Votul ONU – o nouă provocare la adresa Israelului

Adunarea Generală a ONU a votat, cu o majoritate covârșitoare – 143 din cele 193 de state membre – o rezoluție propusă de Emiratele Arabe Unite prin care se cere aderarea Palestinei ca stat cu drepturi depline în organizație. Nouă state s-au opus, iar 25, printre care și România, s-au abținut.

Deși noile drepturi câștigate au valoare simbolică, Autoritatea Palestiniană neavând drept de vot nici în urma rezoluției, acesta este un nou stimulent pentru intensificarea antisemitismului în lume și pentru condamnarea unilaterală a Israelului. Crearea unui stat palestinian, apreciază o serie de experți în probleme ale Orientului Mijlociu, inclusiv Statele Unite, trebuie realizată prin negocierile dintre părți, respectiv intre Israel și Autoritatea Palestiniană și aceasta în condiții de pace. De asemenea, acordarea drepturilor depline palestinienilor în cadrul Adunării Generale a ONU necesită o recomandare a Consiliului de Securitate, iar recent Statele Unite s-a opus cererii prin veto.

Israelul a criticat vehement rezoluția, deși ea are numai o valoare simbolică. Potrivit lui Gilad Erdan, ambasadorul israelian la ONU, Adunarea Generală „dă drepturi unui stat și unei entități controlate de teroriști”. La rândul sau, ministrul de externe, Israel Katz, a criticat „decizia absurdă” a Adunării Generale, considerând-o „un premiu pentru teroriștii Hamas în urma comiterii celui mai mare masacru împotriva evreilor după Holocaust”.

În lumea arabă și printre organizatorii protestelor antiisraeliene, Rezoluția poate fi considerată ca o victorie a regimului terorist al Hamas care va înăspri din ce în ce mai mult condițiile de eliberare a ostaticilor și va obliga Israelul să continue operațiile militare în Rafah, în speranța găsirii acestora și a eliminării definitive a organizației teroriste. Cu cât războiul se prelungește, cu atât șansele de a-i găsi în viață sunt mai mici. Și, din păcate, nu există nicio rază de speranță pentru schimbarea situației.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

17 Comments

  • Gabriel Farkas commented on June 3, 2024 Reply

    Florin:”Orice popor are dreptul la un stat. Cind acest drept ne deranjeaza , se numeste antisemitism ?
    Hamas este o organizatie terorista pt ca omoara civili nevinovati. Cind asta o face IDF cum se numeste ?”

    Orice popor care nu vrea sa omoare un alt popor are dreptil la un stat. Deocamdata arabii din malul de vest al raului Jordan si din Gaza nu au renuntat la alungarea tuturor evreilor din Israel in Marea Mediterana.

    IDF nu omoara civili nevinovati. Acesti civili sun omorati cand teroristii Hamas trag rachete catre Israel din casele civililor si din spitalele civile din Gaza. Cand IDF bombardeaza aceste rachete, si acesti civili mor. Dar nimeni nu-i condamna pe terroristii Hamas pt. faptul ca folosesc civilii pt acest scop, desi este impotriva regulilor de razboi.

  • BORIS MEHR commented on May 21, 2024 Reply

    ÎN 1947-48 CREAREA UNUI STAT PALESTINIAN SIMULTAN CU ISRAELUL PĂREA REALISTĂ. ACUM, DUPĂ APROAPE 74 DE ANI DE CONFRUNTĂRI PROVOCATE SISTEMATIC DE ARABII DIN ZONĂ CHESTIUNEA DEVINE GREU REALIZABILĂ. ESTE NEVOIE DE IMPLICAREA MARILOR PUTERI, CA GARANTE ALE PĂCII, ALTFEL RĂZBOIUL NU VA AVEA UN FINAL. ACUM ONU ESTE DOMINATĂ DE ȚĂRI CE NU DORESC BINELE ISRAELULUI. DIN FERICIRE SUA NU ABANDONEAZĂ ISRAELUL. PĂCAT CĂ NICI RUSIA ȘI NICI CHINA NU GĂSESC O CALE DE PACIFICARE ÎN ZONĂ.

    • Florin commented on May 22, 2024 Reply

      DE FAPT , DATORITA POLITICII ISRAELULUI , SANSELE UNUI STAT PALESTINIAN CRESC CONTINUU.

      • Veronica Rozenberg commented on May 22, 2024 Reply

        Dupa cele ce se intampla in ultimele zile, probabil ca asa va fi. Problema este cine va alcatui acest stat.

      • BORIS MEHR commented on May 23, 2024 Reply

        ȘI la rău ca și la bine , Israelul e de vină, cum să nu?

  • Veronica Rozenberg commented on May 18, 2024 Reply

    Prima dvs propozitie, despre care spuneti ca nu e luata in consideratie:
    “Orice popor are dreptul la un stat. Cind acest drept ne deranjeaza , se numeste antisemitism ?”

    Asta e prima propozitie din primul dumitale post, avand in vedere ca si eu cred ca palestinienii au dreptul la un Stat, pe care – oare nu stiti ca l-ar fi putut avea, candva prin 1947 ? – deci nu e real ca nu am facut referinta la prima linie scrisa.

    Daca va referiti la ceea ce ati scris mai jos :

    Doar exagerez cu buna stiinta , ca sa scot un aspect in evidenta. Desi sanctiunile anuntate de americani impotriva unor unitati IDF imi spun ca nu am exagerat prea mult.

    Si mai scrieti ca sunteti lucid. Pai ar fi culmea sa scrieti in stare de ebrietate. Nu stiu ce scrieti, caci desi au fost oprite bombele americane, Congresul a aprobat un ajutor militar de 1 milion de dolari (daca nu gresesc) in favoarea Israelului, sfidand oarecum hotararea lui Biden, dar acest lucru nu este de mare importanta pe moment. Si eu v-am explicat de ce gresiti in ceea ce scrieti despre Hamas, in plus v-am pus o intrebare clara la care nu raspundeti.

    Deci, daca sunteti cu adevarat lucid, va rog sa va ganditi la raspunsul la intrebarea pusa.

    • Florin commented on May 20, 2024 Reply

      Actiunile ambelor parti arata ca nu vor pace , cel putin acum si cu liderii actuali.
      De asemenea , ambele parti sint atit de obisnuite cu propaganda proprie incit ii vad pe adversari ca pe sub-oameni.
      Ca o noutate a ultimelor luni , suportul neconditionat din occident se termina , dar al Iranului continua.
      In aceste conditii , cum vedeti viitorul ?

      • Veronica Rozenberg commented on May 21, 2024 Reply

        As zice ca palestinienii nu au VRUT pace niciodata, iar Israelul, care a vrut in trecut, acum a trecut la pozitia ca pacea nu este posibila. Probabil ca in conditiile globale actuale nu este.

        Cum vad viitorul ? FOARTE SUMBRU si fara nici o perspectiva de imbunatatire pentru deceniile urmatoare.

  • Andrea Ghiţă commented on May 16, 2024 Reply

    Mie îmi scapă rostul acestei decizii – se spune – formale. ONU. Votul masiv dovedeşte că pentru marea majoritate a statelor membre nu au nicio jenă să acorde calitatea de membru unei entităţi statale care pactizează cu teroriştii. Doar unele state europene şi-au asumat votul împotrivă, celellate s-au abţinut, inclusiv România. E limpede însă, că decizia finală stă doar în votul contrar al SUA. Israelul e “oaia neagră” a ONU…

  • Florin commented on May 16, 2024 Reply

    Orice popor are dreptul la un stat. Cind acest drept ne deranjeaza , se numeste antisemitism ?
    Hamas este o organizatie terorista pt ca omoara civili nevinovati. Cind asta o face IDF cum se numeste ?
    Practic intreaga planeta va spune sa opriti razboiul. Toti sint antisemiti ?

    E chiar patetic cum tot incercati sa gasiti justificari la actiuni condamnate de o intreaga lume.

    • Andrea Ghiţă commented on May 16, 2024 Reply

      Dvs. ori nu pricepeţi nimic, ori încurcaţi lucrurile cu bună ştiinţă. Orice armată în război ucide şi civili, în timpul bombardamentelor şi atacurilor. IDF sunt foţe armate şi luptă cu teroriştii înarmaţi care au pătruns în Israel ( pe timp de pace) şi i-au asasinat pe oamenii paşnici în casele lor şi la un concert de muzică. Terorişti care au luat ostatici bătrâni, femei şi copii ca să negocieze eliberarea altor terorişti ucigaşi din închisorile israeliene, la o paritate inimaginabilă. Ca să nu mai vorbim de nenumăratele atentate teroriste din anii trecuţi şi de rachetele trimise pe teritoriul Israelului. IDF luptă cu teroriştii, e un conflict armat în care – din păcate cad victime civilii – expuşi tocmai de guvernarea lor teroristă.

      • Florin commented on May 17, 2024 Reply

        Doar exagerez cu buna stiinta , ca sa scot un aspect in evidenta. Desi sanctiunile anuntate de americani impotriva unor unitati IDF imi spun ca nu am exagerat prea mult.
        Nu ati comentat nimic la primul si ultimul aliniat.

    • Veronica Rozenberg commented on May 18, 2024 Reply

      Dle Florin, cred ca ati luat-o razna:

      Scrieti urmatoarele lucruri neadevarate:
      “Hamas este o organizatie terorista pt ca omoara civili nevinovati. Cind asta o face IDF cum se numeste ?”

      Afirmatia dinainte este complet gresita, deoarece motivul pentru care HAMAS este o organizatie terorista nu este cel indicat mai sus. HAMAS are ca scop dupa cum cu usurinta ati fi putut gasi, daca ati fi fost interesat sa cautati un raspuns,ati fi putut citi pe google care este cu adevarat scopul Hamas-ului si de ce este o organizatie terorista.

      Va dau un exemplu:

      The group is committed to armed resistance against Israel and the creation of an Islamic Palestinian state in Israel’s place. HAMAS has been the de facto governing body in the Gaza Strip since 2007, when it ousted the Palestinian Authority from power.

      Realizarea unui stat palestinian, cred si eu ca este unica solutie, care ar putea duce in timp la o stabilizare a situatiei in zona. Personal nu cred ca altfel va exista aici. vreodata liniste. Dar HAMAS si alte organizatii teroriste doresc eliminarea totala din zona si distrugerea Israelului ca STAT, iar actiunile intreprinse de aceasta organizatie de la infiintare, au dovedit autenticitatea acestei intentii.

      In legatura cu ceea ce face IDF, nu cred ca as putea adauga la cele scrise de Andrea. Razboiul implica jertfe umane in cadrul populatiei civile, si acest ultim razboi a fost declansat in urma unui masacru a carui cruzime, cred ca nu s-a intalnit nici macar in WWII, sub forma in care s-a petrecut la 7 octombrie, pentru care nu i se poate spune Israelului decat RUSINE.
      Rusine pentru ca a ignorat total lumea subpamanteana construita de Hamas timp indelungat, a ignorat cu aroganta afirmatiile facute de observatorii aflati in bazele din Sud, de langa fasia Gaza, (in majoritatea lor fete soldate), si pe care superiorii lor, militari cu functii importante, le-au respins, ba chiar le-au luat in deradere.

      Iar acum, ce se intampla in lume este cu adevarat o atitudine greu de inghitit. In cate state din lume s-au desfasurat razboaie si au fost omorati civili, dar cine a protestat in felul in care se intampla astazi?

      Nu stiu cata vreme Israelul va putea ignora aceasta atitudine, care politic devine periculoasa. Personal cred pe de-o parte, ca trebuie facut maximum posibil ca acei conducatori ai Hamasului ce pot fi inca gasiti in Gaza sa fie exclusi, iar pe de alta, nevoia unui compromis politic este inevitabila. Se pune problema cine se afla vis a vis de Israel?

      Ce parere ai dta Dle Florin, cu cine poate sa duca Israelul convorbiri in privinta viitorului fasiei Gaza?

      • Florin commented on May 18, 2024 Reply

        Doamna , impresia mea e ca sint foarte lucid.
        Problema e in prima propozitie pe care am scris-o si pe care o evita toata lumea.
        Dar , daca vreti sa continuati despre IDF , referiti-va si la unitatile sanctionate din Cisiordania.

        Apropo , acum vreo 2 luni , cind laudati aici declaratiile americane “vom sprijini cu arme fara discutie” , atrageam atentia ca asta inseamna ca ajutorul tocmai a fost pus sub semnul intrebarii.
        Si ce sa vezi , acum vreo 10 zile parca ati aflat ca nu o sa mai primiti bombele de 1 tona ?

        • Veronica Rozenberg commented on May 19, 2024 Reply

          Dle Florin, deoarece v-am raspuns inainte ca sa apara raspunsul dvs de mai sus, pe al meu il puteti gasi la inceputul seriei de raspunsuri.

          Apoi, aveti un sistem deranjant de adresare, nu sunteti singurul, si altii se adreseaza sau vorbesc in plural ca si cum ei sau opiniile lor, sau ale dvs reprezinta opiniile generale. Hai s-o lasam pe panta individuala, fiecare dintre noi are parerea proprie si o exprima pe care proprie, de asemenea cand raspunde o face adresandu-se in general cred celul caruia ii raspunde – altfel scrie un articol care se adreseaza tuturor. Chiar ce ar fi s-o faceti, va sugerez subiectul la care nu mi-ati dat un raspuns, si anume, il repet mai jos:

          Ce parere ai dta Dle Florin, cu cine poate sa duca Israelul convorbiri in privinta viitorului fasiei Gaza?

          Poate va inspira acest subiect si reusiti sa va informati serios si eventual sa veniti cu o idee salvatoare.

          • Florin commented on May 20, 2024 Reply

            Sistemul deranjant in romaneste se cheama pronume personal de politete si exprima respectul fata de interlocutor , in speta dvs.
            In acest moment cine cu cine sa negocieze ? Netanyahu cu Hamas ? E nevoie de 2 pt un dialog. Si sa se opreasca luptele , macar temporar.

        • Marica Lewin commented on May 20, 2024 Reply

          D- le Florin, cred ca este o confuzie. Nu unități IDF au fost sancționate in Cisiordania, , doar unii civili evrei a cărui comportament trebuia sa fie mai moderat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *