Există un obicei ca la începutul fiecărui an lumea să-și întocmească liste: una cu ce-și dorește pentru noul an, respectiv ce așteptări are, și cea de a doua, mai realistă, ce ar putea să realizeze. Și dacă în prima parte a vieții noastre aceste liste ocupă multe pagini, odată cu trecerea timpului se mai micșorează, astfel că atunci când ajungem la o vârstă respectabilă, ele se reduc la câteva rânduri.
Eu, din păcate, am ajuns la vârsta respectabilă și, așa cum spuneam, lista mea e scurtă. Stau și mă gândesc: să mă bucur că am reușit să ajung aici sau să mă întristez că am ajuns aici? Oare am dorit să trăiesc mult? Cred că da, dar nu în orice condiții. Întotdeauna am fost mânată de curiozitate, voiam să știu încotro se îndreaptă lucrurile, nu mă speria viitorul, de fapt nu eram conștientă că m-ar fi putut aștepta o soartă grea. Interesant este că foarte devreme am aflat că avusesem noroc şi dintr-un capriciu al istoriei am supraviețuit războiului, deportărilor, că spre deosebire de cele câteva rude (din peste 30) care au revenit din lagăre sau din detașamentele de muncă obligatorie, familia noastră a rămas întreagă. În schimb, deși aveam abia șase-șapte ani, am aflat din povestirile lor prin ce au trecut numai pentru că erau evrei. Și dacă au fost și foarte multe amănunte pe care nu ni le-au povestit, cărțile pe care le-am citit destul de devreme, la 10-12 ani, m-au lămurit. Părinții noștri nu ne-au ascuns niciodată că suntem evrei și că ne pasc niște pericole. A fost un șoc pentru noi, dar nu ceva pe care să nu-l poți depăși și de aceea nici până astăzi nu-i înțeleg pe părinții care au ascuns copiilor lor originea sau istoria familiei.
Tatăl meu și bunica din partea tatălui au mai avut posibilitatea să călătorească prin Europa și poveștile lor ne-au îmbogățit imaginația; datorită lor, la lista noastră s-a adăugat dorința de a vedea lumea. În adolescență și mai târziu aveam multe incertitudini și complexe, la care s-au adăugat și condițiile geopolitice în care trăiam și care ridicau obstacole de netrecut în fața îndeplinirii punctelor de pe listă. Când a descoperit că am înclinație către scris, tatăl meu mi-a spus una din cele mai frumoase povești cu caracter formativ, cu o influență majoră asupra viitorului meu: că voi urma facultatea de jurnalism la Paris, la Sorbona, acolo unde învățase profesoara mea de franceză de la Arad, doamna Ileana Mann. Eram fascinată, deși mi-am dat seama că nu voi ajunge acolo. În schimb, am descoperit Facultatea de ziaristică din București. Este adevărat, nu era Sorbona, dar am absolvit-o, fiind ultima promoție, dinainte de desfiinţare. În plus, am avut norocul să lucrez în presă, în domeniul politicii externe. Sigur, nu se compara cu ce aș fi făcut dacă aș fi ajuns la Paris, dar a fost un punct important bifat de pe lista mea. După 1989 m-am apropiat oarecum de ceea ce îmi imaginam ca activitate ziaristică.
În această perioadă, lista mea devenise destul de bogată, deși trecusem de prima tinerețe. Călătorii, participări la evenimente internaționale ca jurnalist, interviuri cu personalități, posibilitatea de a cunoaște semeni de-ai mei. Eram mulțumită, numai că… înaintam în vârstă. Și chiar dacă nu mă mai împiedecau granițele artificiale, nici cele materiale, începeau să apară cele fizice. (De aceea am spus și repet că pentru mine schimbările din România au venit cu zece ani prea târziu.)
Teoretic sunt pensionară, dar practic nu am fost niciodată. Prin anii 2000 am văzut o excelentă piesă de teatru, Așteptând la Arlechin de Noël Coward. Arlechin era numele unui cămin de bătrâni pentru artiști, unde rezidenții își amintesc de zilele lor de glorie și stau și așteaptă… moartea. Când am ieșit de la spectacol, aveam ochii plini de lacrimi. Trecusem de 60 de ani, dar mi-am jurat că, indiferent de vârstă, voi avea întotdeauna o listă de dorințe, un scop, un obiectiv de urmat, chiar dacă acea listă va avea doar două-trei rânduri.
Nu este ușor să-ți respecți această promisiune. În general, lumea mă cunoaște ca pe o persoană optimistă, cu așteptări. Dar după ce ai depășit 85, nu mai e la fel. Încă ai noroc dacă nu te lasă capul, dar te lasă puterile și cu experiența dobândită de atâtea decenii, din păcate, nu mai poți vedea lumea în roz. Cel puțin în ultimii ani, aura pe care o sesizez este neagră.
Nu este bine să încep acest an cu o astfel de viziune pesimistă, deși am toate motivele. Ceea ce mă doare este că nici nu zăresc acea faimoasă luminiță de la capătul tunelului și nici nu mai am timp să o aștept să apară.
Eva Galambos
7 Comments
Eva te felicit pentru toate realizarile tale jurnalistice si culturale, dar si pentru ideea cu lista, lunga, care se scurteaza cu anii.
Niciodata nu mi-am facut nici o lista precum spui tu ca s-ar face la inceput de an, iar de cand sunt in Israel, inceputurile de an s-au dublat. Pentru mine cel calendaristic are mult mai mult semnificatie decat cel evreiesc. Continui sa dau importanta numerelor care si ele devin inaccesibile (odata cu anul 2000, la care m-am gandit in copilarie ca voi avea atunci 48 de ani) cu trecerea timpului.
Iti doresc multa sanatate si liste cat mai lungi in cat mai multi ani care se vor schimba de la 31 decembrie la 1 ianuarie 🙂
Cred că anul acesta din urmă, cu conflictele armate, ascensiunea “suveraniştilor” din Europa şi SUA, alegerile avortate din România şi alte tensiuni au sporit anxietatea şi scepticismul celor care nu văd “vreo lumină puternică” venind de dincolo de ocean sau din altă parte. Împărtăşesc temerile autoarei şi nu pot decât să-i recomand să încerce să privească lucrurile făcând haz de necaz. Poate vin vremuri mai bune…
Eu mai încerc să mă amăgesc că pe mine nu mă privește… Dar bătrânețea ne așteaptă pe toți. Să încercăm să rămânem sănătoși, activi și optimiști și să o amânăm pe cât se poate. Și apoi… Dumnezeu cu mila..
Detectez un ton amar care mă întristează deși este just. Îmi spun și eu tot timpul că nu am nevoie de vremuri grele la această vârstă.
Eu cred ca exista întotdeauna și o lumina la capătul tunelului înconjurată de întuneric dar percepția noastră este schimbătoare și de cele mai multe ori ignoranta. …asa cred eu…poate ma insel
La capătul tunelului în care mă aflu văd o lumină puternică. Sper ca ea să se mențină și fie vizibilă treptat și în alte tuneluri din aproape în aproape. Dacă asta nu se va realiza atunci “The lamps are going out all over / the world/; we shall not see them lit again in our lifetime”. ( see The guns of August / Barbara Tuchman ).
Ivan, imi place ce scrii, ca ai sperante si mai ales ca ai devenit poetic, sa speram ca ai dreptate cu lumina, desi atunci cand ochii vad o lumina prea puternica, asta e un semn cunoscut ca sunt deja acoperiti de cataracta – nu mi-o lua in nume de rau, am incercat sa glumesc 😉