Democraţia la coafor

În fiecare an mă bucur de 1 martie, prima zi a primăverii, Ziua Mărțișorului, chiar dacă urmează Zilele Babei. Dar îmi amintesc de o strofă dintr-un pastel de Vasile Alecsandri (citez din memorie, sper să nu greșesc): „S-a dus zăpada albă de pe cuprinsul țării,/ Se duc Zilele Babei și nopțile vegherii./ Câmpia scoate aburi; pe umedul pământ/ Se-ntind cărări uscate de-al primăverii vânt”. Parcă mi s-a părut interesantă pentru acest 1 martie în Țara lui Israel.

Mi-am amintit și altceva, o întrebare pe care mi-o puneam atunci când eram copil: ce înseamnă frizer, coafor, bărbier? Copil fiind, nu știam care este deosebirea. Nu știam că „frizer” vine din germană, care l-a împrumutat la rândul ei din franceză, „coafor” din franceză, „bărbier” este mai vechi în limba română. Știam doar că dacă cineva vrea să știe ce e nou, dar nu scrie în ziare, trebuie să se ducă la bărbier, iar bărbierul să-l bărbierească frumos și… să se bărbierească povestindu-i câte în lună și în stele. Apoi am învățat că era odată un bărbier mare în Sevilla (deși nu știam încă unde este Sevilla) și îl chema Figaro. Apoi nu înțelegeam de ce pe bărbierii care se numeau frizeri sau coafori nu-i cheamă pe toți Figaro, ci Ionescu, Georgescu, Lăzărescu, Șapira și de ce toată lumea se duce la ei să se tundă, femeile să se coafeze, bărbații să se radă sau să „se bărbierească” – asta când eu plângeam că mă tunde și-mi rămâne părul la frizer, în loc să rămână pe capul meu, la locul lui. Mai târziu, când eram la școală, nu înțelegeam de ce ne obligă să ne tundem, tunsoarea „nulă” și cine nu voia era dat absent, deși era în clasă, asta așa, ca să se numească „eliminat” și să aibă absențe ca pedeapsă. Credeam că este doar ca să le facă bucurie frizerilor. Iar când o fată sau o duduie se coafa, se spunea că atunci când se duce la coafor arată ca o păpușă, iar când se întoarce arată ca o mătușă.

Mai târziu a început să-mi placă să mă duc la frizer, fiindcă acolo se adunau oameni la orele de vârf și aveam cu cine să stau de vorbă, să învăț câte ceva de la alții, deși îmi plăcea doar să-mi aștept rândul, nu și să mă tund. Tunsoarea era parcă prețul pe care trebuia să-l plătesc pentru a cunoaște oameni maturi, tineri și bătrâni, care povesteau una-alta. Vorbeau și de democrație, ceea ce nu apărea în ziarele comuniste, pentru că probabil nu le păsa, nu-i cunoștea nimeni. Sau vorbeau de istorie. Trecutul, prezentul și viitorul. Vorbeau și vorbeau, vorbeau și aiureli, dar eu nu înțelegeam că sunt aiureli. Îmi aduc aminte că unul povestea că a citit undeva că săbiile din Evul Mediu erau bune și tari fiindcă erau din oțel călit în sânge de bou, dar nu se mai știe cum, de aceea astăzi săbiile se rup repede. Dacă s-ar redescoperi metoda, ar fi o revoluție, fiindcă săbiile vor fi din nou tari. Altul i-a răspuns că nu are niciun rost, oricum nu mai luptăm cu sabia, pentru ce să ucidem și să chinuim un biet animal ca să călim o sabie…

Astăzi se vorbește de altă revoluție, a legislației, pro și contra. Dar cei care sunt contra nu mai folosesc doar cadrul parlamentar. Au trecut la săbii moderne, chiar dacă nu sunt călite în nimic. Într-o ședință a Knessetului, un parlamentar s-a urcat cu picioarele pe masă. Alții au strigat cât îi ținea gura. Au început și demonstrații pe stradă care au dus la perturbarea ordinii publice, la șosele blocate, și oameni care nu au nici în clin, nici în mânecă cu politica sunt nevoiți să suporte consecințele. Există pericolul ca violența verbală să fie urmată de violență fizică. Uneori nici intervențiile poliției nu ajută. Dimpotrivă, poliția este acuzată că se poartă mai dur cu demonstranții de stânga, decât cu cei ultra-religioși sau de dreapta, ceea ce nu este adevărat. Și mai grav este că unii deputați din opoziție nu vor să accepte hotărârea votanților. Uneori respingerea propunerilor de reformă a sistemului judiciar pare îndreptățită, alteori însă sunt pretexte. Unii politicieni cer chiar răscoală publică, război civil, unii rezerviști încearcă să politizeze armata, amenință că nu vor mai veni la concentrare dacă se va face reforma sistemului judiciar. Adaugă apoi că ei sunt cei mai buni din țară, deci ei trebuie să decidă. Votul universal nu-i interesează, pentru că votul unui măturător de stradă sau al unui cerșetor este egal cu cel al unui profesor universitar, sau al unui general de armată. Elitism? Snobism? Nu știu. La data la care scriu articolul, încercările președintelui statului de a aduce ambele tabere la masa tratativelor încă nu au reușit. Ce e de făcut? Vom vedea. Rămân de părerea că este necesară o cale de mijloc, a înțelegerii reciproce.

Un amănunt mi-a conectat tabloul demonstrațiilor violente din prima zi a primăverii cu amintirea frizerului din copilărie.

Doamna Sara Netanyahu, soția primului ministru, s-a dus la un adevărat Figaro, coaforul ei, ca să se tundă și să se coafeze. A făcut-o fără a lua în considerare demonstrația și fără a se gândi că cineva ar deranja-o, doar este dreptul fiecărui cetățean să demonstreze pașnic. În fond, este treaba ei personală. Probabil că voia să înceapă primăvara cu o coafură nouă. Salonul de coafură, un salon de lux, este în centrul orașului Tel Aviv, în renumita piață Kikar Hamedina. Dar demonstranții au aflat, au urmărit-o, s-au adunat în număr mare și au înconjurat clădirea, încercând chiar să intre cu forța. Apoi au așteptat ca doamna Netanyahu să iasă, pentru ca… să-i arate ei! Doamna Netanyahu s-a temut să nu fie atacată fizic: erau semne în acest sens. Coaforul se temea și el. A chemat poliția, dar a durat circa trei ore până când poliția a venit s-o salveze. Violența verbală se manifestase deja. Chiar la fața locului, un fost om politic s-a exprimat în favoarea conflictului fratricid, prezentând comparativ cuplul Netanyahu cu cuplul Ceaușescu. Nu știu ce știa el despre Nicolae și Elena Ceaușescu, dar însăși comparația este oribilă. A doua zi, într-un interviu televizat, doamna Netanyahu a povestit despre atmosfera terifiantă în care s-a aflat, despre sentimentele de groază pe care le-a încercat. Se temea de manifestanții adunaţi în faţa salonului de coafură s-ar fi putut dezlănțui în orice moment. Și împotriva cui? Nu împotriva unui om politic ales, ci împotriva unei persoane particulare, care nu are altă legătură cu politica decât că este soția primului ministru. Slavă Domnului, cu ajutorul poliției a scăpat vie și nevătămată, deși insultată și jignită.

A doua zi a urmat o serie de caricaturi vulgare. Una o prezenta cu părul vâlvoi, adăugând mențiunea „Sara Netanyahu după trei ore la frizerie” (aluzie că de frică i s-ar fi făcut părul măciucă?!). În alta, intitulată „Reforma la coafură”, apărea cu perciuni peste urechi (aluzie probabilă la reforma judiciară și la relațiile Likud-ului cu partidele religioase). În a treia apărea în chipul reginei Maria Antoaneta, cu mențiunea: „Dacă nu este pâine, să mănânce prăjituri, sau grenade de șoc, sau bătaie de la poliție, principalul ca eu să arăt bine”.

Mie personal îmi plac glumele și satira, cu condiția să fie bune. Dar în acest caz mi s-au părut urâte, cu un umor politic mârlănesc, față de un om nepotrivit. Iar expresia „Dacă nu este pâine, să mănânce prăjituri” nu a fost spusă de Regina Maria Antoaneta referitor la foametea care în ultimă instanță a dus la declanșarea Revoluției Franceze din 1789, ci i-a fost atribuită ulterior cu scop jignitor, pentru a prezenta familia regală ca fiind ruptă de realitate și de popor și pentru a justifica revoluția.

Doamnelor și domnilor, aveți grijă! Să fie o lecție pentru toți! Mulțimea necontrolată poate face lucruri neașteptate. Nu lăsați să se petreacă asemenea lucruri! Ferească Dumnezeu să apară un nou Igal Amir, de data asta din stânga. Coaliția și opoziția trebuie să colaboreze pentru binele statului democratic, pentru binele nostru, al tuturor. Calea de mijloc va fi precum cărările „uscate de-al primăverii vânt”, în luna martie, depășind încercările iernii de a reveni în Zilele Babei. Democrație, nu violență, atât în sistemul judiciar, cât și în sistemul parlamentar! Democrație și pe stradă, și… la coafor.

Lucian Herşcovici

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

26 Comments

  • THOMAS. LEWIN commented on March 11, 2023 Reply

    Să ne ferească Dumnezeu de Zilele Babei.Felicitări pentru hotărârea de a mobiliza amintirile din copilărie și metaforele lui Alecsandri în confruntarea de idei care ne consumă pe toți.

  • Klein Ivan commented on March 11, 2023 Reply

    Articolul mi-a făcut plăcere prin reamintirea versurilor lui V.A., dar recomandarea autorului referitoare la “calea de mijloc” o consider o aberație posibilă pentru Nastratin Hogea care putea să dea dreptate ambelor părți în conflict. Ca de obicei , din modul cum descrie aspectele din realitatea israeliană , e ușor de ghicit de care parte a baricadei e situat autorul. Foarte probabil autorul nu și-a pus vre-o întrebare în legătură cu timpul ales de S.N. pentru a merge la coafor , și timpul cînd (bănuiesc) a fost chemată poliția. Rahm Emanuel (v.Wikipedia) a spus – You never let a serious crisis go to waste….Părerea mea personală e că S.N. a creat criza ca să beneficieze de ea. K.I.

  • Maria Roth commented on March 11, 2023 Reply

    Mie cel mai mult mi-a placut revelatia dlui Ezri de care si-a adus aminte (tara arde si baba se piaptana). Prima doamna a unui stat nu e o persoana particulara, de aceea supararea revarsata aspra dansei se adreseaza clar pozitiei dansei, ca sotie de prim ministru. Sigur a fost un mare stres pentru dansa, si o fi fost un soc ca protectia a sosit tarziu, dar e bine sa constientiezeze si dansa ca o buna parte a populatiei, oameni cu maturitate intelectuala si cu respect pentru legislatie, au resentimente sau sunt furiosi pentru aliantele pe care le-a facut prim ministrul si particdul sau. Din punctul meu de vedere, aceste aliante sunt o rusine pentru Israel. Iar deplangerea demonstratiilor de catre cei care detin puterea si simpatizantii lor mi se pare deja vu in Romania si caraghios pt Israel.

  • Andrei schwartz commented on March 10, 2023 Reply

    Doi fascisti Ben Gvir sI Smotrici in guvern ! Aus radiren Havarra , sunt cuvintele lui Hitler !Un prim ministru care accepta sa faca alianta cu partide fasciste n-are ce cauta in zilele noastre!

    • Lucian-Zeev Herşcovici commented on March 10, 2023 Reply

      Stimate domn, vă propun să verificați termenii folosiți într-un ecou înainte de a-l publica în revista „Baabel”, de dragul prestigiului acestei reviste. Nu știu dacă știți ce înseamnă „fascist” și de unde ați preluat fraza insultătoare în limba germană. Vă propun să căutați termenul într-un dicționar sau în mai multe scrieri din domeniul științelor politice, scrise de analiști și istorici din puncte de vedere diferite. Dacă vreți să vorbiți de Hawara, vă rog să vă amintiți de cei doi tineri uciși de un terorist criminal din această localitate. Și în general, să evitați cuvintele insultătoare, lucru nepotrivit revistei. Mai ales astăzi, când planoarele au fost înlocuite de avioane supersonice, locomotivele cu aburi de trenuri electrice, căruțele cu coviltir de autocare, birjele de taxiuri… Și vă rog să vă amintiți că guvernul a fost ales democratic, de majoritatea alegătorilor, fie că sunteți de acord cu el, fie că nu sunteți de acord cu el și este guvernul întregii țări și al tuturor cetățenilor ei. Un guvern poate fi schimbat numai democratic, prin alegeri, nu prin acte de violență și manifestații de stradă, care sunt permise tocmai din cauza legilor democrației, respectate de actualul guvern. Nu vreau să vă dau explicații suplimentare, din istoria universală, las acest lucru pentru altă dată. Vă urez toate cele bune, cu stimă.

      • Andrea Ghiţă commented on March 10, 2023 Reply

        Observaţia făcută de Andrei Schwartz (care ştie – din păcate – ce înseamnă fascismul şi nu cred că trebuie să se uite prin dicţionare pentru asta) a fost făcută cu câteva luni în urmă şi de un politician israelian Ehud Barak, ca să dau doar acest exemplu

        https://www.timesofisrael.com/ehud-barak-govt-shows-signs-of-fascism-mass-non-violent-revolt-may-be-needed/, https://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_the_Israeli_government

        • Lucian-Zeev Herşcovici commented on March 10, 2023 Reply

          Andrea, scuza-ma, dar demicratia si obiectivitatea impun a asculta si celelalte puncte de vedere. Afirmatiile domnului Barak nu sunt acceptate de o mare parte a populatiei Israelului. In rest, nu-l cunosc pe domnul Andrei Schwartz, nu stiu care este pregatirea sa, in ce domeniu. Dar nu cred ca este corect sa se exprime astfel, folosind asemenea expresii, fara sa incerce sa intelega si ce spune “celalalt”. Sper sa nu te superi ca fac aceasta afirmatie. Toate cele bune.

          • Andrea Ghiţă commented on March 10, 2023 Reply

            De ce m-aş supăra? Aici nu e vorba de supărare, ci de opinii. Nu ştiu de ce ar trebui luat la rost un om pentru opiniile sale.

        • Lucian-Zeev Herşcovici commented on March 10, 2023 Reply

          Apropo, adaug ceva care mi-a scapat: sa nu ne jucam cu cuvintele. Chiar daca le-a spus un fost politician, care ar trebui ca nici el sa nu faca acest lucru. Bineinteles, nici alti oameni, care probabil ca nu cunosc toate aspectele. Si acest lucru este una din conditiile regimului democratic.

      • Marica Lewin commented on March 11, 2023 Reply

        Adaug ca in timp ce familia Yaniv isi ingropa 2 copii ucisi cu bestialitate de un locuitor din Hawara, in satul Hawara se serba o mare ” victorie” , cu baloane, bomboane , baclava , râsete , urlete de fericire.
        Sora celor 2 frati, fetiță de 14- 15 ani relata Primului Ministru si soției sale.
        Desigur, rezidentii evrei nu trebuiau sa atace satul arab, dar mânia lor este justificată.
        M- am adresat si D- lui Andrei Schwartz.

        • Eva Grosz commented on March 11, 2023 Reply

          Întotdeauna când un terorist arab ucide israelieni în localitățile arabe- nu toate- se fac manifestații de victorie ,se împart dulciuri și se felicită unul pe altul. Iar teroristul care a ucis evrei devine un erou ,familia lui primește ajutor bănesc de la conducerea palestinienilor. Ura trebuie stăpânită , dar se pare că e greu să ne întoarcem la punctul de la care am pornit acum două luni. Cum a spus ieri la TV profesorul de istorie Yuval Harari : Problema principală este ca guvernul să nu ajungă la puteri nelimitate și necontrolate. Adaug eu :Orice guvern ! Ei singuri trebuie să-și dea seama.

      • Veronica Rozenberg commented on March 11, 2023 Reply

        Draga Lucian, nu as folosi nici eu cuvintele acestea tari, dar eu personal il consider pe Ben Gvir nu un fascist ci pur si simplu un GOLAN.. E adevarat ca uneori golanii sunt poaste inteligenti si progreseaza in viata, sa vedem cum si in ce fel. Intre timp mass media, si culmea chiar membrii fosti sau prezenti in politie nu dau pe el multe parale. L-am auzit vorbind erau cuvinte goale de continut.

        Ma indoiesc de calitatile lui intelectuale si de asemenea, de corectitudinea celor care i-au acceptat diploma de avocat. Apropos, poate stii la ce colegiu a luat aceasta diploma, eu nu stiu.
        In fond, chiar daca aceste doua figuri (sper ca nu vor rezista prea mult in posturi) vor disparea incet incet din viata politica, au reusit sa produca suficiente pagube Se spune despre Smotrich ca este inteligent, sper ca e adevarat, oricum vom avea ocazia sa ne convingem in viitor.

        Apreciez impartialitatea ta, daca ai putea sa fii folosit de exemplu uman si daca o parte din societate ar urma exemplul pe care tu il oferi celor din jur, lumea ar fi mai buna, mai intelegatoare. Ura pe care o poarta in ei cei doi, ca si o parte semnificativa a locuitorilor religiosi din teritorii nu este foarte diferita de ura arabilor din Iudeea, Samaria si Gaza. Diferenta de sute de ani de civilizatie si eventual studio, chiar si numai al cartilor sfinte evreiesti contribuie probabil la diferentierea de atitudine, comportare, capacitate de actiune. Dar URA este destructive si nu poate duce la nimic, la nici un progres, desigur la nici o solutie..

        • Veronica Rozenberg commented on March 11, 2023 Reply

          E aproape 2 am, din pacate grabindu-ma am facut iarasi o serie de greseli:
          Corectez:
          In fond, chiar daca aceste doua figuri (sper ca nu vor rezista prea mult in posturi) vor disparea incet incet din viata politica, au reusit sa produca suficiente pagube Se spune despre Smotrich ca este inteligent, sper ca e adevarat, oricum vom avea ocazia sa ne convingem in viitor.

          • Veronica Rozenberg commented on March 11, 2023 Reply

            Se poate citi in Wikipedia despre acest individ si intr-adevar este un absolvent al colegiului ilustru necunoscut ONO Academic College (stabilit in oraselul Kiriat Uno). Este vorba de un colegiu particular care a incercat sa deschida portile studiilor universitare grupurilor de populatii mai nevoiase, Druz, Beduini, Palestinieni, Ethiopieni-Israelieni, evrei ultra-Orthocsi si studenti cu dizabilitati sau nevoi speciale.
            Interesant cum s-a descurcat Ben Gvir printre acesti oameni.

  • tiberiu ezri commented on March 10, 2023 Reply

    Un articol uman si pacifist.
    Iar vizitei la coafor i se potriveste zicala romaneasca “Tara arde si baba se peaptana”.

  • Marica Lewin commented on March 10, 2023 Reply

    Lucian, sunteți un adevarat democrat.
    Am apreciat părerea dvs , ca ṣi a mea, de altfel, ca votul unui unui măturător de strada sau al unui cetațean fara acoperiş conteaza tot atăt cât votul unui elitist.
    Macar la vot sa fim cu toții egali, şi să respectam rezultatele alegerilor.

    • Eva Grosz commented on March 10, 2023 Reply

      Tot ce spui Marica sunt adevăruri democratice ,în afară de cuvintele “Să respectăm rezultatele alegerilor”Ț Dacă majoritatea populației alege un guvern care se folosește de puterea lui pentru a impune legi și acțiuni nedemocratice, nu se poate respecta rezultatul alegerilor. Până în momentul când din mijlocul acestui guvern nu se va ridica cineva ,care să asculte și vocea opoziției .Există în likud oameni moderați. Altfel va fi teroare. Și noi, vechi cetățeni ai unor regimuri dictatoriale, în care majoritatea a ales un conducător ori din frică ,ori din spălare de creier, noi,trebuie să ne amintim ce înseamnă un asemenea regim. Chiar dacă e numai parțial asemea ei.Eu am ales de două ori Likudul. Odată pe Beghin și odată pe Sharon. Dar ce URIAȘĂ e DIFERENȚA !Oamenii vechi ai Likudului au fost îndepărtați. Unde este Beni Begin? Unde este Steimetz? Unde este Limor Livnat ? Unde este Ayelet Shaked ,Benet …?Și încă….De ce nu se recunoaște acest lucru ?

      • Marica Lewin commented on March 10, 2023 Reply

        Deocamdata nu guvernul se foloseste de puterea lui, ci opozotia, cei care nu accepta că au pierdut alegerile. De acord, Reforma judiciara trebuia
        amânată .
        Draga Eva, anii trec, nci regretabilii Begin si Sharon nu pot fi eterni, tehnoligia si medicina avanseaza, si situatia politica si economica a lumii se schimba , deci si Politica Israelului se adapteaza noilor conditii. Likud a fost unicul partid cu o platforma clara pentriu dezvoltarea Israelului.
        Nu am trebuit sa inteleg proiectele lui Lapid si Ganz pentru viitorul tării, , pentru ca nu au existat niciodata.
        Si eu am tinut mult la Bennet si la Ayelet Ṣaked, dar practic ei şi- au tradat alegatorii .Cu 6 mandate nu devii PM .

        • Eva Grosz commented on March 10, 2023 Reply

          E adevărat ce spui. Dar Likudul a fost un partid liberal și mi se pare că numai este….
          Un lucru e clar pentru mine. Trebuie URGENT găsită o soluție . Vedem că ne putem baza numai pe noi înșine. Și doar dacă suntem uniți. Oamenii sunt foarte îngrijorați.

          • Marica Lewin commented on March 11, 2023 Reply

            In adevar, toți suntem extrem de ingrijorați, draga Eva.
            Reforma judiciara putea fi amānată.
            Dar reactia Opozitiei trebuia sa aiba loc in Parlament, nu manifestatii de 3 ori pe saptămână, nu paralizarea unei țări .
            Eu nu sunt likudista. Dar cei aleși si care acum reprezinta intregul popor nu sunt låsați sa guverneze.
            Si consecințele se văd. Atentate teroriste grave, reluarea relațiilor diplomatice intre Iran si Arabia Saudita, declaratiile lui Nasrallah ca Israel e terminat

  • Andrea Ghiţă commented on March 10, 2023 Reply

    Sunt convinsă că toate “primele-doamne” au făcut şi fac politică. Iar dacî fac politică se pot aştepta la incidente de genul celui de la coafor. Cât despre “caricaturile vulgare”…Mă tem că cele decente nu au cum să-şi atingă scopul. Caricaturile din presa engleză a veacului XVIII nu erau câtuşi de puţin decente deşi nu se poate spune că pe atunci acolo domnea democraţia şi libertatea de expresie.

  • Veronica Rozenberg commented on March 9, 2023 Reply

    Lucian, tu o persoana culta, generoasa si care incearca sa pastreze in public, probabil nu numai, ai scris o lunga poveste ca sa aperi o idee justificata. Asa cum eu inteleg, scrii impotriva violentei verbale, impotriva celeu fizice, a degringoladei pe care ura si dusmania o dezlantuie, fiind capabile sa determine anarhie totala.
    Doar ca mobilul alegerii tale nu este justificat,nu e logic sa cauti o poveste pt a apara i persosna indoielnica precum Sara Netanyahu.
    Sara Netanyahu este un personaj disputat, asupra caruia au fost actiuni judecatoresti, despre a carei “hameseala” pentru lux, pentru nivel exagerat de viata si nenumarate binefaceri materiale solicitate cu varii ocazii mese, bauturi, concedii luxoase, tinute si ETC, arata o lipsa de modestie, de intelegere a sutuatiei economice in Israel, o tara incare exista o prapstie intre aparenta si realitate. Din surse de la BLeumi rezulta ca 30% din popultia Israelului in campul muncii (sechirim) in 2017, erau salarizati sub salariul minim pe economie, probabil incluzandu l si pe acesta s ar ajunge la 50%.
    Nu stiu cat ii pasa lui SN de acest fapt, cred ca cel puti ar trebui sa arate ca ii pasa.

    In plus, nu stiu cat de nepolitica este aceasta persoana, careia ii spui de N ori doamna. S a vorbit
    nu odata de incercarile sale de a se amesteca in felurite hotarari politice (nu garantez cat este de adevarat), de a pretinde avantaje in “calitatea” sa indoielnica de “prima DOAMNA”.
    In concluzie, dezaprob total violenta publica impotriva oricarrui om, care nu e un criminal, nu mi a placut ce s.a intamplat, presupunand ca e adevarat, am urmarit interviul ce i s a luat pe canalul oribil 14, unde cei care il subsidiaza si prezinta sunt extremisti dreapta, dar care are o crestere semnificaticva de rating in ultima vreme (trist si deconcertant).Interviul a fost decent, s a exprimat decent, data invective sau acuzatii grave, impresie acceptabila a sotiei primului ministru. Poate realitatea in ceea ce o priveste, nu alba, sau neagra.
    Totusi zicala din popor spune ca
    “Nu iese fum fara vreun foc”

    • Veronica Rozenberg commented on March 9, 2023 Reply

      Pacat ca nu se poate edita propriul articol, voiam sa spun la urma, ca n a folosit nici invective, nici acuzatii grave, deci decenta

  • George Schimmerling commented on March 9, 2023 Reply

    Nu i-a fost atins nici măcar un singur fir de păr (coafat sau nu) doamnei Sara Netanyahu. Si pot să vă asigur că – in dezacord cu elucubrațiile lui Netanyahu- toți Yigal Amirii potențiali nu se află printre “anarhistii” care demonstreza contra reformelor ci in alta parte . Dacă vreți, priviți doar înregistrarea de la Hawara și ii veți găsi . In legătură cu limbajul pot să vă spun că am auzit cu propriile urechi , demonstranți strigându-i Leei Rabin că va sfârși ca Ceaușescu

  • Eva Grosz commented on March 9, 2023 Reply

    Toată povestea îmi aduce aminte de basmul lui Christian Andersen “Hainele cele noi ale împăratului.”
    Importanță are faptul că nu există un dialog real.

  • Hava Oren commented on March 9, 2023 Reply

    Unii susțin că întreaga poveste cu coaforul a fost o înscenare, o provocare, pentru că în mod normal Prima Doamnă își cheamă coaforul acasă.

    Dar nici nu știu dacă acest lucru are vreo importanță. Aș vrea să trăim într-o lume în care fiecare poate merge la coafor fără a provoca un scandal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *