– Vă cunosc de undeva, mi s-a adresat un om între două vârste, privindu-mă peste ochelarii groși de vedere.
Eram în vestiarul piscinei YMCA din New Bedford MA, în costum de baie și cască de înot.
– Eu nu-mi amintesc să ne fi cunoscut, dar nu are importanță. Andrei, m-am prezentat.
– Richard, s-a prezentat și proaspătul meu cunoscut.
După ce fiecare dintre noi s-a lămurit de unde este și cu ce se ocupă celălalt, ne-am dat întâlnire la un restaurant.
Am ales un restaurant portughez, New Bedford are o populație numeroasă de origine portugheză. Richard era profesor de biologie și sociologie la Massachusetts University. Era tocmai înaintea alegerilor pentru președinția Statelor Unite. Nu îndrăzneam să-l întreb pentru cine votează, dar, parcă ghicindu-mi gândurile, el mi-a spus:
– Eu votez întotdeauna pentru democrați, însă anul acesta mă tem că Harris o să piardă alegerile. Pare de necrezut, dar Trump va fi încă o dată președinte și urmarea va fi sfârșitul democrației americane.
– Nici eu nu-l simpatizez pe Donald Trump, cu toate că a făcut multe lucruri în favoarea Israelului: a mutat Ambasada Statelor Unite la Ierusalim, a fost mijlocitorul Acordului Abraham cu Emiratele Unite și Bahrein. Dar e un dictator. Prietenia lui cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu mă înspăimântă.
– Despre Kamala Harris ce părere ai? – m-a întrebat Richard.
– În Israel, Harris e privită cu suspiciune după criticile vehemente la adresa Israelului și pledoariile ei în favoarea embargoului de arme destinate țării mele. Nu pot să spun că îl simpatizez pe Trump, mă neliniștesc planurile lui în cea ce privește Rusia și Putin. Politica lui izolaționistă va avea repercusiuni asupra Europei și a Israelului. Victoria lui în alegeri îi va întări poziția. La noi, Netanyahu este pe cale să lichideze democrația și cei doi au personalități asemănătoare…
– Știi, eu sunt un mare admirator al Spaniei, a spus Richard. Am lucrat o vreme la Universitatea din Valencia și dacă Trump câștigă alegerile, mă întorc în Spania.
– Vezi că în Spania, mai ales la Valencia, au fost inundații care au făcut multe victime, i-am spus în glumă.
– Prefer un tsunami natural decât unul politic, mi-a răspuns interlocutorul meu. Și tu ce ai de gând să faci dacă “prietenul tău” Netanyahu câștigă încă o dată alegerile? Te întorci în țara te de baștină, România?
– Nu cred, i-am răspuns. O să rămân în patria mea veche-nouă și o să fac ce pot. Mă gândesc la demonstrațiile împotriva guvernului de dreapta. Nu sunt convins că aceste proteste sunt utile, dar sunt o alternativă la situația actuală din țară. Dacă toți oamenii nemulțumiți de situația din Israel ar pleca, am da apă la moară numeroșilor dușmani care ne înconjoară și cu care suntem într-un război prelungit.
– Cred că ai dreptate. mi-a răspuns Richard. De fapt, nici eu nu am putut să stau în Spania mai mult de două-trei luni. Sunt născut în State, fac parte din a treia generație care trăiește în America, cel mult mă las de sociologie și mă întorc la tema mea preferată: viața socială a delfinilor, obiectul celor mai reușite lucrări pe care le-am publicat. După al doilea mandat, presupun că Trump se va retrage din politică și democrații vor avea nevoie de votul meu, mi-a spus zâmbind. Viața e frumoasă dacă știi s-o trăiești!
Între timp Trump a fost ales președinte, Netanyahu mai are doi ani până la alegeri, demonstrațiile antiguvernamentale continuă, dar oricum, după cum a spus noua mea cunoștință Richard, viața e frumoasă dacă știi s-o trăiești…
Andrei Schwartz
10 Comments
Interesant articol, cu unele aberații subtile. De exemplu, cum domnii Trump și Netanyahu sunt dictatori. Pot să scriu că amândoi sunt prinși în locurile sensibile de dictatura legală. Opoziția „doar că nu Bibi” deloc, nu este mai democratică decât coaliția. Personal, prefer ca domnul Nataniahu să fie prim-ministru în gestionarea actuală a conflictului și nu un jurnalist parvenit, Lapid. Interesant este că amândoi, domnul Andrei Schwartz și cu mine, venim din același loc și știm foarte bine cum arată dictatura, adică „democrația socialistă”.
CRED CĂ NETANIAHU ESTE PREA DUR, dar este greu să fii mai pașnic în situația actuală. LIPSEȘTE UN TĂTIC CARE ȘTIE SĂ PROMITĂ CEVA. PALESTINIENII NU SE POTOLESC ușor. SUA și-au luat parțial mâna de pe capul ISRAELULUI, dar la nevoie, se știe ce vor face. ÎN PRIVINȚA LUI TRUMP nu-mi fac griji, orice greșeală se va plăti, iar războiul din UCRAINA trebuie să înceteze cu sau fătă Zelenski, OM NEPOTRIVIT LA LOCU NEPOTRIVIT. ERA BINE SĂ FI CITIT PUȚIN DIN TORA.
Ce mă distrează cel mai mult e faptul că toți cei care la întrebarea: cine va câștiga alegerile în SUA răspundeau ca nu știu, acum ți se adresează cu: ți-am zis eu?!
GbM
Eu nu fac parte din aceia. Eu tot timpul mi-am exprimat pesimismul, iar rezultatul m-a surprins.
NU pot spune decât că “şi eu sunt Richard”, chiar dacă nu am votat. Încă un articol care – în stilul caracteristic al lui Andrei Schwartz – exprimă dezamăgirea şi îngrijorarea celor care nu şi-au dorit rezultatul actualelor alegheri.
– NU pot spune decât că “şi eu sunt Richard” – Doamne ferește ! Oare chiar nu realizați că atmosfera nesănătoasă din universitățile americane include atît studenți cît și profesori? Așa că n-a fost greu ca autorul să dea peste un “democrat pe viață”.( Și mătușa mea la 94 de ani spunea “eu am fost democrată toată viața” – din respect n-am comentat afirmația ei).
Mă înseninează să citesc și păreri prezentate cu umor. Vă împărtășesc gândurile și voi încerca, precum Ricardo (Richard) să văd partea însorită a vieții. În speranța că, în următorii patru ani, democrația nu se va lăsa distrusă, aștept să trăim alegeri noi cu noi candidați din partea ambelor partide. Și Bibi să fie acolo unde îi este locul…eventual împreună cu D.T. Să joace împreună Monopoly bine păziți.
Domnule Schwartz – Partenerul dvs. de discuție, ale cărui titluri nu mă impresionează, nu a spus de fapt nimic, exceptînd că e democrat. Dvs. v-ați expus opinii/păreri în așa-zisul dialog. Aleg una
-“…cei doi au personalități asemănătoare… ” – Stînd strîmb și judecînd drept să începem cu începutul…Prin anii 80, B.N. la începutul carierei politice, fiind reprezentant Israel la O.N.U., declara într-o discuție cu Moshe Katzav, că e dispus să fie , nu ministru , ci prim -ministru. La ora actuală are motive serioase să se mențină în post. – Cea de a doua personalitate, D.T. a intrat în politică ( pierzînd în prima cadență jumătate din avere și cu șanse mari în cea de a doua să-și piardă viața ) cu un program în interesul Americii. Unde e asemănarea? Pentru înțelegerea mai bună a Americii aș zice să solicitați un democrat care ar putea să fie mai articulat ca interlocutorul dvs, anume pe d. Mike Klein care în comentariul său, pe data de November 3, afirma că programele propuse de cei doi concurenți (D.T. și K.H. ) îi sînt foarte clare. Înseamnă că domnia sa e în măsură să prezinte cititorilor Baabel, ce pierde America prin nealegerea democratei Kamala Harris. Și poate după aceea o să fiți mai convins de vericitatea afirmaților dvs. sau dimpotrivă….
Tonul Dvs, domnule Klein, este ironic, acid chiar dușmănos și prin urmare neplăcut. Bucurați-vă de rezultatul alegerilor deocamdată. Pe parcurs vom vedea ce va realiza președintele ales pentru America lui din nou grozavă.
Nu tonul ci adevărul v-a supărat. Sper că, spre deosebire de dvs., autorul a înțeles că diferența dintre D.T. și B.N. este esențială, primul neavînd nevoie să fie președinte…Scriam mai demult – D.T. nu are nevoie să fie președinte ci America are nevoie de D.T.