În dex.ro, cuvântul senzualitate este definit ca: 1. Înclinare spre plăcerile trupești (erotism), sau 2. Sensibilitate senzorială. Iar senzoriu este definit ca “Punct cerebral considerat de unii filosofi și psihologi centrul comun al tuturor senzațiilor”. Conform concepției atribuite lui Aristotel, există cinci simțuri de bază: văzul, auzul, mirosul, gustul şi simţul tactil. Dar cu timpul medicina a descris și alte simțuri. Acestea sunt:
– Sensibilitatea proprioceptivă sau propriocepţia ne ajută să simțim poziția corpului cu ajutorul unor receptori aflați în măduva spinării.
– Echilibrocepţia are un rol important în menținerea echilibrului (la care participă și propriocepția).
-Termocepţia recepționează temperatura mediului înconjurător și a obiectelor care vin în contact cu pielea și cu mucoasele
– Nocicepția este simțul durerii, și
– Cronocepția este un simț complex prin care omul percepe trecerea timpului.
În final, există și simțuri interne sau interocepţii care ne informează prin receptori specifici ce se întâmplă în interiorul organismului nostru. Astfel simțim, de exemplu, distensia intestinală (balonare), cea a vezicii urinare pline, lipsa de aer, când nivelul oxigenului în sânge scade sau există anumite patologii pulmonare sau cardiace grave.(1)
Două lucruri m-au provocat să scriu despre senzualitatea nasului. Primul a fost că (spre rușinea mea de medic) am auzit pentru prima oară de la mezinul nostru despre feromoni și al doilea, articolul doamnei Medrea, “Toamna, distilări” (https://baabel.ro/2024/10/toamna-distilări/) care descrie în mod fermecător mirosurile toamnei.
Când spunem că ne-a plăcut supa, friptura sau prăjitura, spunem că ea are un gust bun, dar, de fapt, gustul este dat nu numai de receptorii din gură (cald, rece, sărat, acru, dulce, amar, iute), ci, mai ales, de informațiile transmise spre creier de receptorii mirosului, aflați în mucoasa nazală. Nu e suficient ca o ciorbă să fie caldă, sărată și acrișoară; la gustul ciorbei contribuie și mirosul diverselor ingrediente precum zarzavaturile, carnea, condimentele etc. Fără ele, ciorba ni s-ar părea fadă. La fel, nu e suficient ca prăjiturile sau înghețata să fie numai dulci. Deci calitățile alimentului, deși le atribuim gustului, în realitate sunt determinate de o combinație între gust, miros și chiar termocepție. De fapt, senzația de gust este și mai complexă. Se adaugă textura alimentului (tare, moale, cremos, crocant etc.) și chiar impresiile vizuale: o prezentare atrăgătoare contribuie și ea la „gustul” mâncării.
Subiectul principal al acestui articol este mirosul. Există persoane care nu pot simți mirosuri – această tulburare este numită anosmie. Ea este destul de frecventă la cei care suferă de rinită alergică și sinuzită cronică. Anosmia este un fel de infirmitate: ne împiedică să ne bucurăm de parfumul florilor, de aroma mâncărurilor… Singurul ei avantaj este că nu ne supără mirosurile neplăcute la care suntem expuși uneori. Anosmia ne poate periclita chiar viața, atunci când nu simțim mirosul de fum, de ars sau de gaz în apartament. Din păcate, spun aceste lucruri din proprie experiență. Ani de zile am fost anosmic din cauza sinuzitei cronice. Simțul mirosului mi-a revenit numai după un tratament chirurgical.
Multor bărbați le face plăcere să simtă mirosul unui parfum feminin, dar se pare că femeile sunt mai puțin încântate de parfumurile folosite de bărbați. Atracția față de o persoană, senzualitatea, poate fi afectată și de mirosuri specifice ale partenerului/ei. Acest lucru se face prin intermediul unor substanțe numite feromoni. Deci nu ar fi o exagerare să afirm că nasul este un auxiliar al senzualității, unii îl numesc chiar un organ sexual.
Feromonii
Cuvântul provine din limba greacă și înseamnă purtător de hormon. Feromonii sunt substanțe chimice, biologic active, secretate de unele insecte, pești, batracieni, mamifere, chiar și de om, care influențează procesele de dezvoltare și comportamentul altor indivizi din aceeași specie.
Spre deosebire de hormoni, care acționează în interiorul organismului, feromonii acționează în afara lui, asupra altor membri ai aceleiași specii. Efectele depind de tipul de feromon, deci de compoziția chimică. La animale, unele substanțe produc avertizare (alarmă), altele indică sursa de hrană, iar altele produc atracție sexuală.
Acțiunea feromonilor a fost studiată în detaliu mai ales la insecte care trăiesc în colonii, ei reprezentând principalul mod de comunicație între indivizi și de coordonare a vieții comunității. De exemplu când furnicile găsesc o sursă de hrană, ele se întorc în mușuroi și pe drum secretă feromoni care marchează drumul, permițând altor membri ai comunității să ajungă la hrană. Într-un stup de albine, feromonii coordonează aspecte precum orientarea, apărarea, reproducerea și roirea.
Feromonii au o mare importanță biologică pentru animalele de pradă care au nevoie de teritorii întinse pentru a vâna și un partener trebuie adesea căutat la mari distanțe. Astfel lupii, leii, tigrii, panterele, leoparzii etc. își marchează teritoriile cu ajutorul urinei care conține feromoni. Aceștia sunt recunoscuți de alți membri ai speciei lor care recepționează mesajul: „Aici stau eu. Pleacă!” Dar în perioada rutului (a împerecherii), mesajul recepționat este: „Aici stau eu. Caut partener.” Interesant că acest mod de comunicare s-a păstrat și la speciile domesticite: câini și pisici.
Feromonii la om
În afară de stimuli vizuali și psihologici (sentimente), mirosul partenerului/ei are și el un rol în atracția sexuală. Dar cercetările făcute în acest domeniu nu au dat rezultate concludente, pentru că participanții, „oameni civilizați”, se prezintă la experiment spălați și dați cu deodorant.
Substanțele despre care se crede că ar avea proprietăți de feromoni se află în mod normal în transpirație (sub braț) și în secrețiile vaginale. Substanțele mirositoare din transpirație sunt produse în testicule, în ovare și în glandele suprarenale, dar numai începând de la pubertate. Substanțele produse de bărbați atrag femeile, mai ales în timpul ovulației. Ele au și un efect pozitiv asupra stării de spirit a femeilor. În mod asemănător, substanțele din secrețiile vaginale atrag bărbații și secreția maximă are loc în timpul ovulației.
Mulți cercetători s-au ocupat de acest subiect, dar trebuie subliniat că încă nu s-a găsit nicio substanță despre care s-a putut dovedi până la capăt că ea acționează ca feromon și ne putem baza doar pe ipoteze. Efectul afrodiziac al feromonilor umani, la fel ca al diferitelor sprayuri cosmetice care încearcă să le imite, rămâne controversat. (2)
Și totuși, alții consideră nasul ca pe un organ sexual.(3) Există și atracția sexuală la o formă specifica a nasului (nazofilia) și dorința de a include nasul partenerului în jocurile actului sexual, legate de fanteziile erotice ale unor persoane.(4)
În concluzie, nasul poate împlini nu numai funcții olfactive legate de mâncare, ci el este și un organ de simț, receptiv la substanțe numite feromoni, care produc atracție sexuală nu numai la animale, ci probabil și la om.
Tiberiu Ezri
Bibliografie:
1.https://www.descoperă.ro/știință/9697033-cate-simțuri-au-oamenii
2.https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pheromone
3.https://www.sciencemusings.com/the-sex-organ-we-call-a-nose/
4.https://en.wikipedia.org/wiki/Nose_fetishism
Sursa imaginii:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fort_Ross_Elena_wearing_Traditional_Russian_Costume_(cropped).jpg Franco Folini, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons
24 Comments
Extrem de interesant articol. Confirm importanța feromonilor în lumea animală, specific în cea a insectelor. În agricultură sunt folosiți în capcane de stârpire a insectelor dăunătoare culturilor. Capcana se impregnează cu feromoni și adeziv prinzând insecta care vine atrasă de mesajul ”aici stau eu, caut partener”.Este de fapt un insecticid ecologic, fără a afecta cultura absolut deloc și se folosește în cantități extrem de mici, de ordinul nanogramelor dar necesită tehnologie înaltă de obținere.
În altă ordine de idei: am citit demult că omul se poate obișnui în câteva minute cu absolut orice miros oricât de groaznic. Este adevărat acest lucru? Presupun că o fi capacitatea de adaptare a creierului la situațiile nedorite.
Mulțumesc
Da, n-am avut niciodata probleme sa ma obisnuiesc cu miasmele.
Napoleon o anunta dinainte pe Josephine: “Nu te spala ca sosesc peste trei zile”.
Povestea sună în felul următor (apare in volumul meu ”Haz de necaz”):
O tânără doctoriță ajunge la primul ei loc de muncă, într-un sat îndepărtat. Primarul a trimis o brișcă cu un vizitiu tânăr care s-o ia de la gară. În drum spre locuința pregătită, tânăra vede pe câmp un taur suit pe o vacă.
Tânăra: spune-mi te rog, de unde știe taurul cum să aleagă vaca?
Răspunsul lui: după miros. Vaca care e in călduri emite un anumit miros decelat de taur.
Când ajung la locuință, tânara doctoriță mulțumește vizitiului și-i spune:
-și când o să ți se desfunde nasul, treci pe la mine!!!
GbM
Bună!!!
Exista o moda a simturilor asa cum exista o modab in vestimentatie. In filosofia lui Aristotel, prioritar era simtul vazului. In zilele noastre se combate aceasta ierarhizare si se accentueaza rolul mirosului si al simtului tactil!
Cand am vazut titlul articolului, m-am intrebat ce se poate spune interesant la acest subiect. Dar se pare ca l-ai vrajit, Tibi, si articolul este nu numai instructiv, dar si o placere de citit!
Mulțumesc Marina! Chiar Lily, pisica oarbă (din naștere) a mezinului nostru confirmă faptul că mirosul și simțul tactil ajung ca să te descurci în viață. Bine-nțeles este preferabil să le ai pe toate.
Învățăm ….învățăm….chiar și ceea ce bănuim că știm
Doamnă Delia,
Da, este bine să știm cât mai multe despre noi înșine…
Fără legătură cu articolul și cu comentariul dumneavoastră, pe vremuri în România circula un banc:
“Cu ce ocazie a spus Lenin Învățați, Învățați, Învățați? Atunci când a văzut notele pe le-a primit Stalin la școală”.
Buuuun !
EXISTĂ ȘI O POEZIOARĂ ÎN LEGĂTURA CU NASUL :
MĂ NUMESC PETRICĂ
ȘI AM NASUL LUNG
DE ÎNTIND O MÂNĂ
NU POT SĂ-L AJUNG
Pinocchio și cenușăreasa spun ca da.
Buna!
FOARTE INTERESANT ARTICOL, TIBI. MAI îN GLUMĂ, MAI ÎN SERIOS… OARE MĂRIMEA NASULUI ÎN AFARĂ DE ASPECTUL ESTETIC ARE VREO IMPORTANȚĂ?
Pinocchio și cenușăreasa spun ca da.
Interesante descoperirile facute cu ajutorul vesnicului nostru aducator de teme din aproape toate lumile, Domnul Dr Tibi Ezri. Nu am stiut, sau am auitat despre feromoni, dar cand am citit definitia imediat mi-am dat seama ca aceasta categorie imi este cunoscuta.
Am incercat sa deschid linkul de la [1] dar nu mi s-a deschis, aceasta pentru ca voiam sa citesc legatura intre balonare si diferitele aspecte ale oxigenului in sange 🙂
Cred ca senzualitatea nu este conectata exclusiv de placerile trupesti, cum scrie in dex.ro. Incercam sa-mi amintesc ale cuvinte romanesti a caror evocare poate duce spre senzualitate, in afara de DIAFAN, nu am reusit sa-mi amintesc altele. Ceva diafan, poate fi senzual.
Frumos, indraznet si interesant, as usual !!!
Da, într-adevăr, “ceva diafan” poate fi senzual dacă e îmbrăcat de cineva… sexy.
Mulțumesc Veronica!
Tema aleasă e interesantă. Imediat am făcut asociație cu nasul lui Cyrano de Bergerac .În piesa lui Rostand există o întreagă plledoarie în jurul nasului. Cred că mulți dintre voi cunoașteți povestea.
Da o poveste interesanta.
Mi-a plăcut articolul. Nasul e mult mai complex şi mai important decât ne-am închipui şi nu ştiu de ce inspiră zicători peiorative: Să nu-ţi bagi nasul unde nu-ţi fierne oala, dacă-i dai nas lui Ivan sare pe divan ( asta e specific lui Ivan…), Îşi ţine nasul pe sus (şi nu fruntea, de pildă!). Despre feromoni ştiam, dar nu ştiam despre celelalte simţuri enumerate în articol.
Da, la mine am observat importanta acestui organ.
Eu auzisem despre feromoni, dar nici mie nu mi-era foarte clară semnificația lor biologică. Foarte interesant.
Un subiect incomplet elucidat, dar e clar ca nasul nu este numai ca sa te stergi pe el sau sa fii racit.