Note de jurnal în Israel, la sfârşit de octombrie 2023

Curg zilele spre cimitir

Trist, una câte una,

Şi destrămând al vieţii fir

Se duc pe totdeauna.

23/10/2023

Îmi amintesc vag de o poezie în care se spune cum trec zilele, dar memoria nu mă ajută să pot identifica cine şi când a scris acele versuri. Căutând în catastiful internetic, am găsit versurile de mai sus, ale lui George Bacovia, nu ştiu dacă aș fi putut găsi ceva mai potrivit gândurilor cu care merg aproape în fiecare noapte, tristă, la culcare..

Trăiesc de aproape trei săptămâni momente de confuzie totală, aici în Israel, la o vârstă destul de înaintată. Nici în cele mai pesimiste clipe de daydreaming nu mi-aş fi închipuit că voi mai fi vreodată spectatorul unui război atât de crâncen. Și nu un război oarecare, ci un război care se desfăşoară sub ochii mei, deocamdată ochi de privilegiat, un război în care privesc sau aud, prin intermediul unui ecran vorbitor, despre moartea în condiţii inumane a unei generaţii. Moartea a mii de oameni, copii, tineri vârstnici, s-a petrecut într-o durere greu de redat prin cuvinte, în neputinţă desăvârşită de se apără, luaţi prin surprindere, în frustrare neînţeleasă, uneori în prezenţa unui soţ sau a unor copii care şi ei au urmat câteodată aceleiaşi nelegiuri, văzând doar pentru o clipă, o puşcă ameninţătoare îndreptată către ei. Medicii legişti au descoperit mult după aceea, cum unii fuseseră legaţi, iar alţii îşi puseseră mâinile în faţa ochilor, într-un dureros gest de disperare amestecată cu speranţă; după care totul a devenit neant.

Aceasta este realitatea începută la 7 octombrie, dată ce va rămâne de pomină în istoria de peste ani, de peste secole, ca un alt Tisha be Av a încercatului popor evreu. Hașabat hașhora – sabatul cel negru.

Zecile de supravieţuitori, tineri, părinţi, rude apropiate, soldaţi în misiune, vecini sau prieteni sunt chemaţi să depună mărturie, să povestească celor care stau cu ochii aţintiţi pe televizor sau pe telefon despre momentele de groază prin care au trecut dragii lor, despre lupta cu autorităţile care în cele mai multe cazuri au lipsit, după cum au fost absente avioanele sau militarii, de la care te aşteptai să fi fost de pază atunci în dimineaţa atacului mişelesc, la graniţa sudică a Israelului. Este adevărat că armata de apărare a Israelului şi-a revenit foarte repede și că poliţia, a cărei misiune era cu totul alta, s-au dovedit de neînlocuit, la fel ca şi unele unităţi de salvare și elicopterele care au transportat răniţii, astfel ca în cel mai scurt timp să primească ajutor medical.

24/10/2023

Au trecut două săptămâni în care practic Israelul nu ia nicio măsură de finalizare privind atacul terestru asupra Fâşiei Gaza, invocându-se neînţelegeri politice între Netanyahu şi conducătorii armatei, care este concentrată la graniţa sudică și aşteaptă să se apese pedala de start. Guvernul, adică Netanyahu, nici nu se gândeşte să-și asume public răspunderea pentru dezastrului ţării pe care o conduce de peste 15 ani. Vorbeşte în lozinci și probabil nu-l mai crede nimeni. Cabinetul de război se întruneşte de câteva ori pe zi, dar încă nu se întâmplă nimic, poate pentru că așteaptă întâi eliberarea ostaticilor. Între timp armata acţionează pe patru fronturi. La sud se bombardează, la nord se încearcă a se preîntâmpina atacurile cu rachete antitanc sau drone, sau pur și simplu cu grupuri teroriste care încearcă să treacă graniţa, iar în teritorii sunt confruntări care îşi iau și ele tributul. În plus câte o incursiune aviatică pentru a bombarda aeroporturile din Siria trezește ecouri internaţionale puternice împotriva Israelului.

Purtătorul de cuvânt al armatei a devenit mult mai specializat, clar în exprimare, serios şi pertinent, şi-a însuşit meseria on the fly în aceste 18 zile. O parte din miniștri au îndrăznit să-şi asume responsabilitatea cu privire la greşelile fără număr și fără explicaţie făcute de acest guvern, unii au luat pe ici, pe colo chiar decizii importante. Ministrul finanţelor Smotrich, “şi-a călcat pe inimă” și a redirecţionat bugetul de 15 miliarde de dolari destinat aşezărilor din Cisiordania, către scopuri mai urgente, pentru refacerea aşezărilor din sudul Israelului. (Oare se vor mai putea reface?) Iar Miki Zohar, ministrul culturii şi al sportului, a apărut în diferite întâlniri televizate şi, evitând de a-l acuza pe Netanyahu, a recunoscut că guvernul poartă o vină fundamentală în tragedia care va lăsa urme adânci asupra ţării, dar poate și mai adânci asupra unei generaţii care a îndrăznit, din varii motive, să locuiască în apropierea graniţei cu Gaza. Dar cine ar fi conceput că graniţele Israelului să nu fie locuite?

În media se dispută când trebuie începută campania militară din Gaza, se vorbeşte despre politica Hamas care amăgeşte Israelul eliberând numai câţiva ostatici, încercând să arate cât de bine i-au tratat. Se întinde cu adevărat coarda, deoarece soldaţii concentraţi la graniţă stau pe loc, se antrenează, primesc vizitele şefului comandamentului sudic, ale şefului statului major sau ale primului-ministru. Dar asta nu schimbă situaţia, căci Israelul amână deocamdată intrarea terestră în Gaza. Pe de-o parte, această întârziere premeditată este legată de şansele de a-i elibera pe ostatici, dar pe de altă parte, militarii insistă că negocierile și campania militară trebuie desfăşurate în paralel. Zeci de mii de soldaţi concentraţi la graniţă pierd din putere, motivaţie, rămânând pe loc timp îndelungat. Aici se adăugă şi cheltuielile zilnice, dar cea mai deconcertantă pare neputinţa de a lua hotărâri, pierderea momentului.

25/10/2023

Pe ecranul televizorului viața se desfăşoară ca un evantai cu multe faţete, apar și aspecte mai puţin cunoscute și unele care nu m-au preocupat în mod serios până acum. Pentru oamenii loviţi, viața a devenit o călătorie incertă. 100.000 de persoane au fost evacuate din aşezările distruse până la temelie de teroriştii Hamas sau din cele aflate sub ploaia rachetelor. Zeci de mii de oameni nu mai au unde să se întoarcă, alţii îşi vor regăsi locuinţele când pericolului va fi înlăturat. Dar va fi el înlăturat? Se vor întoarce ostaticii?

-Este faţeta vitejiei soldaţilor armatei israeliene, a rezerviştilor, a unităţilor de poliţie, dar și a celor care au devenit combatanţi fără voia lor în aşezările sudice, reuşind uneori să salveze nenumărate vieți. În mod neaşteptat câteva mii de bărbați religioşi ortodocşi s-au prezentat voluntar la armată. Tineri aflați peste hotare în excursii sau la studii s-au întors acasă cu prima ocazie.

-Este faţeta voluntarilor, oamenii de suflet care s-au adunat cu sutele și cu miile ca să sprijine pe oricine are nevoie de ajutor. Unii investesc timp, alţii investesc bani, dar cu toţii investesc suflet şi înţelegere a situaţiei aproape de neînţeles, acum în anul 2023, la 75 de ani de la înfiinţarea acestui stat.

-Este fațeta puterii și a unității societății civile care se alătură celor evacuați ajutându-i cu merinde, cu haine, și încercând să le redea o fărâmă de bună dispoziție.

-Este faţeta muncii fără preget a jurnaliştilor și a comentatorilor care după două ore în studioul de televiziune fug către zonele atacate din sudul Israelului şi îşi încep raportul de tură.

-Este faţeta oamenilor părăsiți de autorităţi, singuri în faţa pierderilor și a dispariţiei celor dragi, cu o stăpânire de sine incredibilă și cu demnitatea unei tristeţi infinite în faţa sorţii necruţătoare abătute asupra Israelului.

-Este faţeta celor care au fost alături de tot ce a rămas din oamenii aceia masacraţi, distruşi prin împuşcare, ardere, cu o cruzime de neconceput abătută asupra lor, cei care au rămas sa adune trupurile neînsufleţite si să refacă drumul pentru identificarea fiecăruia dintre ele, deşi această acţiune este în parte împiedicată de trecerea timpului, diminuîndu-se certitudinea şi veridicitatea.

-Este faţeta medicilor și a oamenilor de laborator de la Institutul de medicină legală, a căror muncă este ultima fază înainte ca cei pierduţi, ucişi în mod barbar, să fie totuşi aduşi pe drumul cel din urmă, ca să rămână măcar în amintirea celor care i-au iubit. Fiecare are nevoie de un mormânt. Numai că nici acest ultim act de pioşenie faţă de morţi nu mai poate fi dus la bun sfârşit. Timpul şi teroarea au distrus şansa de a fi recunoscuţi. Iar poveştile celor de la Abu Kabir nu pot fi digerate de un biet om.

Lipseşte, din păcate, ceea ce ar fi trebuit să unească toate aceste faţete, arcul sub care ar fi format împreună evantaiul. Sperăm că o nouă pasăre Phoenix va reuşi să renască din cenuşă, din cenuşa reală, masivă, urâtă, derutantă, dar cum oare va putea să renască din cenuşa virtuală pe care au împrăştiat-o cei de la care fiecare cetăţean s-ar fi aşteptat la o mână întinsă, care nu a venit să-l salveze?

Astăzi s-a transmis prima conferinţă de presă a unei ostatice eliberate după mai bine de două săptămâni. Pare straniu, o femeie de 85 de ani, trecută prin iad, purtată într-o rână pe o motocicletă în timp ce i se dădeau lovituri de bâtă pe spinare, dusă la intrarea peșterii spre Gaza subterană. Poate că în epocile arhaice, oamenii se ascundeau acolo de frig sau de frica animalelor sălbatice, dar acum teroriştii din Gaza și-au construit aici baza de unde își desfăşoară activităţile împotriva Israelului. Aici au fost transportaţi ostaticii separaţi în grupuri mici și s-a încercat să se creeze impresia falsă a atenţiei și a disponibilităţii faţă de ei.

De la intrarea în peşteră și până în holul unde așteptau vreo 60 de persoane, femeia a străbătut kilometri. Oare a mers singură, a fost susţinută? Ulterior a relatat cum a primit hrană și îngrijire medicală, cum a mulţumit doctorului care a vizitat-o la fiecare câteva zile şi cum i-a strâns mâna. Conferinţa de presă a avut loc la spitalul unde a fost internată pentru un control medical, după ce a fost preluată de israelieni de la Crucea Roşie. A străbătut Fâşia Gaza în ambulanţa Crucii Roşii, cu teama de a nu fi ucisă de localnicii furioşi sau de vreo bombă venită chiar din Israel.

Conferinţa de presă a produs ecouri neaşteptate, pentru că femeia a vorbit de bine despre cei care s-au ocupat de ostatici şi în lumea presei se presupune că această atitudine este rezultatul unui război psihologic, cu atât mai mult cu cât soţul ei este încă printre ostatici. Nimeni nu ştie care este adevărul – și are vreo importanţă?

Se reiau imagini fotografiate de soldaţii ajunşi cu întârziere care au salvat cu vitejie pe unii dintre locuitorii kibuţurilor, sau de cei care au acţionat în oraşele mai depărtate de graniţă, Sderot, Netivot și Ofakim, unde au fost de asemenea zeci de victime. Nu mai vorbesc de nenumăraţii tineri uciși în fuga lor agonizantă peste câmpuri, în dimineaţa de după serbarea “Naturii” de la Reim. Imaginile atâtor oameni care nu mai sunt este ca un metal incandescent aplicat asupra sufletului celui care priveşte şi nu poate să creadă.

Alaltăieri a avut loc o nouă confruntare: un grup de terorişti au pătruns ca scafandri în kibuţul Zikim de pe malul mării. Din fortăreața subterană au ieșit printr-un tunel direct în apa mării. Dar de data ceasta ochii neobosiţi ai observatorilor i-au reperat la timp și ei au fost neutralizați.

Dar războiul dus în parte pe teritoriul Israelului nu este unica confruntare a acestor zile. Ştiam, desigur că ştiam, chiar dacă lumea uită, că evreii au rămas aceia pe care, de-a lungul secolelor, nu-i dorea nimeni. Asistăm la excese de ură din partea a nenumărate grupuri etnice sau naţionale care demonstrează violent în aproape toate ţările Europei, ba chiar şi în Australia și pe continentul american.

Un comentator al canalului de israelian Kan11, evreu de origine persană, repetă iar și iar următoarea sintagmă: Israelul, în mod greșit, şi-a fixat de zeci de ani politica, bazându-se pe o mentalitate eurocentrică, nepotrivită în Orientul Apropiat și în Asia.

Cum va putea fi convinsă regina Rania că în ziua de 7 octombrie, teroriştii Hamas au ucis copii, femei, bătrâni, şi i-au măcelarit fără pic de milă?

În acest context dureros care sună ca o palmă nemeritată dată presei și credibilităţii israeliene, mai adaug câteva cuvinte, sper că le vor înţelege chiar și cei care i-au sprijinit pe Netanyahu și Trump. (Apropo, încă din primele zile ale războiului Trump s-a dezis de Bibi, declarând că după părerea sa Bibi trebuie să plece.)

La televiziunea israeliană, poate cu excepţia canalului 14 (de dreapta), nu se prea arată imagini din Gaza, cu excepţia locurilor bombardate, a clădirilor dezmembrate și a zidurilor năruite, în speranţa că odată cu ele cât mai mulţi terorişti criminali s-au dus în lumea de apoi promisă de Hamas, cu fete frumose şi distracţii. Știm de ani de zile că Hamas instalează puncte de lansare a rachetelor sub locuri populate (spitale, şcoli, centre sociale). În ziua de azi, numărul și varietatea mijloacelor de atac ale acestei organizaţii au ajuns – din păcate – la un grad de pregătire pe care serviciile de informaţii israeliene nu au prevăzut-o și nu au știut s-o preîntâmpine.

În trecut au fost cazuri în care bombardamentele ţintite spre punctele strategice ale Hamasului au ucis civili, femei și copii. Am văzut uneori pe canalul israelian Kan11, mai mult pe reţele străine, convoaiele de mii de oameni, unii pe drum, cu membri de familie şi obiecte de primă necesitate încărcate în căruţe, alții ajunşi deja lângă punctul de frontieră Rafah, unde în ultimele zile s-a aprobat intrarea camioanelor cu ajutor umanitar.  [1] Nu am văzut niciodată cum s-a organizat, acolo, împărţirea acestor ajutoare (hrană, medicamente şi apă de băut). Aceste momente mi-au întărit sentimentul de neajutorare, de durere, de neputinţă atât a milioanelor de nenorociţi palestinieni, dar, pe de altă parte, şi a sutelor de persoane care s-au perindat în politica israeliană de la semnarea acordurilor de pace de la Oslo (1993-1995).

Aceste acorduri au fost puternic criticate chiar de la început și cu atât mai mult în ultimii ani. O mare parte a populației palestiniene, inclusiv diferite grupuri militante palestiniene, s-au opus ferm Acordurilor de la Oslo; filosoful palestinian american Edward Said le-a numit un „Versailles palestinian”.

Nimeni nu poate nega, oricât ar fi de DREAPTA din punct de vedere politic, că acestor oameni li se cuvine o soluţie. Care anume? Probabil că nimeni nu ştie şi, din păcate, în momentul de faţă găsirea unei soluții este mai dificilă ca oricând. De ce nu au fost primiţi în Iordania? Nu cunosc răspunsul, dacă există un răspuns.

În simplitatea gândirii mele politice, marşul căruţelor spre Rafah mi-a amintit o situaţie pe care am văzut-o nu odată la televiziunea română, în programul „Memorialul Durerii” al Luciei Hossu Longin. În primii ani ai deceniului al şaselea, o parte a populaţiei rurale din sud-vestul României, în special din Banat, a fost strămutată în Bărăgan [2], zonă destul de aridă și nelocuită. Am văzut cum și-au luat căruța cu cai, au încărcat familia și lucrurile de primă necesitate și la fel ca palestinienii de acum, când au ajuns în mijlocul pustiului, au muncit din greu, şi-au făcut o mică grădină de zarzavat, au tăiat lemne şi încet-încet şi-au construit un adăpost din scânduri și chirpici. Oare populaţia rămasă în Gaza după retragerea forțelor israeliene (atunci erau jumătate de milion, acum sunt 2 milioane jumătate), nu ar fi putut face ceva asemănător, atunci, demult? Poate întrebarea aceasta nu e la locul ei, desigur că terenurile și clima sunt diferite, dar poate că ar fi trebuit ajutaţi, poate chiar de israelieni? Există sentimentul că oamenii care nu ştiu să se ajute singuri nu sunt ajutaţi de nimeni.  Această afirmaţie provine din experienţa mea de viaţă, dar probabil că nu cunosc mentalitatea unei populaţii atât de diferite. Sper ca soluţia catastrofei umanitare din Gaza să nu fie un al treilea război mondial – și nu pentru că celorlalți musulmani le pasă de ei. Trăim într-o lume oribilă de interese. “După ce am văzut atâtea orori, nu-l mai pot asculta pe Dumnezeu”, spunea un cântăreţ israelian.

26/10/2023

Nu de mult, la reţeaua de ştiri France 24 a vorbit Nabil Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Palestiniene. El și-a exprimat o opinie echilibrată asupra situaţiei, pronunţându-se pentru necesitatea de a nu lovi în civili. Dar la întrebarea dacă vede o posibilitate de negociere în viitor, a răspuns că unica soluţie posibilă este întemeierea unui stat palestinian.

După calendarul evreiesc, mâine s-ar împlini (12 Heshvan 5756 – 4 noiembrie 1995) 28 de ani de la asasinarea lui Yitzhak Rabin, un alt moment tragic din aceeaşi istorie încercată a statului Israel. 

Alma Deutscher [3], Concert de pian în mi bemol major, Partea II-a, Adagio (In memoriam). Înregistrare din 10 octombrie 2023.

Alma Deutscher adaugă: „Am compus partea a II-a a acestui concert în memoria bunicii mele din Israel.  O postez aici în amintirea copiilor, a femeilor și a bărbaților, tineri și bătrâni, care au fost asasinați în sudul Israelului în 7 octombrie 2023.”

[1] Tocmai s-a auzit un fragment din discuţia unui soldat israelian cu un cetăţean din Gaza, în care acesta povestește că teroriştii Hamas îi opresc pe cetăţenii oraşului Gaza să plece spre sud, cum le-a recomandat armata israeliană. Sunt opriţi pe drum și dacă refuză să se întoarcă la casele lor, sunt împuşcaţi.

[2] https://ro.wikipedia.org/wiki/Deport%C4%83rile_%C3%AEn_B%C4%83r%C4%83gan

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Alma_Deutscher

Veronica Rozenberg

Haifa, 26.oct.2023

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

32 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on November 12, 2023 Reply

    Cred ca merita de ascultat pentru cine intelege limba franceza, un interviu luat lui Alain Finkielkraut

    https://www.youtube.com/watch?v=bis4emyDFwI

  • BORIS+MEHR commented on November 1, 2023 Reply

    STRAMUTREA PALESTINIENILOR din GAZA, DESI PARE O MASURA EXTREMA, CRED CA E SINGURA SOLUTIE PENTRU INSTAURAREA PACII INTR-O ZONA CARE NU A CUNOSCUT PACEA DIN 1948 INCOACE.

    • Veronica Rozenberg commented on November 1, 2023 Reply

      Dle Mehr, mentionati in comentariul dvs despre “stramutarea palestinienilor”.

      Unde va ganditi dvs ca ar putea fi e stramutati ?

  • Veronica Rozenberg commented on October 31, 2023 Reply

    Puţină melancolie, mai putem să ne gândim că ar exista şi aşa ceva, melancolie care să nu fie durere şi lacrimi?

    https://www.youtube.com/watch?v=0fYr5vh3wXI

    Plaja şi incandescenţa cerului amintesc de lucruri triste, dar o dată de mult cu Joe Dassin era vorba de cu totul altceva:

    https://www.youtube.com/watch?v=J4ZE_HLE33Q

  • Robert Robicsek commented on October 31, 2023 Reply

    D-na Rozenberg,
    Sinteti vocea cea mai limpede si pertinenta, aproape singura care descrie realitatea israeliana de dupa pogromul din 07/10. O faceti cu sensibilitate si bine documentat.
    Baabel fiind o revista ancorata mai mult in diaspora evreiasca pare mai putin importanta discutia “cum am ajuns la situatia actuala?” Si totusi, cind lucrurile se vor mai linisti, intrebarea se va cere pusa pe masa.

    • Veronica Rozenberg commented on October 31, 2023 Reply

      Vă mulţumesc pentru citirea şi înţelegerea stării de spirit personale ce-i drept, dar care reflectă o anumită stare de fapt din Israel. Şi aceasta nu mai corespunde cu cea din ultimele zile.
      Revenirea celor răpiţi devine din ce în ce mai iluzorie, sunt voci care consideră că atât timp cât întreaga reţea de canale nu va fi complet distrusă, acţiunea israeliană nu se va putea considera o victorie. Despre această operaţiune, se recomandă de către “specialiştii” care apar în panelele de la televiziune, să nu fie executată decât “de sus”, intrarea în tuneluri prezentând din varii motive, riscuri uriaşe .

      Oricum nu se mai vorbeşte aproape de loc de mişcările armatei, ea înaintează spre Sud, dar păstrarea tăcerii este necesară.

      Pe de altă parte, deşi e posibil că guvernul ar fi acceptat o propunere serioasă privindu-i pe ostatici, o asemenea propunere din partea Hamasului, cel puţin până ieri seară nu a existat. Se pare şi ca la propunerile statului Qatar, Hamas nu a dat răspunsuri sau alternative.

      Un alt update important ar fi că unii dintre conducătorii importanţi ai lumii, încearcă să convingă pe El Sisi să accepte construcţia unor spitale de campanie în apropierea trecerii Rafiah, şi de asemenea lucrul cel mai de dorit, acceptul temporar al refugiaţilor palestinieni din Sud dincolo de linia Rafiah.

      Preşedintele Egiptului, ar fi consultat pe conducătorii militari, şi le-ar fi dat urmatoarea dispoziţie:
      Trebuie să păstraţi securitatea Egiptului, iar securitatea Egiptului înseamnă că nici un palestinian să nu intre în ţară.: -(
      Cum s-a ajuns la această situaţie?,

      Aceasta este ghicitoarea/puzzle-ul ce rămâne foarte greu de rezolvat, dar oricum nu vor putea fi rezolvate decât peste mult timp şi cu multe capete plecate (eufemism).

      Sunt intervievaţi, destui oameni, familii care au supravieţuit măcelului, ale căror locuinţe se găseau la numai câţiva graniţă, de la ei din casă sau grădină se vedeau gardul, terenurile pe care au năvălit criminalii.
      Cu toţii, cei care locuiau de peste un deceniu în acele locuri, trăiau cu deplina încredere (cel puţin aşa declară în faţa camerei de televizor) că sunt păziţi, că viaţa lor e sigură, că cele agonisite de ei prin muncă, fie că erau agricultori, fermieri, sau lucrând în afara aşezării, sunt păzite şi sigure.

      Imaginile caselor distruse, arse, a gospodăriilor ruinate, pe lângă ceea ce vedem zilnic la TV, îţi rup sufletul şi din păcate, devin o mare problemă existenţială în ciuda nenumăratelor “lozinci” de VOM ÎNVINGE, şi a impresionantei şi deosebitei vitejii, bravuri şi dedicaţie a soldaţilor care luptă acum în Gaza.

      Să fie păziţi de soartă şi de înţelepciunea celor care îi trimit în faţă!

  • Veronica Rozenberg commented on October 30, 2023 Reply

    Aparent discutiile despre ostatici au fost trecute pe planul al doilea. Sper ca impresia este una nereala.

    Cantecul ce urmeaza a fost compus in timpul Primului Razboi din Liban, interpreta este Yardena Arazi, care il canta acum, dedicandu-l tuturor ostaticilor din Gaza:
    (versurile sunt traduse de mine)
    https://www.youtube.com/watch?v=PjRBZW5eXZs

    A mai trecut o saptamana
    încă una de pomina,
    Buruienile sunt arse pe poteca din grădină.
    Vantul puternic sufland
    A deschis oblonul
    Parca soptind

    Acasă , acasă
    E timpul să te întorci,
    De oriunde te afli,,
    Din locuri departate.
    Se insereaza si nu avem niciun semn.

    Acasă, acasă
    Nu ai văzut încă lumina.
    Noptile sunt reci,
    Acolo sub pamant,
    De departe, inca speram ca vei veni..

  • Marina+Zaharopol commented on October 29, 2023 Reply

    Un adaos – si NU o substituire a motivatiilor incluse in aricol – privitor la “tratamentul bun” oferit ostatecilor luati de Hamas (conform relatarilor ostatecei eliberate): ostatecii constituie un atu pretios in arsenalul politic al Hamasului asa ca ingrijirea lor medicala si hranirea adecvata erau lucruri de asteptat.

    • Veronica Rozenberg commented on October 29, 2023 Reply

      “Conferinţa de presă a produs ecouri neaşteptate, pentru că femeia a vorbit de bine despre cei care s-au ocupat de ostatici şi în lumea presei se presupune că această atitudine este rezultatul unui război psihologic, cu atât mai mult cu cât soţul ei este încă printre ostatici. Nimeni nu ştie care este adevărul – și are vreo importanţă?”

      Posibil ca adevarul este ceea ce ai comentat tu, ar fi de sperat ca sa fie valabil si pentru toti ceilalti, sa speram ca ocazia de a sti care este adevarul, sa vina cat mai repede !

  • BORIS+MEHR commented on October 28, 2023 Reply

    HAMAS ESTE POPULAR ÎN PALESTINA, DE ACEEA TREBUIE DISTRUS FĂRĂ A CERE APROBARE CUIVA. SPER CA LIDERII ISRAELIENI SĂ ACȚIONEZE CA ATARE.

    • Veronica Rozenberg commented on October 28, 2023 Reply

      Din pacate, dupa ce se intampla in multe tari ale lumii, aceasta organizatie de teroristi criminali, a carei scop clar si declarat este sa distruga Israelul, se pare ca popularitatea sa creste si a Israelului in ciuda crimelor de acum 3 saptamani, scade.

  • Anca Laslo commented on October 27, 2023 Reply

    Veronica,ai scris un articol excelent, cu informațiile aduse nouă clar și empatic. E foarte important să se afle realitățile de la voi, să se știe cum trăiți aceste vremuri crunte și ce simțiți. Nu pot să ajut concret cu nimic dar gândul meu bun vă însoțește clipă de clipă! Felicitări și mulțumiri pentru articol!

    • Veronica Rozenberg commented on October 27, 2023 Reply

      Draga Anca, nimeni nu poate sa ajute cu adevarat, din pacate acum, cand se pare ca a inceput ofensiva terestra, armata va fi cea care va reusi sa ajute.

      Dar nu vreau macar sa ma gandesc ce se va intampla cu prizonierii !!

  • Eva+Grosz commented on October 27, 2023 Reply

    Alma Deutscher are acum 18 ani și a dovedit că este un talent excepțional. Într–una din zilele acestea am ascultat la You TUbe Valsul sirenelor, compusă de ea pentru orchestră. În introducere sună sirene de diferite feluri pe care ea le transformă în vals, argumentând că urâtul și răul pot fi transformate in frumos. În timp ce ascultam introducerea cu vocea sirenelor, a sunat și în localitatea noastră adevărata sirenă care previne rachetelor. La început am crezut că e sirena din concert, dar m-am trezit repede la realitate.
    Era cea adevărată. Nu s-a transformat în vals. Pentrucă la un vals este nevoie de cel puțin doi. ….

    • Andrea Ghiţă commented on October 27, 2023 Reply

      “La început am crezut că e sirena din concert, dar m-am trezit repede la realitate.
      Era cea adevărată. Nu s-a transformat în vals.
      Pentrucă la un vals este nevoie de cel puțin doi. ….” – scrie Eva Grosz şi aceste cuvinte SPUN TOTUL.

    • Veronica Rozenberg commented on October 27, 2023 Reply

      O tanara geniala, nu numai in muzica (pianista, violonista, compozitoare si dirijor), dar si in omenie:
      …..https://www.youtube.com/watch?v=W0xMpLXQNvM

      • Eva+Grosz commented on October 27, 2023 Reply

        Da.Acesta este valsul sirenelor, în care tânăra muziciană explică cum va transforma o lume urâtă într-una frumoasă. prin muzică și imaginație .

    • Marina+Zaharopol commented on October 28, 2023 Reply

      Superb si emotionant comentariu, Eva! M-a impresionat.

  • Elena Stoican commented on October 27, 2023 Reply

    Doar privind moartea prin înfățișarea celui care cu puțin timp în urmă a fost viu, știm că acesta e un ADEVĂR de netăgăduit. Sunt de partea poporului israelian greu încercat, dar nu pot să nu sufăr pentru viețile nevinovate care pier și, probabil, urmează să se mai piardă de ambele părți. Dacă Statul israelian nu a putut preveni omorârea criminală a atâtor nevinovați, măcar să ia măsuri prevenitoare de acum încolo. Ce n-ai făcut e una, dar ce poți preveni e alta! Răzbunarea colectivă nu e soluția. Am un număr de ani suficient de mare cât să nu dau crezare spuselor care ni se picură manipulator prin orice mijloace posibile. Virtualul ia locul – dacă l-a avut cineva/ceva până acum la o astfel de scară – celei mai perfide arme: arma care dezbină și stăpânește în cele din urmă. Legat de strategia militară știu mai puțin ca un novice, dar citind articolul mi-a străfulgerat prin minte ideea următoare: dacă amânarea sine die a invaziei terestre e prima măsură, cu adevărat înțeleaptă, luată în ultimele zeci de ani de guvernul Netanyahu? Dacă istoria va consemna acest fapt ca pe cel mai înțelept lucru care a salvat un popor năpăstuit, dar și o țară cu adevărat remarcabilă?

  • Andrea Ghiţă commented on October 27, 2023 Reply

    Ca evreică din Diaspora am simţit durere şi revoltă în momentul tragediei, nedumerire că acest atac înfiorător nu a fost anticipat şi dejucat. Iniţial toţi cei din preajma mea au empatizat cu situaţia din Israel, în ultima vreme însă, tot mai multă lume îmi reproşează mie răspunsul Israelului, bombardarea Fâşiei Gaza, criza umanitară. Unii îmi spun: “Evreii sunt cei mai deştepţi oameni din lume (sic). De ce nu au găsit altă soluţie de a învinge Hamasul?”. Alţii mă întreabă. “De ce bombardează, de ce nu se duc să lupte cu luptătorii Hamas, direct, ca de la bărbat la bărbat?” şi alte asemenea opinii care denotă că lumea nu înţelege, nu ştie sau a căzut pradă propagandei. Ce pot să răspund? Că e imposibil să te lupţi cu inamicul nevăzut fără a fi curăţat cât de cât terenul? Să le spun că şi Hamas bombardează Israelul fără încetare? Pe de altă parte, în Gaza e într-adevăr criză umanitară. Trebuie găsite căile…E uşor de spus. Care sunt căile? Nu mă pricep, nu ştiu, mă gândesc cu îngrijorare la Israel, la poporul meu şi nu pot să nu mă întristez de soarta civililor din Gaza. E o situaţia foarte, foarte complicată.

    • Veronica Rozenberg commented on October 27, 2023 Reply

      Probabil ca oamenii se impart in cel putin doua grupe distincte, cei care cred ca Gaza ar trebui facuta “tabula rasa”, cei care cred intr-o solutie a doua state distincte, si mai bine se va ajunge la aceea mai tarziu decat niciodata. Este si o a treia grupa, ale carei granite nu sunt clare, sunt neomogene din cauza ca acei oameni, ca tine, si poate ca mine (desi eu socotesc ca atata timp cat nu va exista un stat palestinian, nu se poate astepta la nici un fel de pace sau angajament de neagresiune).

      Aceea e grupa care crede in dreptul oricarui om a trai in conditii acceptabile, din pacate am mai spus-o nu s-a ajuns la maturitatea necesara in poporul palestinian pentru a avea interesa sa se lupte impotriva unor conducatori barbari. Nu exista – aparent cine sa opreasca Hamasul si sa infranga ura impotriva evreilor. Islamul din pacate pare sa se intinda asupra intregii lumi si lumea nu ia in seama consecintele negative ale acestei religii care dezvolta fanatismul intr-un secol in care civilizatia (s-ar putea ca urmasii nostri sa nu mai cunoasca ce-i aia) parea ca invinsese in parti ale globului (ceea ce noi numim civilizatie, sigur in Africa, in Oceania, in alte locuri e altfel) .

      Eu ma uit mereu la emisiuni romanesti si de fiecare data ma gandesc, de ce nimeni nu s-a gandit in lumea “palestiniana” sa ii invete sa aiba preocupari, sa le asigure o existenta . care sa prezinte o valoare, valoarea vietii nu pare sa conteze pentru acesti oameni.Cand vezi cate lucruri se pot face pe cele mai ascunse plaiuri – e adevarat ca nu mai exista chiar asa o saracie printre romani – dar cate cantece, legende, povesti, mestesuguri sunt puse in valoare. Si aceste indeletniciri nu exista numai la Romani, exista la atatea popoare; as vrea sa le vad puse in valoare si la palestinienii de pe aici. Poate pare ciudat. Exista o grupa de colaborare israelieni si palestinieni (https://he.sindyanna.com/%D7%A1%D7%93%D7%A0%D7%90%D7%95%D7%AA-%D7%A7%D7%9C%D7%99%D7%A2%D7%94/) exista si o asezare in care locuiest evrei si arabi in pace relativa, Cfar Shalom – nu stiu ce s-a ales de acest proiect). Dar atunci cand palestinienii au plecat/sau ajutati sa plece in pribegie dupa 1948, nu s-a mai petrecut nimic, decat dusmanie, ura si desigur dorinta de a se intoarce de unde au plecat.
      Oameni din conducerea acestora, militari, hrapareti, corupti au furat banii, nenumaratii bani pe care palestinienii, in decursul deceniilor i-au primit de la UE si desigur de la statele arabe.

      Popoare nenumarte – e adevarat comunitatea crestina europeana – a ajuns la lupta pentru dreptul de a-si manifesta constiinta nationala undeva spre mijlocul secolului XIX. Revolutii violente, crude, au existat chiar de la cea franceza incoace. Se presupunea ca cruzimea este apanajul primitivitatii, dar este si al saraciei, al disperarii, in primul rand al URII. Si nu exista nimic care sa schimbe situatia in afara unor ani lungi de educatie a celor care nu au ajuns la aceasta treapta in evolutia lor ca popor.

      • Elena Stoican commented on October 27, 2023 Reply

        Veronica, m-ar bucura să se multiplice locuri și orașe ca Cfar Shalom din care să plece spre lumea întreagă astfel de imagini. Nici nu am nevoie să știu ce scrie. Prietenia dintre cele două seminții ar fi și singura soluție viabilă. Felicitări pentru articol!

        • Veronica Rozenberg commented on October 27, 2023 Reply

          Multumesc pentru comentarii, desi speranta moare ultima, in momentul de fata, haosul e urias, si lucrurile nu pare prea vesele. O sa asteptam cu rabdare in speranta ca , cat mai putine forte mondiale sa fie angajate in cele ce vor urma !!

    • Klein+Ivan commented on October 28, 2023 Reply

      Întrebări pentru “cei din preajmă” : Ai avut sincer o empatie pentru Israel cînd nu erau cunoscute încă detaliile masacrului ? Ai încercat să afli detaliile dezvăluite în cursul ultimelor 3 săptămîni , încercare normală în cazul unei empatii sincere ? Nu crezi că , cunoscînd grozăvia celor petrecute , Israel este în drept și dator să pedepsească pe criminali ? Nu ești de părere că replica trebuia dată de armată , așa cum se pricepe ea , fără întîrziere , imediat ce trupele erau pe poziții ( mobilizarea a fost terminată în două zile ) , armata dispunînd de planuri întocmite pentru situații de criză ? Dacă ai un răspuns pozitiv , nu-ți rămîne decăt să iei legătura cu acei “cei mai deştepţi oameni din lume” și să-i întrebi de ce n-au procedat așa . Ideea de luptă “de la bărbat la bărbat” din filmele western nu poate fi transpusă în estul de azi unde un inamic laș atacă bătrîni,femei,copii neînarmați și folosește proprii concetățeni drept scuturi vii ….. Sper să aveți și alte sugestii pe tema asta . Recomandîndu-le citirea lor …. ar mări numărul de cititori ai Baabel . K.I.

      • Andrea Ghiţă commented on October 28, 2023 Reply

        Problema e că cei care întreabă vor răspunsuri, nu întrebări.

        • Veronica Rozenberg commented on October 28, 2023 Reply

          Cred ca Ivan se referea nu neaparat la israelieni, mai curand la oameni care citesc jurnalul baabel din diferite colturi ale lumii.
          Intrebarile cred ca erau oricum retorice.

          La televizor, in momentul de fata se ia un interviu unei femei din kibutzul Nir Oz.

          I se adreseaza guvernului:

          RUŞINE sa va fie, rusine pentru lipsa de interes, de atentie si de intelegere pentru oamenii care au ramas, in acest kibutz o treime din populatie nu mai este (400 au fost), 80 sunt rapiti printre care mama si fratele acestei persoane.

  • Tiberiu Ezri commented on October 27, 2023 Reply

    Multe adevăruri și simțăminte sunt descrise în acest articol. Ceea ce e sigur este faptul că nu ne putem permite să nu îi pedepsim pe cei de la Hamas. În jurul nostru se respectă numai puterea pumnului. Toți cei răpiți, inclusiv soldații trebuie eliberați deodată și nu în rate, ceea ce ar juca în favoarea Hamasului. Și chiar cu prețul eliberării criminalilor întemnițați în Israel, dar operațiunea militară trebuie începută și dusă până la capăt.

    • Veronica Rozenberg commented on October 27, 2023 Reply

      Ultima propozitie a fost propusa ca solutie de cativa fosti generali si probabil ca aparent ne pare a fi o solutie, dar un Stat nu actioneaza intotdeauna pentru interesul unui grup, al unui om. N-as vrea ca aceasta situatie sa se intample aici la noi. Disperarea si durerea atat de nemasurabile ar depasi limitele boltei ceresti.

      Tibi, sa fiti paziti !!

    • Klein+Ivan commented on October 28, 2023 Reply

      Mă asociez cu cele scrise de d. Ezri . De fapt eu așteptam apariția unuj astfel de articol relatînd fapte petrecute și simțămlnte umane de la fața locului . Referitor la “operațiunea militară trebuie începută și dusă până la capăt” eu cred că s-a pierdut deja timp prețios ( opinia publică mondială influențată negativ ) datorită autoproclamaților prieteni ( care ajută atît Israel cît și Iran și care asumăndu-și rol de intermediari determină tergiversarea unei operațiuni ce trebuia începută și terminată în în prima săptămînă ) . K.I.

  • Hava Oren commented on October 27, 2023 Reply

    Văd că vechea mea prietenă, „Fetița cu codițe” https://baabel.ro/2020/07/o-fetita-cu-codite/ a mai crescut. Muzica ei îmi place tot atât de mult ca înainte și mă bucur să aflu că și ea ne sprijină.

    • Veronica Rozenberg commented on October 27, 2023 Reply

      Multumesc pentru comentariu, Hava, era intr-adevar unul dintre cele mai semnificative comentarii care se putea face la articolul pe care l-am scris 🙂

    • Andrea Ghiţă commented on October 27, 2023 Reply

      Eu uitasem de unde cunosc numele acestei tinere. Uitasem că apăruse în Baabel un articol despre ea. Mă bucur că Hava Oren a precizat cine e Alma Deutscher şi cred că e foarte important de ştiut că ea susţine public Israelul în condiţiile în care acest lucru nu e uşor în ţara ei în care manifestările anti-Israel şi antisemite se intensifică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *