Pe Lavinia şi pe Willy Schuster i-am cunoscut în urmă cu trei ani la un târg de produse tradiţionale de la Blaj. Mi-au plăcut brânzeturile lor, dar mai cu seamă m-au atras căldura şi sinceritatea lor. Aşa că peste două-trei luni m-am dus la ei acasă, la Moşna, lângă Mediaş, pentru un reportaj. A fost o zi minunată, una dintre cele mai frumoase deplasări ca reporter de radio.
Pe Lavinia şi pe Willy Schuster i-am cunoscut în urmă cu trei ani la un târg de produse tradiţionale de la Blaj.
Mi-au plăcut brânzeturile lor, dar mai cu seamă m-au atras căldura şi sinceritatea lor.
Aşa că peste două-trei luni m-am dus la ei acasă, la Moşna, lângă Mediaş, pentru un reportaj.
A fost o zi minunată, una dintre cele mai frumoase deplasări ca reporter de radio.
Era deja octombrie şi destul de rece după gustul meu, dar Willy umbla încă desculţ prin grădină.
Am savurat roşii coapte şi aromate, am strivit între dinţi tulpini de ştevie, de rozmarin şi de busuioc din grădina cu mirodenii a Laviniei, am mângâiat vacile, ne-am minunat de porcul de Mangaliţa şi am mâncat dulceaţă de lapte şi unt moale şi galben, în timp ce Lavinia trebăluia prin bucătăria mare, săsească, făcând caşul ei minunat, numit mutschli.
După câţiva ani petrecuţi în Germania, familia Schuster a hotărât să se întoarcă în România, iar din 1998 locuieşte la Moşna împreună cu cei cinci copii.
I-am revăzut pe Willy şi pe Lavinia în urmă cu două săptămâni. Tot la ei acasă, unde au găzduit prima ediţie din acest an Transylvanian Brunch.
Transylvanian Brunch este un eveniment itinerant, pornit în anul 2008 de Asociaţia microregiunii Valea Hârtibaciului, cu scopul de a promova produsele locale şi turismul din zonă.
Atunci am văzut cu adevărat de ce este în stare Lavinia Schuster. Peste 200 de oameni s-au ospătat din bunătăţile pregătite de ea: supă de urzici cu mazăre, plăcintă de spanac, friptură de iepure şi de viţel, o grămadă de prăjituri (cel mai mult mi-a plăcut cea cu rubarbă), mutschli, cârnaţi, gogoşi. Şi lista e lungă, n-am cum să o epuizez.
Şi am admirat-o din nou pe Lavinia, pentru că, deşi se vedea că e foarte obosită, zâmbea mereu, mulţumită să-şi vadă oaspeţii fericiţi.
O zi splendidă de primăvară, ce noroc, pentru că în restul săptămânii plouase pe rupte.
Un profesor de muzică din Agnita şi învăţăcelul său cântând discret la acordeon: muzică românească, săsească, populară, uşoară, romanţe şi cântece de inimă albastră.
Un spaţiu amenajat pentru copii, unde s-au confecţionat albinuţe, sub privirile atente ale surorii lui Willy.
Cafea, vin şi pălincă, sirop de zmeură, suc de soc.
Un câine mare şi blând, ciobănesc de Berna, care se plimbă agale printre meseni.
Oameni zâmbitori, dornici să povestească şi să se cunoască.
Aceeaşi grădină cu mirodenii a Laviniei şi porumbul lui Willy, soi local de Moşna, pe lângă care ştiuleţii hibrizi par nişte palide umbre scoase la imprimantă 3D.
Un popas în biserica fortificată din Moşna şi un moment susţinut acolo de actriţa Ioana Crăciunescu, recitând Cântarea Cântărilor.
Şi un abur de veselie şi de voie bună, ce pluteşte parcă mereu deasupra gospodăriei ţărăneşti Bio Moşna.
La întoarcerea spre Cluj încă o bucurie: ne-am îmbăiat în lanurile de rapiţă care pătau cu galben strălucitor dealurile Transilvaniei.
Dacă vă tentează o zi frumoasă, cu mâncare bună, simplă şi naturală, cu oameni prietenoşi şi zâmbitori, următoare ediţie Transylvanian Brunch va fi organizată în 31 mai la Cloaşterf.
Personal, abia aştept!