Jurnal de călătorie:
În 1961 pleacă definitiv în Israel. Între 1965-1967 vine la München și lucrează la Radio Europa Liberă. În 1967 își dă demisia și pleacă acasă, în Israel, pentru a lupta în Războiul de Șase Zile… “dar, bineînțeles, până am împachetat, războiul se terminase deja”. Până în 1985 este profesor la Universitatea din Tel Aviv, când tocmai “îmi dădusem seama că nu voi fi definitivat la Universitatea din Tel Aviv, ceea ce era o mare nedreptate în comparație cu alții”, avea să declare peste ani. Prin urmare decide iar să plece. Tot la REL, unde a rămas până la începutul anilor 2000. A urmat plecarea, în fapt mutarea la Cluj, Universitatea Babeș-Bolyai și profesoratul, activitate care l-a pasionat toată viața. De la Cluj avea să plece în octombrie anul acesta într-o scurtă călătorie în Israel. A vrut foarte mult să își facă datoria de cetățean și intelectual militant, să voteze la alegerile legislative din 1 noiembrie a.c.. Când i-am spus că e păcat de drum și pierde vremea, că tot va reveni Bibi la putere, mi-a răspuns: “Tocmai de aceea, să fie dezastrul mai mic”! Ultimul său mesaj din Israel a fost: “Aici au ieșit fasciștii!” S-a întors la Cluj sâmbătă 5 noiembrie. Marți, 9 noiembrie dimineața, a plecat încă odată definitiv…
De data aceasta nu se mai întoarce!
A avut o matrie și o patrie, cum îi plăcea să spună, Israel și România. Despre România, a declarat în 2019, “îmi doream, într-adevăr, o Românie democratică în sensul occidental al cuvântului” (citatele sunt din, https://romania.europalibera.org/a/michael-shafir-%C3%AEmi-doream-o-rom%C3%A2nie-democratic%C4%83-%C3%AEn-sensul-occidental-al-cuv%C3%AEntului-(video)/29699570.html). Prin urmare, s-a mobilizat să formeze conștiințe civice democrate. A ales trei căi de urmat: profesor de științe politice (profesia de suflet), discursul critic despre comunism, drepturile și libertățile individului și cetățenia participativă. A demascat fariseismul, oportunismul, minciuna sau superficialitatea academică. A disecat antisemitismul și negaționismul ca fiind comportamente ce dăunează grav democrației. Iar pentru înțelegerea acestor fenomene sociale, în studiile sale despre mentalități a propus construcții conceptuale care aveau să fie acceptate și însușite de mulți cercetători ai domeniului: “martiriologia competitivă”, “antisemitism auto-exculpator și nostalgic”, “antisemitism auto-propulsat”, “negaționism deflectiv”.
Profesorul universitar Michael Shafir a fost membru în Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România, membru al consiliului științific al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, coordonatorul delegației României la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Dar mai presus de orice, a fost un adevărat intelectual și un democrat autentic.
Alexandru Florian
6 Comments
Am aflat cu mult reget de decesul prof. Michael Shafir.
O voce autentica si un savant devotat adevarului si justitiei.sociale,asa cum reiese din studii si articole
publicate. .
L-am cunoscut la Universitatea Ebraica ca asistent a Prof. Galia Golan de la facultatea de stiinte politice si dupa ani .l-am intalnit din
nou la o conferinta la ” Iad vashem” .
Sa odihneasca in pace !
.ת.נ.צ.ב.ה..
Mi-a plăcut mult articolul .Regret că nu l-am cunoscut.K.I.
L-AM ASCULTAT PE PROF. MICHAEL SHAFIR LA CĂTEVA CONFERINȚE LA CENTRUL DE STUDII IUDAICE ALE UNIV. BUCUREȘTI, AM APRECIAT RIGUROZITATEA ȘTIINȚIFICĂ, RESPINGEREA COMPROMISULUI, CA ȘI UMORUL SUBTIL. FIE-I MEMORIA BINECUVÂNTATĂ
Michael Shafir, și-a înscris numele cu cinste și onoare, în cartea poporului evreu și nu numai.
Un OM deosebit pe care l-am apreciat mult. Mă bucur că l-am cunoscut.
Memoria lui va fi păstrată binecuvântată!
יהי זכרו ברוך
Profesorul Shafir, a fost o personalitate in lumea istoriei si a stiintelor politice, am avut o data un scurt schimb de mesaje cu domnia sa.
Am fost impresionata de cele prezentate in articol de dl Alexandru Florian, in general dar mai ales in particular, de tonalitatea si de efectul de fulger al randurilor de mai jos:
“Când i-am spus că e păcat de drum și pierde vremea, că tot va reveni Bibi la putere, mi-a răspuns: “Tocmai de aceea, să fie dezastrul mai mic”! Ultimul său mesaj din Israel a fost: “Aici au ieșit fasciștii!” S-a întors la Cluj sâmbătă 5 noiembrie. Marți, 9 noiembrie dimineața, a plecat încă odată definitive…”
O citez pe Dr/ Mihaela Gligor, de la Unviersitatea Babes Bolyai care cu o ocazie personala a pus intrebarea “Ce ramane dintr-o viata?”.
Desigur ca din viata profesorului Shafir vor ramane studii, documente, carti, lucrari, amintiri si persoane asupra carora si-a exersat influenta timp de cateva decenii.
Odihneasca-se in pace, dl professor Michael Shafir !
Un articol excelent care rezumă calitățile esențiale ale.celui care a fost Michael Shafir.