Farmacistul care s-a întors din trecut

Curând după sosirea mea în comuna Gherța, unde am fost repartizat după terminarea facultății, am fost anunțat telefonic de vizita farmacistului responsabil al zonei. Adevărul este că m-am bucurat, cu atât mai mult cu cât habar nu aveam de gestionarea medicamentelor.

În ziua stabilită am fost vizitat de farmacistul “șef”. Era un bărbat în vârstă, uscățiv, cu părul și sprâncenele stufoase, albe. Îl însoțeau două tinere care lucrau cu el.

Șuta George, s-a prezentat. Lucrez la Șomcuta Mare și coordonez distribuirea medicamentelor din sudul regiunii Satu Mare.

– Șomcuta Mare? De unde mi-e cunoscut numele? Nu mi-a luat mult timp să-mi amintesc: vreme de câțiva ani, înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, a lucrat acolo bunicul meu ca medic veterinar. L-am studiat pe domnul Șuta timp de câteva minute. Încercam să-l localizez în anii patruzeci. „Oare s-au cunoscut?” mă întrebam, dar până să-l întreb, l-am auzit pe el întrebându-mă:

– Dumneata de unde ești de loc, doctore? Nu cumva ești de la Satu Mare?

– Sunt clujean, i-am răspuns.

– Îmi amintești de o fată frumoasă pe care am cunoscut-o la Satu Mare. Era fiica unui medic veterinar cunoscut și apreciat la Șomcuta Mare și mai târziu la Satu Mare, în anii treizeci-patruzeci.

Pulsul mi s-a accelerat, eram emoționat. Nu încăpea nicio îndoială: cunoscuse familia mamei mele! Dintotdeauna mi-am dorit să aflu mai multe despre familia mea. Mama a murit tânără, așa încât multe informații despre ea și familia ei îmi lipseau.

– Pe mama o chema Roth Clara și era fiica medicului veterinar Roth Bernath din Satu Mare.

Șuta a împietrit, șocat.

– Nu numai că I-am cunoscut, dar eram chiar apropiați. Când bunicul tău lucra la Șomcuta Mare, eu eram farmacist tânăr și aprovizionam cu medicamente și pe medicul veterinar. Așa ne-am cunoscut. Am fost și în casa bunicilor tăi la Satu Mare, m-au invitat de mai multe ori. Bunica ta, Jenke, făcea niște prăjituri grozave. Unchiul tău era unul din partenerii mei de tenis, dar după aceea a plecat în Italia să studieze medicina. Mi-a plăcut mama ta, era frumușică și tot timpul bine dispusă, dar, din păcate, n-am avut succes la ea. Avea un prieten. Dacă țin bine minte, era tot farmacist, a continuat Șuta.

Fotografie de familie, probabil din 1922. Mama mea, Clara, de circa un anişor stă în braţele mamei ei, Jenke. Fratele mamei, Lajkó (de vreo 6-7 ani) stă în braţele bunicului său. Tatăl lor, medicul veterinar Bernáth Roth (bunicul meu) stă în picioare, alături de soţia sa, Jenke.

Îl ascultam fascinat, auzeam lucruri pe care nu le cunoșteam despre familia mamei.

– Bunicul tău era un om cult, poliglot, cunoscut și în cercurile artiștilor din oraș. După câte știu, scria și poezii în limba maghiară, dar nu dorea să le publice. „N-au valoare”, spunea el. Frecventa clubul ofițerilor veterani de război și era foarte mândru pentru Crucea de Fier pe care o primise pentru merite de război. Era specialist în patologia cailor, veneau la el la tratament oameni din toate părțile țării cu animale bolnave. Era un om foarte onest și întotdeauna le spunea oamenilor dacă tratamentul avea rost, sau dacă caii lor nu aveau nicio șansă de vindecare. Lucra la un centru veterinar de stat. Nu accepta bacșiș, spunând că are un salariu mare. Tatăl meu mi-a povestit că din recunoștință pentru tratamentul de calitate acordat unuia din caii lui, i-a dăruit bunicului tău un miel. Doctorul Roth n-a scos un cuvânt, a acceptat mielul, dar a doua zi poștașul ne-a adus o sumă de bani, exact prețul unui miel pe piață.

– Când i-ați văzut pentru ultima dată pe membrii familiei Roth?

– În primăvara lui 1944. Tocmai primisem o permisie de câteva zile. (Am fost concentrat și mă aflam la Oradea, unde era farmacia armatei din Ardeal.) I-am văzut cu steaua galbenă cusută pe haine. Chiar l-am întrebat pe bunicul tău de ce nu încearcă să scape de legile rasiale cu ajutorul Crucii de Fier. Nu mi-a răspuns. M-am întors la Oradea. Soția mi-a scris despre ghetou și despre tragedia care a urmat, trenurile spre lagărele de concentrare. După război am auzit de tragedia familiei tale. Știam că mama ta și fratele ei, Lajkó, s-au întors din lagăr și că locuiesc la Cluj, dar am pierdut legătura cu ei. Pur și simplu mi-a fost rușine de nepăsarea oamenilor la ceea ce li s-a întâmplat compatrioților noștri evrei.

Soția mea mi-a povestit o întâmplare pe care nu o pot uita. La o răscruce de drumuri a auzit doi oameni care vorbeau între ei românește și priveau coloana evreilor în drum spre gară și deportare.

„Ce jalnic arată, a spus unul dintre ei, dar mă lasă rece, pe noi nu ne pândește nicio primejdie.”

„Da? Așa crezi tu! Gândește-te logic, după ce hortiștii îi vor deporta pe toți evreii, va veni rândul nostru, al românilor.”

După terminarea războiului, revenind la Satu Mare, nu am mai găsit în viață decât un singur prieten evreu, un văr al mamei tale, Pityu Leichtman.

În cei doi ani cât am lucrat la Gherța Mică, farmacistul Șuta m-a vizitat în repetate rânduri. I-a cunoscut și pe prietenii mei, medicii din comunele apropiate. Am petrecut câteva sfârșituri de săptămână la Șomcuta Mare, în casa farmacistului. Toți îi spuneam Gyuri bácsi. Mi-a arătat și casa în care a fost dispensarul veterinar unde a lucrat bunicul meu.

Înainte de a părăsi Gherța Mică, colegii mei din comunele apropiate mi-au organizat o petrecere în locuința din noul dispensar al comunei. L-am invitat și pe Gyuri bácsi. La întrebarea dacă cumva suntem neamuri, Șuta a răspuns:

– Nu, nu suntem, dar suntem legați prin trecutul familiei Roth…

Andrei Schwartz

31/12/2023

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • klein ivan commented on January 14, 2024 Reply

    În scrieri de acest fel eu îmi văd “rădăcinile” . K.I.

  • Andrei Schwartz commented on January 13, 2024 Reply

    Multumesc pentru toate comentarile.

  • gabriel+gurman commented on January 13, 2024 Reply

    Important ca se menține memoria….
    Pentru că daca ne uităm in jur….
    Merci, Andrei, mi-a făcut placere articolul
    GbM

  • Marica+Le commented on January 12, 2024 Reply

    Miscătoare coincidențe ale vieții a 3 generatii.
    Si cutremuratoare ultimele cuvinte ce vi le- a adresat mama dvs despre Holocaust . Dezvaluite acum, cînd o parte dintre israelieni, in cîteva zile au trecut prin ceva asemanător.
    Va doresc ca in continuare sa luptați pentru Viaţa, sa duceți mai departe integritatea ,i buna credinťa a familiei dvs

  • Andrea Ghiţă commented on January 12, 2024 Reply

    Din acest articol impresionant s-a adeverit încă o dată ce mult înseamnă pentru noi, generaţia G2 – copiii supravieţuitorilor Holocaustului (care ne-am pierdut bunicii şi toate rudele vârstnice) – aceşti oameni “întorşi din trecut” care ne pot relata despre vremurile dinainte de Holocaust, despre bunicii, străbunicii pe care nu-i cunoaştem decât din fotografii salvate ca prin miracol. De curând s-a stins din viaţă Eva Szmuk, fostă autoare în Baabel care a cunoscut-o pe mama mamei mele, Bunica Eva, pierită la Auschwitz. Mi-a relatat cum arăta şi cum vorbea.

  • Anca Laslo commented on January 12, 2024 Reply

    Foarte frumoasă și emoționantă poveste a unor momente dintr-un trecut care nu se lasă uitat.

  • Tiberiu Ezri commented on January 11, 2024 Reply

    Emotionant!

  • Elena Stoican commented on January 11, 2024 Reply

    Emoționant tot ce ați povestit, domnule Andrei Schwartz! Există un liant nevăzut între noi, oamenii, care atins cu o coardă a sufletului face posibilă dezvăluirea/aflarea unor lucruri care altfel ar fi stat ascunse/necunoscute pentru totdeauna! Felicitări!

  • Hava Oren commented on January 11, 2024 Reply

    Citind povestea ta, mi s-a făcut pielea de găină: un întreg trecut, dispărut în codiții tragice, a ieșit din nou la iveală ca printr-un miracol! Puțini oameni au parte de așa un noroc. Te invidiez!

  • Eva+Grosz commented on January 11, 2024 Reply

    Andrei Schwartz , ai reînviat generațiile trecute ale familiei tale. Ce oameni distinși apar în fotografia familiară ! Ce soartă au avut !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *