Cehov, autorul unui thriller?!

Cehov a fost, într-un fel, salvatorul meu.

Eram în ultimii ani de studenție și îmi căutam un drum de întoarcere la pasiunea adolescenței mele, voleiul. În ultima clasă de liceu jucasem la ”Tânărul dinamovist”, dar începutul studiilor medicale pusese capăt tendinței mele de a deveni ”cineva” în acel sport.

Mentorul meu, tata, medic, a priceput imediat despre ce e vorba. Într-o seară mi-a vorbit; în cuvintele sale parcă nu-l recunoșteam pe părintele meu care niciodată nu vorbea despre aspectele intime ale vieții:

Fiule, să știi că medicina e cea mai aprigă amantă! Dacă te prinde că o înșeli, te aruncă din patul ei pentru totdeauna!

Oare mai e nevoie să amintesc că orice legătură ulterioară între mine și acel sport a devenit pe loc nulă și neavenită?

Au trecut anii, părintele meu a dispărut pe veci, iar eu am trecut demult de vârsta în care viața te pune la răscruce de drumuri și te obligă să iei decizii eroice.

De fapt, de mult mă bătea gândul să scriu, orice, dar să scriu. Aș fi făcut-o cu plăcere, dacă cuvintele răposatului meu părinte nu mi-ar fi rămas întipărite în minte, o dată pentru totdeauna. Să scriu, da, dar numai literatură medicală. Să public, da, dar numai articole și cărți care îmi pot îmbunătăți CV-ul în vederea avansării academice.

Și deodată am găsit – nici nu știu unde – următoarea declarație a celui care va deveni pentru mine mentor surogat (dintr-o scrisoare a sa către un bun prieten, în 1888):

”Mă sfătuiești să nu alerg după doi iepuri deodată, și cumva să uit de medicină… Dar eu mă simt mult mai alert, mai confortabil și mai împlinit cu mine însumi când realizez că am două ocupații în loc de una…

Medicina e soția mea legală, iar literatura amanta mea. Când una îmi calcă pe nervi, petrec noaptea cu cealaltă… Și se pare că niciuna din ele nu pierde ceva din cauza acestei duplicități!”

Și așa cum se știe, Cehov e câștigătorul întrecerii cu răposatul meu părinte în încercările de a-mi îndruma pașii în viață (dar numai în acest subiect!).

De atunci, Cehov mi-a devenit prieten apropiat. Și totuși, nu de mult am ajuns la concluzia că îl cunoșteam prea puțin pentru a-l numi prieten.

Îi cunoșteam piesele de teatru, cred că am văzut aproape tot ce a scris pentru scenă: Unchiul Vania, Livada cu vișini, Pescărușul, Trei surori, și nu numai într-o singură limbă, și nu numai pe scenă.

Știam că primele sale încercări literare fuseseră scurte povestiri, scrise în tinerețe, chiar înainte de perioada studenției în medicină, și asta pentru a avea din ce trăi, iar două din schițele lui, Doamna cu cățelul și Kaștanka, îmi plac de multă vreme…

Nu demult mi-a căzut în mână o colecție de schițe și nuvele ale lui Cehov care mi-au confirmat tot ce știam despre talentul scriitoricesc al acestui superb mânuitor de pană, dar în plus mi-au readus în minte elemente de mult știute dar uitate, existența unui stil înclinat spre natură, spre meditație, oarecum o umbră de melancolie pe care eu o pun (și nu știu dacă am dreptate, pentru că nu sunt critic literar) pe seama temerii cu care Cehov a trăit o bună parte a vieții sale, a iminenței morții din cauza tuberculozei pulmonare de care suferea încă din tinerețe și care avea să-i aducă sfârșitul la numai 44 ani.

Niciun un detaliu nu pare inutil în niciuna din povești, totul e perfect descris și prezentat, și asta nu trebuie să te mire dacă cunoști opinia autorului despre cum se scrie o poveste:

Într-o poveste de succes nu este loc pentru niciun element irelevant. Dacă în primul capitol apare o pușcă atârnată pe perete și dacă până la urmă pușca nu trage niciun foc, atunci prezența ei e complet gratuită!”

Din noianul de povești, 52 la număr, una m-a obligat s-o citesc de două ori! Nu pentru că subiectul ar fi interesant în mod excepțional, și nu pentru că stilul ar fi ieșit din comun, ci pentru simplul motiv că m-a uimit faptul că până acum niciun cineast, scenarist sau regizor nu s-a gândit să pună pe peliculă o acțiune care poate concura cu orice thriller, de cea mai bună calitate.

Și conform unei decizii personale de care cititorul a luat cunoștință nu demult, nu voi dezvălui deznodământul, pe care oricine îl poate găsi pe Google.

Sper, într-adevăr, că succinta prezentare a subiectului îi va provoca curiozitatea și îl va împinge spre citirea acestei scurte, dar extrem de palpitante povești.

Povestea se numește Pariul și a fost publicată în 1889. Iată, pe scurt, despre ce e vorba.

Într-un cerc de prieteni se discută diferența dintre pedeapsa capitală și închisoarea pe viață, părerea generală fiind că omorul, indiferent din ce motiv, e crud, e împotriva legilor umane; mai corectă, mai etică pare închisoarea până în ultima zi a vieții condamnatului. Apărătorul cel mai fervent al acestei opinii este un bancher, iar principalul său oponent este un tânăr avocat. Bancherul îi râde în nas și proclamă că vorbele tânărului sunt goale de conținut:

– Aș pune pariu pe două milioane de ruble că n-ai rezista nici măcar cinci ani izolat într-o celulă de penitenciar…

– Cinci ani?! Pentru două milioane de ruble, eu sunt dispus să rămân închis și izolat nu cinci ani, ci cincisprezece!!

Contractul se încheie pe loc, o magazie din curtea bogătașului se transformă în închisoare, condițiile ”condamnatului” fiind stipulate cu precizie: timp de 15 ani nu va vedea om în fața lui, nu va primi scrisori și nici ziare, dar i se va permite să primească cărți, țigări și vin și să scrie scrisori.

”Sentința” intră în vigoare în 14 noiembrie 1870 la prânz și se va termina în 14 noiembrie 1885 tot la prânz, nici o oră mai puțin!

Povestea continuă cu o succintă descriere a modului în care tânărul avocat își ocupă timpul. Datorită a sutelor de cărți comandate, el devine expert în diferite domenii ale științei, filozofiei, istoriei, literaturii și fluent în nu mai puțin de șase limbi.

Anii trec, nimic nou în magazia devenită închisoare, dar cu bancherul lucrurile stau din ce în ce mai prost. Pe scurt, devine falimentar și întrebarea care nu-i dă pace este de unde să ia cele două milioane pe care trebuie să le dea a doua zi celui care va redeveni, la prânz, un om liber? Soluția e clară: doar moartea ”condamnatului” poate rezolva cumplita problemă.

În noaptea dinainte eliberării, bancherul se furișează în magazia-închisoare, cu planul de a curma zilele individului, pentru care viața – o dovedise, nu? – nu are nicio importanță.

El își găsește victima adormită cu capul pe masă. Cel care odinioară avea doar 25 ani, pare acum nu de  40, ci mult mai bătrân. E aproape un schelet, scofâlcit, albit, pe scurt o epavă.

Pe masă, alături de capul nenorocitului se află o scrisoare.

Aici se termină prezentarea mea și sunt convins că oricine citește rândurile de mai sus e OBLIGAT să afle deznodământul.

Care ar fi soluțiile posibile?

Una este, bineînțeles, curmarea vieții nenorocitului, o decizie care devine pe loc ușor de luat, căci o asemenea viață nu merită a fi prelungită.

O a doua? O luptă între cei doi, care dovedește că, deși slăbit, cel care fusese odată avocat reușește să-și paralizeze dușmanul și a doua zi să prezinte tuturor intențiile criminale ale acestuia.

Dar există și o a treia: în următoarele ore bancherul asistă pasiv la agonia celui care devenise inamicul său numărul unu și îngerul morții își ia prada înainte de răsăritul soarelui.

Oare mai există vreuna?

Las cititorului plăcerea de a găsi singur deznodământul.

Și după părerea mea, dacă Cehov ar fi trăit în vremea noastră, ar fi putut deveni un excelent scriitor de romane polițiste, care la rândul lor ar fi reprezentat superbe izvoare de inspirație pentru cineaști.

Sau poate că e mai bine pentru literatura universală și pentru noi toți că Cehov a trăit acum peste un secol și a lăsat după el o avere intelectuală și spirituală greu de egalat?

Gabriel ben Meron

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

19 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on November 21, 2022 Reply

    La adresa

    https://www.youtube.com/watch?v=HHimbhhmals
    povestirea poate fi auzita in limba engleza.

  • Riri Sylvia Manor commented on November 20, 2022 Reply

    Eu sunt foarte mult pentru intrebari si nu pentru raspunsuri care nu ar ridica si alte intrebari dar mi se pare nelalocul ei si marunta si nejustificata intrebarea daca are dreptul cineva sa aleaga si o alta meserie. Pe cine trebuie sa intrebam daca avem dreptul? Cu conditia sa nu faca rau altcuiva, orice om nu trebuie sa ceara permisie dela nimeni ca sa faca ceeace isi doreste si ceace e o parte din el si ceace este capabil sa faca. Mama mia!Cati fac toata viata prost o singura meserie?

    • Eva Grosz commented on November 21, 2022 Reply

      Este sfatul generației părinților noștrii, a celor care acum suntem bunici , oameni care au trecut una sau două războaie mondiale și unii un holocaust.
      Ei gândeau ca toată energia să ți-o dăruiești meseriei pe care ai ales-o. Aveau motive să gândească așa.Ei nu au greșit. Așa a fost viața lor. Asta au transmis copiilor.

  • Riri Sylvia Manor commented on November 20, 2022 Reply

    Mii de multumiri pentru un articol pe cat de scurt pe atat de bine scris! Cehov e autorul meu preferat si cand au inceput sa se poata trimete carti din Romania gheorghiu -dej-ista (intentionat scriu cu initiale mici acest nume odios) tatal meu mi-a trimis in Israel -din bibioteca mea lasata in 1960 – toate operele lui Cehov-12 volume inclusiv un volum cu traducerea in romana a tuturor scrisorilor sale. Si cu toate acestea nu reusesc sa regasesc astazi, netinand minte titlul, o povestire scurta si extraordinara.Cer ajutorul celor care citesc Baabel .E vorba de un orasel de provincie cu foarte multi oameni saraci si un doctor pe care toti il considerau un sfant.Nu avea familie,era el insusi sarac ,foarte bun profesional ,alerga la pacienti de dimineata pana seara cu devotament si fara odihna desi numai era tanar si in majoritatea cazurilor nu lua bani. Intr-o dimineata a fost gasit pe strada injunghiat si pradat de ceasul de aur pe care il avea si de bani. Exista in acel oras un hot cunoscut, ‘politia i-a cercetat casa si a gasit ceasul si bani.La proces judecatorii l-au achitat si eliberat fiindca au spus ca nu pot trai cu ideia ca un locuitor al oraselului a fost in stare sa omoare asa un om sfant,ca asa ceva nu se poate, ca e mai bine pentru orasel sa se creada ca a venit un talhar din alt oras si l-a omorat. Stie cineva ce titlu are povestirea aceasta a lui Cehov? Nu am citit-o din anii 60, cred ca e vorba de doi calatori intr-un han care isi povestesc unul altuia -prinsi intr-o furtuna?- intamplari din orasele lor. Multumesc pentru ajutor. In ceace ma priveste de mult -si nu am avut timp-am vrut sa scriu un articol despre faptul ca in aproape toate piesele de teatru Cehov pune in gura unui personajiu o mare speranta in viitor :”Peste o suta de ani..oamenii se vor uita inapoi si ne vor privi cu mila ..Peste o suta de ani-credea-oamenii vor fi iluminati ,vor fi alte vremuri .”Si iata, noi,cei o suta de ani dupa Cehov… dar asta e un alt subiect si o alta poveste…

    • Eva Grosz commented on November 21, 2022 Reply

      Dacă nu mă înșel în engleză se numește :”The Head-Gardener’s Story” şi ea cu un deznodământ cu totul neașteptat.
      Și pesimismul lui Cehov e cunoscut.[Unchiul Vania ,piesa pe care nu o pot uita..]

  • Klein Ivan commented on November 20, 2022 Reply

    Invidia e ceva dezagreabil . Oare e de condamnat cineva care , în sinea lui , e invidios pe cei care au avut parte de ambii părinți iar apoi de o “amantă” pe viață ? Oare persoana invidiată e conștientă de norocul ei ? K.I.

    • דנה סילבן commented on November 20, 2022 Reply

      N-am inteles la ce si la cine v-ati referit in comentariul Dvs.Parerea mea ca prietenii persoanei se bucura de norocul ei si chiar cred ca-l merita,iar invidiosii nu-I sunt prieteni.Asta e parerea mea.

      • Klein Ivan commented on November 21, 2022 Reply

        Nu m-am referit la o persoană anume vs. persoana mea . Este vorba numai de o acceptare a realității , dacă vreți 9 fără cuvîntul invidie ) cu tristețe /autocompătimire , ceva care nu-mi afectează în nici-un fel relațiile ( ar fi chiar culmea să-mi afecteze relațiile cu proprii copii de. ex ) . Norocul celor care au avut parte de ambii părinți nu are nimc de a face cu nenorocul meu ( nu e vorba de o loterie în care cîștigătorul are ceva de la cei care pierd ) . Aspectul 2 – am adus în America , din Romania apoi Israel , de ex. Cehov ( cîte 2 exemplare aceeași carte ) și de 60 de ani nu m-am atins de ele ; nu e de vină nici “cîștigătorul loteriei” nici poetul care a scris : ” … m-aș întoarce dar nu pot….” .K.I.

  • Marina Zaharopol commented on November 19, 2022 Reply

    A, Cehov! E fara pereche!
    Intr-adevar, schita lui te tine in suspans, dar nu cred ca, daca ar fi trait in zilele noastre, el ar fi devenit scriitor de romane detective. Dupa cum nu cred ca acest lucru ar fi posibil in cazul lui Edgar Allan Poe, parintele recunoscut al genului thriller (nuvela “The Purloined Letter”). Ambii scriitori sunt mult prea profunzi pentru romanul detectiv clasic.
    Mi-a placut relatarea actiunii lasata deschisa,in articol, cu deznodamantul in aer, precum si deznodamantul schitei lui Cehov e lasat intentionat, intr-un fel deschisa. Te lasa cu multe intrebari…,

    • gabriel gurm commented on November 20, 2022 Reply

      Your guess is as good as anybody guess….
      GbM

  • דנה סילבן commented on November 18, 2022 Reply

    Draga Gabi,
    Am citit ce ai scris si m-a lasat fara cuvinte.Ieri am petrecut 4-5 ore dupa masa cautand sa aflu cat mai multe de aceasta povestioara a lui Cehov si am gasit multe.Am gasit un rezumat foarte bun,pe care l-am citit pe nerasuflate.Tot in acest articol,rezumatul e scris in 2 capitole am aflat ca initial povestea continea un al treilea capitol,pe care Cehov l-a sters din editia finala la propunerea lui Dmitri Grigorovici(scriitor,inginer,prozator,critic de arta(google)).Am gasit si eu “The bet” in engleza,L-am tiparit,mi-e mai usor sa citesc tiparit.Inca nu l-am citit.
    In cautarile mele de ieri.am descoperit pe youtube ca exista o multime de carti si piese de teatru citite si chiar de actori mari la “Teatru radiofonic”,poate intereseaza pe cineva.
    SHABAT SHALOM!

    • gabriel gurm commented on November 19, 2022 Reply

      Multumesc mult pentru amanuntul de care nu stiam
      GbM

      • Riri Sylvia Manor commented on November 20, 2022 Reply

        Gabriel Gurm am in Israel o comoara: Piesele de teatru ale lui Antiosa Cehov inregistrate radiofonic in anii 50 si interpretate de cei mai mari artisti romani .Eu le-am vizionat in Romania pe toate si in urma cu vreo zece ani le-am gasit la Gaudeamus la standul radiofoniei.

  • Andrea Ghiţă commented on November 18, 2022 Reply

    Nuvela e foarte, foarte interesantă şi plină de tâlc. Prizonierul ştie să-şi folosească la maximum timpul avut la dispoziţie, bucurându-se de muzică, literatură, ştiinţe, filosofie şi teologie şi reuşind să extragă învăţămintele cele mai valoroase, păstrându-şi totodată umanitatea. În paralel, bancherul – omul liber – se dezumanizează. Cehov – medicul şi, de astă dată, psihologul – îşi dă măsura talentului dovedind că medicii pot deveni scriitori adevăraţi. Lucru dovedit, de altfel, şi de autorul acestui excelent articol.

    • gabriel gurm commented on November 18, 2022 Reply

      Multumesc
      GbM

  • gabriel gurm commented on November 17, 2022 Reply

    Imi pare bine că v-a ținut in suspense….
    GbM

  • Eva Grosz commented on November 17, 2022 Reply

    Am citit cu atenție eseul Dvs, care de fapt în prima parte pune întrebarea dacă un intelectual, care a ales o carieră serioasă, are dreptul să aleagă încă o meserie nelegată de prima. În acest caz, de scriitor.
    A doua parte a eseului vorbește de novela lui Cehov pe nume Pariul sau The Bet în engleză. Eu nu am talent la ghicit, deci m-am apucat să citesc novela pe care am găsit-o în engleză în Google. Acum cinci minute am terminat-o de citit de două ori. De două ori, pentrucă am vrut să înțeleg fiecare frază.
    Și acum îmi bate inima de la citirea acestei nuvele.
    Mesajul ei este atât de puternic, încât deocamdată nu găsesc cuvintele pentru a o exprima. Dacă bancherul l-a omorât pe prizonier sau nu poate trezi curiozitate cititorului,dar deznodământul pune în fața cititorului o serie de întrebări legate de viață.
    Nu am cuvinte încă și voi reveni la comentarii .
    Recomand și celorlalți cititori să o citească. E scurtă, de câteva pagini .Nu e nevoie decât să intrăm în rolul celor doi și să vedem ce transformare au suferit cei doi în cei 15 ani.
    O capodoperă.
    În Google există un buchet de nuvele-schițe de Cehov sub titlul The Bet, care e prima din ele.
    MARE SCRIITOR !!! Și DA ! e CHIAR BINE SĂ SCRII pe lângă o altă meserie. Să nu-l uităm pe Bukgakov.
    Mulțumiri D-lui GM !!!
    Voi reveni!

  • Hava Oren commented on November 17, 2022 Reply

    Fiecare om repetă cuvintele înaintașilor săi, doar că unii indică sursa – și atunci sunt considerați oameni culți, iar alții nu o indică – și atunci sunt considerați oameni spirituali.
    Se pare că bunicul meu făcea parte din a doua categorie. De când mă știu, l-am auzit spunând: „Eu sunt însurat cu medicina, dar amanta mea e literatura”. Acum am aflat că aceste cuvinte îi aparțineau lui Cehov!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *