În ziua de vineri, 19 mai, timp de mai bine de trei ore, sala de festivități a muzeului ANU[1] din Tel Aviv a fost gazda întâlnirii organizate de Institutul Cultural Român în colaborare cu Uniunea Evreilor Originari din România (AMIR) sub genericul Timișoara Evreiască. Au fost domni și doamne, unii trecuți demult de prima tinerețe, ba chiar și de a doua, pentru care Zsidlic[2] este un cuvânt emblematic, chiar dacă el nu figurează în dicţionare. Au fost persoane de toate profesiile, oameni care făcuseră o școală, căci așa era regula acolo, trebuia să ai carte ca să ai parte, prin Timișoara nu prea funcționau scurtăturile. Ei vorbesc cel puțin trei limbi.
De fapt cam toate au funcționat sub semnul cifrei trei – Timișoara este orașul celor trei teatre și a celor trei sinagogi, iar vedeta incontestabilă a întâlnirii, László Roth, fostul dirijor al Operei Naționale din oraș, are și el trei ani, dacă nu i-am socoti pe cei 100 de dinainte. Tot trei este numărul de Campionate Mondiale la care a arbitrat un alt timișorean celebru, Abraham Klein, prezent și el la întâlnire.
Liantul care a stat în spatele acestei reuniuni a fost Getta Neumann, fiica fostului Prim Rabin al Timișoarei, Ernest Neumann, un punct de referință pentru toți membrii comunității. Getta Neumann a prezentat istoria Timișoarei Iudaice, istorie începută demult, în 1636, cu un evreu sefard pe nume Azriel Asael, sosit de la Salonic. De atunci până acum, Timișoara a fost în general blândă față de evrei, dar nici ea nu a rămas imună la demența prin care a trecut Europa în secolul trecut, culminând cu atentatul cu bombă din clădirea teatrului local, atentat în care și-a pierdut viața și unchiul fostului ministru al Industriei și Comerțului din Israel, Micha Harish, un alt timișorean, prezent la întâlnirea de săptămâna trecută.
Luciana Friedmann, actuala președintă a Comunității, a adus o boare proaspătă din oraș în ebraică, engleză și română, iar domnul Dominic Fritz, primarul orașului, singurul primar din România care nu e și cetățean, fiind născut și crescut în Germania, a transmis un mesaj comunității de care știm că este foarte apropiat. Raluca Doroftei de la Asociația Pantograf ne-a arătat că o fi Banatul „fruncea”, dar el nu e complet fără a aminti și comunitățile din Lugoj, Caransebeș și vecinul de rivalitate fotbalistică, Aradul. Excelența Sa Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel și Martin Salomon, președintele ICR Tel Aviv, au rostit cuvântul de deschidere iar Dita Gera de la AMIR l-a spus pe cel de închidere.
Fără îndoială că întâlnirea s-a desfășurat sub semnul Muzicii de Operă, asta pentru că atunci, în anii patruzeci, când elevului László Roth i s-a propus să aleagă intre muzica simfonică și cea de operă, el a ales opera. Au venit să-l onoreze cu această ocazie doi cunoscuți artiști ai Operei din Timișoara: soprana Gabriela Varvari și baritonul Christian Rudik, pe care László Roth i-a acompaniat la pian. Am vrut să-l întreb care este secretul tinereții sale, dar nu a fost nevoie, căci i-am citit în ochii înțelepți răspunsul. Așa cum l-am citit și în privirile lui Abraham Klein și Micha Harish care, la fel ca László Roth, au știut să transforme cenușa în flacără. Toți trei și împreună cu ei participanții din sală ne-au dat o lecție extraordinară de vitalitate care se vede și se măsoară în sufletele lor și nu în fișele de sănătate de la Policlinică.
La ieșire o doamnă îl apostrofează pe fotograf. “De ce ne-a pozat doar din spate, voiam să ni se vadă fețele”. E un fel de a spune: da suntem mândri de noi înșine, de ce am realizat, de copiii noștri, de nepoți și strănepoți și suntem mândri și de ridurile noastre, căci și ele ne definesc. Iar un alt domn de lângă ea îmi strânge mâna și îmi spune: «A fost frumos. Timișoara întotdeauna a fost un oraș…» și nu mai e nevoie să continue căci eu știu la ce se referă.
Tinerii sabri de pe coridoarele muzeului se dau respectuos la o parte din fața lor, ca din preajma unor generali în retragere pe care îi saluți cu onor. Iar ei, participanții la colocviu, se îndepărtează, care mai sprinten, care mai șontâc, grăbiți să prindă ultimul tren ori ultimul autobuz dinainte de intrarea în liniștea Şabatului. Îi urmăresc cu privirea și mă simt din nou student și cursant la Talmud Tora când mâncam de 3 lei și cântam de cincizeci de bani, dar cel mai important este că înțeleg de ce Timișoara este un oraș mai… altfel și de ce este Capitala Culturală a Europei în 2023.
(Fotografii preluate de pe pagina de Facebook a Lucianei Friedmann, căreia îi adresăm mulţumirile redacţiei)
George Schimmerling
[1] Muzeul Poporului Evreu, fostul Muzeu al Diasporei Evreieşti
[2] Zsidlic – cuvânt obţinut prin juxtapunerea primelor silabe ale sintagmei maghiare Zsidó Liceum (Liceu Evreiesc) folosit de elevii din liceele evreieşti din Transilvania (TImişoara, Oradea, Cluj).
10 Comments
Ma bucur nespus de mult ca fiica mea Octavia Pichl a fost la intalnirea timisorenilor si prin ea am savurat cat s-a putut! ai pomenit de zsid lic al carui director a fost Dr Deznai Victor, am stat in aceiasi casa si am luat ore de francez de la el., intreaga ora ”sodorta a cigareta t” apoi a fost dus la universitatea din Cluj !avea 3 fete, una era Aniko canta f frumos la pian, in casa alaturata la demisol cred ca nu ma insel locuia Grossman si canta din fluier! Eram adolescenta savuram concertele lor din geam.
Bravo vouă, tuturor! Mă bucur că ați fist ambasadorii Timișoarei! Și abia aștept să ne revedem cu dl Klein, dragă Gyuri!
Excepțională realizare !
Mă duce gândul că ar trebui organizată o astfel de întâlnire și cei originari din Cluj.Directorul ICR Tel-Aviv,dl.M.Salamon este clujean și cred că ne-ar sprijini.Din păcate nu cunosc personalități israeliene de origine clujeană care ar pune umărul pentru o astfel de acțiune(rudele mele,din păcate ,au decedat).
Poate cineva ne-ar putea ajuta.În curând va apare volumul PREZENȚE EVREIEȘTI în CLUJUL DE ALTĂ DATĂ.S-ar putea prezenta și în Israel…..
Încă odată felicitări pentru organizatori
Multumesc in numele organizatorilor pentru cuvintele frumoase. Există un număr destul de mare de doritori din regiunea Cluj , cunosc si eu catva, unul din ei este domnul Tzvi Bercovici , consul onorific al Israelului in Romania . Puteti lua legatura cu dl Salomon pentru aceasta
Evenimentul de la ANU (Muzeu al carui nume era al Diasporei si a fost schimbat intr-un acronim neclar) este poate unicul eveniment despre care stiu de cand ma aflu in Israel, care reuneste persoanel apartinand diasporei din orasul Timisoara.
Este o initiativa binecuvantata, la a carei realizare spirituala si organizatorica cred ca Gettei Neumann i se cuvine marele credit, in rest desigur ca s-au intins mainile binevoitoare ale organizatiilor AMIR si ICR, care au fost prezente prin felurilte reprezentante (umane, tehnice, desigur financiare). De altfel acest eveniment nu este primul de acest fel si chiar daca a trecut mai bine de un deceniu de la anteriorul, persistenta lui Geta este apreciabila si eforturile pe care le-a facut de-a lungul anilor implicandu-se in viata comunitara a Timisoarei arata de asemenea o dorinta de a mentine vie flacara unei lumi care in curand va fi reprezentata doar prin generatiile care urmeaza. Felicitari si la mai mare !!
ANU nici nu este un acronim. În ebraică ANU înseamnă pur și simplu „noi”, adică muzeul care ne reprezintă în toată diversitatea noastră. Această explicație apare în Wikipedia și este citată din Irina Nevzlin, președinta consiliului de administrație al muzeului.
Multumesc pentru explicatie, am intrebat la muzeu si la telefon si cand am fost acolo, nimeni nu stia. Este o alegerea complet aiurea, dupa parerea mea, si ANU este o forma prescurtata pentru NOI, iar NOI este o notiune impersonala si chiar aroganta.
Ma mir ca unii oameni inteligenti din lumea academica nu au protestat la alegerea acestui nume neadecvat.
Ba chiar mai mult decat atat ANU este Australian National University, si asta e ceea ce apare in wikipedia cand bati ANU cu litere latine, si pentru straini asa este normal sa caute. Daca scrii in ebraica
אנו
tot nu apare.
מוזאיון העם היהודי
nu avea nici un motiv sa fie numit ANU, sorry…
Bet Hatfutzot sau Diaspora Museum era un titlu cu mult mai onorabil.
Mama mea a fost eleva la Zsidlic din Timisoara. Inainte de război, a functionat si un club sportiv evreiesc “Kadima” in care, tot mama mea a fost gimnastă
Nostalgie cu bucurie! E ambianță, subtilă armonie în această contradicție. Frumos. Felicitări!