O vizită la Centrul Memorial ANZAC din Beer Șeva

Pentru cei ce intenționează să viziteze municipiul Beer Șeva, site-ul https://www.beer-Șeva.muni.il/Eng/Tourism/Pages/default.aspx este de real folos.

Propunerea mea către vizitator/cititor este să privească spre orașul Beer Șeva așa cum este astăzi – viață, universitate, dezvoltare urbanistică, etc. – prin prisma anilor care au trecut de la bătălia din 31 octombrie 1917: bătălia pentru Beer Șeva. Centrul Memorial ANZAC, un unicat în Israel, se referă la epopeea soldaților britanici din corpul de armată australian și neozeelandez ANZAC, Australian and New Zealand Army Corps, la bătălia pentru cucerirea orașului Beer Șeva din octombrie 1917.

Bătălia pentru Beer Șeva trebuie ancorată în ansamblul general al Primului Război Mondial (28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918), scena de desfășurare fiind Orientul Mijlociu.

Contextul istoric

Început în Europa, Primul Război Mondial a adus pe scenă cele două tabere combatante: Germania, Austro-Ungaria și Imperiul Otoman împotriva Marii Britanii, Statelor Unite, Franței, Rusiei, Italiei și Japoniei. Însă, destul de rapid, a poposit în Orientului Mijlociu.

În vara anului 1914, capitala Imperiului Otoman, Istanbul, se afla departe de evenimentele care au dus la izbucnirea războiului european. Liderii otomani aveau propriile lor probleme. Timp de secole, Imperiul Otoman controlase Mediterana de Sud-Est. Cu timpul, Algeria și Tunisia fuseseră pierdute în favoarea Franței, iar Libia în favoarea italienilor; Egiptul a revenit englezilor – în decembrie 1914, pentru a apăra Canalul de Suez, britanicii au proclamat Egiptul protectorat britanic. În ajunul războiului, Imperiul Otoman mai includea pe lângă Anatolia doar teritoriile actuale ale statelor Irak, Siria, Liban, Israel, o fâșie de pământ în Peninsula Arabă, până în Yemen, precum și malul apusean al Golfului Persic.  

Operațiunea Gallipoli

În primele luni ale războiului, Turcia și-a păstrat neutralitatea, dar în 2 august 1914 a semnat un pact secret cu Germania; curând, două nave de război germane s-au îndreptat spre Istanbul. Cu ajutorul Germaniei, Imperiul Otoman a minat strâmtoarea Dardanele[1], blocând trecerea din Marea Mediterană spre Marea Neagră și paralizând astfel legătura dintre Rusia (care avea ieșire Marea Neagră) și aliații ei. Ca urmare, la începutul lunii noiembrie 1914 Rusia, Marea Britanie și Franța au declarat război Imperiului Otoman.

Spargerea blocadei Dardanelelor presupunea cucerirea strâmtorilor, precum și a Istanbulului, inima Imperiului Otoman. Londra a hotărât trimiterea unei flote franco-britanice în sudul Peninsulei Gallipoli, dar atacul prelungit (19.02.1915 – 09.01.1916) a eșuat lamentabil[2], fiind respins de trupele otomane, conduse de colonelul Mustafa Kemal Atatürk, viitorului fondator al Turciei moderne. Bătălia de la Gallipoli a fost un dezastru în care s-au pierdut mii de vieți omenești.

Canalul Suez, „Autostrada Imperiului Britanic”

După ce planul Gallipoli a eșuat, aliații și-au revizuit planurile, vizând acum periferia Imperiului, respectiv provinciile arabe pe care britanicii le considerau a fi slab apărate. Planul coincidea și cu dorința arabilor de a se debarasa de otomani. Figura 1 prezintă situația geopolitică a Turciei ante- și post-conflagrație: cu excepția Anatoliei, Imperiul dispare de pe harta lumii (ca, de altfel și cel rus, austro-ungar și german), fiind împărțit între învingători și aliații lor.

Figura 1. Împeriul Otoman înainte de 1914 (a) și după 1920 (b)

Canalul Suez, dintre Marea Mediterană și Marea Roşie, era un element strategic vital pentru Imperiul Britanic, drumul cel mai scurt și mai eficient care lega metropola londoneză de coloniile sale asiatice[3], figura 2.

Figura 2, Canalul Suez, o fâșie minoră de importanță majoră

Începând din 1882, Marea Britanie și-a impus controlul total asupra Egiptului, inclusiv asupra forțelor sale militare. În zona Canalului Suez au fost instalate trupe britanice.

În perioada 1914-1922, Egiptul avea statut de sultanat independent sub protectorat britanic. Pentru apărarea intereselor britanice în Egipt, mai ales apărarea Canalului Suez, în martie 1916 a fost înființată Forța Expediționară Egipteană (EEF).

Teatrul de operațiuni militare s-a mutat în peninsula Sinai/Orientul Apropiat: într-un secol în care lupta de împărțire a lumii între cele mai puternice state devenise o realitate cotidiană, Canalul Suez era o verigă de importanță majoră.

Bătălia pentru Beer Şeva

Ne aflăm în anul 1917, în Orientul Mijlociu: Țara Sfântă/Palestina se afla în sudul marelui Imperiu Otoman.

Otomanii aliați cu germanii dețin nu numai flancul sudic al forțelor germane, austro-ungare și turcești, ci reprezintă şi o permanentă amenințare pentru Canalul Suez deținut de britanici și trebuie împinși cât mai departe.

În prima și a doua bătălie, 26.03 și 19.04. 1917, britanicii, împreună cu aliații lor australieni și neozeelandezi, încearcă să rupă liniile otomane din Gaza. Eșec total.

E momentul când un nou general preia funcția de comandant al forțelor britanice din regiune: feldmareșalul Edmund Allenby. El decide să-i surprindă pe turci atacând linia lor la Beer Șeva, oraș aflat la circa 65 km sud-est de Gaza, chiar dacă Beer Șeva și împrejurimile sale dispuneau de o puternică linie de apărare[4].

Lupta pentru Beer Şeva, din 31 octombrie 1917, a fost o bătălie decisivă din campania pentru Sinai și Palestina. Unitățile armate britanice (Forța Expediționară Egipteană, Diviziile de infanterie călare australiană și neozeelandeză, Divizia de cavalerie britanică Yeomanry și Corpul Imperial de cămile) se aflau sub comanda generalului-locotenent Harry Shovel. Armata otomană era comandată de Mustafa İsmet İnönü[5], asistat de ofițeri și unități speciale din armata Imperiului German.

Atacul britanic asupra Beer Șevei a fost o surpriză totală: otomanii credeau că efortul principal britanic se va concentra din nou asupra orașului Gaza. Succesul acestui atac depindea și de viteză – într-un marș forțat nocturn, unitățile britanice de cavalerie au încercuit orașul Beer Șeva; în figura 3 desfășurarea acțiunilor militare.

Figura 3. Bătălia pentru Beer-Șeva[6]

În zorii zilei de 31 octombrie, artileria britanică a deschis focul împotriva pozițiilor de apărare turcești ale orașului Beer Șeva; ulterior au atacat din partea de est flancul cel mai puțin protejat și au străpuns liniile de apărare otomane. Era important ca turcii să nu izbutească să distrugă rezervele de apă și de hrană (cereale) necesare pentru cai și trupe. Acest deziderat a fost realizat printr-un atac-fulger, în care rapiditatea cavaleriei ANZAC, echipată cu baionete împotriva mitralierelor și a artileriei turcești, și-a spus cuvântul[7]. Succesul trupelor ANZAC a fost deosebit de apreciat de britanici[8].

Încleștarea a fost crâncenă, cu enorme pierderi de vieți omenești de ambele părți, însă succesul de la Beer Șeva a deschis drumul britanicilor și aliaților lor pentru ocuparea Ierusalimului (08-26.12.1917), a Ierihonului (21.02.2018) și apoi a întregului Orient Mijlociu.

Cimitirul militar britanic din Beer Șeva

Cimitirul militar britanic din Beer Șeva a fost înființat la sfârșitul Primului Război Mondial; sunt înmormântați 1.240 de eroi ai Imperiului Britanic (206 aparțin de ANZAC) uciși în timpul conflagrației din Palestina ocupată de Imperiul Otoman[9].

În fiecare an, la 31 octombrie, Beer Șeva comemorează eliberarea orașului de către divizia ANZAC la cimitirul victimelor Primului Război Mondial. Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Turcia, Germania și Africa de Sud sunt reprezentate de un ambasador sau de alt demnitar de rang înalt.

În 2002, în apropierea gării turcești a fost inaugurat un monument în memoria martirilor armatei turcești, căzuți pentru apărarea orașului și a avanposturilor din jur.

În 2008, piața unde se află monumentul a fost denumită Piața Kemal Atatürk, în onoarea fondatorului Noii Republici Turce, fost ofițer în armata otomană.

Tot în 2008 a fost deschis publicului Australian Soldier Park, unde se află o statuie impresionantă a unui războinic australian călare, în timpul asaltului din 31 octombrie pentru cucerirea orașului.

Un eveniment deosebit a avut loc în 31 octombrie 2007, la aniversarea a 90 de ani de la cucerirea orașului, în numele Australian Light Horse Club și al Asociației pentru Patrimoniul Primului Război Mondial în Israel. Un grup de 50 de călăreți, membri ai acestui club, în vârstă de 60-70 de ani, au venit în Israel pentru a recrea scene din campania brigăzii ANZAC din octombrie 1917. Oaspeții au venit cu uniforme, centuri și șei tipice acelei perioade, au reprodus traseul de călărie de pe frontul din Gaza până la Beer Șeva. Manifestările s-au încheiat cu un galop demonstrativ din crângul Beit Eșel până la podul turcesc, urmat de parada cavaleriei pe străzile orașului.

Centrul Memorial ANZAC

În cadrul aniversării Centenarului Bătăliei de la Beer Șeva, la capătul sudic al cimitirului a fost inaugurat Centrul de comemorare a soldaților ANZAC[10]. Acesta relatează despre venirea lor în Palestina, bătăliile din Gaza și până la cucerirea orașului Beer Șeva. Epopeea cavaleriei ușoare australiene, trupele ANZAC, a rămas legendară.

Înainte de a păși în cimitir, balconul Centrul Memorial ANZAC oferă o vedere generală, figura 4.

Figura 4, Cimitirul militarilor britanici din Beer Șeva.

Pietrele funerare ale ANZAC și ale soldaților britanici uciși în bătălia pentru Beer Șeva acum peste o sută de ani se ridică în liniște monumentală. Ordinea lor, în rânduri și coloane, precum și curățenia sunt exemplare.

În 1921, cimitirul se afla la capătul orașului, în apropierea Orașului Vechi, spre ieșirea estică din oraș spre Așkelon și Gaza. Actualmente, complexul ANZAC – Cimitirul militar britanic se află în centrul municipiului, la intersecția câtorva artere principale de circulație. Alături, un parc amenajat cu toate echipamentele pentru copii, dar și pentru cei foști copii, care vin cu nepoții. La intrarea principală în cimitir se opresc zilnic autobuze pline cu turiști.

Addendum

În cimitir, în primul rând din dreapta, coloana a II-a, există o piatră funerară pe care este gravată Steaua lui David. Sub ea odihnește Seymour Van den Bergh, figura 5.

Figura 5, Căpitanul Seymour Van den Bergh, ת נ צ ב ה

Ofițer evreu din cavaleria britanică, fiul lui Henry și al Henriettei Van den Bergh, el este înmormântat alături de ceilalți soldați ai Imperiului Britanic căzuți pentru eliberarea Palestinei de sub dominația Imperiului Otoman în 1917.

Mormântul său este alături de soldații unității Middlesex-Bollen Yeomanry. Cuvintele „atât de departe de casă, dar atât de aproape de cei care îl iubesc”, gravate pe mormântul lui în limba engleză, au fost înscrise de familia și de prietenii săi. Acest monument iese în evidenţă dintre toate celelalte: Seymour este unicul soldat evreu îngropat în cimitirul militar britanic din Beer Șeva.

Strul Moisa


[1] Un pasaj îngust în nord-vestul Turciei, care leagă Marea Egee de Marea Marmara.

[2] Victoria otomană a dus la demiterea lui Churchill din funcția de Prim Lord al Amiralității. Turcii au obținut cea mai mare victorie a lor din cursul războiului.

[3] De altfel, constituia calea pe care ajungea ”oxigenul” militar din Noua Zeelandă și Australia, respectiv forța ANZAC.

[4] În majoritatea conflictelor militare de-a lungul istoriei, mobilitatea, îndrăzneala și avantajul surprizei sunt cruciale. Dar Primul Război Mondial a început într-o perioadă în care tehnologiile defensive erau adesea mai eficiente decât cele ofensive. Copiind sistemul din Frontul de Vest, și fronturile din Orient au adoptat un stil tactic asemănător: cele două părți aflate în conflict au construit sisteme de tranșee pe sute de kilometri. În fața șanțurilor au pus sârmă ghimpată, pentru a încetini avansarea trupelor pe tărâmul nimănui dintre cele două părți. În spatele sârmei ghimpate erau două rânduri de tranșee largi, în care soldații vegheau. Acestea erau conectate prin tranșee mai înguste, care permiteau deplasarea soldaților în și în afara liniilor frontului. Mai în spate erau tranșee pentru comunicații, primul ajutor, depozitarea proviziilor, etc. În spatele tuturor era artileria, dotată cu tunuri suficient de puternice pentru a bombarda adâncul liniilor inamice. Sanitația precară, bombardarea constantă și lipsa unui adăpost adecvat au făcut viața mizerabilă pentru soldaților din tranșee.

[5] Înrolat în armata otomană, a devenit cunoscut sub numele de İsmet Pașa. A fost un om politic cunoscut. Printre altele, a fost  al doilea președinte al Turciei (1938-1950), de trei ori prim-ministru etc.

[6]Meinertzhagen’s play din imagine se referă planurile de luptă britanice false, care au ”căzut” în mâinile armatei otomane, inducând în eroare comandamentul militar otomano-german. Autor: ofițerul britanic de contra-informații, colonelul Richard Meinertzhagen.

[7] În istoria militară din epoca modernă, este considerat unul dintre ultimele atacuri care utilizează tactica de infanterie călare.

[8] Australienii mai erau considerați urmașii răufăcătorilor exilați în Australia.

[9] Cimitire militare britanice există la Ierusalim, Ramla, Haifa și Gaza.

[10] Centrul a fost construit la inițiativa primarului orașului Beer Șeva, Rubik Danilovici, în cooperare cu guvernele din Australia și Israel, municipalitatea Beer Șeva, JNF Australia, KKL-JNF și Commonwealth War Graves Comission.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

20 Comments

  • theodor toivi commented on February 22, 2023 Reply

    FELICITARI PENTRU ADMIRABILA EVOCARE ISTORICA!

    • Nume * Strul MOISA commented on February 22, 2023 Reply

      Mulțumesc pentru aprecieri !
      M-am străduit; uneori mai și reușești …

  • SoniaMunteanu commented on February 21, 2023 Reply

    A fost o plăcere să citesc acest articol, atât de bine documentat și atent la detalii. Cu toate astea a reușit să nu alunece în anost ci a evocat foarte interesant și viu evenimentele. Mi-a amintit de plimbarea pe care am făcut-o cu câțiva ani în urmă la monumentul dedicat eroilor bătăliei pentru Beer-Sheva (complexul ANZAC). Așa cum îl descrieți este plin de tristețea soldaților care au suferit, dar și de speranța că nimic nu va fi uitat și nu va fi fost în van. Mulțumesc pentru o lectură atât de plăcută!

    • Nume * Strul MOISA commented on February 22, 2023 Reply

      Dragă Sonia, filologul din tine (te devoalez: Prof. asoc. univ. dr., Departamentul de Limbi moderne și comunicare, Univ Tehnică din Cluj-Napoca), a exprimat cu exactitate filologico-inginerească ceea ce am intentionat să expun. Mulțumesc !

  • Vizureanu Petrica commented on February 21, 2023 Reply

    Cel mai bun istoric dintre ingineri si cel mai bun inginer dintre istorici! Felicitari draga Strul pentru o noua investigatie reusita!

    • Nume * Strul MOISA commented on February 22, 2023 Reply

      Petrică dragă, mulțumesc pentru aprecieri (chiar dacă am rezervele mele vizavi de fraza ta la adresa mea: ”Cel mai bun istoric dintre ingineri si cel mai bun inginer dintre istorici!”).

  • Andrea Ghiţă commented on February 17, 2023 Reply

    Un subiect foarte inteersant, despre care nu am ştiut nimic până acum. Auzisem despre o altă bătălie pentru Beer Şeva, în timpul Războiului de Independenţă. Nu ştiu dacă are aceeaşi denumire, dar mi-a povestit un prieten al părinţilor mei, veteran de război, că a participat la cucerirea oraşului Beer Şeva.

    • Strul MOISA commented on February 17, 2023 Reply

      1.Cu siguranță, fraza ”veteran de război, care a participat la cucerirea oraşului Beer Şeva” se referă într-adevăr la Războiului de Independență, început după încheierea perioadei de mandatul britanic în Palestina. După eliberearea orașului Beer-Șeva de către Brigada Palmach Negev, punctul următor a fost orașul Eilat, respectiv ieșirea la Marea Roșie.
      2.Pentru cel interesat, un punct suplimentar de vizitat: Monumentul Brigăzii Palmach Negev, monument ce comemorează brigada care, printre altele, a oprit invazia Egiptului, fiind și cea care a apărat sursele de apă ale Negevului.
      3.Cu această ocazie, mulțumiri tandemului de Doamne Hava Oren – Andrea Ghiță pentru observațiile petente la finalizarea articolului.

  • Marina Zaharopol commented on February 17, 2023 Reply

    Un articol in care niciun detaliu nu este gratuit, ci contribuie la tabloul general al epocii si la semnificatia Bataliei de la Beer Seva. Si, totusi, aceasta relatare compacta isi gaseste loc sa indice – intr-o nota de subsol – o consecinta a Bataliei care depaseste elementul local : rasturnarea ideii prevalente da natura tactica conform careia tehnologiile defensive ar fi superioare celor ofensive. O informatie care probabil exista deja pasiv in mintea noastra, dar care a fost reactivata sugestiv de acst articol fascinant!

    • Strul MOISA commented on February 17, 2023 Reply

      Marina dragă, mulțumesc pt aprecieri! Rândurile tale, în prag de Șabat, le consider o frumoasă și plăcută urare ȘABAT ȘALOM. Și ție, întregii familii, o caldă urare de ȘABAT ȘALOM cu SĂNĂTATE !!!

  • Veronica Rozenberg commented on February 16, 2023 Reply

    Strul, sincere felicitari pentru articol, dar mai ales pentru documentarea acestui eveniment, despre care, din pacate n-am auzit niciodata (pentru ca pur si simplu nu m-am preocupat 🙁 )
    Evenimentele sunt descrise cu rigurozitate si foarte organizate, de altfel ca intotdeauna.
    Discutand cu sotul meu despre aceasta lupta care a dus la cucerirea orasului Beer Sheva, la 31 oct 1917, mi-a relatat (dar intr-o rapida cautare nu am gasit referinte) ca alte informatiile care au ajutat trupelor britanice ale lui Allenby au fost puse la dispozitie de membrii ai organizatiei NILI, organziatie de spionaj care a sprijinit lupta englezilor impotriva turcilor in WWI. Nu stiu cat e de real in ceea ce priveste atacul pentru cucerirea orasului Beer Sheva.

    • Strul MOISA commented on February 17, 2023 Reply

      1.A fost războiul care ar fi trebuit să pună capăt tuturor războaielor. N-a fost să fie: rivalitățile nerezolvate la sfârșitul Primul Război Mondial au contribuit la începutul celui de-al Doilea Război Mondial; doar 21 de ani mai târziu …
      2.Mi-am notat ”NILI”
      3.Mulțumesc pt firgun.

  • Eva Grosz commented on February 16, 2023 Reply

    Articolul este foarte interesant !

    • Strul MOISA commented on February 16, 2023 Reply

      Vă mulțumesc pt apreciere! Pot doar să mă bucur.

  • Eva Grosz commented on February 16, 2023 Reply

    Puterile mari au luptat pentru cucerirea și stăpânirea unor părți ale lumii .Ei au dictat de multe ori soarta populației care a trăit în acele regiuni.Până în zilele noastre.
    Ca dovadă asupra comportării Marii Britanii scrie ziarul Yediot Aharonot din 29-11-17 la 70 de ani după proclamarea Statului Israel.Despre poziția Britaniei la proclamarea independenței Israelului : Britania : SE ABȚINE . [Suntem după holocaust]
    În februarie 1947, britanicii și-au anunțat intenția de a pune capăt mandatului, dar au sperat că va exista un singur stat în Eretz Israel – o poziție la care sioniștii s-au opus vehement. Chiar și până la votul în sine, Marea Britanie a rămas în poziția sa și a fost aproape singura țară occidentală care nu a susținut soluția celor două state.
    Evreii au fost indignați de acest lucru, nici Statele Unite nu erau mulțumite. Yedioth Ahronoth a scris că “presa americană a acuzat Marea Britanie că a făcut presiuni asupra Noii Zeelande și Danemarcii pentru a-și schimba poziția. New York Times a scris că anunțul britanic înseamnă că Marea Britanie nu numai că nu vrea să coopereze, dar vrea și să zădărnicească divizarea”.
    Chiar și după ce au părăsit Eretz Israel, britanicii au continuat să pună piedici tinerei țări. În 1949, ei au fost singurii care s-au abținut în Consiliul de Securitate cu privire la problema aderării Israelului la ONU, continuând în același timp să furnizeze arme țărilor arabe. În câțiva ani, a avut loc o schimbare, iar în 1956 britanicii au luptat alături de Israel în operațiunea Sinai.
    Și astăzi?

  • Ivan Avraham Schwartz commented on February 16, 2023 Reply

    Articol interesant cu informatii bazate pe documentele istorice ale unor eventimente necunoscute pentru mine (si probabil multor cititori). Influenta lor a fost probabil decisiva pentru evenimentele care s-au petrecut in zona noastra inaintea infiintarii statului Israel . Traiesc in Israel aproape 50 de ani, dar n-am vizitat niciodata aceste locuri . Multumesc pentru aceste dezvaluiri autentice captivante.

  • Tiberiu Ezri commented on February 16, 2023 Reply

    Articol foarte interesant. Trebuie mentionat ca unul dintre eroii ANZAC din Primul Razboi Mondial a fost generalul evreu , inginerul John Monash. El este considerat in Australia erou national.
    Universitatea din Melbourne si un sat din Israel ii poarta numele.

  • Hava Oren commented on February 16, 2023 Reply

    Ne putem oare închipui ce ar fi fost dacă britanicii nu ar fi câștigat această bătălie? Poate că astăzi colțul nostru de lume ar fi arătat cu totul altfel.

    • Nume * Strul MOISA commented on February 16, 2023 Reply

      Cert este că imediat după 31 octombrie, pe data de 2 noiembrie 1917 a fost publicată Declarația Balfour: declarație oficială de politică extenă a Regatului Unit prin care se afirma că guvernul „privește favorabil stabilirea în Palestina a unui Cămin național pentru poporul evreu”;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *