Ziua de luni, 4 noiembrie 2024, a fost memorabilă în Israel. În acea zi, pe la ora 8 seara, prim-ministrul Netanyahu a anunțat că îl concediază pe ministrul apărării Yoav Galant. O răfuială veche, de mai bine de doi ani, între ei se încheia cu demiterea celui din urmă, acuzat de toate eșecurile Israelului din ultimele luni și, mai ales, de eșecul din acea fatidică zi de 7 octombrie. Cât despre succese, știm deja cine și le atribuie.
Dar în acea zi s-a petrecut încă un eveniment important. A fost ziua alegerilor din America și în acea zi, la ora 21, când în America alegerile erau în toi, pe canalul 14 al televiziunii, canalul „bibist”, a apărut prezentatorul „de curte” al lui Netanyahu, Yinon Magal, purtând pe cap șepcuța MAGA de culoare roșie.
„Sunt ziarist, nu am voie să vă influențez cu cine să votați. Nu pot să vă spun dacă să votați cu Donald sau cu Trump“, a spus el atunci, în aplauzele asistenței.
Dar ca să fim cinstiți, nu doar Yinon Magal și nu doar canalul 14 l-au preferat pe Donald Trump, ci și o mare parte a israelienilor care nu urmăresc acest canal. Mulți dintre noi am pus jetoanele pe lipițanul roșu în defavoarea calului negru progresist (scuze pentru mica lipsă de corectitudine politică), pentru că Israelul, la fel ca o mare parte din America, se cam săturase de neomarxismul reprezentat de o anumită aripă a Partidului Democrat. De fapt, Israelul a fost singura țară în afara Statelor Unite în care la orice oră ai fi făcut sondaj de opinie, Trump ar fi obținut victoria.
Dar politica americană are un bug: îți lasă doar două opțiuni și atunci e foarte ușor să sari peste cal și să te trezești tăvălit în noroi. Este exact ceea ce s-a întâmplat acum două zile, când la Adunarea Generală ONU1 , Israelul a votat alături de alte „democrații” precum Bielorusia, Coreea de Nord și Burundi, în favoarea Rusiei, aceeași Rusie care a refuzat să condamne atacul Hamas din 7 octombrie.
Sunt unii care spun că Israelul a votat astfel pentru că și Ucraina ar fi sprijinit niște rezoluții anti-israeliene. Dar politica nu este concursul Eurovision, unde îi acorzi unuia douze points ca să le primești înapoi câteva minute mai târziu. În plus, Rusia duce astăzi o politică mult mai anti-israeliană decât Ucraina.
Alții spun că Israelul nu avea încotro, că atunci când ai un singur prieten, nu ai de ales și trebuie sa te aliniezi cu el. Dar și pe vremea lui Barrack Obama, America era singurul aliat al Israelul și cu toate acestea Bibi a știut să-l înfrunte la nevoie.
Sunt și unii care cred că alianța dintre Donald și Bibi ar fi necesară pentru eliberarea ostaticilor israelieni. E adevărat, președintele Trump a avut o contribuție importantă și trebuie să-i acordăm tot creditul. Dar aceeași propunere a fost pe masă și în luna mai și atunci Bibi a refuzat-o, susținând că în acest caz și-ar pierde coaliția. Acesta e un neadevăr, căci membrii opoziției, Lapid și Gantz, au anunțat public ca îi vor asigura o plasă de siguranță. Dacă problema ostaticilor i s-ar fi părut atât de importantă, Bibi ar fi apelat la ei. Dar, din păcate, pentru el problema eliberării ostaticilor era secundară. Pe primul loc se află conflictul lui cu sistemul de justiție și pentru asta are nevoie de Smotrich, la fel cum Smotrich are nevoie de Bibi.
Adevărul este că nimeni nu l-a mânat pe Bibi în brațele lui Trump. La fel ca la Oficiul de Stare Civilă, Bibi a intrat în această căsătorie cu repetiție de bunăvoie și nesilit de nimeni.
Și totuși, ce îl motivează pe Bibi să satisfacă toate capriciile lui Donald? Ca fire, cei doi sunt complet diferiți. Bibi este un om al cărții, pe când Donald a fost foarte rar văzut citind o carte. Bibi este în general un om politicos, care nu ar jigni o femeie, pe când Trump e misogin. Bibi este inteligent, cu un IQ foarte ridicat, pe când Donald este un grobian cu o inteligență cel mult medie.
Dar… Trump și Netanyahu au astăzi aceeași scară de valori – sau anti-valori, depinde din ce unghi privești. Amândoi detestă elitele liberale. Amândoi urăsc sistemele de justiție. Trump a fost deja condamnat, Bibi are trei procese pe rol. Niciunul din ei nu simpatizează Europa, mai ales emisfera ei vestică – Trump din pricina Alianței NATO care îi consumă fonduri, Bibi din pricina Tribunalului de la Haga (și aici i-aș da dreptate). Amândoi vor să introducă în structurile militare cât mai mulți oameni loiali. Șeful statului major al armatei israeliene, un om onest, și-a recunoscut greșelile și și-a dat demisia. Bibi însă va face din el un țap ispășitor. După aceeași logică, Bibi ar vrea să-l demită și pe șeful serviciilor de securitate internă, în vreme ce tot el refuză cu încăpățânare orice idee de înființare a unei comisii de anchetă a masacrului din 7 octombrie.
Într-un singur domeniu Netanyahu nu doreşte să semene cu Trump. El nu are nevoie de un Departament de Eficiență. Un astfel de departament ar observa imediat că în guvernul lui Bibi există cel puțin cinci ministere inutile, dar foarte folositoare pentru coaliția lui Bibi.
Drumul spre dictatură ar putea fi pavat cu bune intenții – spune istoricul Yuval Harari. El nu începe cu o prezentatoare care anunță zâmbind la televizor: „De mâine seara la ora 20, instaurăm dictatura.” Ea se instalează pe nesimțite, zi de zi, ceas de ceas, prin limitarea prerogativelor sistemelor de justiție și înlocuirea oamenilor competenți cu oameni loiali. Dictatorii moderni nu mai poartă șepci muncitorești, ei sunt de fapt niște democrați îmbrăcați în costum Prada și cu cravată de mătase, roșie sau albastră, după caz.
În 4 noiembrie, Israelul a pariat pe calul câștigător. Dar se pare că pariul cu moralitatea l-am cam pierdut. Singura consolare ar fi că l-au pierdut și alții.
George Schimmerling
https://x.com/UN_News_Centre/status/1894064279902437688Sursă fotografie
- Rezoluţia Ucrainei votată în 24 februarie 2025https://romania.europalibera.org/a/consiliul-onu-adopta-rezolutia-ue-si-a-ucrainei-la-trei-ani-de-invazie-ruseasca-93-de-voturi-pentru-18-impotriva-si-65-de-abtineri/33326356.html; https://news.un.org/en/story/2025/02/1160456 ↩︎
18 Comments
Autorul, d.G.A.S., probabil alege un titlu iar apoi creează un articol cu un conținut corespunzător titlului. Desigur, d.G.U.S. are dreptul să vadă realitatea cu ce ochelari dorește, așa cum unii, nu eu preferă soap opera turcești, DAR pentru realitate se potrivește afirmația lui Napoleon:” Politica nu are inimă, ea are numai cap”.
Nu imi place aest comentariu !!
Veronica – Dă-mi voie să glumesc. Pentru schimbarea în sens pozitiv a părerii tale, eu sînt dispus să inverses declarația de început a comentariului. ( declarație valabilă pentru ultimele două articole ale d.G.U.S. ). Și cu acest prilej mai adaug un “dar” (v.comment of February 27) – autorul sugerează că D.T. e dictator. Eu nu sînt la curent cu asta. El nu justifică pe ce bază, știind că hîrtia suportă….
Sigur ca poti glumi, de ce nu. Si eu capat impresia ca DT poate fi un dictator, nu e nevoie de dovezi, este suficient sa deduci din comportarea si vorbele pe care le foloseste, din siguranta de sine (fara margini) si din siguranta cu care socoteste ca “the world” se va modela dupa intentiile si imaginata sa. Nu ma pot pronunta cat adevar este in cele pe care si le imagineaza, nu sut chiar la curent, dar lucruri anumite am voie sa nu-mi placa, ultimult fiind doua:
“ideea lui de care doar am auzit, fara sa fi citit” de a avea pretentia sa primeasca un contract (pentru cat timp???) pentru importarea mineralelor Ucrainei, al doilea felul in care am perceput eu discutia sa cu Zelenski.
Impresiile mele sunt subiective, ele se bazeaza pe ce vad, pe ce aud si pe experienta mea de viata. Nu citesc prea multe despre politica americana, doar aud unele sau altele.
Deci poti glumi, no problem.
Ceea ce ai scris tu in comentariu si nu mi-a placut era “generalizarea” unei atitudini a lui G.U.S.
Aceasta generalizare este falsa., nu i se potriveste.
Veronica – 1 – E bine că menționezi că “impresia” ta nu are nevoie de “dovezi”. Deci, vorbim limbi diferite. Dar pentru cititorii Baabel aș prezenta – vine V.Z. să semneze un contract al cărui conținut îl știa ( așa se procedează ), altfel nu mai vii, pleacă fără să semneze și acum dă declarații de disponibilitate pentru discuții cu S.U.A. (!!??). Contractul de care era vorba permitea plata pentru viitoare ajutoare americane. Ajutorul american vs. ajutor european a fost ( Jan. 2022 – Dec. 2024 ) 42.7% vs. 49.5 dar ca structură predomina partea cadou în timp ce la ajutorul european predomina partea împrumut ( adaug Canada numai împrumut ). “Arogantul” – epitet cu care sînt de acord – D.T., avînd în vedere interesele americane, făcînd cunoscut cu E.M. că S.U.A. plătește pentru datoria ce o are o dobîndă anuală de mii de miliarde de $ ( 12 zerouri ) , a dorit să pună capăt largheței americane către Ucraina. Cele spuse de D.T. au fost prea importante pentru a-i acorda vre-un epitet binemeritat lui V.Z., iar declarațiile belicoase ale europenilor nu fac decît să confirme previziunile negre ale lui D.T. legate de WWIII.- 2 – Apreciez interesul manifestat de tine pentru subiect, avînd în vedere problemele deosebite din Israel. – 3 – Generalizînd, ceeace scrie d. G.U.S. îmi place. Nu extind generalizarea peste ultimele două articole, arătînd punct cu punct numai o parte din obiecțiile mele, la care dsa a răspuns tot timpul “pe lîngă” – includ cererea mea de a avea în engleză sursa citatului atribuit unui american.
Veronica – Încercarea lui D.T. de a stinge un focar de război, a fost oprită zilele trecute. Semn de rău augur pentru Israel.
Dedicat lui Ivan K., admirator al lui Elon Musk 🙂 🙂
Am gasit intamplator o poveste, una care subliniaza un aspect – in speranta ca povestea este reala – neobisnuit: EMPATIE.
Am crezut intotdeauna ca existenta acesteia e o conditie sine qua non a imbunatatirii lumii in care traim. Din pacate este o trasatura rara si de obicei – nu ca in acest filmulet, pentru care e nevoie de rabdare, caci dureaza 1 h 37 min – se transforma intr-un act de generozitate profunda. Ce-i drept, o infaptuieste cineva, care isi poate permite, dar nici in cazuri similare nu e inteles de la sine.
https://www.youtube.com/watch?v=fU1oSnSlOdo
Dupa mine, suntem in pozitie buna, la ONU am votat si impreun cu Ungaria si Statele Unite. Avem nevoie de vetoul American. Ce sa-I faci
Situația Israelului este particulară, nu se compară cu nimic așa încât interesele prioritare exprimate prin acest gen de conduită (la vot) este, pentru mine, de înțeles.
Mie mi-a plăcut comparaţia cu Eurovisionul. E excelentă şi cred că e reală. Asocierile sunt conjuncturale şi, în niciun caz, bazate pe moralitate. ONU îşi pierde tot mai mult din credibilitate şi autoritate. De vreo doi ani se vorbeşte de reformarea ONU, de renunţarea la dreptul de veto al membrilor permanenţi, dar deocamdată totul e la nivelul proiectelor.
Mi a placut articolul, si alegerea momentului👏
Cred ca Israelul nu si mai urmareste cu adevarat interesele si este intr o opacitate trista si intr o dezorientare politica grava.
Batand din palme lui Trump e bine, poate chiar o conditie sine qua non a rezolvarii situatiei atat de impiedicate in care mii dec teroristii sunt eliberati, dar totul va fi bine, atat timp cat dumnealui nu va considera ca l ar interesa recolta de portocale a Israelului, In momentul acela lucrurile ar putea lua o turnura neasteptata🤔
Articol interesant, bine scris, plăcut. Dar…și din mulți de “dar” aș menționa doar unul. Într-adevăr, Trump a fost deja condamnat. Dar Justiția mai face și “greșeli” care nu sînt chiar întîmplătoare. Pentru a fi aleasă ca AG ( procuror general ) al statului N.Y. , Ms. L.J. a dus o campanie electorală cu promisiunea de a-l condamna pe republicanul Trump ( ea fiind democrată ). Deci e posibil și asta ca să nu afirmi că vei acționa numai conform legii și asta în America unde ești considerat nevinovat atît timp cît nu ai fost condamnat. Ms. L.J. a obținut postul, statul N.Y. fiind un stat democrat ( D ) în care n-a fost o problemă să formezi un juriu ( D ) și să obții condamnarea dorită.
Trist, dar în mare parte adevărat. Un singur lucru aș preciza: Voturile Israelului, chiar și cele care sunt inechitabile, consideră în primul rând interesele Israelului și numai pe ele.
Asa e Tibi.. Dar ca un bun evreu ce sunt mă intreb – Ce ne iese nouă din asta ? Nu prea știu răspunsul..
Văzut-ați Dumneavoastră moralitate în politică?
Eu nu!
Nici eu .. Dar o mai caut