Destinatarul a fost găsit

A trecut mai mult de un an de când în revista Baabel am publicat un text despre profesoara mea de română din clasa a cincea (https://baabel.ro/2021/10/profesoara-care-iubea-culoarea-verde/), cea care mi-a deschis gustul pentru literatură, mi-a spus că am talent și m-a încurajat să scriu. Am scris atunci despre profesoara care iubea culoarea verde având o mică, foarte mică speranță că astfel o voi regăsi. Apoi a trecut timpul (un an și aproape 4 luni) și m-am consolat. Profesoara mea nu era de găsit.

Dar anul nou a început miraculos, cu un mesaj pe Facebook. O doamnă din Brăila mea natală a citit articolul publicat în Baabel în octombrie 2021, m-a căutat și mi-a spus că este vecină cu profesoara mea din gimnaziu. Că urmează să printeze și să îi transmită articolul, că doamna trece acum printr-o perioadă foarte grea și că povestea mea cu siguranță îi va aduce multă alinare. Am primit și adresa unde locuiește, iar zilele acestea îi voi scrie o scrisoare pe care o s-o expediez cu plic, timbru și ștampilă poștală.

Cea care m-a contactat mi-a povestit că articolul meu o mișcase tocmai datorită unei experiențe similare: și ea avusese un profesor pe care îl iubise foarte mult și apucase (din fericire) să-i spună cât îi era de recunoscătoare atunci când el era deja foarte bolnav, la capătul vieții, pe un pat de spital.

Scriu despre această fericită întâmplare nu ca să mă laud, ci pentru că mă tot gândesc de atunci cât de rar și avem obiceiul să le spunem oamenilor pe care îi iubim ce mult a contat prezența lor în viața noastră, cât de importante au fost un gest, o încurajare, un zâmbet la un moment dat.

Ne mințim că nu avem timp, că suntem prea ocupați ca să dăm un telefon, să scriem un mesaj, sau să facem o vizită. Promitem că odată, în viitor, o să vorbim cu toți cei pentru care acum nu găsim răgaz – până când ei dispar și nu mai avem cui să mulțumim.

Plecăm, ne mutăm, schimbăm orașe, case, joburi și familii, iar drumul ne este presărat cu întâlniri. Oameni care ne-au ajutat, ne-au împins, ne-au jalonat călătoria, sau i-au schimbat direcția. Pe unii îi uităm, sau nu mai știm cum să-i găsim. Dar îi purtăm mereu în suflet, așa cum am făcut eu mereu cu doamna Caraghinov la care mă gândesc frecvent, nu doar atunci când ajung acasă, la Brăila.

Nu am fotografii din anii de gimnaziu. Deloc. Nu mai știu cum arătam în clasa a cincea, iar despre doamna profesoară îmi pare că era subțire, brunetă și tunsă foarte scurt. O găseam deosebit de frumoasă, delicată și sensibilă. Și vocea ei mi-o amintesc perfect: gravă, caldă, ușor șoptită.

În copilărie îmi imaginam fericirea ca pe o insulă cu palmieri din Pacific, pe care să mă refugiez, să beau lapte de cocos și să mănânc ananas. Să-mi fie cald și să mă legăn, citind, într-un hamac. Acum îmi imaginez fericirea sub forma unui mesaj care îmi luminează începutul de an, sub forma unui mesager care-și ia oboseala să mă caute și să-mi scrie, sub forma unei scrisori pe care s-o expediez pe o adresă recent descoperită.

Se întâmplă atât de multe orori în lume. Dar se întâmplă și atât de multe lucruri luminoase – mărunte, aparent banale, care conțin în ele fericire, entuziasm, recunoștință. Și o scânteie de omenie adevărată, care să mă facă să râd, să sar și să plâng de bucurie.

Doina Gecse-Borgovan

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

14 Comments

  • THOMAS. LEWIN commented on January 18, 2023 Reply

    În 2015am vizirat Clujul și am încercat să o găsescpe Doamns Elena Pop,învățătoarea mea de la Școala Medie Nr. 5. Cu îngerească răbdare și mult tact, dumneaei m-a condus în 1954 de la Aa până la cheia de boltă a Abecedarului, textele despre marii prieteni ai copiilor din întreaga lume, tovarășii Lenin și Stalin. Sunt de acord cu felul în care vedeți lucrurile. Felicitări!

    • Doina Borgovan commented on January 23, 2023 Reply

      Mulțumesc mult! 🙂

  • Marina Zaharopol commented on January 13, 2023 Reply

    Ce coincidenta! Acum doua zile, fiul meu mi-a spus ca a obtinut adresa invatatorului lui din kindergarten. Avea cinci ani la vremea ceea si invatatorul lui i-a descoperi talentul matematic din combinatiile pe care le facea cu cuburi! Se pare ca nu e niciodata prea devreme sa fim incurajati si niciodata prea tarziu – bineinteles intre anumite limite – sa multumim celor carora le datoram asa de mult!
    Imi amintesc f bine articolul tau minunat din Baabel de acum un an ,care are surprizator si o continuare!

    • Doina Borgovan commented on January 16, 2023 Reply

      Noi le spunem coincindețe, dar probabil e ceva mai mult, mai profuns și mai subtil, ce noi nu înțelegem. În orice caz, e grozav că ni se întâmlpă. Mulțumesc! 🙂

  • Andrea Ghiţă commented on January 12, 2023 Reply

    Mă bucur din sufletul că destinatarul a fost găsit, abia aştept continuarea poveşti acesteia care dincolo de întâmplarea relatată, ne dezvăluie cât de important e să nu uităm oamenii importanţi din viaţa noastră şi să le dăm de ştire că că i-am apreciat şi îi apreciem, ţinem la ei şi după mulţi, mulţi ani.

    • Doina Borgovan commented on January 12, 2023 Reply

      A fost găsit prin intermediul revistei Baabel, care călătorește în moduri misterioase și miraculoase 🙂

  • Hava Oren commented on January 12, 2023 Reply

    Ne mințim că nu avem timp… Cred că e și chestie de vârstă. În tinerețe ni se pare că timpul care ne stă la dispoziție e nelimitat, dar treptat ne dăm seama că nu e chiar așa.
    Eu mă bucur că am avut ocazia s-o revăd pe profesoara mea de franceză, pe care am admirat-o enorm, și să-i mulțumesc. Era la întâlnirea de 40 de ani.

    • Doina Borgovan commented on January 12, 2023 Reply

      cred că depinde și de epocă. În deceniile din urmă să te declari permanent ocupat era semn de succes social. Acum parcă ne-am mai temperat, începem să punem mai mult accent pe tihnă și relaxare 🙂

  • Monica Ghet commented on January 12, 2023 Reply

    Frumos, de neocolit omagiu adus unei persoane- dintre posibil atâtea altele care au pus o ”cărămidă” la alcătuirea noastră. Felicitări pentru această reverență, niciodată prea târzie, Doina Gecse -Borgovan!

    • Doina Borgovan commented on January 12, 2023 Reply

      vă mulțumesc! 🙂

  • Veronica Rozenberg commented on January 12, 2023 Reply

    Imi amintesc d earticolul scris atunci, dar si de faptul ca ti-am scris un anume comentariu, la care, din pacate nu a existat nici o reactie.

    OAMENII POT FI GASITI, DACA CU ADEVARAT VREI SA-I GASESTI SI, DACA NU AU FOST DEJA LUATI DE DESTIN INTR-O ALTA LUME.

    Sanatate si alinare acelei doamna Profesoara cu siguranta ca va avea o mare bucurie la primirea scrisorii tale, si va doresc o intalnire fata in fata, atat timp cat lucrul este inca posibil.

    • Doina Borgovan commented on January 12, 2023 Reply

      Îmi pare foarte rău că la vremea respectivă nu v-am răspuns. Însă nu știam să mă uit la capătul articolului și multă vreme nu am știut că se comentează și că pot răspunde.
      Vă mulțumesc pentru căldura și atenția cu care-mi citiți articolele. 🙂

    • Veronica Rozenberg commented on January 12, 2023 Reply

      Cu mult drag te citesc si te admir pentru felul atat de sensibil in care percepi realitatea din jurul tau, poti sa-mi spui Veronica, chiar te rog, poate pe curand 🙂

      • Doina Borgovan commented on January 12, 2023 Reply

        Mulțumesc, Veronica! Sper și eu, pe curând! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *