Victoria neașteptată a democraților în alegerile la jumătate de mandat din SUA

De obicei, alegerile americane la jumătatea mandatului președintelui confirmă o erodare a popularității acestuia, precum și a partidului său, făcând destul de dificil pentru el să îndeplinească unele proiecte politice sau economice în partea a doua a mandatului. În cei doi ani care rămân, președintele trebuie să facă concesii, uneori serioase, partidului în opoziție, pentru a ajunge la votarea proiectelor care de multe ori sunt respinse Și, evident, rezultatele ultimilor doi ani influențează șansele viitorului candidat la președinție, indiferent dacă este vorba de realegerea lui, sau despre un candidat nou.

Cam acestea au fost previziunile sau așteptările legate de scrutinul desfășurat săptămâna trecută în SUA. De precizat că este vorba de o reînnoire a jumătate din componența celor două Camere – a Reprezentanților și a Senatului. În același timp, în diferite state au avut loc și alte alegeri – de guvernatori, de procurori generali, sondaje legate de diferite proiecte de lege ș.a.m.d.

La prima vedere, pentru democrații care dețineau majoritatea în cele două Camere și președinția, șansele s-au arătat proaste. Potrivit sondajelor care țineau cont de dezamăgirea electoratului față de rezultatele președintelui Biden, ar fi urmat ”un tsunami roșu”, respectiv o victorie pe toate liniile a republicanilor, cu o serie de candidați aleși și susținuți ideologic dar și material de fostul președinte Donald Trump care s-a implicat direct în acest scrutin. Bineînțeles, candidații aleși și susținuți de Trump se situau la extrema extremei drepte din Partidul Republican, iar Donald Trump se pregătea ca după anunțarea rezultatelor copleșitoare, să-și lanseze candidatura pentru prezidențialele de peste doi ani.

Numai că, așa cum se spune, socoteala de la târg nu se potrivește cu cea de acasă. Spre marea surpriză a analiștilor, dar și a membrilor celor două partide, rezultatele au fost în favoarea democraților. Chiar dacă au pierdut majoritatea în Camera Reprezentanților, pierderile au fost mai mici decât se preconiza, prin realegerea senatoarei democrate Catherine Cortez Masto în Nevada, democrații au ajuns să aibă dacă nu majoritatea, dar cel puțin egalitatea în Senat, camera decisivă în votarea unor legislații majore. Deocamdată scorul este 50 la 50, dar votul decisiv îl are vicepreședintele SUA, Kamala Harris, de asemenea democrat. Dar este posibil ca în alegerile din Georgia, care vor avea loc în decembrie, democrații să mai câștige un loc, asigurând majoritatea, e drept numai de 51, dar este tot o majoritate.

În următoarele săptămâni urmează să se analizeze toate aspectele acestei victorii neașteptate. Principalele subiecte care i-au preocupat pe alegători au fost cele de politică internă – inflația și creșterea prețurilor și influxul de imigranți, nu războiul din Ucraina. Dacă alegătorii republicani au fost nemulțumiți de măsurile luate de președintele Biden, democrații au strâns rândurile, i-au mobilizat pe alegătorii proprii, iar prezența mare la urne a determinat rezultatul. La această mobilizare a contribuit și întrebarea pusă în buletine legată de decizia Curții Supreme de a interzice avorturile, respinsă de alegătorii democrați.

A fost înregistrat un alt fenomen interesant, poate neașteptat, și am putea spune dătător de speranță în perspectiva democrației americane, de această dată în rândurile republicanilor. Aproape toți candidații susținuți de Donald Trump au eșuat, o indicație clară că alegătorilor republicani nu le plac pozițiile extremiste. Acest rezultat reprezintă o amenințare serioasă a candidaturii lui Trump pentru un al doilea mandat, îi reduce șansele, mai ales că pe firmamentul Partidului Republican a apărut o altă personalitate puternică, Ron De Santis, guvernatorul Floridei, care a fost reales în funcție cu o majoritate covârșitoare. Fost membru al Camerei Reprezentanților, De Santis este foarte tânăr, are doar 44 de ani, un alt punct pozitiv dacă ne gândim la vârsta lui Donald Trump.

Rezultatele alegerilor de la jumătatea mandatului cresc șansele lui Joe Biden pentru un al doilea mandat, deși handicapul lui este de asemenea vârsta dar și scăderea popularității. Întrebat, Biden a sugerat că se gândește să candideze. Deocamdată în Partidul Democrat nu se conturează un alt candidat cu șanse de a intra în campania prezidențială, dar mai sunt doi ani, timp în care nu odată în Statele Unite și-au făcut apariția în campanie persoane cărora la început nimeni nu le-a dat șanse, dar care, din diferite motive și într-un complex de împrejurări, au devenit președinți. Cum alegerile de la jumătatea mandatului au reprezentat o surpriză, nu sunt excluse surprizele nici în alegerile prezidențiale.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

15 Comments

  • Klein Ivan commented on November 25, 2022 Reply

    Stimată Doamnă Galambos ,
    Doresc să completez articolele dvs.( și comentariile aferente ) cu unele imagini prezentate la TV imediat după evenimentele din 6 Ianuarie 2021 , imagini care n-au mai fost reluate – deh , spuneau ceva diferit de acele cîteva imagini reluate zilnic la orice amintire a evenimentelor . ( cenzura comunistă nu avea astfel de scăpări ) . – o pereche relata : ” stăteam acolo liniștiți în fața Congresului cînd deodată au început violențele . Atunci am plecat acasă . ” . Imaginile arătau violență în prima linie , alții parcă îi împingeau pe cei din spate . Mă întreb pe bună dreptate , nu puteau fi ei provocatori ? Media nu dă decît cîteva secvențe selectate , văzute din spate . deși există 45000 de ore de înregistrări . Cui prodest ? Media nu mai prezintă imagini din clădire cu grupuri de oameni care parcă nu știau exact de ce sînt acolo și se pozau unii pe alții . În cursul evenimentelor au intrat în clădire cca. 2000 de persoane neînarmate , deci cam tot atîția cîți polițiști înarmați erau angajați pentru pază – și se putea cere la nevoie ajutor de la zecile de agenții federale de pază și ordine aflate în oraș , dar nu s-a cerut . Cui prodest ? În fine – cred că relatărilor din Israel și Romania ar trebui dată prioritate urmînd aproape la egalitate S.U.A. – K.I.

  • Maria Francisca Baltaceanu commented on November 21, 2022 Reply

    Doamna Galambos, felicitări. Totdeauna mă bucur să vă citesc!

  • Virgil Duncan commented on November 19, 2022 Reply

    Victorie? poate un meci egal dupa prelungiri cand era de asteptat o victorie categorica a republicanilor…citiva factori:
    1 – independentii urasc mai mult narcisismul lui Trump decat incompetenta democratilor – SUA nu au avut niciodata un presedinte cu episoade de dementa si un vicepresedinte care ride cand i se pune o intrebare serioasa de care n-are idee; a fost votat ca Senator o persoana care a avut un accident cerebral (stroke) care nici dupa terapie nu va fi 100%;
    2 – republicanii au facut greseala sa lase pe ultimul moment votul cand puteau sa voteze cu zile inainte; ziua de votare in SUA este zi de lucru si multi nu au votat din cauza cozilor la centrele de votare;
    3 – tineretul intre 18-30 ani a votat in masa pentru democrati – este o generatie intreaga indoctrinata liberal in scoli si universitati plus promisiunea lui Biden ca va ierta datoriile studentilor;
    4 – democratii au avut fonduri mult mai mari (duble in cele mai multe locuri) din cauza ca companiile hi-tech (cele mai bogate in ziua de azi) sustin pe democrati;

    Cu toate astea Republicanii au majoritatea in Parlament si Biden nu mai are mana libera sa cheltuiasca banii pe lucruri neproductive care de fapt “cumpara” alegatorii;

    Trump merge pana in “panzele albe” si probabil va fi din nou candidat in 2024 desi nu mai are acelasi suport ca in 2020 – politica lui este foarte buna, ce deranjeaza este narcisismul lui. Urmatorii doi ani vor fi foarte dificili pentru SUA ca si intreaga lume si asta economic si politic din cauza luptei inversunate intre populism si globalism.

  • Gheorghe Moldovan commented on November 18, 2022 Reply

    A fost un rezultat surpriz[. Previziunile inițiale indicau o victorie republicană zdrobitoare. Cu toate acestea, în perspectiva alegerilor din 2024, democrații vor trebui săofere alegătorilor un nou candidat. Personal nu cred că americanii îl vor mai prefera pe Biden. În actualele condiții nu se permite un președinte care e dispus să facă gafe. Mă mir că în cei doi ani care au trecut, rolul Kamarei Harris a fost destul de obscur. Era de așteptat ca anii de vicepreședinte să-i ofere o rampă de lansare.

  • BORIS MEHR commented on November 18, 2022 Reply

    ȘTIU CĂ TRUMP ESTE PRIMUL PREȘEDINTE CARE A RECUNOSCUT IERUSALIMUL DREPT CAPITALĂ, DE ACEEA ÎL SIMPATIZEZ. NU CUNOSC EXTREMISMUL SĂU DE DREAPTA, MI SE PARE EXAGERATĂ ETICHETA, EXTREMISM DE DREAPTA ESTE ȘI FASCISMUL, CEEA CE NU CRED CĂ ESTE CAZUL LUI TRUMP.

  • Marina Zaharopol commented on November 18, 2022 Reply

    In presa americana circula teorii divergente care cauta sa explice faptul ca rezultatele alegerilor au fost sub asteptarile republicanilor. Astfel, unul din sfatuitorii lui Trump sustine – sub conditie de anonimitate – ca de vina nu a fost retorica lui Trump – cum sustin unii – ci faptul ca fostul presedinte “s-a zgarciobit” (“he is cheap”) si nu a investit in candidatii pe care i-a sustinut, desi comitetele lui politice dispun de fonduri considerabile. Ca dovada, acest consilier a lui Trump spune ca in locurile unde alegerile au fost stranse, la diferenta de un mic procentaj,, subventionarea candidatilor republicani ar fi putut constitui factorul determinant intre castigarea alegerilor si pierderea lor..
    Din contra, o alta fosta oficialitate de la Casa Alba se indoieste ca banii ar fi contribuit la un rezultat mai favorabil partidului republican.De vina sunt candidatii neatragatori sau prea de extrema dreapta pentru gustul republicanilor moderati si a independentilor. Nenumarate pareri, argumente si explicatii…

    • Virgil Duncan commented on November 20, 2022 Reply

      Marina – Republicanii nu s-au zgarcit – simplu nu au avut destule fonduri electorale – din cei 9 candidati la senat sustinuti de Trump, 6 au castigat in ciuda lipsei de bani ca sa finanteze o campanie electorala suficienta. Foarte putini candidati “impinsi” de Trump au fost “neatragatori” din cauza ca erau “prea de dreapta” sau prea putin cunoscuti de alegatori.

  • Jack Chivo commented on November 18, 2022 Reply

    Care Victorie???

    Adica, nu li s-a rupt grumazuk, numai picioarele??

    Dupa cum citesc, Republicanii controleaza Casa Deputatilor si majoritatea guvernelor bloalel!!

    Sper insa ca Trump va iesi la pensie si il va ajuta pe De Santis sa castige Casa Alba!

    • Klein Ivan commented on November 20, 2022 Reply

      Chiar dacă republicanii au făcut un pas înainte , eu mă tem că o să urmeze pași înapoi în fața democraților “progresiști” care au știut să îndoctrineze valurile de alegători tineri și să profite de credulitatea celor maturi . În viitor vor dispare treptat generațiile celor cu discernămînt . Condițiile sînt create – v. youtube : Barack Obama the man who singlehandedly tried to destroy the American Constitution – ( de văzut și comentariile – și alte păreri ale lui Thomas Sowell ). K.I.

  • Klein Ivan commented on November 18, 2022 Reply

    Mulțumesc dnei Galambos că a prezentat pentru cititorii Baabel evenimente la zi , mai recent , din Israel și S.U.A. . Acestea dau oportunitate celor de la fața locului să aducă păreri în completarea articolelor – comentarea acestor comentarii va fi o prioritate pentru mine .( Am evitat să comentez despre Israel deși am locuit acolo 3 luni în vara aceasta – despre alegerile din Anglia am pus o întrebare dlui M.Vasilescu și am primit un răspuns pe lîngă ) . K.I.

  • Tiberiu Georgescu commented on November 18, 2022 Reply

    Felicitari doamna Galambos;.va citesc cu mare placere.

    Sariut mana.

    Tiberiu Georgescu

  • Gabriel Farkas commented on November 17, 2022 Reply

    “La această mobilizare a contribuit și întrebarea pusă în buletine legată de decizia Curții Supreme de a interzice avorturile, respinsă de alegătorii democrați.”

    Nu înțeleg despre ce buletine e vorba. Eu sunt in Oregon si nu am văzut astfel de întrebare când am votat. Sunt de acord cu Domnul Klein, Curtea Supremă într-adevăr nu a interzis avortul.

  • Mike Klein commented on November 17, 2022 Reply

    Foarte bun articol Eva. E adevărat, democrații au avut rezultate peste așteptări dar nu aș zice că e victorie. Au pierdut congresul (camera reprezentanților) dar au reținut senatul mai ales datorită victoriei din Pennsylvania unde personalitatea TV, dr. Mehmet Oz, protejatul lui Trump a fost învins. El a pierdut la John Fetterman, democratul care în urma unui accident vascular la creier, în timpul dezbaterilor nu putea interpreta întrebările moderatorilor decât cu un ecran care “traducea”. Eram convins că va pierde dar nu a fost așa. Fostul senator Toomey care s-a pensionat era republican dar in alegerile preliminare unde doar republicanii votau pentru reprezentantul partidului, Trump l-a susținut pe Oz in detrimentul altui candidat republican mai moderat. Oz a pierdut nu pentru că republicanii nu au votat cu el, ci pentru că majoritatea independenților nu suportă extrema dreaptă propagată de Trump si aliații săi. In Statele Unite in afară de republicani și democrați sunt foarte mulți independenți, neafiliați cu un partid. Este așa numitul “swing vote” care de multe ori este determinant în alegeri. Asta s-a întâmplat in aproape toate statele si așa au reușit democrații să păstreze senatul, au pierdut congresul dar doar cu câteva locuri așa că va fi greu de guvernat fără compromisuri. La fel, mulți candidați la guvernatori și reprezentanți in guvernele locale, care erau favoriții lui Trump, au pierdut mai ales cei care susțineau că alegerile din 2020 au fost “furate”.
    Majoritatea americanilor au încredere in sistemul electoral, este baza democrației și își sau seama că Trump si protejații săi sunt o primejdie pentru sistemul democratic. Așa cum a spus președintele Biden “democrația a câștigat”. Eu sunt convins că Trump chiar dacă a anunțat că este candidat nu va mai fi președinte.

    • Klein Ivan commented on November 20, 2022 Reply

      Eram în Israel cînd la o manifestație au fost prezentate pancarde reprezentîndu-l în uniformă fascistă pe prim-ministrul de atunci , regretatul Itzak Rabin . Aici în America știu ce să înțeleg din faptul că există Antifa care este împotriva republicanilor și știu cît și ce să cred din afirmația repetată despre pericolul extremei drepte . Chiar dacă eu personal nu cunosc falsuri în alegeri , cei care îmi dau de bănuit sînt democrații care lasă intenționat multe uși deschise pentru fraudă electorală . Eu mă consider independent , îngrijorat de direcția în care evoluiază America , neașteptînd un Masiah pe cal alb îmi dau votul celor care sînt pe departe cei mai potriviți a îndrepta lucrurile – diferența de clasă dintre cei doi concurenți menționați de d. M.Klein e foarte evidentă pentru cei ce votează cu ochii deschiși . O paralelă de gîndit – ca să se lucreze asupra opiniei publice Israel a fost/este prezentat – nu ca un stat mic luptînd pentru propria existență ci ca un uriaș ce victimizează o populație neajutorată ; așa și cu Trump miliardarul – asta se subliniază că are miliarde celor care nu știu că acesta e pe locul 1012 , ca să-i convingă că tot ce încearcă să facă e în propriul interes , cînd de fapt el a pierdut imens în timpul cadenței ca președinte ( caz contrar precedesorilor ) .K.I.

  • Klein Ivan commented on November 17, 2022 Reply

    Ca unul ce locuiește în New York de 20+ ani îmi permit să afirm
    – 1 – nu am cunoștiință ca poliția să fi menționat vre-odată că crimele ( aproape zilnice ) , atacurile antisemite s-ar datora extremei drepte . Despre extrema dreaptă au vorbit democrații , fără detalii , cu precădere înainte de alegeri . Care or fi aceia “candidații aleși și susținuți de Trump (care) se situau la extrema extremei drepte” ?
    – 2 – Curtea Supremă n-a interzis avorturile ci pur și simplu a trecut fiecărui stat (50) responsabilitatea deciziei . Subiectul a figurat , sub diverse forme , pe buletinele de vot a numai 4 state . Agitația mare pe această temă a fost dusă de democrații (proavort) interesați de atragerea alegătoarelor , cu mai bine de o jumătate de an înainte de alegeri . Tema a fost propulsată ca temă principală prin scurgere de informații că subiectul urmează să fie discutat de Curtea Supremă – interesant că această scurgere ilegală nu a fost anchetată de FBI . (cui prodest?) . Nu cunosc nici-un fel de detalii cum aplică fiecare stat american decizia proprie pro sau contra , dar nimic nu se compară cu abordarea făcută de Ceaușescu sau China .
    – 3 – Democrații au reușit mobilizarea cea mai mare la grupa de vîrstă pînă la 30 de ani – rezultatul atmosferei din școli /universități în ultimii 12 ani .
    – 4 – Pentru Republicani temele importante ale Americii au fost cele legate de economie (inflația) , migrația ilegală ( 2,4 milioane numai anul acesta , sau cca 5milioane pe timpul lui Biden) , criminalitatea în creștere etc.
    – 5 – Pentru mine personal , această victorie nu a fost chiar neașteptată .K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *