¡No Pasarán!

De trei săptămâni am hotărât să particip la demonstrațiile împotriva reformei judiciare pe care guvernul, dominat de extrema dreaptă și de religioși, preconizează s-o ducă la capăt. Nu pot să stau liniștit atunci când guvernul vrea să excludă Tribunalul Suprem din viața politică și atentează la democrația Statului Israel. Ca să explic, sunt nevoit să dau date suplimentare.

În Israel nu există constituție. În 1948, imediat după dobândirea independenței, în tratativele duse cu Ben Gurion pentru recunoașterea Statului Israel, religioșii au pus condiția ca Biblia Ebraică să fie acceptată ca un echivalent al constituției. Însă ei au acceptat rolul Tribunalului Suprem în păstrarea democrației liberale, aceasta fiind singura instituție care poate să se opună măsurilor guvernamentale care ar aduce prejudicii țării, să se opună discriminării pe criterii de sex, naționalitate, religie sau concepții politice.

Din 1948, de când s-a publicat Declarația de Independență a Israelului ca stat evreiesc și democratic care asigură egalitatea în drepturi a minorităților, până în zilele noastre, viața s-a desfășurat în condiții normale, adică în condițiile existente în Orientul Apropiat. Odată cu venirea sa la putere, prima acțiune pe care a întreprins-o noul guvern de dreapta a fost așa-numita revoluție judiciară, cu scopul final de a elimina Tribunalul Suprem din viața politică și de a acorda drepturi nelimitate partidului de guvernământ.

Promisiunile legate de ameliorarea securității vieții de zi cu zi, lupta împotriva terorismului palestinian, împotriva violenței din lumea interlopă și din sectorul arab, ameliorarea condițiilor de viață, etc., etc., promisiuni care au asigurat victoria dreptei în ultimele alegeri, au fost uitate. Rezultatul a fost demonstrațiile de mari proporții împotriva ofensivei anti-judiciare a guvernului. Israelienii mai vechi sau mai noi au trăit într-un stat democratic liberal și refuză dictatura. Sute de mii de cetățeni demonstrează în fiecare miercuri și sâmbătă seara pentru păstrarea democrației. În culisele acestor demonstrații nu stau partidele de opoziție, ci participă tineri, bătrâni, indiferent de simpatiile lor politice, de stânga, dreapta sau de centru.

Asemănarea cu evenimentele din Polonia, Ungaria și Turcia nu mă consolează, dimpotrivă, mă întristează. Aceste țări ar avea scuza că ele nu au cunoscut democrația decât pentru perioade foarte scurte, dar noi??

Nici președintele Itzhak Herzog, nici dezaprobarea Statelor Unite nu a reușit să-l convingă pe ministrul justiției și pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să oprească războiul împotriva justiției. Dacă nu se va ajunge la un compromis pentru salvarea democrației, nu va rămâne altă opțiune decât instaurarea unei dictaturi, iar israelienii nu vor înceta să protesteze.

La ultima demonstrație am văzut o pancartă care m-a emoționat. Pe ea era un citat al celebrei politiciene republicane Dolores Ibarruri, din timpul Războiului Civil din Spania, când falangiștii lui Franco se apropiau de Madrid. ¡No Pasarán! (Pe aici nu vor trece!) Nu pot decât să mă alătur sloganului ei:

PE AICI, PE MELEAGURILE NOASTRE, DICTATURA NU VA ÎNVINGE !!!!

Andrei Schwartz

03/03/2023

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

19 Comments

  • gabriel gurman commented on March 13, 2023 Reply

    Imi pare bine că Andrei le-a oferit vrednicilor nostri colaboratori si cititori o ocazie să-și spună cuvântul într-o problemă pur internă israeliană.
    Si sper ca după ce au scris ce aveau de spus, fiecare se simte mai bine.
    Asta ajuta mult la mentinerea sănătății.
    GbM

    • Klein Ivan commented on March 14, 2023 Reply

      Eu sînt printre cei care și-au spus “cuvântul într-o problemă pur internă israeliană”. Mi-am spus-o cu deferență – 1 – deși foarte des în Israel nu mi-am permis să votez .- 2 – și nu mi-am permis să scriu , de departe , un articol ci numai comentarii ( v. la articolul de față și la articolele dnei Galambos/Feb. 23 și al d. Herșcovici/Feb.9 ) . Am scris cu părere de rău că israelienii nu s-au trezit la timp și în suficientă măsură și spre informare , nu consolare , că “fratelui cel mare” îi merge mai rău . K.I.

  • Vass agnes commented on March 11, 2023 Reply

    nu cred ca sint multi cititori care au votat cu acest guvern.
    e periculos pentru copii si nepoti nostri.cit am fost de entuziasati 40 de ani aici acum ne agatam de propozitia din cintec “nu am Alta tara”.cel mai greu sa suporti ca nu putem schimba ca evenimentele ne depasesc

  • BORIS MEHR commented on March 10, 2023 Reply

    TEXT CORECTAT
    ÎNCĂ o dată sunt șocat de acest conflict care pune în
    pericol democrația din ISRAEL, dar istoria a cunoscut numeoase situații conflictuale, sper că adversarii
    sistemului nu vor profita. AM ISRAEL HAI.

  • Andrei schwartz commented on March 10, 2023 Reply

    Multumesc Tibi.! Hava eu sper ca mitntea sI intelepcinea is vor
    spune cuvintul.Evreii au scapat de Farao,de nazisti , vom reusi sI sa scapam sI de Bibi !

  • Eva Grosz commented on March 10, 2023 Reply

    Andrei Schwartz, fotografia e autentică ?
    Atunci tu ești cel din mijloc ?

    • tiberiu ezri commented on March 10, 2023 Reply

      Da, el este, baiatul cel mai aratos din fotografie!

      • Eva Grosz commented on March 10, 2023 Reply

        Am ghicit ! E cel arătos !

  • Andrea Ghiţă commented on March 9, 2023 Reply

    Dacă eram şi eu la Beer Sheva aş fi ieşit alături de prietenii mei din copilărie să strig No pasaran. Acum câţiva ani am ieşit seara pe străzile Clujului ca să oprim atacul regimului Dragnea împotriva Justiţiei.

  • Tiberiu ezri commented on March 9, 2023 Reply

    Articol scurt si realist!

  • Hava Oren commented on March 9, 2023 Reply

    Sunt perfect de acord cu opiniile tale. Dar suntem dispuși să plătim pentru ele cu un război fratricid și poate cu însăși existența noastră? Nu există nicio altă cale? Eu sper că următoarele alegeri vor avea un rezultat diferit, pentru că încep să aud vocile unor oameni care spun că au votat pentru actualul guvern și acum își regretă decizia.

    • Tiberiu ezri commented on March 9, 2023 Reply

      Hava, din pacate daca dictatura se va instaura, vor scoate o lege ca alegerile vor avea loc o data la zece ani, sau se vor sista.

      • Hava Oren commented on March 9, 2023 Reply

        Din păcate și asta e o posibilitate. Sper că nu se va ajunge până acolo, dar cine știe?

    • Vera Medrea commented on March 9, 2023 Reply

      Articol scurt concis, clar, dar ce se întâmplă dacă, pasarán”? Franco a ținut Spania sub dictatură aproape 40 de ani…
      Dar speranța se spulberă ultima.

      • Klein Ivan commented on March 10, 2023 Reply

        Comentariu “scurt concis, clar”. Păcat că cei care colaborează la Baabel , rezidenți Israel , n-au sesizat drumul pe care merge Israel și n-au tras semnalul de alarmă în Baabel ca măcar acei cititori , rezidenți Israel să nu voteze pentru cei , în prezent , la putere .K.I.

        • Marica Lewin commented on March 11, 2023 Reply

          De ce credeți cå opoziția este mai bună?

          • Klein Ivan commented on March 12, 2023 Reply

            To dna Marika Lewin – Opoziția îmi pare că cu toate deficiențele ei e pe departe mult mai puțin rea pentru Israel decît cei de la putere .E desigur o părere de departe și căruia i se pare că părțile au urmat cărări începute cu 30 de ani în urmă .K.I.

        • Eva Grosz commented on March 11, 2023 Reply

          Colaboratorii Baabelului au sesizat..și încă cum.
          Au fost și dialoguri în care fiecare și-a spus părerea și au ajuns chiar la un anumit consensus.
          De s-ar fi discutat peste tot cum s-a făcut aici nu ar fi fost rău.

          • Marica Lewin commented on March 11, 2023 Reply

            Draga Eva, discutam, dar nu putem influenta realitatea cu nimic. Nu ne asculta nimeni. Oamenii in vârstå sunt desconsiderați.
            Si singurul aspect democratic este ca la 4 ani putem vota liberi. Deocamdata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *