După zece ani și două luni, Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul. Acele două luni au fost de prisos, nu avea nevoie de ele. Rămânerea în continuare la post dovedește că fostului președinte îi lipsea – să zicem – intuiția că ceea ce i s-a reproșat în ultimii ani, distanțarea de oameni, izolarea la Palatul Cotroceni, lipsa dialogului sunt adevărate.
În cel de-al doilea mandat Iohannis a încasat niște bile negre, adesea exagerate de către dușmanii lui. I s-au pus în cârcă multe lucruri, unele adevărate, altele nu, dar au fost suficiente să se formeze o opinie critică în rândul românilor. De aceea cramponarea de scaunul prezidenţial – e drept, pe baza prevederilor Constituției – a generalizat antipatia, un sentiment resimțit chiar și de cei care au analizat obiectiv prestația sa, luând în seamă unele performanțe, mai ales în domeniul politicii externe, unde s-a prezentat întotdeauna onorabil, chiar dacă vocea lui nu s-a auzit prea des.
Partenerii externi l-au privit cu simpatie, ceea ce l-a făcut să creadă, în mod eronat, că va fi sprijinit pentru accesul la funcția de secretar general al NATO. Poate că a fost naiv, nu și-a dat seama (sau își supra-aprecia calitățile) că există o serie de criterii pentru a ocupa această funcție, pe care nici el şi, de-altfel, niciun alt candidat din Europa Centrală și de Est nu le îndeplinea. Poate că l-a indus în eroare funcţia de secretar general-adjunct ocupată de Mircea Geoană care, recunosc, nu știu cum a ajuns acolo. Românii au considerat acest demers drept un eșec, nu au înțeles nici de ce a candidat, după cum nu au apreciat nici solicitarea sa de a deveni senator câtă vreme mai era președinte, încălcându-se Constituția.
Mie, personal, mi-a displăcut decizia lui de a forma o coaliție PSD-PNL pe care a motivat-o cu menținerea stabilității politice în țară. Bănuiesc că a luat ca exemplu Germania, unde au funcționat astfel de coaliții, numai că, de obicei, partidele din Germania sunt puternice, au personalitatea lor, sunt egale ca prestanță și ca influență politică. La noi coaliția PSD-PNL a desființat, practic, ideea de liberalism. Este adevărat, partidul a fost dinamitat și de slăbiciunile membrilor conducerii, în frunte cu președintele partidului: Nicolae Ciucă.
Klaus Iohannis nu era un comunicator, ceea ce a displăcut profund românilor, și nici nu a știut să-și aleagă o echipă care să-l înlocuiască în acest segment important de legătură dintre președinte și ceilalți. Cel puțin, în cel de-al doilea mandat, Palatul Cotroceni părea un turn de fildeș.
Trebuie să recunoaștem: a avut multe momente grele, a trebuit să se confrunte cu un parlament destul de ostil care i-a tăiat nejustificat, după părerea mea, din prerogative, nu prea a avut apropiați, astfel încât retragerea, autoizolarea lui, sunt întrucâtva explicabile.
Impresia mea este că, așa cum am spus și la începutul articolului, nu și-a dat seama de sentimentele reale ale românilor față de el, mai ales în ultimii ani. Rămâne de discutat dacă sunt sau în ce măsură erau justificate. În orice caz, în afara unor atacuri nedemne împotriva etniei lui, lansate de un mic grup de inamici, românii nu s-au legat de acest aspect, ci dimpotrivă, tocmai datorită acesteia sperau în ”lucrul bine făcut”, în activitatea prezidențială.
Iohannis nu şi-a dat seama că prelungirea mandatului său la Cotroceni furniza o armă periculoasă, în primul rând partidelor extremiste. Dacă ar fi plecat în ziua în care își termina mandatul, ar fi fost o retragere legală, liniștită, demnă. Nu cred că demisia lui sub presiune, în condițiile în care partidele suveraniste își arogă victoria, ar reduce din tensiunile existente în prezent în România, ci dimpotrivă, stimulează, din păcate, creșterea influenței acestor formațiuni politice nocive, cu doar două luni înainte de alegerile prezidențiale.
Sic transit gloria mundi. Îmi aduc aminte cât de bucuroși am fost când, în 2014, în pofida previziunilor, Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidențiale. Păcat că sfârșitul carierei lui nu a satisfăcut așteptările.
Eva Galambos
23 Comments
TOT CE A ÎNCERCAT UNSER KLAUS ÎN ULTIMA VREME I-A IEȘIT PROST, nu a avut consilieri UTILI, NU I-A ASCULTAT, SPER CA SEGMENTUL IOHANNIS SĂ NU DEA UNUI AVENTURIER CA GEORGESCU, ASCENSIUNEA SA ESTE GREU DE ACCEPTAT. NU MAI AVEM POLITICIENI DE CARACTER?
Pentru mine, ca israelian, neamtul Iohannis a jucat un rol negativ in relatiile dintre statul Israel si Romania. In 2019, cand doamna Dancila a hotarat mutarea ambasadei romane din Tel Aviv la Jerusalem, care implicit ar fi fost recunoasterea Jerusalimului ca si capitala statului evreu, Iohannis sia exercitat dreptul de veto asupra acestei hotarari. Acuma, prin anularea alegerilor democratice pentru functia de presdinte, atunci cand se parea ca va castiga cineva care nu ar fi mers pe drumul ales de el, a facut, pur si simplu un puci. Si nu rusii, ci americanii, adica partidul democratic au fost implicate in acest puci. Dupa spusele domnului Basescu, fost si el presedinte, ca un las, Iohannis, a parasit primul corabia.
Domnule König, aveţi idee cine era persoana care ar fi putut câştiga alegerile? Persoana, vă citez” care nu ar fi mers pe drumul ales de IOhannis”… Drumul era cel ales de România, din anii 2000, un drum EUROPEAN. Aveţi habar ce hram poartă persoana care putea câştiga prin fraudă? Un neolegionar, adulator al lui Corneliu Zelea Codreanu, un naţionalist, un dacopat care debitează enormităţi. Slavă Domnului că a fost stopat. Sau aţi fi preferat să câştige preşedinţia României?
Stimate doamna Andrea, poate nu m-am exprimat destul de clar, eu am scris numai despre atitudinea nedemocratica a lui Iohannis. Iohannis, fara ajutorul lui Biden, n-ar fi putut face acest puci. Intamplator, acum, eu stau in Romania doua saptamani si seara aud mas media de aici. E o spalare de creer. Vad ca Georgescu e spion rus, neolegionar, politia opreste demonstrantii si sprijinitorii lui Georgescu. Am vazut la tv cum noul presedinte temporal a spus ca noile alegeri for fi transparente. Doamna Sosoaca din studio, a pufnit in ras. Sitti ce inseamna asta? Alegerile democratice sunt inima democratiei. Scrieti ca persona putea castiga prim frauda, nimeni n-a adus nici o dovada. Iohannis a spus ca s-au desecretizat niste rapoarte, care sunt si azi secrete. Secrete ca dummeta sa nu stii, astfel fiecare crede ce vrea. Eu cred ca Iohannis a mintit, nu exista nici un raport si de fapt el este un infractor.
Stimate domnule König nu ştiu la ce posturi de radio şi TV vă uitaţi Dvs. dar am impresia că cea spălată pe creier nu sunt eu (sunt în presă, de altfel) ci Dvs. Ascensiunea unui specimen ca cel despre care faceţi vorbire trebuie oprită. Ce bine era ca cineva să-l fi oprit pe Hitler, care a ajuns în funcţie după alegeri libere. Documentaţi-vă. Iohannis nu e infractor, Curtea Constituţională avea dreptul deplin să anuleze alegerile. C.G. nu numai că debitează enormităţi, dar e şi simpatizant al legionarilor. https://www.scena9.ro/article/salut-nazist-corneliu-zelea-codreanu-comemorare-legionari-extremism-tancabesti-2024.
Cât priveşte secretele, sunt convinsă că nici în Israel nu sunt date publicităţii anumite informaţii sensibile, care – de pildă – ar afecta relaţiile cu un stat terţ. Pe de altă parte, C.G.se învârte în “sistem” de ani buni, aşa că se poate presupune că a fost plantat să candideze şi când şi-au dat seama că riscă să devină preşedinte, (era un nume nou, românesc, nimeni nu ştia cine e şi oamenii au votat ca oile la îndemnurilşe venitze pe reţelele de socializare, printr-o metodă infailibilă de… marketing. UN motiv este şi faptul că oamenii s-au săturat de clasa politică jalnică. Jalnică, dar măcar nu e extremistă.
Unde ma aflu, pot as vad toata ziua Digi24. CC are dreptul as anuleze alegerile dar, asta trebuie sa fie puse pe baze transparent. Asa ca lumea se imparte in doua, cei care cred in dumnezeu si cei care nu cred. Eu nu cred nici in dumnezeu si nici in existenta rapoartelor secrete. Daca Georgescu a facut infractiuni, sa fie cercetat, facut un dosar, adus in fata judecatorlor si apoi pus dupa gratii. Daca dumneavoastra credeti ca tara trabuie condusa de o clasa politica jalnica, e treaba dumneavoastra. CG vrea sa faca o alta politica, nu jalnica si nu va fii nici extremista, Deja a luat legatura cu un ministru israelian. Nu uitati, “vox populi vox dei”
“Deja a luat legatura cu un ministru israelian.” – acesta e un argument forte pentru intenţiile democratice ale lui CG care bate câmpii. O dată zice că nu mai avem nevoie de partide, de Schengen şi de NATO, altădată ne îndeamnă să ne înfruptăm din Ucraina dezmembrată, ca să nu amintesc alte elucubraţii. El nu vine din spuma mării, e de zeci de ani în sistem şi are exact trăsăturile celorlalţi politicieni pe care-i blamaţi, numai că a dus o campanie electorală excelentă, dar asta nu cred că se datorează inteligenţei sale ci… Intelligence-lui. Vox populi se aude şi la linşaje, şi la demonstraţiile ample pro-palestiniene din toată lumea. Credeţi că e “vox Dei”?
Pentru clarificarea cititorilor creduli, iată ce a declanşat CG după ce a luat legătura cu ministrul israelian pentru Diaspora: https://www.digi24.ro/alegeri-prezidentiale-2024/romania-il-acuza-pe-ministrul-israelian-care-a-discutat-cu-georgescu-de-amestec-in-alegerile-din-tara-3028881
cu totul de acord, DOAMNA ANDREEA GHIȚĂ
Cea mai mare prostie pe care am citito. Cum o discutie a “fasistului” CG cu un ministru al israelului poate fi considerat ca un amestec in alegerile din Romania? Si discutia lui Iohannis cu Blinken nu a fost un amestec. Intimplator, ieri l-am ascultat pe Ponta si pe JD Vance, cere au criticat vehement purtarea Romaniei in aceste alegeri presidentiale. Parerea lor e mult mai apropiata de a mea, decat de parerea dumneavoastra. Si Inca pacat ca comunitatea evreasca din Romania sprijina elements antiisraeliene.
Nici nu mă aşteptam să avem aceeaşi părere, tocmai de asta comentez ceea ce scrieţi. Mă întreb cum de puteţi califica drept “cea mai mare prostie pe care am citit-o” intervenţia ambasadorului Radu Ioanid, un cunoscător profund al Holocaustului, fost director la USHMM? În acelaşi timp vă declaraţi apropiat de impostorii politici. Nu cred că mai merită să continui discuţia. Dacă nu pricepeţi că ascensiunea lui Arturo Ui (şi în cazul României sunt mai mulţi) trebuie împiedicată, pentru că se instalează prin vot democratic, dar acesta poate fi şi ultimul vot democratic pe o perioadă lungă şi sumbră a istoriei..
O corectură la ultima propoziție (”Păcat că sfârșitul carierei lui nu a satisfăcut așteptările.”): de fapt sfârșitul a satisfăcut așteptările ca el să plece. Păcatul e că parcursul lui nu a satisfăcut așteptările…
Extremiștii au ”apă la moară” de prin 1990!! – de când cu ”mineriadele”. Restul e poveste mocnită și mult stimulată de muțenia ultimului ”prezidente” – ales cu ”voia de la secție”.
So all ”the rest is silence…nu-i așa?!”.
Ca o completare a articolului, vreau să precizez că, mai ales în primul său mandat, a avut performanţe, atît pe planul politicii externe pe care le-am amintit , cît și ca atitudine în favoarea respectării statului de drept și confruntarea cu ”statul paralel”. Din păcate, mai târziu a renunțat la aceste abordări. Eu m-am ocupat de cel de-al doilea mandat care a dus la pierderea popularității lui și la necesitatea demisiei. Am menționat în articol că demisia lui este un succes al partidelor extremiste. Să vedem cum se va reflecta în sondaje.
Este unul dintre puţinele articole echilibrate, scrise la “cald” după ce Klaus Iohannis a părăsit Cotroceniul. Unii spun că nu ar fi trebuit să cedeze, să plece de teama suspendării, ci să rămână la locul său, într-o perioadă super-complicată pe plan intern şi extern. Alţii spun că a plecat din motive egoiste pentru că dacă era suspendat şi demis nu ar mai fi beneficiat de cele cuvenite unui fost preşedinte al României. Eu l-am votat pe Klaus Iohannis, cu entuziasm, mai ales în 2014, când părea o speranţă. Am avut prilejul să-l cunosc personal, cu mult înainte, când era încă un profesor de liceu din provincie. Atunci era un tânăr simpatic, demn, sigur pe el. Apoi l-am întâlnit la noi, la Studio, în campania electorală pentru primăria Sibiului, şi mi s-a părut un om cumpătat (nici nu era atât de scump la vorbă). Cred că primul său mandat a fost unul bun. România a câştigat pe plan extern şi datorită prestaţiei sale. Se şi bucura de o susţinere foarte mare. Cel de al doilea mandat a fost total diferit. Mai ales în ultima parte, când căuta cu înverşunare un loc unde să-şi continue cariera politică şi, în ciuda faptului că e fizician – nu a avut capacitatea să analizeze fenomenul şi să-şi dea seama că nu are şanse. E posibil să i se fi urcat pereşedinţia la cap… Probabil, cu timpul, vom afla ce s-a petrecut în aceşti cinci ani, dar acum România e condusă de un administrator de judeţ care nu ştie limbi străine şi mă tem că nu are nici alte aptitudini de a gestiona funcţia de preşedinte de stat. Dar e acolo şi va trebui să facă ceva.
Sunt nedumerită. Am înțeles că Iohannis a rămas în funcție dincolo de sfârșitul mandatului numai pentru că alegerile au fost anulate / amânate. Atunci care e problema? Și demisia lui nu va da oare apă la moară suveraniștilor?
Suveraniştii au tot timpul apă la moară.
Interesants trecerea in revista a minusurilor si nereusitelor elemente din deceniul carierei politice a lui Iohannis.
S ar putea mentiona si cateva realizari politice din decada lui de presidentie?
Câteva gesturi și aroganțe care i-au șifonat rău imaginea de președinte și care vor rămâne înscrise pe răboj:
– îmbrăcarea gecii roșii ca președinte și îndemnarea unor demonstranți la răzmeriță;
– aruncarea paltonului pe capota mașinii (Paris);
– cheltuielile obraznice cu trecerea avioanelor de lux (curse particulare plătite de la buget) pe la Sibiu, să-și ia consoarta – justificat sau nu – în mai toate deplasările;
– întoarcerea spatelui premierului Victor Orban într-un moment total nepotrivit și nejustificat (Budapesta);
– fuga de întrebările ziariștilor incomozi, pe teritoriul României;
– în străinătate accepta la interviuri doar ziariști agreați.
Iar anularea alegerilor i se va pune în cârcă definitiv, chiar dacă nu a fost singur în luarea deciziei. Părerea mea e că nu a fost un mediator, așa cum țara avea mare nevoie. A rămas doar un meditator de fizică eficient.
Klaus Iohannis susține că printre realizări are meritul de a continua parcursul european și în NATO al României. Eu spun că acest parcurs nu poate să mai fie nicidecum oprit
Intoarcerea spatelui premierului Victor Orban, inseamna ca e un necioplit, lipsit de maniere, needucat. Nu-I sigur ca present’s Romaniei in
Eu nu cred că a vrut să-i întoarcă spatele lui Viktor Orbán ci, efectiv, nu s-a coordonat aşa cum trebuie. A ieşit din maşină şi nu a văzut că Orban îl aştepta. Şi-a aranjat haina a discutat cu şefa lui de cabinet şi apoi s-a întors şi l-a salutat Orbán zâmbitor. Priviţi cu atenţie imaginile. Dsr era un subiect prea bun (în contextul relaţiilor româno-maghiare care nu sunt cele mai bune) ca să nu se speculeze în presă.
https://www.youtube.com/watch?v=PM38uwvvd8s
Intreadevar, a fost cam extraterestru. Parca, nu l-a vazut.
Lenus, multumesc pentru raspuns, foarte nostim si banuiesc perfect chiar, dar desigur e raspuns la alta itnrebare :-))
Credeam ca a avut si niste contributii pozitive, mentionat vag in articol si completare.
Eu l-am apreciat ca pe un MUTULICA, niciodata in datile in care a vorbit la TVRi, nu a spus nimic, decat vorbe goale. Oricum, perspectiva nu e prea fericita in Romania.