de neomenie.

    • Eva Grosz commented on March 14, 2022 Reply

      De acord ! Felicitări celor care ajută !

  • Maria Roth commented on March 14, 2022 Reply

    Multumesc Sergiu Raiu si Laczkó Vass Róbert. Jos palariile in fata voastra.

  • Veronica Rozenberg commented on March 14, 2022 Reply

    Zguduitoare aceste marturii luate pe viu de oameni de omenie !

    Unde poate ajunge aceasta tragedie?

    Unde este acela care pe care il invoca atatia mii, zeci de mii, sute de mii, milioane de ucraineini pierduti in INCERTITUDINE

    Poate se ascunde sub chipurile acestor voluntari, ale tuturor care incearca sa ajute !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *