Am ales pentru cititorii publicației Baabel câteva personalități care au dominat muzica ușoară și folkul german în ultimele decenii. Ovationați de zeci de mii de spectatori care au umplut până la refuz sălile de spectacol sau admiraţi de alte zeci de mii care ( la fel ca mine) le-au vizionat clipurile pe youtube.
Am ales din Google numai câteva personalități care au dominat scena muzicală germană: Heino, cehul Karel Gott, Helene Fisher, Florian Silbereisen, din Elveția, Beatrice Egli și Melanie Oesh, Nicole și celebrul olandez Andre Rieu.
Criteriile de selecționare au fost succesele relatate de mass media, premiile, valoarea câștigurilor (!) și numărul de discuri vândute. Trebuie să adaug un element subiectiv: am ales exclusiv interpreții și melodiile care mi-au plăcut!
Heino
Cu ani în urmă, prin 1982, am făcut prima excursie în Europa. În automobilul primit de la Avis, în timp ce rulam pe autostrada München-Salzburg, am auzit prima oară melodia Alte Kameraden interpretată de Heino. Admirând atât melodia, cât și vocea inconfundabilă a interpretului am avut deodată senzația că suntem realmente în Germania!
După câțiva ani am publicat una din primele mele cărți: Dosarul Adelle. Printr-o explicabilă asociație de idei, eroul principal al romanului amintit, sosit de curând din Statele Unite la München, călătorea împreună cu un coleg pe autostrada spre Salzburg. Radioul automobilului difuza melodia Alte Kameraden, cântată de Heino,și eroul nostru, la fel ca autorul său (!), a avut senzația că se află în spațiul german…
A trecut câtva timp. La noua mea instalaţie Hi Fi, ascultam adesea Rosamunde și Alte Kameraden. Deprimat oarecum de melodiile tânguitoare ale muzicii orientale interpretate de coreligionarii noștrii din Magreb sau Yemen, vocea lui Heino îmi crea un sentiment de bună dispoziție, energie și optimism. Ascultând preferințele mele muzicale, fiul meu cel mare m-a apostrofat cu severitate:
– De ce asculți melodii naziste?!
I-am replicat imedit că Heino, născut în 1938, avea numai 7 ani în ultimele zile ale Germaniei naziste. Cariera artistică a lui Heino s-a realizat exclusiv într-o Germanie cu regim democratic!
In fine, i-am explicat fiului că melodia Alte Kameraden a fost compusă cu mult înainte de nefericita perioada hitleristă, în anul 1889, în oraşul german Ulm, de către compozitorul militar Carl Teike. De altfel, acesta Omul era născut în orașul Stettin (astăzi Szczecin, în Polonia)…Alte Kameraden respins atunci, de către șeful lui Teike, a devenit ulterior unul din cele mai populare marșuri din lume!
Heino fiind un bărbat frumos, înalt, blond, cu voce gravă, îmbrăcat frecvent un același sacou elegant, avea o înfățișare care în anii nazismului, ar fi devenit probabil unul din stereotipurile propagandei hitleriste…Din fericire s-a lansat şi a devenit celebru în Germania de după război.
În cursul carierei sale muzicale, Heino a vândut peste 50 milioane de discuri, fiind unul dintre cei mai de success cântăreţi germani din toate timpurile. El a excelat de asemenea cu melodia Rosamunde și melodii sud-americane. Și o precizare despre Rosamunde. Deși este cântată frecvent în limba germană, la origine este cântecul popular Skoda Lasky din Cehia!
Pentru cititorii publicației Baabel am două recomandări:
Andre Rieu&Heino-Rosamunde
şi cântecul său emblematic: Alte Kameraden:
Iată traducerea textului:
Cântă și râzi toată noaptea
Pentru că nu ne-am văzut de mult
Cântă și râzi până face ziuă
Pentru că stăm mereu împreună
Bucuria și mâhnirea sunt toate împărtășite
Și suntem aci unul pentru celălat
Pentru că suntem prieteni
Buni prieteni vechi cântăm și râdem toată noaptea
Pentru că ne ne-am văzut de mult
Cântăm și redem până se trezește ziua.
Karel Gott
O bună parte din perioada când am locuit în România, l-am admirat fără rezerve, la radio și TV, pe Karel Gott (n.1939. la Pilsen, Cehia, d.2019 la Praga), considerat cântărețul cu cel mai mare succes din Cehoslovacia. Cânta frecvent şi în limba germană, evoluând des pe scenele din fosta RDG și din Germania Federală.
Succesele sale în limba germane erau Rosamunde, melodii din Bohemia, Tausend Fenster (Eurovisioon London 1968) și multe altele. Cititorilor Revistei Baabel le recomand încântatorul clip:
Helene Fischer
Navigând pe You Tube am fost plăcut surprins de frumusețea fizică a cântăreței Helene Fisher (n.1984), dansatoare, actriță și prezentatoare de televiziune. Am aflat să începând cu debutul ei din anul 2005, a câștigat 17 premii Echo, patru premii “Die Krone er Volskmuzic” și trei premii Bambi…
Helene Fisher a vândut 15 milioane de discuri și s-a clasat printre …cele mai bine plătite femei din muzică din lume în 2018, câștigând 32 de milioane de dolari USA!
Interesant este că celebra vedetă germană s-a născut în orașul siberian Krasnoiarsk, Rusia. Bunicii ei paterni erau germani deportați în Siberia. În 1988, la vârsta de 3 ani, a emigrat împreună cu părinții în Germania de Vest, unde a studiat canto și actoria.
Mi-a fost greu să aleg o melodie pentru dvs, dat fiind că nu sunt un entuziast admirator al interpretărilor superbei vedete. Totuși vă recomand:
În anul 2020 Helene a dat un spectacol extraordinar în Rusia înregistrat pe clipul:
Florian Silbereisen.
Unul din interpreții germani preferați de mine este fără îndoială Florian Silbereisen (n.1981). Din anul 2004 Florian a devenit și prezentator de televiziune. L-am admirat îndeosebi când era tânăr și avea plete blonde, perioadă din care vă recomand:
Mi-au plăcut melodiile Bella Vita, Florian Silbereisen & Marion Rier și mai ales marele sau succes din Statele Unite:
Florian Silbereisen – Mauricio Ruter
acest hit a ocupat locul întâi în topuri.
Beatrice Egli
Dulce această cântăreață din Elveția cu zâmbet cuceritor. Beatrice Egli (n.1988) a câștigat printre altele concursurile germane de muzică Deuschland sucht den Superstar și Grand Prix der Volksmusik. A vândut peste 1.000.000 de discuri în Germania, Austria și Elveția.
Recomand melodiile :
“Beatrice Egli and Florian Silbereisen – Mein Herz (Die Schlager des Sommers 09.07.2016)
şi “Beatrice Egli – Le Li La”
Helmut Lotti
(Din păcate în ultimii anii cântăreții din Țara Sfântă apar în blugi și tishirt negre!)
La Helmut Lotti am admirat un artist deosebit prin eleganța interpretării și a vestimentației. Ascultați neaparat:
Melanie Oesh
Frumoasa Melanie (n.1987) este vocalista și interpreta principala a formatiei “Oesh’s die Dritten”din Elveția. În formația amintită, alături de Melanie cântă, mama, tatăl ei și cei doi frați. Vă recomand călduros melodiile:
Oesh’s diw Dritten-Butterfly
Mulți ascultători s-au interesat pe net dacă Melanie este căsătorită. În final a venit răspunsul: Da!
Marilena
O tânăra și nostimă cântăreață germană (n.1997). Mi-a plăcut cântecul ei: “Marilena- A Lasbua muss sei (HCQ)”
Le doresc tuturor cititorilor Baabel audiţie plăcută!
Theodor Toivi
5 Comments
Helene Fischer este intr-adevar un talent deosebit,
dar majoritatea duourilor sau triourilor insiruite nu-mi spun nimic, este vorba de un anumit interes, noi nu sintem adeptii muzici tipice germane la un pahar de bere…
Daca nu va place muzica germana “la un pahar de bere” ascultați neaparat:
“Helmut Lotti – Du, nur Du allein – 2001” si
Călătorind între Trier și Stuttgart, ne-a rămas inima la frumosul Heidelberg aflat pe malul Necarului, oraș unde am oprit câteva ore.
Ascultați vocea tinerei australience Mirusia, sub bagheta maeastrului olandez Rieu, interpretând emblematica melodie germană: “Andre Rieu & Mirusia – Ich Hab Mein Herz În Heidelberg Verloren”
NICOLE.
În anii triști ai războiului din Liban, când Mass Media israeliană relata zilnic pierderi de vieți omenești, vocea tinerei Nicole ne aducea o rază de speranță. Ascultați:
“Eurovizion Song Contest 1982-Germany-Nicole- Ein Bisschen Frieden (HCQ)”,
din care redau refrenul:
Un pic de iubire, puțină dăruire
Pentru a construi un vis, pentru lumea în care trăim
Puțină răbdare și înțelegere
Pentru mâine, puțină pace
Un pic de soare, o mare bucurie
Să ștergem toate lacrimile tristeții
Puțină speranța, puțină rugăciune
Pentru mâine, puțină pace.
Ein Bisschen Frieden – O farama de pace
Nu ar lipsi niciodata, dar mai ales acum…
Un pic de pace, in lumea aceasta, in special a noastra, in Israelul de acum, o lume cu adevarat nebuna.
Frumoasa evocare.
Minunata sinteza a muzicienilor de azi (si ieri – din pacate Karel Gott nu mai este) ai Germaniei. Si eu il ascult pe Heino, si ca sa folosesc un titlu al unui cintec al Helenei Fischer, i- as adresa: Du bist ein zauberer.