Înainte de COVID, dar și după…

”Înainte de COVID” – iată o expresie care în ultimii ani a intrat în uzul curent. De la mic la mare, adică de la cetățeanul de pe stradă până la ultimul politician sau economist, în mai toate subiectele, în mai toate discuțiile, articolele și discursurile, termenul de referință e COVID-ul. Înainte de COVID situația economică era așa, acum e așa. Înainte de COVID epidemia de gripă înspăimânta pe mulți, acum ea a trecut pe locul doi ș.a.m.d.

În tinerețea mea termenul de referință era ”înainte de război”. Toată lumea știa despre ce război e vorba, adică de cel de al Doilea Război Mondial care se terminase de curând și ale cărui consecințe se puteau simți încă peste tot și în toate domeniile.

Cei de un leat cu părinții mei vorbeau de belșugul magazinelor și piețelor, ”de dinainte de război”, alții povesteau cât de ușor era să găsești o locuință de închiriat în Bucureștiul ”de dinainte”, în comparație cu acei ani de restriște provocată de o mulțime de evenimente, nu numai de urmările războiului. Auzeam nu o dată vorbindu-se de antisemitismul deschis și pe față, cel de ”dinainte”, și de faptul că această pacoste se simțea, plutea în aer, dar nu se manifesta, că doar nu suntem în timpurile de dinainte de război.

Ziarele de atunci prezentau periodic statistici care indicau progresul făcut de regimul recent instalat, de exemplu scăderea dramatică a procentului de analfabeți sau creșterea mai mult decât substanțială a numărului de sate electrificate, ca să dau doar două exemple, și totul în comparație cu ce era înainte de război.

Odată ajuns în Israel, am înțeles foarte repede că expresia ”dinainte de război” nu-și are locul în dialogul zilnic între localnici sau în paginile ziarelor și revistelor, pur și simplu pentru că de când există, Israelul e în perioada ”de dinainte de război”, și chiar în perioada ”dinaintea unui război”, sau așa cum se exprima cineva cu inspirație: Israelul se află în permanență între două războaie.

Scriam că mi-a trebuit o vreme până să mă dezobișnuiesc de expresia cu pricina, iar explicația e simplă: când voiam să povestesc cuiva despre viața mea și a alor mei în țara în care mă născusem, foloseam expresia ”dinainte de război” pentru a explica cum trăiam acolo și de ce plecasem (”pentru că nimic nu era bun pentru nimeni, mai ales pentru evrei, nici înainte și nici după război”), iar de fiecare dată eram întrebat: dinaintea cărui război?!

Și cum e cu COVID-ul?

Nu cunosc atmosfera din perioada de după așa-numita gripă spaniolă, din anii 1918-1919, în care au murit între 25 și 50 de milioane de oameni. N-am idee dacă pe vremea aceea se folosea expresia ”înainte de epidemie”, așa că nu am un termen de comparație. Dar pot susține cu argumente cum că pandemia de COVID din ultimii ani și-a pus amprenta pe starea de spirit și de fapt a celor care au trecut prin această catastrofă și au supraviețuit.

După părerea mea, această teribilă influență are două explicații.

Prima e legată de impactul pe care l-a avut pandemia recentă asupra tuturor aspectelor vieții cotidiene. Pe lângă pericolul iminent asupra sănătății (700 milioane de suferinzi) și chiar asupra vieții (7 milioane de morți), senzația generală era că viața se oprise, că nimic nu mai merge, că nimic nu se mai întâmplă și parcă trăim într-un prezent care nu are viitor, un ”prezent fără sfârșit”.

Știu, următoarele rânduri vor plictisi pe cititorul care-și amintește la fel de bine ca mine că nu se mai pleca în străinătate, nu se mai ieșea la plimbare, nu se mai mergea la cinema sau la teatru, ci doar la aprovizionare cu alimente, pentru că toate (sau aproape) celelalte magazine erau închise.

Această traumă, această permanentă panică, această senzație că nimeni nu face ce trebuie pentru ca acest coșmar să dispară, a rămas în subconștientul fiecăruia și tot (sau aproape tot) ce se întâmplă azi cu noi și cu cei din jurul nostru este comparat cu ce era ”înainte de”. Ba mai mult, încă și astăzi, la 2-3 ani după apogeul pandemiei, când există deja vaccin pe toate drumurile și când nimeni nu mai știe (pentru că nimănui nu-i mai pasă) câte cazuri de COVID 19 au apărut în ultima lună, autoritățile de peste tot pun inflația globală pe socoteala pandemiei. COVID-ul e vinovat de tot: comerțul nu mai e ce era, construcțiile de locuințe nu mai sunt ce erau, costul unui bilet de avion nu se poate compara cu ce era, etc.

Dar mai există un motiv pentru care COVID-ul nu dispare din discuțiile zilnice, la toate nivelurile, și anume ceea ce specialiștii numesc ”long COVID”, adică sindromul de post-COVID, care afectează un număr mare (cât de mare? greu de precizat) de indivizi care au trecut cu succes prin boală (sau boala a trecut prin ei!) dar care le-a lăsat urme evidente, serioase, le-a afectat sănătatea pe termen lung. Specialiștii ne spun că: the COVID is here to stay! Cu alte cuvinte, poate că virusul ne-a părăsit, dar efectele sale dezastruoase se simt în continuare.

Cei care suferă de afecțiuni cronice se află pe prima linie a victimelor sindromului de ”post”, dar ei nu sunt singurii. Simptomele sunt extrem de diferite: probleme de respirație, dureri musculare, oboseală, probleme neurologice, etc.

Pacostea denumită ”long COVID” a creat două mari probleme.

Prima e de ordin administrativ-organizatoric. Cine ar trebui să se ocupe de acești pacienți? Ce specialitate medicală e în stare să acopere multitudinea de simptome care fac parte din acest sindrom? În Statele Unite au apărut cabinete multidisciplinare unde echipe formate din cardiologi, neurologi, pneumologi decid împreună tratamentul propus fiecărui pacient.

Dar, ca de obicei când panica și trauma psihică sunt o parte integrantă a problemei, au apărut și situații de ”fake disability”, adică printre cei care se plâng de fenomene subiective, care nu pot fi cuantificate, deci nu pot fi dovedite pe deplin, apar și impostori care se așteaptă la beneficii de tot felul, deși starea lor de sănătate e ceva mai roză decât a medicilor în fața cărora se află!

De aici și până la stigmatizarea generală, la negarea existenței sindromului ”post”, sau la minimalizarea importanței lui nu e decât un pas.

Nu, perioada de dinainte de COVID nu se aseamănă deloc cu cea de după. Și atunci se pun două întrebări.

Prima: ne-a fost chiar atât de bine ”înainte”, încât nu putem uita cât de bine ne-a fost?

Și a doua: și dacă ne-a fost într-adevăr mai bine, cât va trebui să mai așteptăm până vom ajunge la ce a fost?

Un lucru e clar, suferim cu toții de o mare doză de subiectivitate și ne e greu să ne despărțim de ceva care a fost al nostru, aidoma nonagenarului leningrădean care la întrebarea când i-a fost cel mai bine în viață a răspuns: pe vremea lui Stalin, pentru că eram tânăr și aveam o mulțime de ibovnice!!!

Gabriel Ben Meron

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

26 Comments

  • Marica+Lewin commented on August 13, 2023 Reply

    Ati subliniat faptul ca in Israel au fost atâtea războaie, incăt nu poate fi termen de comparatie, ” inainte de război sau dupa”. Ezer Vaitzman a scris o carte ” A long, permanent war”, poate titlul nu e chiar exact.
    Si ati ales atunci, Covidul. Mi- era teama de vaccin, avănd o sanatate precară, dar am fost aproape obligata de catre familie sa o fac.
    Dupa modesta mea părere, o consecinta a Covidului este inlocuirea lui Trump de la preşedenție.
    Va multumesc pentru articol. Mi- a placut, ca tot ce scrieți

    • Klein+Ivan commented on August 14, 2023 Reply

      Indiscutabil lovitura dată economiei americane de Covid a influențat negativ realegerea lui Trump . Acesta a asigurat imediat sume considerabile pentru grăbirea producției vaccinului .Din păcate în aparițiile publice se plasa înaintea specialiștilor care-l însoțeau , vorbind în plus și asta va fi reamintit alegătorilor în anul 2024 dacă cumva vaccinul va fi coborît de pe piedestal .K.I.

      • Marica+Lewin commented on August 14, 2023 Reply

        Nu ma gândisem la repercursiunile Covidului asupra economiei americane, desi si aceasta a jucat un rol.
        Cred, dar poate ma inşel, ca modul in care s- a votat in America in 2020
        a fost diferit de cel obisnuit din cauza pandemiei, si s- au inregistrat greşeli de inregistrare.

        • Veronica Rozenberg commented on August 14, 2023 Reply

          Si TRUMP a crezut acelasi lucru 😉

      • Eva+Grosz commented on August 14, 2023 Reply

        Slavă oamenilor de știință care au descoperit vaccinul și apoi au fost urmați de alții . Cât mai multe cu atât mai bine!!
        Somnul rațiunii produce monștri…zicea Goya

    • gabriel+gurman commented on August 14, 2023 Reply

      Multumesc pentru comentariu
      GbM

    • gabriel+gurman commented on August 16, 2023 Reply

      Multumesc.
      E bine sau e rău ca Trump nu mai e presedinte?!
      GbM

      • Andrea Ghiţă commented on August 16, 2023 Reply

        Cred că pentru Trump nu e bine, pentru restul americanilor cred că nu e rău.

        • Klein+Ivan commented on August 17, 2023 Reply

          Mă întreb pe ce se bazează afirmația asta . K.I.

      • Klein+Ivan commented on August 17, 2023 Reply

        Depinde cum e apreciată calea pe care a pornit America “înainte” de T. și care e continuată “după” T. – K.I.

  • Klein+Ivan commented on August 13, 2023 Reply

    Expresia ” înainte de revoluție , dar și după” e folosită de mulți cînd se referă la evenimentele petrecute în Romania în Decembrie 1989 deși atunci nu a avut loc o revoluție ci o lovitură de stat – vezi pe youtube Rechizitoriul procurorului militar general Cătălin Ranco Pițu . Cei proclamați “eroi” ai ei , au fost de fapt promotori și beneficiari ai evenimentelor ; au fost atunci multe victime și foarte puține personaje pozitive ( ofițeri care au fost scoși din armată deoarece au refuzat să tragă în civili ) . Așa se scrie istoria .
    Expresia “înainte de Covid , dar și după” e folosită de rezidenții tertoriilor peste care s-a abătut Covid . Deși o apreciere obiectivă și completă a acestei molime nu s-a făcut încă , se știe că în fruntea celor care au avut beneficii financiare considerabile sînt cei care au creat & furnizat vaccinul , promovat ca panaceu ideal și unic , împotriva Covid . Aceștia au evitat să dea informații detailate despre vaccin ( Pfizer a dorit secretizarea pe timp de 70 de ani a documentelor ), căutînd să reducă la tăcere vocile celor de altă părere ( personal medical pedepsit ), reprimarea celor care refuzau vaccinul , încercînd să amplifice psihologic fenomenul ( spitale stimulate financiar să înregistreze decese diferite ca fiind cauzate de Covid ). Oare chiar erau necesare aceste manevre ? Desigur , e de dorit ca să se răspundă la această întrebare , și la altele multe , fără a aștepta decenii ca în cazul precedent menționat , deoarece probabilitatea , în viitorul apropiat , a unei molime e mult mai mare ca a unei revoluții .K.I.

    • gabriel+gurman commented on August 13, 2023 Reply

      După umila mea părere, cei care au profitat cel mai mult de pe urma vaccinului au fost cei care s-au vaccinat, și care ca si mine au făcut boala sub forma ei cea mai ușoară, și care ar fi dat ortu’ popii dacă n-ar fi existat vaccinul.
      Și personal nu-mi pasă deloc dacă companiile farmaceutice au câștigat mulți bani, ele fac întotdeauna bani, cu orice ocazie, si de aceea recomand tuturor celor care vor să se îmbogățească să deschidă a companie farmaceutică.
      GbM

      • Veronica Rozenberg commented on August 13, 2023 Reply

        Albert Bourla a primit premiul Genesis in anul 2022, un premiu anual in valoare de 1 milion de dolari, care este acordat unei personalitati de origina evreiasca pentru renumele castigat in profesiunea practicata si pentru realizari deosebite in decursul vietii si carierei sale.
        Bourla a scris si o carte cu caracter biografic care printre altele descrie problematica si hotararile dificile luate de el si de ceilalti membrii din conducerea companiei Pfizer in legatura cu productia vaccinului anti-Covid.

        O carte remarcabila, care vorbeste despre un om remarcabil. Cartea se numeste
        Moonshot: Inside Pfizer’s Nine-Month Race to Make the Impossible.
        Amanunte privind premiul si altele se pot vedea pe site-ul
        genesisprize dot org

        “Dr. Bourla asked The Genesis Prize Foundation to direct his $1 million award towards the establishment of a Holocaust Museum in his hometown of Thessaloniki, Greece”.

        • Klein+Ivan commented on August 14, 2023 Reply

          Toți laureații premiului Genesis au donat banii primiți ( $1 Milion – nu era o sumă majoră pentru ei ) . K.I.

    • Veronica Rozenberg commented on August 14, 2023 Reply

      Ce inseamna o apreciere obiectiva si completa a acestei molime? Nu este suficient numarul oamenilor rapusi de ea?

      Ivan, deja toata lumea stie ca tu ai fost anti-vaccin si totusi nu ai de unde sa apreciezi ca probabilitatea unei molime e mult mai mare ca cea a unei revolutii. Cum de altfel ma indoiesc de exactitatea afirmatiilor anterioare legate de “spitale stimulate financiar ca sa inregistreze decese produse de Covid”, iar in legatura cu secretizarea, dar crezi ca alte medicamente nu sunt secretizate pe timp indelungat? Recunosc nu am cercetat problema, tind sa cred ca fiecare firma medicala isi apara singularitatea de producator.

      • Klein+Ivan commented on August 14, 2023 Reply

        -1- Înlocuiește în întrebare cuvîntul molimă cu o altă temă și o să ai răspunsul.
        -2- Numărarea celor răpuși e o sarcină mai complexă decît a steagurilor lui Pristanda ( și el persoană interesată ) .
        -3- Eu sînt un liliputan ( ca și canarul ) față de vaccin-ul menționat. Media e cea care menționează probabilitatea unei molime ( de fapt un bird flu aparte e deja în curs ) și nu a unei revoluții .
        -4- Despre stimularea financiară a spitalelor ( recitește atent afirmația mea ) a relatat Media în America .
        -5- Secretizarea e de înțeles dar faptul că o curte a dispus ca Pfizer să înceapă desecretizarea înseamnă că există argumente valabile ( desigur se face foarte încet ) . Despre raportarea efectelor secundare la VAERS ai auzit ? Cîte opinii secundare , de la jmunologi de ex. , ți-au parvenit ? Ai cunoștiință de vre-o singură dezbatere publică între specialiști cu opinii opuse ? K.I.

  • Theodot Toivi commented on August 12, 2023 Reply

    Adeseseori expresia expresia ”dinainte de război” era înlocuită cu expresia “în vremurile bune”!

    • gabriel+gurman commented on August 13, 2023 Reply

      Corect!
      GbM

  • Andrea Ghiţă commented on August 11, 2023 Reply

    Poate că de abia acum , privind retrospectiv, ne dăm seama ce au însemnat cei doi ani şi jumătate de pandemie. În preajma mea s-au prăpădit peste 10 oameni, câţiva foarte apropiaţi, alţii au rămas cu sechele, Mai am în posesie teste (cu termen de valabilitate nedepăşit) şi uneori sunt tentată să verific dacă nu m-am reinfectat (am avut o formă uşoară), tresar şi mă feresc când cineva tuşeşte aproape de mine, nu mai mănânc nimic pe stradă şi nu-mi mai ating obrazul ca altădată. Sincer, aş mai face un vaccin-rapel, chiar dacă nu ar fi gratuit. Dar nu este deloc. Evit aglomeraţia şi mă dezinfectez mai des pe mâini. Şi acestea sunt doar câteva realităţi de “după COVID”. Din păcate am scăpat de COVID, dar războiul e la graniţele noastre.

    • gabriel+gurman commented on August 11, 2023 Reply

      Ceea ce descrieti e post-COVIDul psihologic!
      Incercati sa va vindecati, se merită…
      GbM

  • Eva+Grosz commented on August 11, 2023 Reply

    Pe mine m-a “distrat” mai mult expresia “înainte de război” , care la venirea în Israel mi-a dat de cap. Pentrucă dacă foloseam expresia, gândidu-mă la Europa, băștinașii israelieni întrebau : CARE Război ? Fiecare se referea la locul de baștină…

  • Tiberiu Ezri commented on August 10, 2023 Reply

    Din păcate COVID nu a dispărut și este în continuă creștere. O revistă medicală publicată recent arată că 1:50 până la 1:15 dintre cetățenii Marii Britanii sunt COVID pozitivi. Deci nu putem vorbi de o perioadă post COVID, deși boala este mai puțin virulentă.

    • gabriel+gurman commented on August 11, 2023 Reply

      Poti fi COVID pozitiv si vaccinat, nu-i asa?
      GbM

  • gabriel+gurman commented on August 10, 2023 Reply

    Imi place comparatia, multumesc.
    Ma intreb dacă Svejk a fost primul simulant in istoria literaturii?
    GbM

    • Hava Oren commented on August 10, 2023 Reply

      Bineînțeles că Svejk nu a fost primul simulant din istoria războaielor, dar din istoria literaturii nu știu.

  • Hava Oren commented on August 10, 2023 Reply

    Bineînțeles că se vor găsi șmecheri care să încerece să se dea drept victime de long COVID. Dar pe mine mă înspăimântă mai mult fenomenul opus: ca bolnavii adevărați să nu fie luați în serios.

    Asta mă duce cu gândul la „Bravul soldat Svejk”. Fiecare recrut care nu putea lupta din motive de boală era văzut a priori ca simulant. Așa s-a ajuns la situația că un „simulant” a murit. Dacă îmi amintesc bine, citatul sună cam așa:
    „Luați-l de aici!” a ordonat medicul militar, după ce s-a încredințat că simulantul era mort de-a binelea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *