La orizont femeia!

Ca mai toată lumea, am fost și eu interesată de dezbaterea dintre candidații la funcția de președinte al SUA. În multe locuri, ordinea în care au fost anunțați a fost Donald Trump și apoi Kamala Harris. Pentru mine arată planul secund pe care este încă considerată femeia, oricât de bine plasată ar fi din punct de vedere al pregătirii, competențelor și performanțelor care o califică pentru orice funcție, fie ea de execuție sau de conducere.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite, care vor avea loc în 5 noiembrie 2024, se profilează a fi de o importanță crescută, iar rezultatul lor va influența direct și indirect milioane de oameni și va avea un impact global semnificativ.

Se vorbește despre diverse tendințe pentru viitor și majoritatea iau în considerare declinul și apusul globalismului, al cărui promotor și susținător a fost Vestul, cu precădere Statele Unite. Presupunând că principiile globalismului nu se vor mai aplica în viitor și chiar că el ar fi la apusul măreției care l-a consacrat și transformat în model al multor țări, considerând și faptul că legile dezvoltării spun că orice în lumea asta are o creștere și o descreștere, tot ar dura câteva decenii până când acesta ar putea fi înlocuit. Prin urmare, pe termen scurt – avem în vedere sfârșitul acestui an – alegerile din Statele Unite se vor simți, vor produce reverberații în toată lumea și efecte care ar putea fi amplificate în funcție de particularitățile fiecărei populații. Ecourile vor ajunge și la noi, mai ales că și noi așteptăm alegerile, atât pe ale lor, cât și pe ale noastre.

Revenind la dezbatere, aceasta a acoperit mai toate domeniile care ar putea interesa cetățeanul american. Dar de ce spun american? Ele ar interesa toți cetățenii țărilor unde se simt influențele politicii americane, adică aproape pretutindeni, la aliați, dar și la inamici.

Pe agenda dezbaterii au fost problemele economice, avortul, imigranţii, războiul din Ucraina, conflictul Israel-Hamas şi asistența socială – teme grele, dar oameni suntem, oameni sunt toți cei care au așteptat cu ochii pe ceas începerea dezbaterii și desigur că oamenilor le-au rămas în minte aspectele mai ieșite din comun. Cum ar putea fi altfel, când un candidat spune că imigranții au venit ca să mănânce animalele de companie ale americanilor? Să ne gândim că mulți dintre americani au venit ei înșiși la vremea lor în căutarea visului american. Trebuie să recunoaștem că stilul american este visul multora și de aceea a fost îmbrățișat cu entuziasm, mai ales de tinerele generații, dar nu numai. Mulți americani au acasă animale de companie și oricum ai da-o, chestiunea asta a căzut cam greu.

În timpul dezbaterii, Donald Trump era crispat, concentrat și se uita iritat și încruntat spre toată lumea, în timp ce Kamala Harris avea un control total, dovedind calm și stăpânire de sine. Aceste calități incontestabile au fost dobândite în cursul activității ei, ceea ce demonstrează o experiență instituțională și profesională lungă și de succes. Ea a știut când să tacă, a zâmbit semnificativ, a părut uluită, a jucat toate stările pe care le puteau inspira vorbele lui nefiltrate, care păreau să izbucnească fără să îi pese ce ar putea înțelege propriii lui susținători. Fiecare nouă ieșire a subliniat calitățile doamnei Harris: stăpânire de sine, siguranță, calm și eleganță.

Decizia actualului președinte, Joe Biden, de a se retrage din cursa pentru Casa Albă l-a lăsat descoperit pe Donald Trump, deși putea să pară că nu mai are oponenți și aleargă singur spre victorie. În doar câteva zile s-a văzut că se află în fața unei contracandidate mai tinere, spontane și carismatice, care în numai două luni a reușit să îl surclaseze, ceea ce se vede în creșterea vertiginoasă din sondaje. Unii ar spune că nu este chiar așa, dar totuși este, pentru că ea a știut să își pună în valoare atuurile. Această dezbatere a făcut marea diferență și i-a dat un ascendent peste așteptări, pe care îl va valorifica în continuare.

Atuurile Kamalei Harris sunt deosebit de importante pentru perioada pe care o străbate lumea: este femeie, este o reprezentantă a diversității – părinții ei provin din două culturi diferite, are o carieră fără reproș, abordată cu seriozitate și dăruire, etape încheiate cu succes până la intrarea în politică, și asta pe ușa din față. E greu de luptat cu o asemenea femeie.

Aș mai spune și că cine cucerește internetul, câștigă alegerile. Asta se știe deja. Doamna Harris are o campanie pe multiple planuri și cu adresare directă fiecărui grup țintă: femei, tineri, seniori, imigranți, dar și nativi americani. Cred că este o echipă mare, care se poate ocupa de tot și mai cred că ea știe să o coordoneze.

Ea și-a atras de la început generațiile tinere și este tot timpul activă pe rețelele de socializare. Câștigă cu fiecare zi, așa cum și-a dobândit totul în viață. Practic nu i se poate imputa nimic și asta mă face să sper că are șanse, dar mai este nevoie de ceva și acel ceva va veni, așa cum la ei se pare că a venit. Acel ceva este o masă critică reală în favoarea promovării competențelor femeilor – a unor asemenea femei, nu a unora „tunate”[1] și fără pic de calități care să le califice pentru funcțiile pe care le ocupă.

Revenind peste ocean, imediat după dezbatere, megastarul pop Taylor Swift le-a spus celor 283 de milioane de urmăritori de pe Instagram că la alegerile din 5 noiembrie o va sprijini pe Harris şi pe colegul ei de candidatură, Tim Walz. Postarea a fost apreciată de aproape 2 milioane de ori în 25 de minute. În doar 25 de minute! Asta înseamnă un impact pozitiv imediat și cu urmări care nu se vor estompa și nici vorbă să se stingă.

O logică simplă ne arată că votanții sunt din ce în ce mai tineri, iar mesajul pentru acest nou electorat este o cheie care deschide minți și suflete, acționează acolo unde trebuie și creează acel declic pe care purtătorii mesajului îl preconizează.

La orizont femeia!

Alegerea unei femei președinte, pentru prima oară într-un stat care reprezintă prin el însuși democrația, diversitatea, ar fi o adevărată cotitură istorică și ar produce efecte globale. Într-o lume în care distanțele dispar, absorbite de viteza internetului, nimeni nu mai poate trăi izolat.

Am auzit la știri că Vladimir Putin a declarat că o sprijină pe doamna Harris, ceea ce poate fi adevărat sau s-a dorit un efect opus asupra electoratului american. Indiferent dacă este sau nu adevărat, este de preferat un om previzibil, care acționează după un set de norme, în locul unuia imprevizibil.

Cine a citit până aici se întreabă cum va fi la noi și dacă ecourile alegerilor de peste ocean ar putea produce și la noi un model de urmat.

Aș vrea să liniștesc o parte mai mare sau mai mică a electoratului nostru, care ar putea crede că alegerea doamnei Harris va însemna și alegerea unei femei la noi, că și noi avem alegeri și avem două femei care candidează și ele printre cei câțiva bărbați pe care îi știți. Eu nu fac politică și nu am nicio problemă să susțin un candidat sau altul. Desigur că orice este posibil, totuși, pe de o parte, noi nu avem o doamnă Harris, iar pe de altă parte, pe la noi bărbații sunt misogini și nu vor vota cu o femeie, decât poate în mică măsură. Mai mult, aș zice (în glumă) că pe la noi femeile sunt și mai misogine decât bărbații și prin urmare, femeile nu vor vota o femeie, decât tot în mică măsură. La noi nu există solidaritate între femei și funcționează ”de ce ea”? Păi ce are ea și nu am eu?

Mai avem câteva luni și vedem, întâi la ei, apoi la noi.

Deocamdată, domnii candidați se pot teme doar de ei înșiși, de vulnerabilitățile care pot să apară nici nu știi de unde.

Generațiile se schimbă, la fel vârsta și profilul votantului, iar tinerii vin să înlocuiască modele depășite, deși nici asta nu e sigur.

Serena Adler

14.09.2024


[1] https://dictionar-urban.ro/termen/tunata

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

  • Serena Adler commented on September 19, 2024 Reply

    Vă mulțumesc tuturor și fiecăreia/fiecăruia pentru comentarii. Îmi plac discuțiile, mai ales cu oameni de calibrul celor care ați comentat. aici. Voi răspunde și la fiecare comentariu.

  • Mike Klein commented on September 19, 2024 Reply

    Articol foarte bine scris și documentat. In ceea ce privește misoginismul bărbaților din România, nu e o excepție. Și în America se pare că bărbații au preferință pentru Trump, nu pentru că ar fi mai bun, dar din alte motive. Ultimele sondaje arată un avantaj pentru Kamala Harris, așa că sperăm să nu fim pedepsiți cu încă patru ani de președintele Trump care zice sus și tare că emigranții mănâncă pisici și câini.

  • Monica+Ghet commented on September 19, 2024 Reply

    Mă încumet să adaug aici, cunoscând oarecum falia dintre segmentele -radical opuse – ale populației din SUA, că alegerile lunii Noiembrie vor fi dure și dificile, precum și ecourile lor. Indiferent de cine câștigă.

  • Andrea Ghiţă commented on September 19, 2024 Reply

    Mi-e foarte greu să judec în categoriile: femei şi bărbaţi, mai ales în funcţiile de top. Desigur, este mare nevoie ca femeile să aibă şanse egale de a accede la orice funcţie doresc şi să fie avatnajate pentru a-şi putea construi o cariera profesională sau politică, dată fiind îndelungata perioadă istorică în care au fost marginalizate. Dacă aş vota pentru Kamala Harris, nu aş face-o pe motivul că e femeie. Totuşi, cred că printre atu-urile ei se numără categoric şi faptul că e femeie.

  • klein ivan commented on September 19, 2024 Reply

    Ca și autoarea, eu nu fac politică dar spre deosebire de autoare eu nu scriu un articol cu un asemenea subiect în desfășurare în țara în care nu locuiesc. Îmi permit să amintesc autoarei că și Nicolae Ceaușescu a promovat femeia.

  • Hava Oren commented on September 19, 2024 Reply

    În principiu m-aș bucura ca o femeie să ajungă președinte al SUA, dar fiidcă locuiesc în Israel, nu pot să nu-mi pun întrebarea care candidat e preferabil din acest punct de vedere. Nu știu. Dar numai când mă gândesc la Trump îmi vine rău.

    • klein ivan commented on September 19, 2024 Reply

      Un principiu bun aplicat fără discernămînt asigură drumul spre iad. Părerea dnei Oren despre Trump dovedește cu prisosință adevărul celor afirmate de Goebels despre eficacitatea propagandei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *