Conform Dicționarului explicativ al limbii române din 2009, genealogia este „urmărirea sistematică a filiației existente între membrii unei familii (marcante), făcută pentru a stabili originea și gradul lor de înrudire”. De ce oare au adăugat că e vorba de familii marcante? A mea nu are nimic marcant și totuși studiul genealogiei îmi face o deosebită plăcere.
Subiectul a început să mă atragă doar în ultimii ani. De vină au fost niște împrejurări nu prea fericite. O problemă de sănătate m-a făcut să-mi iau un concediu prelungit, iar apoi să mă pensionez, deci timp liber am din belșug. Tot atunci mama a început să-și scrie amintirile – cu mâna și în limba germană. Eu le-am tradus în engleză, pentru a putea fi înțelese de membrii familiei răspândiți prin lume, iar după aceea în română, fiind mai apoi publicate în foileton la Baabel:
https://baabel.ro/2016/05/amintirile-medicului-erika-shaffer-partea/
https://baabel.ro/2016/08/file-din-romanul-vietii-mele-ultima-parte/
Cotrobăind împreună cu mama prin fotografiile vechi de familie am dat peste tot felul de comori, ca de exemplu un instantaneu în care apare străbunica mea, pe uliță, în sat, alături de ginerele ei care pictează la șevalet. Poza trebuie să aibă vreo 90 de ani. Apoi am găsit niște foi pe care o mătușă a mamei a însemnat datele nașterii și datele morții diverșilor membri ai familiei, pentru a le aprinde lumânări de Yurtzait. Atât de multe informații! Ar fi păcat să se piardă! Atunci am hotărât să încerc să întocmesc arborele genealogic al familiei.
Există pe internet mai multe saituri genealogice. Toate sunt gratuite, trebuie doar „utilizator” și „parolă” și e nevoie de un pic de engleză. Până în câteva săptămâni am pus la punct toată informația din amintirile mamei și am trecut la cele ale bunicului, publicate și ele la Baabel:
https://baabel.ro/2016/09/amintirile-bunicului-meu-moses-zwecker/
https://baabel.ro/2016/11/amintirile-bunicului-meu-moses-zwecker-ultima-parte/
Am fost foarte mândră să ajung cu genealogia până la începutul secolului al XIX-lea.
Saiturile genealogice oferă posibilitatea de a lua legătura cu alți utilizatori care cercetează aceleași familii, în speranța de a afla de la ei date suplimentare. Am scris mai multor „genealogi amatori”, dar n-am obținut nimic. Nu eram înrudiți.
De unde aș mai putea găsi informații? În mod normal ar fi trebuit să merg în locurile de unde se trage familia mea și să caut prin arhive. Numai că locurile sunt în Ucraina, iar eu sunt la Ierusalim. Așa că am căutat doar în internet și totuși am găsit informații surprinzătoare. Am aflat despre baronul Flondor care apare în amintirile bunicului meu, am găsit o poză a conacului din satul bunicului, Hlinița, pe la 1900,
http://www.wikiwand.com/ro/Familia_Flondor
ba am găsit chiar o înregistrare modernă a unei melodii cântate de un lăutar la Hlinița în 1909, dintr-o culegere de folclor
http://dragusanul.ro/fonoteca-manuscrisele-lui-voievidca-viii/
În „Povestea așezărilor bucovinene” publicate de Ion Drăgușanul sunt pomeniți unchii bunicului meu, care locuiau la Arbore (Chaim Zwecker) și la Poieni-Solca (Pinkas Zwecker). Chaim Zwecker conducea fabrica de bere din Solca. Din Monitorul Oficial din 27 iunie 1947 am aflat că Arnold Zwecker, fiul lui Chaim, s-a ocupat și după război de această fabrică. Iar pe Siegfrid Zwecker, fiul lui Pinkas, l-am găsit ca absolvent al facultății de medicină din Padova în 1930.
http://www.historica-cluj.ro/anuare/AnuarHistorica2007/18.pdf
Pe saitul http://czernowitz.ehpes.com/new/hauster/dir.html am găsit tot felul de informații legate de Cernăuți și de Bucovina. În anuarul companiilor din 1909 am găsit moara din Seletin a străbunicului meu Moses Harnik și am aflat că în acel an Chaim Zwecker conducea o firmă comercială la Arbore și două cârciumi, una la Hlinița și una la Dubăuți. (Asta se potrivește perfect cu poveștile bunicului meu, care spune că baronul avea un „evreu de curte” care îi ținea cârciuma, dar timp de un an cârciuma a fost ținută de Unchiul Chaim.) Iar în anuarul din 1936 am găsit cabinetul bunicului meu, în Piața Dacia nr 1, precum și adresa unui alt unchi al bunicului, Hendl Zwecker
Informații legate de Austro-Ungaria am găsit pe saitul https://www.genteam.eu/index.
Și aici e nevoie de „utilizator” și „parolă”, dar oricine se poate înscrie. Am găsit de exemplu data în care bunicul meu a absolvit medicina la Viena, date asupra unui unchi al mamei, înmormântat la Viena, iar în lista proprietarilor de mori din Austria din 1876 l-am găsit pe Mendel Zwecker, bunicul bunicului meu, cu moară la Hlinița.
Până acum tot ce am găsit se referă la familia mamei. Despre tata nu știu mai nimic – a murit destul de tânăr, nu a povestit despre familia sa, sau poate n-am știut eu să ascult, rude apropiate nu mai sunt. Am amintiri vagi despre bunicul, care a murit când eu eram la școala primară. Recent am făcut o descoperire epocală (pentru mine). Pe saitul https://www.jewishgen.org/databases/ există nenumărate informații despre evreii din România. Acolo am găsit un Schaffer Wolf din Burdujeni, care nu poate fi altul decât bunicul meu și am aflat pentru prima dată numele străbunicilor mei: Michel și Mina. M-au trecut fiorii!
Dacă printre cititori se va găsi chiar și numai unul singur care se va simți inspirat mă urmeze și să-și cerceteze istoria familiei, voi putea spune că efortul meu nu a fost în zadar. Iar ca să vă deschid pofta, iată una din descoperirile mele recente: străbunica mea Renzie Zwecker și piatra ei funerară de la Cernăuți.
Hava Oren
3 Comments
MULTUMESC,EU INCERC SA GASESC RADACINILE FAMILIEI.TOATE SITURILE O SA MA FIE DE AJUTOR.
Eu sunt nascuta la Cluj.
Deci efortul meu nu a fost în zadar. Mă bucur.
Mi-a plăcut mult acest articol foarte bine venit pentru cei care caută să-şi reconstituie rădăcinile, mai ales atunci când au fost retezate de Holocaust.. Mulţumesc.