In Memoriam TGM

Știrea că filosoful şi omul politic Tamás Gáspár Miklós (TGM, cum îl pomenește presa și Gazsi, cum îi spuneam noi, prietenii) a plecat dintre noi m-a izbit, în ciuda faptului că aflasem cu luni în urmă de boala sa, despre care se spune că până și medicilor le este greu să-i rostească numele.

Referindu-se la situația sănătății sale, TGM s-a destăinuit într-un interviu realizat în luna octombrie a anului trecut: „Este vorba de o boală incurabilă, care cu ajutorul unui tratament intensiv poate fi menținută la un nivel suportabil”[1].

Ultima noastră întâlnire a avut loc la Tel Aviv, unde sosise invitat la o conferință, cu peste un deceniu în urmă. Părea sincer bucuros că ne revedem, după atâția ani, în cursul cărora auzisem doar unul de celălalt. Ne-am căutat un loc mai liniștit, mulțumindu-ne până la urmă cu holul hotelului care-l găzduia, în centrul orașului. Mi-a povestit câte ceva despre existența sa la Budapesta, mai ales cea de toate zilele, dar și despre scopul vizitei în Israel. Veni și vorba despre soarta cunoștințelor noastre comune, un subiect firesc, întrucât trecuse multă vreme de la despărțirea drumurilor noastre. Am mai depănat câteva amintiri din copilăria și tinerețea din Cluj, locul unde ne-am născut amândoi, memorii care păreau bine conservate, cu un fel de evlavie chiar, în memoria sa.

Auzind claxonul taxiului care sosise pentru a-l lua la aeroport şi îl aștepta de câteva minute la intrarea hotelului, ne-am luat rămas bun. Eram convins că ne vom revedea…

Tamás Gáspár Miklós s-a născut în toamna lui 1948. Părinții lui erau intelectuali de marcă, vechi comuniști. După absolvirea liceului Sámuel Brassai a urmat Filosofia la Universitatea Babeş-Bolyai. La scurtă vreme după primirea diplomei a fost angajat ca redactor la publicaţia de limbă maghiară Utunk.

În 1978 se mută în Ungaria ca dizident politic, critic al regimurilor opresive din regiune. La începutul anilor 1980 este cercetător afiliat la Catedra de Filosofie a Universităţii Eőtvős Lóránd din Budapesta (ELTE), unde lucrează până în momentul în care, din cauza „atitudinii sale opoziționiste” îşi pierde locul de muncă, dar este invitat să predea la Universitatea Yale din SUA și la câteva instituții de învăţământ din Germania şi Franţa.

În perioada regimului Kádár, TGM devine cel mai cunoscut membru al opoziției, un intelectual militant pentru apărarea libertăţilor cetăţeneşti, pentru solidaritate socială, o voce critică faţă de totalitarismul comunist.

În 1989, TGM – conferenţiar la catedra de Filosofie al ELTE – devine reprezentant al SzsDSz (Uniunii Democraților Liberi) în Parlamentul Ungariei. Între anii 1990-1994 a fost deputat al aceluiaşi partid, în al cărui activ a ocupat funcţii din cele mai importante.

În anul 2000 demisionează din partid, întorcându-se la activitatea academică de cercetător la Institutul de Filosofie al Academiei Ungare.

Începând din 2007 este profesor invitat la Central European University din Budapesta/Viena. A susţinut prelegeri la cele mai prestigioase departamente de științe sociale și studii umaniste: New School for Social Research, Columbia University, Yale, Oxford, Chicago, Wissenschaftskolleg zu Berlin, Collegium Budapest. A fost invitat de mai multe ori şi la Facultatea de Sociologie a Universităţii Babeş-Bolyai[2].

De-a lungul existenței sale de filosof și om politic, ideile lui Tamás Gáspár Miklós – mai întâi un liberal care lupta cu regimurile totalitare din estul Europei, mai târziu un om de stânga care şi-a ridicat glasul împotriva capitalismului de stat din aceeaşi regiune – au fost întâmpinate cu reacții din cele mai diverse. Printre altele, a fost numit „marxist înverșunat”, „conservator”, „trădător”, etc, atacuri sub loviturile cărora viața poate deveni insuportabilă sau… pe aproape.

Se mai spune că s-ar fi contrazis, nu o dată, în discursurile și scrierile sale, sau că argumentele oferite publicului erau deseori greu de înțeles.

Cred că disputele în centrul cărora se află Tamás Gáspár Miklós (28 noiembrie 1948 – 15 ianuarie 2023) vor continua să existe și după plecarea sa din această lume și îi vor justifica gândirea și ambiţiile.

George Farkas


[1] https://index.hu/belfold/2022/10/19/tamas-gaspar-miklos-filozofus-betegseg-valasztas-2022-haboru/

[2] https://socasis.ubbcluj.ro/in-memoriam-tamas-gaspar-miklos-28-11-1948-15-01-2023/

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

8 Comments

  • Monica Ghet commented on January 23, 2023 Reply

    Foarte bine venit articol. Felicit inițiativa și receptarea lui. Domnul Zador Andrei are dreptate: ar fi bine venită o conferință comemorativă cu oaspeți de specialitate, cunoscători ai scrierile lui TGM – de ambele limbi. Pentru limba română, cred că ar fi binevenită prezența scriitorului (fost student la Filosofie al defunctului) Vasile Ernu (București, prezent pe FB). Prietenii maghiari din aceeași generație nu mai sunt. S-ar putea lua legătura cu Kiraly Istvan (prof, filosofie, în pensie) sau cu sociologul Horvath Istvan (UBB). Mulțumiri autorului, Dl Farkas și revistei Baabel.

    • Andrea Ghiţă commented on January 23, 2023 Reply

      Scriitoarea Júlia Szilágyi(care uneori mai semnează şi în Baabel) l-a evocat pe Tamás Gáspár Miklós într-un interviu amplu, în cotidianul Transtelex. Cititorii cunoscători ai limbii maghiare pot afla foarte multe din acest interviu.https://transtelex.ro/kultura/2023/01/20/szilagyi-julia-tgm-emlekek-kolozsvar. Júlia Szilágyi, care vorbeşte perfect româneşte, îl cunoştea foarte bine pe TGM şi nici nu se poate imagina un simpozion fără prezenţa ei.

  • zador andrei commented on January 17, 2023 Reply

    O personalitate marcantă a intelectualității clujene prea puțin cunoscut în urbea sa natală.
    Cred că ar trebui evocat la un viitor simpozion sau conferință la Centrul Cultural Evreiesc din Cluj.

  • Daniel Lőwy commented on January 17, 2023 Reply

    Iată un articol comemotativ foarte frumos scris de Dorin Tudoran

    https://www.tudoran.net/post/la-plecarea-lui-gazsi

  • Vigdorovits George commented on January 16, 2023 Reply

    A murit unul din cei mai prestigioși clujeni, cunoscut ca filosof și universitar în întreaga presă și lume academică mondială. Probabil cel mai cunoscut intelectual clujean din lume.
    A fost un luptător pentru libertate autentic, s-a opus regimurilor totalitare din România și Ungaria, un filosof de anvergură și un umanist adevărat!
    Prieten al României și iubitor al orașului de baștină. Un partizan al reconcilierii româno-maghiare în cadrul unei Europe unite.
    E trist că a murit în plenitudinea capacităților spirituale.
    E trist că tinerii de azi nici nu au auzit de el.
    E trist că cei ce au auzit sau chiar l-au cunoscut, nici nu tresar în acest moment tragic pentru cultura transilvană.
    Tamás Gáspár Miklós, RIP.

  • Gabriel D. Farkas commented on January 16, 2023 Reply

    Poate acest articol din publicația Szombat (Sâmbăta) în limba maghiară, ar fi interesant pt. mulți clujeni, cititori de Baabel şi cunoscători ai limbii maghiare.

    https://www.szombat.org/politika/3776-tamas-gaspar-miklos-nussb-cher-melitta

  • Maria Roth commented on January 16, 2023 Reply

    Multumiri autorului articolului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *