De două zile citesc și văd atâtea, încât aseară am spus că nu voi mai vorbi despre cel clasat pe primul loc la primul tur al alegerilor prezidențiale. Nu despre el voi vorbi, pentru că el este un om, atât, un om singur, fără echipă, fără program de guvernare, cu idei mesianice, mistice și cu tot ce și-a mai adăugat ca să placă poporului, ca să pară cum ar vrea să el fie, pentru că asta este mediul virtual, pari ceva ce poate ți-ai dori. El și poporul. Atât, restul nu va mai exista, așa cum nici legionarilor nu le păsa de partide, presă, opinie publică. La asta să vă gândiți voi cei care ați stat pasivi și ați lăsat să fie atacată democrația, care și așa era fragilă. Acum asta e situația.
Desigur, a adunat și exploatează refulările, neîmplinirile, necazurile din sufletele unor oameni, majoritatea tineri, dar nu a fost doar acea rețea de socializare care l-a propulsat și l-a promovat cu mecanisme și algoritmi încă necunoscuți celor care ar fi trebuit să știe și să informeze populația.
Uite că nu știau și nu par să știe nici acum, măcar atâta cât să ajute pe celălalt candidat rămas în cursă – asta în condițiile în care pe la noi este de-a dreptul un handicap să fii femeie. Măcar dacă era și ea independentă (cum mi-a spus un șofer de taxi), dar nu este, iar poporul nu vede bine niște sloganuri pe care ”binevoitori” le-au răstălmăcit şi care, în fond, țin de intimitatea și libertatea fiecărui om.
Atunci când s-a înlăturat o altă legionară declarată, atunci ar fi trebuit înlăturat și acest om, pe exact aceleași motive, sau s-ar fi apelat la cea mai normală metodă – APLICAREA LEGII.
Legea nu s-a prea aplicat nici tuturor declarațiilor antisemite și încă se dă ”pe furiș” nume de legionari unor străzi de prin țară. Iar educația despre Holocaust… care educație? Cum s-a făcut studiul extremismului în școli? O doamnă mi-a povesti că fiului ei în școală i s-a spus să întrebe despre acest lucru în familie. Am văzut profesori de istorie făcând apologia legionarismului și alți intelectuali spunând că au existat ”legionari mai buni și legionari mai răi” și asta într-o prelegere făcută pentru evrei. Va trebui să devenim oameni cu atitudine, mai multă atitudine.
De ce nu s-au aplicat legile? Am să fiu abruptă spunând că mai multora le place legionarismul, fie din familie, fie din istoriile ”romanțate” create de nostalgici, orice fel de nostalgici. Ieșirile antisemite și cuiburile legionare, mai mult sau mai puțin la vedere, nu au fost observate, deși erau împotriva legii.
Tăcerea și ascunderea intențiilor de vot ale celor care probabil au avut un sistem de comunicare, liniștea așternută peste intențiile lor de vot ne dă frisoane, ne amintește că legionarii nu erau singuri, ci au fost sprijiniți de o parte tăcută a populației.
Aș vrea să fie clar: nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege!
Cum este posibil să candideze și oameni care au probleme cu legea?!
Păi uite că este posibil și la noi și la case mai mari. E și asta globalizat. Uite că și cei care au probleme cu legea își dau mână cu mână.
Un alt aspect important este că două treimi din voturile exprimate vin de la tineri, ei par să dorească totalitarism, politică fără partide, direct cu poporul. Știu ei ce este asta? Acei tineri pe care noi i-am ”protejat”, pe unii chiar și de muncă, pentru că neavând nimic de făcut, ei sunt dependenți de această rețea de așa-zisă socializare, de fapt, de identificare a profilului fiecărui utilizator, ca să îl facă un consumator absolut dependent, chiar dacă nu are bani, găsește la bieții părinți. Să fim obiectivi și să recunoaștem că nu le-am spus cum era în totalitarism și că puteai cumpăra un singur pachet de unt pe lună și nu 5-6 pachete, că nu știau gustul unei banane, pentru că nu existau. Le-ați vorbit despre asta?
Tineretul are nevoie să se trezească la realitate și poate că serviciul militar obligatoriu propuns de acest candidat le va face bine tinerilorde astăzi care întârzie să se maturizeze, să devină responsabili și iau peste picior lucruri de maximă importanță pentru viitorul lor.
Vă rog pe voi, cei care aveți copii și nepoți, să scoateți pozele, filmele și tot ce arată cum era viața în epoca totalitară. Lăsați nostalgiile, că toți eram tineri și solidari și mai umani, dar acum este vorba despre ceea ce lipsea atunci – LIBERTATEA pentru care tinerii de atunci au murit.
Aș vrea să credeți că din postura de mamă și bunică înțeleg perfect. Este firesc să îți protejezi urmașii. Așa au făcut și părinții noștri și spun asta, pentru că eu am aflat despre Holocaust abia la maturitate, pentru că tatăl meu, mama, familia întreagă a considerat că astfel ne protejează, pe mine și pe fratele meu. Am aflat târziu că cicatricile de pe gamba tatei erau urmele schijelor primite în lagăr de la un nazist sau că el a fost eliberat la Dachau la 16 ani, cu o greutate de 29 de kilograme, că mama lui, bunica mea, a fost gazată la Birkenau, că… Dar toate astea le știți din ce am mai scris și din interviurile lui, ori eu nu vorbesc despre atunci, ci despre ACUM.
Noi toți purtăm o vină și trebuie să încercăm să salvăm ce se mai poate, dacă se mai poate.
Există un risc mare de alegere a extremismului. Țara noastră e în pericol să aleagă extremismul!
Am scris dintr-o suflare și am ajuns la rugămintea de a merge cu toții să votăm duminică pentru valorile democratice, nu ale totalitarismului.
Votați partidele europene și nu ocoliți centrul, fie el stânga sau dreapta, pentru că democrația are nevoie de echilibru și acum este pe cale să îl piardă.
Să nu credeți că va veni vreun ”salvatorul providențial”, pentru că nu este deloc așa. Oamenii care cred în Dumnezeu nu se cred ei înșiși trimișii Lui. Treziți-vă la realitate și treziți-vă copiii, pentru că somnul lor nu produce vise, ci un coșmar.
Somnul rațiunii naște monștri.
Mergeți și votați pentru valori democratice, pentru că nimic nu este mai important decât libertatea!
Pentru libertate au murit tineri și în decembrie 1989. Ei știau ce e totalitarismul și au ales să moară pentru libertatea noastră de azi.
Dr.ing.Serena Adler
27 noiembrie 2024