Obsesie sau coincidență?

Așa cum omul nu caută necazuri cu lumânarea (ele vin singure!), jur că nici eu nu am devenit un vânător de exemple crase de dezinformare care în marea lor parte frizează absurdul.

Dar, grație unui cunoscut, din cei care primesc regulat elucubrațiile mele în scris, am urmărit timp de 74 (!) minute, cu răbdare (și fără calmante) o ”conferință” a unui domn, profesor la Facultatea de Științe Sociale a Universității Lucian Blaga din Sibiu, prezentată pe canalul TV Global News.[1]

Conferențiarul Corvin Lupu – pare a fi o figură cunoscută în anumite cercuri ale presei, pentru că în timpul celor 74 minute domnia sa face trimiteri la mai multe conferințe prezentate de el în trecutul apropiat.

Chestiunea evreiască din România și Proiectul Israel în România” m-a atras și am decis că nimic nu mă va împiedica să ascult o prelegere cu un subiect atât de apropiat de propria mea existență și istorie, și chiar de preocupările mele în acești ani de pensie.

Și acum explicația titlului acestui articol: nu este o obsesie, pentru că eu nu caut pete în soare. Și da, este o coincidență, pentru că prezentarea domnului de care aminteam pare a veni ca o continuare firească a articolului publicat de mine în revista ediţia precedentă a revistei Baabel (https://baabel.ro/2023/12/sacrul-drept-la-ignoranta/ )

Deci, să trecem la fapte.

După numai câteva minute am ajuns la concluzia că am nevoie numaidecât de un creion, o foaie de hârtie și o sursă abordabilă de internet – pentru că ceea ce auzeam mă făcea să cred că m-am născut degeaba! Adică cum, eu nu știam de treaba asta?! Nu cunoșteam niște amănunte istorice atât de importante?! Chiar sunt un semidoct?! Deci, am oprit filmul după fiecare punct important adus în discuție și am verificat pe internet cele auzite

La sfârșit am ajuns la concluzia că cele prezentate puteau fi împărțite în două categorii. În prima am inclus informaţii pentru care am găsit referinţe, în timp ce a doua conține opinii şi afirmaţii pentru care nu am găsit nicio referinţă. 

Doresc să prezint cititorului cele două liste, sperând că voi ști să mă rezum la fapte și să nu amestec propriile mele opinii.

Iată prima listă:

1. Proiectul Wilson. Conferențiarul vorbește despre un proiect inițiat de președintele SUA, W. Wilson, cam prin 1919, de a crea un stat evreiesc… în inima Europei! Acest stat, propus de capii evreimii mondiale care aveau acces la președintele american, urma să cuprindă, printre altele, Slovacia, Galiția poloneză, Maramureșul, Moldova de ambele părți ale Prutului, o parte a Ucrainei și Basarabia (cu capitala la Lemberg). Singurele surse bibliografice pentru această ”inițiativă” sunt articole publicate de Șerban Mihăileanu, un cunoscut legionar, și Radu Mihai Cristea, care se autodefinește ca ”reacționar”. N-am găsit niciun document oficial, prezentat la conferința de pace de la Paris în 1919 și aș fi recunoscător celui care ar găsi un asemenea material.

2. Nu, David Lloyd George, fostul prim-ministru al Marii Britanii, nu a fost evreu, ci evanghelist, dar a sprijinit ideea unui cămin evreiesc în Palestina.

3. Nu, Lenin nu a fost evreu. Bunicul său din partea mamei fusese evreu, dar s-a convertit la creştinism. Lenin nu știa acest lucru care a fost descoperit de sora sa după moartea lui, prin urmare nu avea de ce să ducă o politică filosemită, așa cum pretinde ”onoratul orator”.

4. Nu, Engels nu era evreu. Scrie Edmund Silberner (profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim): ”Cum Marx era evreu, iar Engels nu, primul era blocat de originea sa în ceea ce privește problema evreiască, pe când Engels nu avea nicio dificultate în această direcție”.

5. Franța și Marea Britanie au recunoscut granițele României Mari după Primul Război Mondial, și nu cum spune ”conferențiarul”. Tratatul de la Paris a fost semnat de Franța, Marea Britanie, Japonia și Italia în 1920.

7. Nu, Lenin nu a fost de acord cu retrocedarea Basarabiei la România. Ba mai mult, el a cerut un plebiscit, dar a fost refuzat.

8. Nu am găsit niciun document care să ateste că după Primul Război Mondial, în anii 1922-1926, România a fost obligată, să plătească băncilor evreiești europene despăgubiri de război pentru pagubele produse de armata germană în Rusia. M-aș bucura dacă cineva a găsi un asemenea act.

9 Nu, Adrian Năstase, fostul prim-ministru al României, nu e ”minoritar”, ci român get-beget. Familia lui e originară din satul Hanul de Pământ, comuna Tătărești, iar el s-a născut și a crescut la București.

10. A existat un Holocaust român în care au fost exterminați cam 250.000 evrei (printre care și bunica mea din partea tatei, ucisă în Transnistria). Nu este un ”eveniment presupus” (expresia conferențiarului). În timpul regimului Antonescu, circa patru sute de mii de evrei, printre care şi semnatarul acestor rânduri, au rămas în viaţă (dar au suferit persecuţii aspre). Antonescu a plătit cu capul pentru crimele de război.

11. Nu, William Rockefeller nu era evreu. El era protestant, deși mai toți din familia sa erau baptiști.

12. Nu, medicii sovietici evrei nu au complotat să-l ucidă pe Stalin, din contră, el a complotat să-i ucidă pe ei, o parte au murit în închisoare înainte de a fi eliberați după moartea dictatorului.

13. Celebrul conferențiar menționează că regimul comunist român i-a vândut pe evrei și pe nemți, susținând că aceea era plata pentru studiile făcute gratuit de cei care emigrau. Distinsul domn uită că imensa majoritate a celor pentru care s-a plătit returnaseră cu vârf și îndesat plata studiilor, pentru că munciseră timp de ani de zile pe salarii incomparabil mai mici decât cele pe care le-ar fi primit în alte țări. În plus, s-a plătit și pentru cei fără studii, pentru cei capabili de muncă, așa cum declară Radu Ioanid: ”Un absolvent de învățământ superior era vândut pentru 3000 de dolari, iar studenții pentru 1700. Muncitorii și persoanele fără profesie erau mai ieftine – doar 600 de dolari, respectiv 500. Mai târziu, prin 1983, s-a realizat un protocol prin care prețul era unul fix. Un evreu care dorea să plece în Israel era cumpărat cu 3300 de dolari”.

14. 5. Nu e adevărat că Liceul Lauder nar primi numai elevi evrei (români și străini), care sunt pregătiți din toate punctele de vedere (inclusiv limba română, pe care o vor vorbi fără accent străin), pentru ca pe parcurs să ocupe funcții importante în aparatul de stat român, inclusiv în diplomație. Acest fapt poate fi documentat cu informaţiile de pe site-ul Liceului Lauder-Reut din Bucureşti. https://www.laude-reut.ro/

Sper că v-am convins de ”acuratețea” datelor prezentate.

Și acum urmează a doua parte, opiniile personale ale domniei sale, prof. Corvin Lupu, pe care, evident, nu l-am putut verifica. Las la latitudinea cititorilor să-și formeze o părere despre domnul în cauză.

1. S-a construit un cartier la Pipera (dar și în alte locuri) cu blocuri și apartamente deja mobilate, păzite de gărzi particulare, cu străzi blocate de bariere, în așteptarea unor locuitori ”străini” (aluzie la evrei, vezi mai jos).

2. Căderea lui Ceaușescu a creat o situație în care România a rămas ”a nimănui”.

3. De câtva timp CIA și-a mutat sediul de la București la Sofia, iar munca organizației americane (și a FBI-ului) în România este făcută de (bine înțeles-GbM)… Mosad.

4. ”Ofițerii” Mosadului trec frontiera română fără să prezinte vreun act, și fără să fie controlați, spre deosebire de toate celelalte servicii de spionaj străine.

5. În octombrie 2023 a fost planificată o ședință secretă, comună celor două camere ale Parlamentului României, pentru a exprima solidaritatea cu Israelul în conflictul din Orientul Mijlociu, și aceasta contrar poziției României la ONU, care s-a abținut de la un vot similar. ”Totul e făcut împotriva poporului român” (cuvintele conferențiarului). Până la urmă ședința nu a fost secretă și s-a votat o rezoluție mai moderată.

6. Mosadul e cel care l-a destituit pe șeful SRI (Edward Helwig).

7. Demonstrațiile antiguvernamentale de la Tel Aviv, din primele luni ale lui 2023, au fost sponsorizate de Soros, care îl susține pe Netanyahu, care îl susține pe Trump.

8. Evreii care primesc prin tribunalele românești despăgubiri pentru pagubele suferite în timpul celui de al Doilea Război Mondial sunt de fapt persoane false, care nu au nici în clin nici în mânecă cu cei care au suferit aceste pierderi (aceștia fiind deja morți), fiind trimiși în Transnistria (după stimatul domn ei au fost doar trimiși, nu deportaţi și ucişi, mulţi dintre ei). Ei aduc martori falși în tribunal. ”Așa e călcat în picioare poporul român de către venetici”, spune domnul de care vorbim.

9. România are datorii enorme pentru că plătește pensii veneticilor (vezi la punctul 9 cine sunt veneticii…).

10. ”Procesul comunismului în România nu poate avea loc, pentru că ”nu ne lasă evreii, care au făcut toate crimele sub comunism”. Fără comentarii.

De-ajuns?! Repet, această a doua listă de fraze rostite de conferențiarul în cauză se referă la subiecte foarte greu de verificat pentru semnatarul acestor rânduri, întrucât el nu are acces la toate sursele de informații care le-ar putea elucida. Le-am trecut pe listă pentru că mie mi s-au părut trase de păr și îmi cer scuze dacă am pus sub semnul întrebării și vreun adevăr istoric de necontestat. Mea culpa.

Cred că nu v-am stricat pofta de a asculta personal această conferință. După părerea mea, ea e un must pentru oricine dorește să asiste la procesul de fabricare a dezinformării pe scară națională, indiferent dacă din cele 24 puncte aduse aici nu chiar toate sunt false, minciuni sfruntate care vin să pledeze ideologia antisemită, la modă în zilele noastre. Și ce fac cei care aud / citesc falsuri din astea și nu caută adevărul în noianul de surse care, cel puțin teoretic, le stau la dispoziție?!

Iată cum minciuna și dezinformarea iau micul dejun, prânzul și cina cu fiecare din cei expuși la ”conferințe” de genul celei discutate aici.

Personal sunt convins că, luându-l în serios pe profesorul de la Sibiu, este posibil ca omul ”de rând” să ajungă la concluzia că Iisus era palestinian și că evreii au scufundat Titanicul.

Gabriel Ben Meron


[1] https://www.youtube.com/watch?v=eZ5G714kKaI

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

14 Comments

  • Marina Zaharopol commented on January 14, 2024 Reply

    In SUA, după fiecare dezbatere electorala, intra imediat in acțiune asa-numitii fact checkers care verifica acuratețea informațiilor candidatilor la presedentie si le clasifica in trei categorii: 1. fact/adevăr; 2. half-truth/semiadevar; 3. non truth/lie/neadevăr.
    Cred ca ar fi dezirabil sa se extinda acest serviciu indispensabil si in alte domenii, cum ar fi conferințele cu caracter public si sa se anunțe “sentința” imediat după prelegere astfel incat ascultătorii să nu fie indusi in eroare…decat daca ei tin mortis sa fie dezinformati!

    • gabriel+gurman commented on January 15, 2024 Reply

      Ce bine ar fi…
      Multumesc mult pentru comentariu
      GbM

  • eva+galambos commented on January 12, 2024 Reply

    Corvin Lupu nu este o noutate pentru cei care se ocupă de antisemitismul din România. Se cunoaște activitatea lui și a și fost de mai multe ori combătut.
    dar îmi place cum l-a țintit Gabi Gurman

    • gabriel+gurman commented on January 13, 2024 Reply

      Mulțumesc mult si sunt bucuros ca nu am facut un ”faux pas”.
      GbM

  • Tiberiu Ezri commented on January 12, 2024 Reply

    Un articol foarte important care demonstrează de ce unii oameni care în viața lor nu au văzut un evreu devin antisemiți. Acest tip trebuie dat în judecată pentru îndemn la rasism.

    • Tiberiu Ezri commented on January 12, 2024 Reply

      Instigare la rasism.

    • gabriel+gurman commented on January 12, 2024 Reply

      Tibi, din păcate rasiștii nu mor, ci doar se schimbă (și după părerea mea se și înmulțesc!!)
      GbM

  • Tiberiu Ezri commented on January 11, 2024 Reply

    M-a distrat imaginația bolnăvicioasă a eruditului semidoct. Oare există titlul de profesor în gogomănii? Mi-ai amintit de o maculatură publicată de o anestezistă mai în vârstă din București în care doamna susținea că Beria, adjunctul criminal al lui Stalin era evreu, când de fapt aparținea minorității mengrele gruzine.

    • gabriel+gurman commented on January 12, 2024 Reply

      Ai dreptate, Tibi, pentru unii viața e foarte simplă atât timp cât dușmanul e unic!!!
      GbM

  • Andrea Ghiţă commented on January 11, 2024 Reply

    Din păcate publicul (relativ numeros) care este dus în eroare sistematic de acest Corvin Lupu nu citeşte Baabel. Mă tem că nu citeşte prea mult, ci ascultă preroraţiile unor corvini lupu. Deci mesajul Dvs. bine argumentat nu ajunge la aceşti oameni. Vă invit să citiţi un articol recent din Republica.ro, care tratează această problemă. Articolul se întitulează: Marcel Ciolacu a divorţat de Meghan Markle https://republica.ro/marcel-ciolacu-a-divortat-de-meghan-markle Mă tem că acest public va înclina puternic balanţa spre dreapta extremistă, în alegerile din Ro.

    • gabriel+gurman commented on January 12, 2024 Reply

      Aveți dreptate, problema e ca dreapta extremistă face casă bună cu stânga extremistă iar numitorul comun e cine poartă vina pentru scufundarea Titanicului!!
      GbM

  • gabriel+gurman commented on January 11, 2024 Reply

    Vă propun să lăsăm deoparte naivitatea: nimic din ce spune domnul acesta nu e din aiureală, totul e cu bună știiință: el știe perfect că minciunile de genul acesta prind foarte repede la foarte multi oameni. Și întrucât ”terenul antisemit” e bine întreținut se secole, minciunile lui se absorb cu o ușurință demnă de țeluri mai frumoase.
    GbM

    • Hava Oren commented on January 11, 2024 Reply

      Evident! De aceea am și adăugat „nu vrea să știe”.

  • Hava Oren commented on January 11, 2024 Reply

    Este de neînțeles că într-o epocă în care informația este atât de accesibilă, unii își permit să publice aiureli care nu au nimic comun cu realitatea și, culmea, își găsesc o mulțime de adepți. Dar un profesor universitar de istorie care nu știe (sau nu vrea să știe!) istorie e nemaiîntâlnit!! Își face de râs universitatea, o rușine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *