Cu ocazia funeraliilor Regelui Mihai I, am avut ocazia să aflu mai multe despre colaboratorul apropiat al regelui – Şeful Casei Majestății sale, Regele Mihai I. Este vorba despre Andrew Popper, personalitate prea puţin cunoscută.
De-a lungul istoriei românilor numeroși domnitori și regi au apreciat adeseori la curțile lor prezența unor sfetnici, diplomați, medici personali, secretari particulari sau dregători evrei.
O serie întreagă de domnitori români au avut astfel de funcționari evrei care i-au ajutat la conducerea Ţărilor Române. Printre aceştia s-au numărat: Ştefan cel Mare, Ion Vodă cel Cumplit, Aron Vodă sau Vasile Lupu. Ȋn acelaşi timp, prezența acestor dregători a influențat pozitiv dezvoltarea comunităților israelite în Principatele Române. Un alt exemplu este stră-străbunica regelui Mihai I al României, regina Victoria a Angliei, care l-a avut ca sfătuitor și prim ministru pe Benjamin Disraeli.
Așa s-a întâmplat şi cu regele Mihai I care, în 2006, l-a numit pe Andrew Popper Şef al Casei Regale, membru în Consiliul Regal.
Iată câteva date interesante din biografia prea puţin cunoscută a acestuia:
Andrew Popper s-a născut la București în 1944, sub numele de Andrei Popper, fiu al Lidiei Selzer și Armand Popper. După studii liceale strălucite, în 1967, a absolvit Academia de Ştiințe Economice (ASE) din București. Nu mult după terminarea studiilor, a plecat în Statele Unite, unde și-a continuat studiile la University New York, până în 1975. Imediat după terminarea studiilor, A. Popper a fost angajat la Federal Reserve Bank din New York, principala instituție financiară de peste ocean. Aici a activat în domeniul financiar, bancar și economic.
Pe Regele Mihai I l-a cunoscut în casa unor bancheri new-yorkezi, relaţia dintre cei doi fiind legată de interesele Casei Regale. Se povestește că atât regele, cât și viitorul lui sfetnic erau pasionați de soldați de plumb. Regele Mihai I era entuziasmat de inteligența și cunoștințele economice ale lui A. Popper, fiind bucuros şi de faptul că viitorul lui sfetnic vorbea fluent limba română.
Colaborarea dintre cei doi a devenit din ce în ce mai strânsă, ca apoi Regele Mihai să-l numească, pe A. Popper, Şef al Casei Regale, delegându-l să-l reprezinte în tratativele cu Statul Român pentru retrocedarea domeniilor regale, Peleșului și Pelișorului.
Dar, să ne întoarcem puţin în istorie. În timpul celui de al Doilea Război Mondial: Regele Mihai I și, mai ales, Regina Mamă Elena au avut un rol important în salvarea evreilor din România. Ȋntr-o întâlnire dintre Regina Mamă Elena, Patriarhul Nicodim, de o parte, și Ion Antonescu și ambasadorul german, von Killingen, pe de altă parte, Regina Mamă Elena solicita oprirea imediată a deportărilor evreilor în Transnistria. Se spune că Antonescu avea un respect aparte faƫă de Regina Mamă, deși Hitler l-a sfătuit nu odată să se debaraseze de ea. Pentru activitatea de salvare a evreilor, Institutul Yad Vashem i-a acordat Reginei Mamă Elena titlul de “Drept al Popoarelor” şi în grădina Yad VaShem de la Ierusalim a fost plantat un copac cu numele ei. Pe de altă parte, faptul că Regele MihaiI a întors armele împotriva Germaniei Naziste, la 23 august 1944, și a scurtat războiul mondial cu cel puțin 6 luni a dus la salvarea a zeci de mii de evrei din lagărele de concentrare naziste.
Ȋn același an se năștea la București Andrei Popper, a cărui familie are o istorie interesantă. Bunicul său dinspre tată, Andris, s-a născut în 1889, în Ungaria. Fiul său, Armand, a ajuns în anii 30, în România, și a devenit un membru activ al Partidului Comunist din România.
În 1945, Armand Popper, activist în ilegalitate, a fost unul dintre fondatorii Comitetului Democrat Evreiesc. Acest comitet, creat de Partidul Comunist, a avut rolul să țină sub control populația evreiască din România şi s-o subordoneze influenței comuniste și antisioniste. A propagat limba idiș ca limbă a minoritații evreiești din Romănia. Comitetul Democrat Evreiesc s-a autodizolvat în 1953.
In 1945 Armand Popper a ajuns asistentul ministrului justiției de atunci, Lucrețiu Pătrășcanu.
În calitate de ministru al justiţiei, același Lucrețiu Pătrășcanu a trebuit să contrasemneze actul de abdicare al Regelui Mihai I. Se povestește că Armand Popper l-a ajutat pe rege la scrierea discursului difuzat la radio, prin care acesta își anunța abdicarea. Armand Popper a sprijinit abdicarea Regelui Mihai I, iar azi, fiul lui, este Şeful Casei Regale. E ca un sistem de vase comunicante, nu în chimie, ci în istorie. Regele Mihai I rămâne o personalitate de înaltă morală, un prieten al poporului evreu. Cu ocazia funeraliilor Regelui Mihai I, guvernul israelian a transmis următorul mesaj: “Guvernul israelian împărtășește tristețea familiei regale și a popurului român, pentru moartea Regelui Mihai I, un prieten al poporului evreu”.
Johanan Vass, Ierusalim
4 Comments
My complimenti to Andrew ilans
M-au emotonat noutatile astea;le-am trait;emotia e cu atat mai mare.
Multzam
Tiberiu G.
Iata ca am aflat lucruri absolut inedite atit despre Regele Mihai I cit si despre legaturile sale cu evreii din Romania.
Articolul e foarte interesant si parca te baga si pe tine in itele intortocheate ale istoriel lumii.
Cu toate ca au trecut atitia ani de la abdicarea regelui mai sant multe file necunoscute din viata lui.
Am aflat o mulţime de lucruri din acest articol. Mulţumesc.