Datoria

Pe la sfârșitul anilor șaizeci, mama s-a înscris la o excursie organizată în Polonia. Itinerarul cuprindea printre altele și o vizită la Auschwitz, unde ea a fost deținută timp de șapte luni și unde părinții ei au fost exterminați. Nu cunosc motivele exacte care au făcut-o să renunțe. Puteau fi mai multe: frica de-a retrăi momentele teribile al infernului numit Oswiecim, situația financiară precară în care era familia (tatăl meu ieșise la pensie de boală după un infarct miocardic), sau refuzul autorităților de a-i acorda un pașaport, ca urmare a plecării aventuroase din România a unei familii de prieteni foarte apropiați. Mi-a povestit mult despre lagărul de concentrare; cel mai mult o durea că în acea noapte friguroasă de iunie nu a putut nici măcar să-și ia rămas bun de la părinții ei.

– Am o rugăminte neobișnuită, mi-a spus mama. Într-o zi, să încerci să ajungi la Auschwitz. Fă-o pentru mine, e ca și cum te-ai duce la mormântul bunicilor tăi. De fapt, este o datorie pentru tine, a continuat mama.

Sincer, o vizită la Auschwitz mă îngrozea. Amintirile înfricoșătoare ale mamei din lagăr, nenumăratele filme documentare pe această temă… Teama de un nou Holocaust nu mă părăsește nici azi. În România ceaușistă aveam o scuză, nu aveam nicio șansă să primesc pașaport. M-am hotărât greu, dar în aprilie 2017 am luat avionul spre Cracovia. Am sosit devreme și mi-am petrecut după-amiaza cu un tur ghidat prin centrul orașului deosebit de frumos, încercând să nu mă gândesc la ziua următoare, în care aveam planificată vizita la Auschwitz.

Ce straniu sună „vizită la Auschwitz”! Parcă ar fi vorba de o vizită la un muzeu de artă. În drum spre lagăr mi-am adus aminte de cartea Fără destin a lui Imre Kertész, în care eroul principal, Gyuri Köves, găsește fericirea în perioadele de liniște din infernul lagărului, când își întâlnește prietenii de suferință și se gândește la familia pe care o va reîntâlni după sfârșitul războiului. Nu se gândește la moartea care îl așteaptă la fiecare colț, în fiecare moment, ci la supraviețuire. Optimismul i-a trecut abia când a ajuns acasă, la Budapesta, și nu a mai găsit în viață pe nimeni din familie; până și locuința lor era ocupată de oameni străini. Nu s-a putut readapta la viață și a rămas “fără destin”, cum afirmă Kertész.

Mama mi-a povestit că atunci când a ajuns acasă, la Satu Mare, a găsit casa golită și a aflat că părinții ei au fost uciși în lagăr. Atunci s-a spulberat optimismul ei din clipele de după eliberare. Au năpădit-o amintirile despre drumul din ghetou până la gară. Trotuarele erau pline de concitadini care priveau cu indiferență coloana condamnaților la moarte; vecina ei a văzut în ea doar un săpun frumos.

Gândurile mi-au fost întrerupte de vederea reclamelor pentru bufetele, restaurantele și motelurile situate nu departe de intrarea în lagăr. În zilele noastre, Auschwitz a devenit o atracție turistică!

Nu doream să iau parte la un tur ghidat, preferam să fiu singur cu gândurile, cu amintirile și cu poveștile despre bunici pe care le auzisem de la mama. Numai că Auschwitz nu se putea vizita de unul singur, așa că am făcut turul cu o ghidă, în limba engleză. În grupul ei se afla și o familie din Australia, cu un băiat de cincisprezece ani. La întrebarea mea de ce o familie de neevrei a dorit ca un adolescent să participe la vizita unui lagăr de concentrare, tatăl copilului a dat un răspuns pe care nu-l pot uita:

Tinerii trebuie să afle ce s-a întâmplat în aceste lagăre, pentru ca noua generație să nu permită ca aceste crime să se repete!

Tot ce vedeam mă afecta, de mai multe ori am simțit că trebuie să mă opresc. Cu greu îmi stăpâneam lacrimile. Australienii se opreau odată cu mine, mă îndemnau să beau apă, sunt sigur că și ei participau la suferința mea.

Am găsit o placă memorială a evreilor deportați din România, pe care am considerat-o mormântul simbolic al bunicilor mei. Am întâlnit multe grupuri de israelieni cu steaguri alb albastre, pe care i-am salutat în ebraică. La un colț am dat de președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, însoțit de o delegație numeroasă. Cel puțin pentru moment se pare că Auschwitz nu a fost uitat.

Pe drumul de întoarcere la Cracovia mi-am amintit de vorbele pe care bunicul meu le-a spus mamei, în ziua când au fost transportați din ghetoul din Satu Mare la gară și au fost urcați în vagoane de vite:

– Klári, tu ești tânără, o să supraviețuiești lagărului. Când te vei întoarce acasă, să nu urăști oamenii. Știu că nu-ți va fi ușor, totuși învață să ți-i apropii și să conviețuiești cu ei.

Vagoanele de marfă îmi provoacă repulsie, refuz să frecventez una dintre cafenelele în vogă ale Beer Șevei, numită “Locomotiva” și situată în vechea gară turcească, alături de niște vechi vagoane de marfă.  

În ultima zi a vizitei mele la Cracovia am văzut interesantul cartier evreiesc și, bineînțeles, și fabrica lui Oscar Schindler. Era o dimineață de duminică, însorită și călduroasă. Într-o piață mărginită de casele vechi ale ghetoului am dat de cafeneaua Menora”, unde o formație de muzică klezmer interpreta cântece vechi în limba idiș. Piața era plină de oameni, printre care și o delegație numeroasă a Poliției Israeliene, în uniforme. Era o atmosferă ireală, ca dintr-un film hollywoodian, unde trecutul se îmbină cu prezentul și care se termină cu happy end:

Am Israel Hai! 

Andrei Schwartz

06/02/2023

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

37 Comments

  • Eva Grosz commented on September 6, 2024 Reply

    Am recitit acest articol care trezește groaza față de infernul pe care Andrei Schwartz îl întâlnește , în urma rugăminții mamei. Auscwitz.
    În același timp admirația pentru curajul pe care l-a avut să îndeplinească această dorință. Prezentarea acestei călătorii în infern dezvăluie gama largă de sentimente al băiatului , a cărei mamă ,care a supraviețuit și bunicilor,care au fost uciși .
    Apogeul acestei povestiri sunt vorbele pe care bunicul le spune ficei sale ,care va deveni mama lui Andrei: “– Klári, tu ești tânără, o să supraviețuiești lagărului. Când te vei întoarce acasă, să nu urăști oamenii. Știu că nu-ți va fi ușor, totuși învață să ți-i apropii și să conviețuiești cu ei.” Excepțională memorie !

  • George Konig commented on March 7, 2023 Reply

    Andrei Schwartz, foarte frumos articol, m-a impresionat adanc

  • BORIS MEHR commented on February 14, 2023 Reply

    Apreciez sincer evocarea postată de ANDREI SCHWARTZ, este personală, fără digresiuni banale, îmi amintesc de vizita mea cu ocazia unei deplasări de serviciu, în 1972, când gazdele poloneze ne-au invitat să vedem lagărul de la OSWIECIM, fără ca noi să o fi cerut. NU amintesc aici emoția, impresia acestei vizite.

  • Monica Ghet commented on February 11, 2023 Reply

    Cred că vizitarea Auschwitz-ului ar trebui inclusă în programa școlară și, neapărat, să constituie un obiectiv pentru toți studenții – de la Istorie – în mod special. Fără a-i obliga, desigur, pe elevi ori studenți, dar să figureze drept temă de studiu. Dincolo de piosul pelerinaj al evreilor, e un memento mori în cele mai neînchipuit de josnice fantezii ale minții umane. Ar fi un avertisment necesar adresat tuturor, azi și mereu.

  • Marica Lewin commented on February 11, 2023 Reply

    Un pios omagiu adus mamei dvd si părinților ei. Respectarea dorintei mamei dvs de a merge la Auschwitz este ” avoda Kodesh “, adica aťi infaptuit ceva sfánt.
    Voi cauta cartea lui ” Fara destin”

  • Ivan Avraham Schwartz commented on February 11, 2023 Reply

    Inca un document cutremurator al tragediei evreilor in perioada holocaustului. Eu am vizitat majoritatea lagarelor de concentrare-exterminare ca medic insotitor voluntar al unui grup mare de elevi de liceu. O experienta inimaginabila sa vezi aceste locuri prin ochii acestor copii, care parca au metamorfozat complet comportamentul lor in cateva zile de iarna cand uneori mergeam prin zapada care ajungea pana la gleza. Am avut si o alta obligatie personala , familiara. La Auchswitz am reusit sa gasesc vestigiile a ceea ce a fost Baraca 11 incare a stat soacra mea, deportata din Ungaria. Erau doar pierte care marcau limitele baracii , iar in mijlocul ei , ramasitele unui camin ca care incercau sa se incalzeasca detinutii. Am aprins o lumanare, am spus Kadish si am luat o mica bucatica de piatra pentru a o aduce acasa. Am inmanat-o soacrei mele, cu mana tremurand de emotie. Un mic simbol autentic, dar foarte cutremurator.

  • Andrei schwartz commented on February 10, 2023 Reply

    Stimata doamna Rosenberg. Multumesc mult pentru sfaturi, dar vreau sa va spun ca nimeni, incluzindu-va si pe dumneavoastra, nu trebuie sa-mi spunea cum sa scriu despre Auschwitz şi nici sa hotareasca ce anume sa simt cind vizitez un lagar de concentrare.

    • Veronica Rozenberg commented on February 10, 2023 Reply

      V-am raspuns in privat, la mesajul pe care mi l-ati trimit la mail. Nu v-am dat sfaturi ci mi-am exprimat o parere.
      Daca parerea mea v-a deranjat imi pare sincer rau, dar atunci cand cineva isi exprima parerile, isi asuma si faptul, ca pot fi reactii neasteptate, ale celor care le citesc.

    • gabriel gurman commented on February 12, 2023 Reply

      Dragă Andrei, după părerea mea unor comentarii le șade bine să fie ignorate, chiar înainte de a fi uitate!
      A te referi la ele, e o greșeală (după părerea mea), pentru că asta inseamnă că le dai importanță…Și ele nu se merită!
      GbM

      • Veronica Rozenberg commented on February 13, 2023 Reply

        Pentru ca tot ati dorit sa reactionati, pot sa va spun ca dl Andrei Schwartz, timp de ani A IGNORAT orice comentariu deobicei laudativ care a fost facut la adresa articolelor sale, nu a spus aproape niciodata un cuvant de multumire, pana cand…ar putea tocmai dumnealui sa va povesteasca continuarea….

        • Andrea Ghiţă commented on February 13, 2023 Reply

          Cred că mi-am mai exprimat părerea (şi dacă da, o repet) că fiecare autor e liber să reacţioneze la comentarii EXACT aşa cum doreşte. Iar mulţumirile sunt de prisos. E drept că aici, în Baabel – din păcate – comentăm mai mult “în familie”, dar şi atunci atâtea mulţumiri dau un iz dulceag revistei. Nu cred că cel care laudă o face pentru a i se mulţumi. Acest fapt ar răsturna întreaga ierarhie de valori a articolelor. În plus atâtea mulţumiri denotă şi diletantism. Trecând în revistă comentariile de la revistele româneşti online (începând cu Contributors şi până la G4Media) nu veţi găsi nicăieri “mulţumiri” şi foarte puţine laude. Baabel este o REVISTĂ şi sper să fie percepută ca atare.

          • Veronica Rozenberg commented on February 13, 2023 Reply

            Daca multumirile sunt de prisos, atunci de ce oare oamenii care scriu, ar cauta comentarii la ceea ce au scris. Tu insati probabil le cauti, ca de altfel si cel de mai sus, precum a declarant-o insusi intr-un articol “10 ani la baabel”. Oamenii aici cel putin, spre deosebire de Contributors, care e cu totul altfel de jurnal internetic, nu scriu, doar pentru a-si gasi o ocupatie, desi probabil ca si aceasta e foarte bine Venita. Nu cred ca indiferenta la comentarii este sincera.

            • Veronica Rozenberg commented on February 13, 2023 Reply

              Apropos de multumire, intr-adevar o multumire banala e la fel de BANALA ca si o lipsa de multumire.

          • Eva Grosz commented on February 14, 2023 Reply

            După mine a nu reacționa la un comentariu ,cititorului care a citit articolul și a fost impresionat într-un fel sau altul ,nu neapărat o mulțumire, dar o părere, un gând, orice reacție sufletească este ca și cum ai saluta pe cineva pe stradă, iar acel om ignorează salutul tău și nu răspunde.Actorul joacă piesă pentru aplaude, scriitorul pentru a auzi părerea cititorului, pictorul pentru a vedea ce reacție are cine vede tabloul
            Pentru mine e necesar să accentuez că e bine să nu rămânem fără răspuns. Nu va strica revistei. Dar cinstești un om care și-a luat timpul și a citit ceeace tu ai scris.Nu e așa de greu.

            • Veronica Rozenberg commented on February 15, 2023 Reply

              Exact, uite ca uneori avem aceeasi parere.

              Este exact precum exemplul tau cu ignorarea salutului.
              A neaga importanta pentru autor a reactiei celui care i-l citeste, o consider ipocrizie.

    • Tiberiu Ezri commented on September 7, 2024 Reply

      Și eu cu soția ne-am îndeplinit această datorie sfântă. Acolo au fost schingiuiți și măcelăriți peste 60 de membrii ai familiilor noastre, bunica, străbunicii și unchiul meu, bunica soției, etc. cred că orice evreu care și-a pierdut rude acolo sau în alte lagăre trebuie să treacă bariera psihologică și să-și îndeplinească datoria de a le vizita mormintele anonime.

  • Veronica Rozenberg commented on February 9, 2023 Reply

    A trece prin Auscwitz, dar si prin alte lagare de concentrare, este un moment in care TREBUIE sa te gandesti la altii nu numai la TINE, o persoana care posibil ca ai trecut prin cosmarul parintilor tai.

    Orice asemenea loc al MORTII, este un loc in care NU TREBUIE UITATI OAMENII, nu numai aceia care ti-au fost tie apropiati. Altfel rolul educativ al acestor locuri de cumplita amintire nu poate fi realizat.

    Exemplul excellent a fost cel al australienilor care au stiut cum sa raspunde dlui Schwartz, cel care s-a mirat de prezenta lor acolo.

    Intr-o alta ordine de idei, eu insami am scris despre mersul meu la Auschwitz, probabil ca de suffcient de demult ca unele personae sa nici macar observe.

    Da, destul de trist, ca sa folosesc un eufemism, cele scrise de mine in 05/2019, n-au avut nici un ecou printre baabelienii cei harnici, inteligenti si sensibili ;-).
    Un domn Schneider, nu stiu cine este dumnealui, a scris un comentariu.
    Trebuie sa marturisesc penibilul simtit de mine la aceasta observatie, pe care am facut-o in acest moment, ca sa fiu sigura de ce scriu.

    • Andrea Ghiţă commented on February 9, 2023 Reply

      Nu cred că-mi poate dicta cineva la ce TREBUIE să mă gândesc în general şi nu cred că noi, cei din generaţia G2, trebuie să fim educaţi în privinţa Holocaustului sau oricărui alt genocid. Mă gândesc la alţii atunci când simt nevoia şi nu numai că mă gândesc, ci şi fac maximum pentru păstrarea memoriei martirilor Holocaustului şi educarea generaţiilor tinere în acest sens. Cred că fiecare om care se duce la Auschwitz are o raţiune personală pentru care se duce acolo şi nicio raţiune personală nu poate fi contestată.

      • Veronica Rozenberg commented on February 9, 2023 Reply

        Nu e vorba de contestarea unei ratiuni personale, ci este vorba de a nu transforma personalul in esential.

    • Andrea Ghiţă commented on February 9, 2023 Reply

      Cei care doresc pot citi articolul scris în mai 2019 de către Veronica Rozenberg, accesând linkul https://baabel.ro/2019/05/auschwitz-la-70-de-ani-dupa-mai-1944-martie-2014/

      • Veronica Rozenberg commented on February 9, 2023 Reply

        :Buna idee, multumesc !!

      • Klein Ivan commented on February 12, 2023 Reply

        Buna idee de a da link-ul pt. articol . L-am recitit ca și articolul de mai sus . Nu regret recitirea lor și n-am făcut-o pentru a le compara ( mere cu pere ) . K.I.

        • Veronica Rozenberg commented on February 13, 2023 Reply

          Multumesc, Ivan !! pacat ca nu au facut-o si altii la vremea respectiva – tot fara a face comparatii (prune si piersici 🙂

    • Eva Grosz commented on February 10, 2023 Reply

      Dragă Veronica, în general cunosc sensibilitatea ta față de durerea sufletească a oamenilor. De data aceasta m-ai uimit. Andrei Schwartz nu are nevoie de rolul educativ al lagărelor și pe drept s-a dus la rugămintea mamei.
      Te-ai gândit ,înainte de a scrie? Nu cred. Îmi pare rău.

      • Veronica Rozenberg commented on February 10, 2023 Reply

        M-am gandit foarte bine, imi mentin parerea, stiam ca tu esti cea care a scris acest comentariu, inainte de a fi aprobat si ca sa nu mai pun paie pe foc, ti-am raspuns la mail.

  • Andrea Ghiţă commented on February 9, 2023 Reply

    E foarte greu să scrii despre ceea ce vezi într-un loc unde a fost un lagăr de exterminare. Eu am fost la Buchenwald şi am scris despre Buchenwald, dar sunt sigură că nu am reuşit să exprim nici o zecime din ceea ce am simţit. Nu cred că voi fi în stare vreodată să mă duc “să vizitez” Auschwitzul, pe care l-am moştenit în fiinţa mea. După cum nu-mi permit să emit sentinţe privitoare la ceea ce a scris şi cum a scris despre Auschwitz un fiu din generaţia a doua, care i-a promis mamei sale că se va duce acolo. Pe mine m-au impresionat ambele articole (atât cel al lui Andrei Schwartz, cât şi cel al lui Peter Biro) şi tocmai de aceea le-am postat ca editoriale. M.au impresionat prin ceea ce au scris, dar şi prin ceea ce am intuit dincolo de cuvinte. Cred că Auschwitz poate fi descris cu un singur cuvânt: Auschwitz.

    • Eva Grosz commented on February 10, 2023 Reply

      Excelent exprimat ,Andrea. Cu ani în urmă am intrat cu soțul meu la Muzeul Holocaustului din Jerusalem Yad Va Shem .Am mers o bucată și când am ajuns la mijloc i s-a făcut rău. Și nu a fost în lagăr, dar are destule amintiri grele. Avea deja 9 ani. Atunci am ieșit din muzeu.

  • Eva Grosz commented on February 9, 2023 Reply

    “Tot ce vedeam mă afecta, de mai multe ori am simțit că trebuie să mă opresc. Cu greu îmi stăpâneam lacrimile. ” … sunt propozițiile care spun că generația de după , poartă în suflet povara părinților.
    Mult curaj au copiii celor care trec prin lagărele părinților lor.

  • SCHWARTZ commented on February 9, 2023 Reply

    Stimtă doamnă Rozenberg, mi-ați putea explica ce-ați vrut ă spuneți când scrieți :” dl Schwartz a trecut destul de pe lângă de ceea ce se vede acolo unde fiecare evreu are datoria să ajungă “

    • Veronica Rozenberg commented on February 9, 2023 Reply

      Voi incerca sa va explic. Descrierea “vizitei la Auschwitz”, precum ati numit o, facuta pt ca ati simtit necesitatea de a o infaptui, se ocupa de diferitele simtamante provocate
      in special de amintirile legate de copilaria si parintii dvs, si mai putin de grozaviile evocate de trecerea fizica prin acest loc care evoca durerea umilinta, neputinta si inca multe alte stari fizicebsi de spirit
      ale celor condamnati sa ajunga acolo.

  • Veronica Rozenberg commented on February 9, 2023 Reply

    Nimic special in aceea ca in rest. evreiesti n ar fi personal evreiesc, nu este la Comunitatile de evrei, la Institutiile de cercetare ale istoriei evreilor (vezi Romania, dar probabil nici in alte locuri), desigur in locurile unde e nevoie ca cineva sa se ingrijeasca de evrei, si asa mai departe…
    Iar restaurantele cel putin nu sunt decat o afacere…

  • Anca Laslo commented on February 9, 2023 Reply

    Emotionanta evocare a indeplinirii unei datorii sufletesti. Ma impresioneaza cuvintele bunicului dvs pentru mama, “Klari sa nu urasti oamenii” …grea sarcina dar totusi eliberatoare. Cat de multa suferinta inca nevindecata!

  • eva galambos commented on February 9, 2023 Reply

    Așa este, o atmosferă hollywoodiană la Cracovia unde în restaurantele evreiești nu există personal evreiesc (de unde atât de mulți evrei?) și nici măcar nu se cunosc tradițiile. Dar sunt mulți turiști.

    • Veronica Rozenberg commented on February 9, 2023 Reply

      Nimic special in aceea ca in rest. evreiesti n ar fi personal evreiesc, nu este la Comunitatile de evrei, la Institutiile de cercetare ale istoriei evreilor (vezi Romania, dar probabil nici in alte locuri), desigur in locurile unde e nevoie ca cineva sa se ingrijeasca de evrei, si asa mai departe…
      Iar restaurantele cel putin nu sunt decat o afacere…

  • Tiberiu ezri commented on February 9, 2023 Reply

    O descriere emotionanta.
    Cred ca majoritatea supravietuitorilor Transilvaneni ar putea scrie cel putin un roman despre propria lor experienta din acele vremuri crunte.

  • Hava Oren commented on February 9, 2023 Reply

    Andrei Schwartz și Peter Biro povestesc exact același lucru și rezultatul este cu totul diferit. Suferința are o mie de fețe – sau și mai multe.

    • Veronica Rozenberg commented on February 9, 2023 Reply

      Cei doi nu povestesc nici pe departe acelasi lucru, iar unul dintre cele care ii diferentiaza este aceea ca dl Schwartz a trecut destul de “pe langa” de ceea ce se vede acolo in locul unde fiecare evreu are datoria
      sa ajunga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *