Atitudinea Statelor Unite față de Holocaust

În 1939, un grup de 937 de refugiați evrei germani care încercau să scape de urgia nazistă s-au îmbarcat pe vasul St. Louis, la Hamburg. Momentul a fost imortalizat în fotografia de mai sus. Cuba, Canada și Statele Unite au refuzat să-i primească pe refugiați și nava a fost nevoită să se întoarcă în Europa. Unii dintre pasageri au fost acceptați în Marea Britanie, alții au debarcat în Franța, Belgia și Olanda. 227 și-au pierdut viața în Holocaust.

Anul acesta, producătorii americani Ken Burns, Lynn Novick și Sarah Botstein au realizat mini-serialul The US and the Holocaust (Statele Unite și Holocaustul), un subiect pe care publicul american nu-l cunoaște, sau ar prefera să nu-l cunoască.

Serialul pune întrebarea în ce măsură Statele Unite s-au făcut vinovate prin indiferența cu care au tratat problema Holocaustului evreilor europeni. Unii americani, revoltați de aceste acuzații, susțin că ele sunt absurde, că America este departe de Europa, unde s-a petrecut Holocaustul și că din contră, americanii au contribuit la eliberarea Europei. Dacă dorim ca aceste catastrofe să nu se repete, spun alții, trebuie să învățăm din propriile noastre greșeli. Burns explică problematica unor intervenții americane, sau mai degrabă a lipsei lor de intervenție.

Câți dintre noi știu de exemplu că în atitudinea lui față de evrei, Hitler s-a inspirat din legile americane Jim Crow. („Jim Cioară” este un portret disprețuitor, stereotip, al afro-americanilor, simbol al discriminării rasiale din Statele Unite.) Aceste legi au fost decretate începând din 1870 și au rămas în vigoare până în anul 1965. Ele constau în segregarea populației afro-americane, separarea completă a negrilor de albi în toate locurile publice, interzicerea căsătoriilor mixte și a oricărui contact sexual între negri și albi, etc. Mai târziu ele au servit ca exemplu naziștilor germani. În cartea Mein Kampf Hitler își exprimă admirația față de rasismul american care i-a segregat pe amerindieni și pe afro-americani.

Exemplu de lege rasistă “Jim Crow”

Scopul acestor legi, la fel ca al celor decretate de Hitler, a fost eugenia (aplicarea unor măsuri pentru păstrarea și purității și îmbunătățirea calităților genetice ale populației). În Statele Unite, aceste teorii au fost propagate de Madison Grant, adeptul „rasismului științific” și de Henry Ford, care era un atât de mare admirator al lui Hitler, încât după ce SUA a intrat în război, a fost singurul care la început a refuzat cererea lui Roosevelt de a-și transforma fabricile de mașini în fabrici de armament.  Figuri influente precum Madison Grant, Henry Ford și alții de teapa lor au reușit să schimbe în mod radical politica de imigrare a evreilor în Statelor Unite.

Autorul serialului nu prezintă Holocaustul în general, ci legătura Americii cu Holocaustul, adică reacția guvernului și a publicului american la acțiunile mârșave ale germanilor. Este foarte trist că majoritatea americanilor și chiar majoritatea evreilor americani nu au făcut nimic în fața crimelor comise de naziști. Ajutorarea evreilor nu a fost o prioritate în America. Politicianul Breckinridge Long este criticat până în ziua de azi pentru că s-a opus ca refugiații evrei europeni să fie admiși în Statele Unite, a limitat drastic numărul de vize care le-au fost acordate și s-a opus inițiativelor de salvare.  Printre miile de refugiați cărora li s-a refuzat intrarea în Statele Unite se număra și familia Annei Frank.

La început, naziștii voiau doar să-i alunge pe evrei de pe teritoriul Germaniei. Dar văzând că nimeni nu vrea să-i primească, au recurs la soluția finală, exterminarea în masă a poporului evreu.

Americanii știau despre soluția finală încă în august 1942, când secretarul Congresului Mondial Evreiesc, Gerhart Roegner, a trimis la New York și Londra un mesaj telegrafiat care confirma intenția Germaniei naziste de a extermina evreimea europeană. Se pare că președintele Roosevelt pleca de la premisa eronată că odată cu eliberarea Europei, trupele aliate îi vor salva și pe evrei. Numai că pentru o mare parte dintre ei salvarea a venit prea târziu…

Antisemitismul contemporan în Statele Unite

Unele manifestări antisemite se autodeclară anti-israeliene, ceea ce îi poate deruta numai pe cei naivi. Amândouă sunt manifestări de ură, intoleranță și invidie față de evrei. Un stat democratic care pretinde să dea exemplu întregii lumi îi tolerează pe neo-naziști, același lucru se poate spune și despre partidele politice. S-ar putea cita o listă lungă de explozii la sinagogi și chiar la Muzeul Holocaustului din Washington și la Memorialul Holocaustului din New England. Un studiu din 2020 arată că 63% din tinerii americani nu auziseră despre cele șase milioane de evrei care au fost măcelăriți în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.   

Mișcarea BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) s-a infiltrat puternic în universitățile americane, propagând printre studenți antisemitismul, deghizat ca o mișcare anti-israeliană.

Serialul The US and the Holocaust încearcă să-i educe – sau să-i reeduce – pe americani asupra aspectelor pe care nu le cunoșteau, sau evitau să le aprofundeze, despre ce ne învață acest zguduitor capitol al istoriei.

Și totuși, să nu uităm că americanii au avut o contribuție de seamă la învingerea demonului nazist și la eliberarea lagărelor de exterminare, iar Statele Unite sunt deocamdată cei mai apropiați sprijinitori ai Israelului.

Bibliografie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Ford

https://en.wikipedia.org/wiki/Breckinridge_Long

https://en.wikipedia.org/wiki/Riegner_Telegram

https://www.timesofisrael.com/the-uncomfortable-truths-in-new-documentary-by-ken-burns-the-us-and-the-holocaust/

https://www.newyorker.com/culture/cultural-comment/ken-burns-turns-his-lens-on-the-american-response-to-the-holocaust

Peter Szmuk și Tiberiu Ezri

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

34 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on January 25, 2023 Reply

    “La început, naziștii voiau doar să-i alunge pe evrei de pe teritoriul Germaniei. Dar văzând că nimeni nu vrea să-i primească, au recurs la soluția finală, exterminarea în masă a poporului evreu.”

    Cred că propoziţia aceasta nu este corectă sau mai bine zis nu este logică:

    1. Nu cred că se poate spune “voiau doar să-i alunge pe evrei Ar fi fost mai corect de spus că la început naziştii au oferit evreilor posibilitatea de a părăsi Germania “de bună voie“
    Nu pot crede (din păcate, nici documenta) că soluţia finală a fost CONSECINŢA faptului că ţările luminate au refuzat să-i primească pe evrei. Soluţia finală a fost o parte a unei politici dezvoltată timp de ani, prin care Hitler a urmărit lărgirea spaţiului existential
    – Lébensraum, – german, prin extindere şi îmbogăţire, dar şi prin distrugerea/eliminarea acelor rase umane, care nu corespundeau concepţiilor de superioritate rasială.

    • tiberiu ezri commented on January 27, 2023 Reply

      De acord!

  • schwartz andrei commented on January 22, 2023 Reply

    DE ACORD CĂ AMERICANII AU FOST PASIVI LA EXTERMINAREA EVREILOR ,ÎN CONTEXT CU ALTE STATE PRECUM AUSTRALIA, MAREA BRITANIE ELVEȚIA . PENTRU MINE ÎNSĂ SUNT CEI CARE L-AU ELIBERAT DIN LAGĂRUL DE CONCENTRARE DE LA BUCHENVALD PE TATĂL MEU . MULȚUMIRI PENTRU ARTICOLUL FOARTE INTERESANT

    • Tiberiu ezri commented on January 22, 2023 Reply

      Înțeleg sentimentul tău față de americani și așa cum am scris, SUA este cea mai apropiată colaboratoare a statului Israel și acest lucru le șterge din păcatele trecutului.
      Iți mulțumesc Dr. Schwartz, Ephraim Kishon al Baabelului!

  • tiberiu ezri commented on January 21, 2023 Reply

    Am gasit filmul pe youtube.

  • Maria Roth commented on January 21, 2023 Reply

    Da, Hava Oren, cartea lui Philip Roth e nemaipomenita, si filmul dupa aceasta carte este si el foarte bun.

  • BORIS MEHR commented on January 20, 2023 Reply

    SALUTAR articol pentru o dreaptă judecare a istoriei

    • tiberiu ezri commented on January 21, 2023 Reply

      Multumesc!

    • tiberiu ezri commented on January 21, 2023 Reply

      Va multumesc!

  • Monica Ghet commented on January 20, 2023 Reply

    Dilematică diplomație aflată în chingile istoriei din care a rezultat nenorocirea evreilor europeni. Da, SUA era încă sub efectul marii crize, dar să nu uităm, pe firul legilor segregării rasiale, există o tendință a populațiilor anglo-saxone de depreciere a altor etnii. Începând cu francezii, primii cuceritori ai Coastei de Est și ai Canadei. In ce privește lagărelor de exterminare, trebuie adăugat că ”inventatorii” acestora au fost englezii în timpul Razboiului Burilor (1880-1902, Africa de Sud). Hitler n-a fost tocmai original…

    • tiberiu ezri commented on January 21, 2023 Reply

      Foarte interesante comentarii. Va multumesc!

  • Marina Zaharopol commented on January 20, 2023 Reply

    Figura lui F.D. Roosevelt este f controversata. Unii istorici il admira pentru ce a realizat, altii il demonizeaza pentru inertia de a actiona la timp Adevarul e cam pe la mijloc: avea de rezolvat probleme interne acute in urma Marii Depresii si se lovea de opozitie la implementarea unui plan de salvare a evreilor si marirea numarului de imigranti admisi in SUA. Pana la urma, a triumfat in ciuda opozitiei din guvern . Afland de la Ministrul de Finante, Henry Morgenthau, ca Departamentul de Stat submineaza politica de acceptare a refugiatilor, in 1943 Roosevelt infiimteaza Comisia de Refugiati de Razboi care, desi prost finantata, lucra in colaborare cu Raoul Wallenberg,printre altii.
    Asteptam continuarea!

    • tiberiu ezri commented on January 21, 2023 Reply

      Va multumesc!

  • Anca Laslo commented on January 20, 2023 Reply

    Felicitari pentru acest articol si multumiri pentru faptul ca aduceti in atentie realitatile istorice pe care se cuvine sa nu le uitam.
    Sa poti sa salvezi oameni si sa n-o faci , asta nu pot sa inteleg sau sa accept scuze si explicatii.

    • tiberiu ezri commented on January 20, 2023 Reply

      Asta fiindcă nu ești politiciană și ai un suflet curat.

  • George Farkas commented on January 19, 2023 Reply

    Cu sau fārā contributia afro-americanilor, antisemitismul în SUA rāmâne un fenomen adânc înrādācinat. Din acest punct de vedere, americanii nu se prea deosebesc de restul lumii.

    • tiberiu ezri commented on January 19, 2023 Reply

      De acord.

  • Eva Grosz commented on January 19, 2023 Reply

    Unde se poate vedea serialul ?

    • Tiberiu ezri commented on January 19, 2023 Reply

      Din pacate nu stiu.

  • tiberiu ezri commented on January 19, 2023 Reply

    Nu am scris în articol, dar ceea ce este și mai revoltător în ochii mei este antisemitismul multor afro-americani (nu numai a celor musulmani) care ei înșiși au fost discriminați. Evreii i-au ajutat foarte mult în lupta lor pentru câștigarea drepturilor civile egale în SUA. În demonstrațiile organizate de Martin Luther King au căzut victime nu numai negrii ci și evrei, pentru apărarea cauzei afro-americane. Oare cauza este invidia față de evrei care au mai mult succes economic și în alte domenii?

    • Klein Ivan commented on January 20, 2023 Reply

      Invidia e indiscutabil una din cauze . Aceeași explicație pentru violenta îndreptată împotriva asiaticilor . K.I.

      • tiberiu ezri commented on January 21, 2023 Reply

        Mai au de facut mult kilometraj…

  • Eva Grosz commented on January 19, 2023 Reply

    “Voyage of the Damned” 1976 este filmul excelent despre corabia Saint Louis refuzată de americani.
    “Ajutorul american “…..
    Dacă numai șinele care duceau trenurile de marfă încărcate cu evrei la lagărele de concentrare ar fi fost bombardate de aviația americană, câți evrei ar fi fost salvați de la moarte? Chiar dacă era faza finală a războiului.
    Trebuie să fie interesant noul serial. Mulțumim pentru articol și recomandare.

    • Tiberiu ezri commented on January 19, 2023 Reply

      Ai perfecta dreptate Eva. Nu era vorba de lipsa de informatii.

    • Tiberiu ezri commented on January 22, 2023 Reply

      Am vazut filmul pe youtube.
      Excelent!

      • Eva Grosz commented on January 26, 2023 Reply

        Adevărat !

  • tiberiu ezri commented on January 19, 2023 Reply

    Mulțumesc pentru importantele completări.
    Am să mai tratez acest subiect într-un viitor articol despre Raymond Geist, consulul american în Germania nazistă.

  • Hava Oren commented on January 19, 2023 Reply

    Articolul mă duce cu gândul la una din cele mai obsedante cărți pe care le cunosc: ”The Plot against America” de Philip Roth. (Există și un serial, dar pe YouTube sunt numai fragmente.)

    Romanul prezintă cum ar fi arătat viața autorului, dacă alegerile din 1940 ar fi fost câștigate de Carles Lindbergh în loc de Roosevelt și SUA s-ar fi apropiat pe nesimțite de idealurile naziste. Scenariul este extrem de convingător și mă tem că el poate oricând să devină realitate. Cartea trebuie neapărat citită!!

    • Tiberiu ezri commented on January 23, 2023 Reply

      Merci!

  • Andrea Ghiţă commented on January 19, 2023 Reply

    Cred că atitudinea SUA poate fi înţeleasă (nu aprobată) dacă ne gândim la Legea din 1924 care limita numărul imigranţilor în general şi a celor indezirabili din punct de vedere etnic şi rasial, în special Următorul episod la care ne putem gândi este Conferinţa de la Evian (iulie 1938) convocată la propunerea preşedintelui F.D. Roosevelt, tocmai pentru a găsi o soluţie evreilor pe care Germania ( deocamdată) nu voia să-i extermine, ci doar să-i expulzeze din teritoriile ocupate de ea (după Anschluss). 31 din cele 32 de ţări participante la Conferinţa de la Evian (inclusiv SUA) au prezentat motivele pentru care NU puteau primi mai mulţi imigranţii evrei. Singură Republica Dominicană s-a arătat favorabilă primirii evreilor prigoniţi. Am să închei menţionând anul 1939 când Senatul SUA nu a aprobat finanţarea aducerii a 20.000 de copii evrei în SUA. Totuşi, nu se poate spune că SUA nu a ajutat, prin varii iniţiative, salvarea evreilor, în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

    • tiberiu ezri commented on January 19, 2023 Reply

      Foarte interesant! Am sa caut cartea.

      • Tiberiu ezri commented on January 22, 2023 Reply

        Mă refeream la cartea The Mission a scriitorului ungur – american ( din părinți evrei convertiți) Hans Habe, care descrie întâlnirea de pomină de la Évian-Les-Bains din 1938.

    • Tiberiu ezri commented on January 23, 2023 Reply

      Mă refeream la cartea The mission, scrisă de scriitorul ungur-evreu-american, Hans Habe, care descrie conferință de pomină de la Évian-les- Bains din 1938. Cartea a fost tradusă și în limba maghiară.

      • Andrea Ghiţă commented on January 23, 2023 Reply

        Am citit-o în limba maghiară în 1996, fiind în Israel, în vizită la nişte prieteni. Până atunci nu ştiusem nimic despre Conferinţa de la Evian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *